03 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Başkan Obama’nın Afganistan kumarı

Associated Press haber ajansı, “Obama’nın kumarı” başlığıyla verdiği haberde, ABD Başkanının, nasıl bir başkan olduğunu gösterecek kritik anda, Amerikalıların savaş konusunda giderek artan kötümserliğine rağmen asker takviyesine onay verdiğini ve böylece Afganistan’daki askerî mevcudiyetlerini arttırma kararı aldığını yazdı.

Obama, yeni Afganistan stratejisine dair New York West Point Askeri Akademisi’nde yaptığı konuşmada, “Başkomutan olarak, Afganistan’a 30 bin takviye Amerikan askerinin gönderilmesinin hayati ulusal çıkarımıza olduğuna karar verdim” dedi. Askerlerin 2010 yılının ilk yarısında Afganistan’a konuşlanacağını belirten Obama, konuşmasında 18 aydan sonra, bu ülkedeki Amerikan askerlerinin evlerine dönmeye başlayacağını da bildirdi. Başkan Obama, “Amerikan askerleri ve NATO müttefiklerinden de beklenen ekstra kuvvetler, sorumluluğun Afgan güçlerine devri sürecini hızlandırmamıza ve Temmuz 2011’de Afganistan’daki askerlerimizin bu ülkeden çıkışı sürecine başlanmasına imkân verecek” diye konuştu.

“ABD ve Amerikan halkı güvenliğinin Afganistan’da tehlikede olduğunu düşünmesem, her bir askerimizin yarın evine dönmesi için memnuniyetle talimat verirdim” diyen Obama, ABD’nin müttefiklerinin de takviye birlikler göndereceğinden emin olduğunu kaydetti. Obama, Afganistan’daki asker sayısının artırılmasının bu yıl için ek 30 milyar dolara mal olacağını da kaydetti. Obama, yeni stratejisinin üç ana hedefinin bulunduğunu ifade ederek, bunları El Kaide’nin güvenli barınak imkanına erişmesinin engellenmesi, Taliban’ın sağladığı ivmenin tersine çevrilmesi ile Afgan hükümetini devirebilme kapasitesine ulaşabilmelerinin önlenmesi ve Afgan güvenlik güçleriyle hükümetinin güçlendirilmesi olarak sıraladı.

MÜTTEFİKLER DESTEKLEDİ

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, “uluslararası koalisyon üyelerini ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan stratejisi etrafında birleşmeye” çağırdı. Başbakanlığın resmî internet sayfasında yayımlanan açıklamasında Brown, “Müttefiklerimizi Obama’nın stratejisi etrafında birleşmeye çağırıyorum. Birleşik Krallık, Afganistan kampanyası için diğer ülkelerin de askerî birlik göndermesi için üzerine düşeni yapmayı sürdürecektir.” dedi.

HAMİD KARZAİ

KARARDAN

MEMNUN

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD Başkanı Barack Obama’nın bu ülkeye 30 bin takviye asker gönderme kararını desteklediğini belirtti. Afganistan’daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı Stanley McChrystal, Karzai ile dün sabah görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Karzai’nin takviye asker talimatına destek verdiğini, Afgan liderinin, ayrıca asker sayısının arttırılması konusunun halkına anlatılması gereğini vurguladığını söyledi.

AFGANİSTAN’DAKİ YABANCI BİRLİKLER

ABD Başkanı Barack Obama’nın 43 ülkeden askerlerin görev yaptığı Afganistan’a 30 bin Amerikan askeri daha gönderme kararıyla bu ülkedeki yabancı askerlerin sayısı 143 bine çıkacak. Afganistan’da görev yapan uluslararası güce katkı sağlayan başlıca ülkeler şunlar: ABD: 34.800, Birleşik Krallık: 9.000 (Başbakan Gordon Brown, 500 takviye asker göndereceğini teyit etti), Almanya: 4.500, Fransa: 3.750 ve 150 civarında jandarma, Kanada: 2.830, İtalya: 2.795, Hollanda: 2.160, Polonya: 1.910, Avustralya: 1.350, İspanya: 1.000, Romanya: 990, Türkiye: 720, Danimarka: 690, Belçika (530), Norveç (480), Çek Cumhuriyeti (480), Bulgaristan (460), İsveç (430), Macaristan (360), Yeni Zelanda (300), Hırvatistan (290), Arnavutluk (250), Litvanya (250), Slovakya (245), Letonya (175), Finlandiya (165), Makedonya (165), Estonya (150), Yunanistan (145), Portekiz (145), Slovenya (130), Azerbaycan (90), Birleşik Arap Emirlikleri (25), Bosna-Hersek (10), Ukrayna (10), Singapur (9), İrlanda (7), Lüksemburg (8), Ürdün (7), Avusturya (4), İzlanda (2) ve Gürcistan (1).

OBAMA’NIN KUMARI

ABD Başkanı Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisi çerçevesinde bu ülkeye 30 bin ek asker gönderme kararı alması uluslararası basında geniş yer buldu. Associated Press (AP) haber ajansı, “Obama’nın Kumarı” başlığıyla verdiği haberde, ABD Başkanı’nın, nasıl bir başkan olduğunu gösterecek kritik anda, Amerikalıların savaş konusunda giderek artan kötümserliğine rağmen asker takviyesine onay verdiğini ve böylece Afganistan’daki askeri mevcudiyetlerini artırma kararı aldığını yazdı. BBC de Obama’nın açıklamasına internet sitesinde geniş yer verdi ve konuyla ilgili haberde, askerlerin çekilme tarihinin verilmesinin oluşturabileceği rahatsızlığa dikkati çekti. Haberinde, “Obama bir eliyle verirken diğer eliyle alıyor” başlığını kullanan Daily Telegraph gazetesi de askerlerin geri çekilme tarihinin açıklanmasına dikkati çekti. Obama’nın konuşmasından alıntı yapan ve “Afganistan’a 30 bin asker gönderilmesinin hayati ulusal çıkarımıza olduğuna karar verdim”, “Askerlerimiz 18 ay sonra eve dönmeye başlayacak” sözlerini ön plana çıkartan gazete, ABD Başkanı’nın, “ağırlımızı koyuyoruz, ama sonra yokuz” diyerek sıra dışı bir açıklama yaptığını yazdı. “SONSUZ BİR SAVAŞ YA DA İŞGAL NİYETİMİZ YOK” AfganlarIn güvenlikleri için sorumluluğu devralması gerektiğine işaret eden Obama, ABD’nin Afganistan’da “sonsuz bir savaş” yürütmeye ve bu ülkeyi işgal etmeye niyeti olmadığını söyledi. Konuşmasında, NATO üyesi müttefiklerine de çağrıda bulunan Obama, “Dostlarımız Afganistan’da bizimle birlikte savaştı ve öldüler. Şimdi, bu savaşı başarıyla sonlandırmak için bir arada olmalıyız. Tehlikede olan basit bir biçimde sadece NATO’nun güvenilirliğinin testi değil, tehlikede olan, müttefiklerimizin ve dünyanın ortak güvenliği” diye konuştu. “TAKVİYE DİRENİŞİ GÜÇLENDİRİR” Talİban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi, “ABD Başkanı Obama’nın Afganistan için yeni ve utanç verici stratejisini açıkladığını, ancak Obama’nın ülkeyi askerî olarak kontrol etme ümidinin gerçekleşmeyeceğini, ek 30 bin askerin sadece direnişi güçlendirebileceğini” belirtti. Sözcü, “daha önce Rusların başına geldiği gibi, Amerikalıların amaçlarına ulaşamayacaklarını anladıklarında çekilmek zorunda kalacaklarını, Obama’nın Afganistan’da ölen birçok askerin tabutunu göreceğini” söyledi. BU YIL 300 KAYIP VERDİLER Afganİstan’da önceki gün bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmesiyle, ABD’nin bu yıl bu ülkede kaybettiği asker sayısının 300’e ulaştığı bildirildi. Afganistan’da NATO komutasındaki Uluslararası Destek Gücü’nün (ISAF) bildirisinde, Afganistan’ın doğusunda önceki gün devriye aracına düzenlenen saldırıda bir Amerikan askerinin öldüğü belirtildi. Bu son olayla birlikte, Afganistan’da yıl içinde ölen yabancı asker sayısının 300’ü Amerikalı 486 olduğu kaydedildi. 2001’den beri Afganistan’da ölen yabancı askerlerin sayısı, 929’u Amerikalı olmak üzere 1.532. Ölenlerden 236 Britanyalı ve 133’ü Kanadalı.

03.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başkan Obama’nın Afganistan kumarı

  Filistin’e Osmanlı sahip çıktı

  İsrail, geçen yıl 4500 Filistinliyi evinden attı

  Davutoğlu, Atina temaslarından memnun

  Bir ayakkabı da El Zeydi’ye

  NATO Dışişleri Bakanları Brüksel’de toplanıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl