07 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Hollanda’da minare açılışı

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 1994 yılında kiliseden camiye çevrilen Amsterdam Nizam-ı Âlem Süleymaniye Camiinin sonradan yapılan minaresi, önümüzdeki günlerde törenle açılacak. 11 Aralık'ta yapılacak resmî törene Amsterdam’ın Osrdorp Belediye Başkanı Marjo Teuling de katılacak.

Hollanda’da ‘minare açılışı’

HOLLANDA'NIN Başşehri Amsterdam’da 1994 yılında kiliseden camiye çevrilen Amsterdam Nizam-ı Âlem Süleymaniye Camii’nin sonradan yapılan ‘minaresi’, önümüzdeki hafta törenle açılacak.

İsviçre’de minare yapımına yasak getiren referandumun yankıları sürerken, Hollanda’da bir Türk caminin yeni yapılan minaresi, 11 Aralık tarihinde hizmete açılacak. Önümüzdeki hafta yapılacak resmî törene Amsterdam’ın Osrdorp Belediye Başkanı Marjo Teuling de katılacak.

Hollanda’da minare tartışmalarının olmamasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Amsterdam Nizam-ı Âlem Süleymaniye Cami Derneği Başkanı Hikmet Tikici, insanların birbirlerini olduğu gibi kabullenmelerinin çok önemli olduğunu söyledi. Camilerin mukaddes mekânlar olduğunu dile getiren Hikmet Tikici, “Yaşadığımız ülke Hollanda’da camilerimize yönelik herhangi bir eleştiri almadık. Tam aksine Hollandalı yetkililerden ve halktan büyük destek gördük. Son günlerde İsviçre’de yaşanılan cami ve minare tartışmalarını son derece çirkin buluyoruz. Hollanda’da bu tür tartışmalar yaşanmadı” dedi. Önümüzdeki hafta caminin iki yeni minaresinin açılışını yapacaklarını belirten Tikici, caminin sadece ibadet yeri olarak değil, birçok sosyal aktiviteye de ev sahipliği yaptığını anlattı. Tikici, minarelerinin resmî açılışına Osdorp Belediye Başkanı Marjo Teuling’in de katılacağını duyurdu. Belediye Başkanı Marjo Teuling’in törene katılmaktan memnuniyet duyacağını ifade ettiği öğrenildi. Törene ayrıca, Amsterdam Emniyet Amiri, Rotterdam İslâm Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi’nin de katılacağı açıklandı.

Caminin çok yönlü kullanıldığına dikkat çeken Hikmet Tikici, şöyle devam etti: “Camimizin çift minaresi var. Modern yapısı Hollanda ve Türk mimarî örneklerini yansıtıyor. Camimizde alt kısımla birlikte yaklaşık bin kişi aynı anda ibadet yapabiliyor. Büyük bir alan sahip külliyede gençler ve kadınlar için ayrı çalışma alanları, kütüphane, konferans salonu, dershaneler, lokanta ve geniş bir bahçesi bulunuyor. Camimizde konferans ve seminer günleri düzenliyoruz. Bu vesile ile tüm halkımızı minare açılışımıza davet etmek istiyoruz.”

07.12.2009


 

Fransız doktorlar Gazze’de rehin iddiası

LONDRA'DA Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi, Fransız doktorların geçen hafta içinde Gazze’de rehin İsrail askeri Gilad Şalit’i muayeneden geçirdiğini öne sürdü.

Hamas ise haberi yalanladı. El Hayat’ın haberine göre, farklı alanlarda uzman 4 Fransız doktor, Refah geçişinden Gazze’ye geçtiler ve kendilerine İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı görüşmeleri yürüten Alman arabulucu da eşlik etti.

Doktorların Gazze’ye girişinden haberdar olan İsrail insansız hava taşıtlarının bu sırada Gazze üzerinde uçuşlar yaptığı, ancak Alman arabulucunun Hamas tarafına, İsrail’in Şalit’in saklı tutulduğu yere herhangi bir saldırıda bulunmayacağı veya onu kaçırmaya teşebbüs etmeyeceği yönünde taahhütte bulunduğu öne sürüldü. Haberde, Gilad Şalit’in bubi tuzaklı bir yerde tutulduğu, dolayısıyla buradan hiçbir şekilde sağ kurtulma ihtimalinin bulunmadığı belirtildi. El Hayat, Fransız doktorların Gazze’de Şalit’i muayene etmelerine izin ve-rilmesini, İsrail ile Hamas arasındaki tutuklu teatisine ilişkin bir anlaşmanın ilerletilmesine yönelik güven arttırıcı bir tedbir olarak değerlendirdi. Gazze’deki Hamas liderlerinden Mahmud Zahar ise haberin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

07.12.2009


 

Rahiplerin çocukları taciz iddiası Vatikan’a taşınıyor

ROMA Katolik Kilisesinin İrlanda ve Kuzey İrlanda’daki en yüksek yetkilisi Armagh Başpiskoposu Kardinal Sean Brady, Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin ile, “geçmişte bazı rahiplerin çocuklara cinsel tacizde bulunduğunu ve bu yöndeki şikâyetlerin Dublin’deki din otoritelerince örtbas edildiğini” ortaya koyan raporu görüşmek üzere Papa 16. Benediktus’u ziyaret edecek.

Kardinal Brady, devlet televizyonu RTE’ye verdiği demeçte, açıklandığı günden bu yana İrlanda’da tartışmalara sebep olan raporla ilgili “sorumluluk alma ve harekete geçme zamanının geldiğini” belirterek, Başpiskopos Martin’e haftaya yapacağı Vatikan ziyaretinde eşlik edeceğini açıkladı. İrlanda hükümetince görevlendirilen bir komisyonun hazırladığı, 26 Kasımda Adalet Bakanı Dermot Ahern tarafından kamuoyuna açıklanan rapor, 1975-2004 arası dönemi kapsıyor. Raporda, “Dublin Başpiskoposluğunun 1995’e kadar, taciz şikâyetlerini sivil otoritelere bildirmediğine” işaret ediliyor. Tacizle suçlanan 46 rahibe yönelik 320 şikâyetin incelendiği ve 700 sayfayı geçen raporda, İrlanda polisi de itham ediliyor.

07.12.2009


 

İran, bazı yabancı internet sitelerine erişimi engelledi

İRAN'DA birçok yabancı internet sitesine erişimin engellendiği bildirildi. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberinde, dün Tahran’da öğleden sonra çok sayıda yabancı siteye erişimin engellendiği ya da bu sitelere çok zor ulaşıldığı belirtildi.

Haberde, çok sayıda kaynağın teknik servislerle bağlantıya geçtiği ve teknik servislerin “bunun bir arıza olmadığını, yetkililerin kararıyla yapıldığını” söylediği kaydedildi. Haberde, internet sitelerine erişimin 7 Aralıkta kutlanacak ‘’Öğrenci Günü’’nden iki gün önce engellendiği belirtildi. İran’da muhalifler “Öğrenci Günü”nde gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuş, Tahran Emniyet Müdürülüğü, gösterilere müdahale edeceğini açıklamıştı.

07.12.2009


 

Bulgaristan’da üç çocuk patlamada öldü

BULGARİSTAN'DA Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali bölgesindeki Koşukavak (Krumovgrad) kasabasında Çocuk Esirgeme Kurumu Yurdunda meydana gelen patlamada 13, 15 ve 16 yaşlarında üç Türk çocuğu vefat etti. Koşukavak Belediye Başkanı Sabahattin Mehmed, patlamanın kimin tarafından yapıldığı henüz tesbit edilemeyen el yapımı bir bombadan kaynaklandığını açıkladı.

Bombanın patlaması sonucu çocuklardan birinin olay yerinde, diğer ikisinin ise kaldırıldıkları hastanelerde can verdiği bildirildi. Emniyet yetkilileri el yapımı bombanın kimin tarafından imal edildiğinin ve çocukların eline nasıl geçtiğinin araştırıldığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Bakanı Totü Mladenov olay üzerine incelemelerde bulunmak üzere Koşukavak’a gitti. Çocuk Esirgeme Kurumu, patlamada ölen çocukların ailelerine psikolojik destek vermek üzere 3 uzmanın görevlendirildiğini bildirdi. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.

07.12.2009


 

Afganistan, 30 yıldır savaşın içinde yaşıyor

Afganİstan’In başşehri Kabil’de bulunan, yaklaşık 30 yıldır süren savaşta önemli zarar gören Darulaman Sarayı, bakım ve onarım bekliyor.

Kral Amanullah Han tarafından 1920’li yıllarda yaptırılan Darul Aman Sarayı, savaşın derin izlerini taşıyor. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) restorasyon sözü verdiği sarayın, en çok Taliban döneminde tahribata uğradığını belirten Kabil sakinleri, Taliban’ın sarayı roketatarlarla tahrip ettikten sonra tavanında bulunan metal çatısını yağmaladığını anlattı. Askerler tarafından korunan sarayın büyük bölümü yıkık durumda. Zamanında çok sayıda devlet adamına ev sahipliği yapan saray, tel örgüyle çevrili halde onarılacak günü bekliyor. Kabil’in merkezinde bulunan, Sovyetlerin işgal döneminde yapılan Rus Tiyatrosunun durumu da Darul Aman Sarayının durumunu aratmıyor. Başşehir Kabil, Afganistan’ın genel durumunu özetliyor. Yollara döşenen barikatlar, sıkı emniyet tedbirleri ve arttırılan denetimler, güvenliğin hala olmadığını gözler önüne seriyor. Kabil’de, işgal ve iç savaş dolayısıyla çeşitli bölgelerden gelmiş vatandaşlar, kendi ülkelerinde mülteci hayatı yaşıyor.

07.12.2009


 

Ladin’in bulunduğu yeri bilseydik yakalardık

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in yerini bilmediklerini söyledi.

Amerikan ABC televizyonuna demeç veren Gates, ‘’El Kaide lideri Usame bin Ladin’in nerede saklandığını bilmiyoruz ve yıllardır, nerede olduğuna dair iyi bir istihbarat almadık. Usame bin Ladin’in nerede olduğunu bilmiyoruz, bilseydik yakalardık’’ dedi. Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi geçen ay yayımladığı raporda, eski başkan George W. Bush hükümeti ve komutanları, birlikte hareket etmeyerek Ladin’in 2001 yılının sonlarında Afganistan’daki Tora Bora mağaralarından kaçmasına imkan sağlamakla suçlamıştı.

07.12.2009


 

İrlandalı çevreciler, Dublin’de yürüdü

İRLANDALI çevreciler, Danimarka’nın başşehri Kopenhag’da düzenlenecek iklim değişikliği zirvesi öncesinde, Dublin’de gösteri düzenledi. Çevre Bakanlığından Başbakanlığa yürüyen 300’ü aşkın gösterici, İrlanda hükümetine “zirvede anlamlı bir anlaşma için ağırlığını koyması” çağrısında bulundu.

Belfast, Paris, Londra, Brüksel, Glasgow ve Berlin’deki benzer etkinliklerle eşzamanlı düzenlenen gösteride, zirveden çıkacak kararların insanlığın geleceği için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Kopenhag’da 7-18 Aralık günlerinde düzenlenecek zirveye 15 bin katılımcının ve 100’den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor.

07.12.2009


 

Darfur’da, 2 BM askeri öldürüldü

SUDAN'IN batısındaki Darfur bölgesinde, BM barış gücü UNAMID bünyesinde görev yapan 2 Ruandalı asker öldürüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir BM yetkilisi, Shangil Tobaya bölgesindeki bir kampta mültecilere su dağıtan askerlere kimliği belirsiz iki kişinin ateş açtığını ve saldırıda 2 askerin öldüğünü, bir askerin yaralandığını söyledi. Saldırıda 2 askerin öldüğü, BM barış gücü UNAMID tarafından da doğrulandı. Saldırının düzenlendiği Shangil Tobaya’da son aylarda çok kez çatışma çıktı. Darfur’un başka bir bölgesinde de dün UNAMID askerlerine düzenlenen saldırıda 3 asker ölmüştü. UNAMID’in Sudan’ın Darfur bölgesinde 20 bin kişilik asker ve polis gücü bulunuyor.

07.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl