10 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Proje-1 Eczahane

Bu hafta PROJE uygulamalarımız başlıyor. Projelerde amacımız Risale-i Nur'da geçen bazı hikâye ya da Üstadın verdiği örnek vecize parag-rafları görselleştirmek ve ileride animasyonla zenginleştirmek.

Bu haftaki konumuz ASÂ-YI MUSÂ’daki 6. Mesele ilk örnek: "Meselâ, nasıl ki mükemmel bir eczahane ki, her kavanozunda harika ve hassas mizanlarla alınmış hayattar macunlar ve tiryaklar var; şüphesiz gayet maharetli ve kimyager ve hakîm bir eczacıyı gösterir. Öyle de, küre-i arz eczahanesinde bulunan dört yüz bin çeşit nebatat ve hayvanat kavanozlarındaki zîhayat macunlar ve tiryaklar cihetiyle bu çarşıdaki eczahaneden ne derece ziyade mükemmel ve büyük olması nisbetinde, okuduğunuz fenn-i tıb mikyasıyla, küre-i arz eczahane-i kübrasının eczacısı olan Hakîm i Zülcelâli, hatta kör gözlere de gösterir, tanıttırır."

Eczane_1 Modelleme Kısmı

Sahnemizdeki kübü silip "Space" tuşu ile bir "Plane (zemin)" ekliyoruz. Ve plane'imizi seçip daha önceki derslerde bahsettiğimiz gibi "Tab" tuşuyla modelleme moduna geçiyoruz. "CTRL+Tab" ile "edge (kenar)" moduna geçip, sağ kenarı E tuşu ile "Extrude" yapıyoruz ve "Z"ye basıp Z ekseninde yükseltiyoruz. Ve tekrar E' ye basıp aynı oranda yükselttikten sonra X ekseninde taşıyalım, böylece 3'üncü yüzeyimiz çapraz kısmı oluştu.(res.1)

Ortadaki 3 yatay kenarı seçip E tuşuna bastıktan sonra S tuşu ile genişletiyoruz. Ve oluşan 3 yüzeyi Z ekseninde yukarı Extrude verip minik bir kalınlık veriyoruz..(res.2)

Gösterilen 4 kenarı seçip X ekseninde çıkıntı oluşturuyoruz.(res.3)

CTRL+Tab" ile "Face (yüzey)" moduna geçip tüm kenarlarımızı seçelim. Ve "Shift D" ile Z ekseninde 6 basamak çoğaltalım… Dersin devamını "muhabbetfedaileri.com", "3d tasarım ve animasyon" başlığından takip edebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz…(res.4)

10.11.2009


Video dosyalarında sorun yaşamamak için

PROGRAM TANITIMI Hazırlayan: www.gezginler.net

Bılgısayarda video izlerken sıklıkla karşılaşılan en temel problem codec (çözücü) sorunudur. İzlediğimiz videoda sesi duyamayabilir, görüntü ters olabilir veyahut hiç görüntü elde edemeyebiliriz. Bunun temel nedeni video oluşturulurken kullanılan dönüştürme sistemidir. Görüntü işleme teknolojisinin gelişmesiyle birlikte farklı video formatları ortaya çıkmıştır. Video boyutunu en düşük hale getirip, görüntüden ödün vermemek amaçlı oluşturulan yeni video formatlarına oynatıcıların uyum sağlayabilmesi için oynatıcıya ilgili video desteğinin yüklenmesi gerekmektedir. Bu aşamada codec paketleri denilen ve içerisinde birçok yeni video formatını bilgisayarın tanıması ve oynatabilmesi için gerekli destek yazılımları içeren paket yazılımları gündemimize gelmektedir.

Codec paketleri seçimi temel olarak bilgisayarınızda oynatmak istediğiniz video türüne göre değişiklik gösterebilir. Eğer video izleme sırasında sorun yaşamak istemiyorsanız en güncel video bileşenlerini içeren bir codec paketini bilgisayarınıza yüklemeniz gerekir. Bu aşamada birçok alternatif olmakla birlikte en yaygın ve problemsiz codec paketlerinden K-Lite Codec paketini önermekteyiz. K-Lite Codec paketi her yeni video bileşeni güncellemesinde yeni bir sürüm ile karşımıza çıkmakta ve ihtiyacımızı karşılamaktadır. Sadece bir codec paketini yüklemek her zaman ihtiyacı karşılamayabilir, yeni çıkan video bileşenlerine sürekli destek sağlamak için codec paketinizi de güncel tutmak ve yeni sürümlerini indirmeniz gerekmektedir. K-Lite Codec Pack Full gibi iyi bir codec paketi ve daha önceki yazılarımızda tanıttığımız Gom Player gibi iyi bir oynatıcı ile sorunsuz video izlemeniz mümkündür.

K-Lite codec paketi kendi içerisinde Media Player Classic adında ücretsiz bir oynatıcıyı da içermektedir. Bu paket ile birlikte Divx, wma, avi, mp4 gibi en popüler video formatlarını sorunsuzca izleyebilirsiniz. K-Lite codec paketi ihtiyaca göre Basic, Standart, Full ve Mega olarak değişik isimlerde ve içerikte yayınlanmaktadır. Full isimli paketin temel tüm video formatlarını oynatmada yeterli olacağını düşünüyoruz.

Üretici Sitesi: http://www.codecguide.com/features-full.htm

Download Adresi: http://www.codecguide.com/download-k-lite-codec-pack-full.htm

10.11.2009


Osmanlıca öğrenmeyen kalmasın! - www.islamharfleri.com

BU hafta size Osmanlıca öğrenmenin aslında ne kadar da kolay olduğunu ispat eden bir site tanıtıyoruz. islamharfleri.com sizi Risale-i Nurların ilk yazıldığı devreye çağırıyor.

Anladığım kadarıyla ‘Hatt-ı Kur’ân-ı’ internette koruma vazifesini de bu site üstleniyor.

Site içerik olarak zengin bir muhtevaya sahip. Fakat, Onu diğer sitelerden ayıran kısmı görsel olarak Osmanlıca eğitimini de vermesi. Kursun 11. Bölümü de eklenmiş durumda. İster internet üzerinden, ister de bilgisayarınıza yükleyerek günde az bir vaktinizi ayırarak Osmanlıcayı öğrenebilirsiniz. Bundan sonra ise sitenin içerisinde bulunan Risale-i Nurları okuyarak pratik yapabilirsiniz. Sitenin dosyalar bölümünden Osmanlıca Kitapçığı, İslâm harfleri ile grafikler, yazılar, Msn ifadeleri gibi dosyaları da indirebilirsiniz. Ayrıca Metinler ve Yazılar bölümlerini de takip ederek, dil konusundaki dağarcığınızı geliştirerek güncel haberleri okuyabilirsiniz.

Site konusunda gerek teknik, gerek dil öğrenmede aklınıza gelen bir soru için [email protected] adresine mail atarak kısa bir süre içerisinde cevap alabilirsiniz.

FURKAN DEMİR

10.11.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

n www.erisale.com adresinden risaleleri internet üzerinde not alarak okuyabileceğinizi…

n http://www.rssnedir.com/rss_windows_programlari.php adresinden Windows için RSS programları indirebileceğinizi…

n www.risaleinurenstitusu.org adresinden risaleleri okurken kelimelerin manalarına bakabileceğinizi ve risalelerde arama yapabileceğinizi…

n http://kuran.hayrat.com/ adresinden Hüsrev hattı ‚mucizeli Kur’an’ı internet üzerinden okuyabileceğinizi…

n http://www.rssnedir.com/rss_teknolojisi.php adresinden RSS’nin önemini daha iyi anlayacağınızı…

10.11.2009


Özgür yazılımın 4 özgürlüğü

n Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).

n Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur.

n Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).

n Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Kaynak koduna erişmek, bunun için bir önkoşuldur.

Korsana Karşı Çare : Özgür Yazılım

ya da Genel Kamu Lisansı (GPL)

Ali Oktay Ağabeyimiz, yazılarında ‘korsan’ kullanıma dikkat çekiyor. Müzik sektöründeki kaygılandırıcı durumun ‘bilgisayar sektöründe’ de yaşandığı vurgulandı son yazılarından birinde. Yazıda dikkat çekilen nur risalelerini okuyanların diğer konularda olduğu gibi bu konuda da topluma örnek olması…Peki neler yapabiliriz ‘korsan kullanım’ için, bu yazıda buna değinmeye çalışacağım.

***

Hani ‘gömleğin ilk düğmesinin yanlış olarak iliklenmesi’ diğer düğmelerin de yanlış olarak iliklenmesi ile neticelenir ya, korsan yazılım konusunda da yanlışı baştan yapıyoruz. İşletim sistemi olarak tek tercihimizi Windows sistemlerinden yana yapmamız bu yanlışların başında geliyor. Niye derseniz? Windows ortamında geliştirilen çoğu program ücretlidir. Windows mantığı ‘telif hakları’ mantığına dayalıdır. Bu yüzden işletim sistemi olarak Window’su tercih etmemiz bizi bu sıkıntıya sokuyor. Hatta birçoğumuzun bilgisayar alırken ‘toplama’ tabir ettiğimiz yöntemi kullanması yanlışlarımızın başında geliyor. Zira bu satın alma biçiminde genellikle ‘korsan Windows Sürümleri’ kullanılmaktadır.

Öte yandan Özgür yazılım ve açık kaynak kod felsefesi temel de ‘paylaşımı’ esas alır. Bu nedenle işletim sistemi tercihimizi ‘Linux’tan yana yapmamız korsan korkusunun gitmesine ve ‘kul hakkı’ endişemizin son bulmasına neden olacaktır.

Her ne kadar Windows gibi kullanımı kolay Linux Sürümleri çıksa da başta eğitim sistemimizin de etkisiyle Şurası acı bir gerçek ki Windows işletim sistemlerine olan düşkünlüğümüzün bitmesi epey zaman alacaktır. Peki, bu durumda ne yapacağız?

Bu durumda yapmamız gereken GPL lisansı ile dağıtılan Açık kaynak kodlu yazılımları kullanmaktır. GNU Genel Kamu Lisansı (GNU GPL ya da GPL) bir çok yerde kullanılan özgür yazılım lisansıdır. Özgür yazılım, kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür.GPL, General Puplic License’nin kısaltılmışıdır ve ‘ Genel Kamu Lisansı’ şeklinde geçmektedir. Özgür yazılımın 4 temel felsefesi vardır. (Buna bunları biliyor musunuz bölümümüzden ulaşabilirsiniz) Bu sayede Windows sistemi kullanmaya devam ederken ‘kul hakkı yememenin’ rahatlığını yaşarız. Mesela çoğumuzun kullandığı ücretli Microsoft Office sürümleri yerine OpenOffice.org’a ait Office yazılımını kullanabiliriz. Bu yazılım çok gelişmiştir ve mesela herhangi bir eklenti olmadan ‘Pdf’ olarak çıktı verme özelliğine sahiptir. Tabiri yerinde ise: Bir çok ev kullanıcısı için yeter de artar bile. Yine aynı şekilde resim düzenlemek için korsan lisanslı programlar yerine açık kaynak kodlu GIMP ve Google’a ait ücretsiz Picassa Resim düzenleme programlarını kullanabiliriz. Bu iki programda ücretsizdir.

Diğer bir çare de ücretsiz sürümleri kullanmak. Mesela birçok antivürüs programı ev kullanıcıları için geliştirilen sürümler ücretsizdir. Örnek olarak Avast, Avg gibi anti virüs programlarının ev sürümlerini ücretsiz kullanabiliriz. Aynı zamanda profesyonel yazılım şirketleri değişik amaçlarla bazı sürümlerini ücretsiz olarak dağıtmaktadırlar. Bunları takip ederek de korsana karşı koyabiliriz.

Umut Gökbayrak GPL ile ilgili bir yazısında “GPL bir yazılımın kodunun üzerinde oynayan kişi sayısı bazen binleri bulmaktadır. Bu nedenle programlar oldukça hızlı bir şekilde çok büyük bir kitle tarafından geliştirilir. Bu da yazılımın kalitesinin artmasında büyük bir rol oynar.” diyerek önemli bir gerçeğe işaret eder. Yani Özgür yazılım ‘meşveret’ sistemiyle geliştirilir ! Elbette ‘online meşveret’!Kapalı kaynak kodlu yazılımları sadece ilgili yazılım firmasının mühendisleri deniyorsa, açık kaynak kodlu bir yazılım dünyada binlerce kişi tarafından denetlenmekte ve geliştirilmektedir.

Yazılımlarımızın ‘caizliğinden’ endişe duymamak için Özgür yazılıma yönelmemiz lazım…

S.SERVER KAHRAMAN

10.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.