29 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Görüş

Bayram ve kardeşlik

Her sene heyecanla beklediğimiz Kurban Bayramına, bu sene de çok şükür kavuştuk. Bu bayram bizlere çok şeyler hatırlatmaktadır. Maddî ve mânevî kazançlarımızın artmasına vesile olmakta, birlik ve beraberliğimizi de arttırmaktadır.

Bu bayram İslâm âleminde büyük yankılar uyandırmaktadır. Özellikle hac ibadetinin yapıldığı bugünlerde, Allah’a yaklaşmanın büyük heyecanı yaşanmaktadır. Hz. Âdem (as) ile Hz. Havva’nın (as) dünyada buluştukları mekân olan Arafat Dağı’ndaki Cebel-i Rahme, çok şey ifade etmektedir. Arefe Günü oraya gelenlerin vakfeye durarak hacı olmaları önemli bir hâdise.

Bu günde hacılar Arafat Dağı’na çıkarlar, hacıların buradaki duruşlarına “Vakfe” adı verilir. Peygamberimiz (asm) şöyle buyurur: “Duâların en hayırlısı Arefe Gününde yapılandır.”, “Arefe Günü vakfe sırasında Cenâb-ı Hakk’ın Cehennem’den azad ettiği kulların sayısı diğer günlerde azad edilenlerle kıyaslanamayacak kadar çoktur.”

Allah, Arefe Günü vakfe yapanlara yaklaşır. Sonra onlarla, meleklere karşı iftihar eder.

Ayrıca şu hadis de, o gün yapılacak amelin kazandıracağı sevabı bildirir: “Cenâb-ı Allah’ın, Arefe Günü oruç tutanların, ikinci ve daha sonraki yılların günahlarını örteceğini ümit ederim.”

Bu hadislerden de anlaşıldığı gibi, mübarek Kurban Bayramı çok şey ifade etmektedir.

Kurban deyince, Hz. İbrahim (as) akla gelir. Malûm Hz. İsmail’i (as) Allah’a kurban ederken, Cenâb-ı Hak lütfundan bir koç göndererek, kesmesini ister. Koçu kesen Hz. İbrahim (as) Allah’a hamd ederek, aynı zamanda O’na dost olduğunu da ifade eder. Halil isminin bir sebebi de Allah’a en samimî dost olmasıdır.

Dünyanın her tarafında, İslâm âlemi bu bayramı coşku ile karşılamakta, gerekenler ibadet edası içerisinde yapılmaktadır. Allah için yapılan bu ibadet, sosyal yardımlaşmayı sağlayan önemli unsurlardan biridir. Hem kaynaşmayı hem de yardımlaşmayı sağlamaktadır. Uzun süre et yiyemeyen insanların, bu ihtiyacını önemli ölçüde gidererek, bayramı, adına uygun şekle getirmektedir.

Dinî bayramların (Ramazan, Kurban) en büyük özelliği, ibadet olmakla birlikte, birlik ve beraberliği sağlamalarıdır.

Demokratik açılımların, gerçek mânâda hak ve hürriyetler çerçevesinde yapılarak, bayramların ifade ettiği mânâları ihtiva etmesini temenni ederim. Gönül ister ki, hemen bu bayramdan sonra, Müslüman kardeşliğimiz tesis edilerek, ırk ayrımı yapmadan, bir ve beraber olalım. Cennet vatanımıza göz diken nâmertlere fırsat vermeyelim.

Nice Kurban Bayramlarına kavuşmamız dileğiyle, bütün İslâm âleminin Kurban Bayramlarını tebrik ederim.

MEHMET ÇALIŞKAN

29.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl