17 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Amasya’daki tarihî sokaklar yaşayacak

KÜLTÜR ‘marka kent’ ilân edilen Amasya’da tescilli evlerin yoğun olduğu sokaklarda sokak sağlıklaştırması projesi uygulanacak.

Bakanlığın marka kent eylem planı içerisinde yer alan “Sokak Sağlıklaştırması Projesi” çerçevesinde Amasya merkez Sofular Mahallesi’nde sokak sağlıklaştırması uygulaması yapacaklarını belirten Amasya Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya, Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan geçen projeye 100 bin TL ödenek geldiğini ve 2010 yılı başında uygulama ve yapım ihalesine çıkılacağını dile getirdi. Kaya, “Sokak sağlıklaştırması projesi ile Sofular Mahallesi’ndeki 60 tescilli binada sağlıklaştırma çalışması uygulayacağız. Proje ile binaların sokağa bakan yüzlerini ve çatılarını restore edeceğiz. Ayrıca Hatuniye Mahallesi, Hacı İlyas Mahallesi gibi tescilli evlerin yoğun olduğu muhitlerde de bakanlık bütçesinden gelen ödeneklerle sokak sağlıklaştırması yapılmasını planlıyoruz” dedi.

Proje ile söz konusu mahallelerde yaşayan insanların evlerinin değer kazanacağını, ayrıca Osmanlı döneminin mimarîsini taşıyan evlerin daha uzun süre ömür sürebileceklerini vurgulayan Ahmet Kaya, 2005 yılından bu yana yüzde 90’ı Hatuniye Mahallesi’nde olan tescilli 33 binaya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 778 bin 835 TL proje ve uygulama yardımı yapıldığını sözlerine ekledi.

17.12.2009


 

Başkan Bürge: Mardinle Balkanlar birbirine benzer

MARDİN’DE gerçekleşen, iki gün süren ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen, Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere sürecine yönelik stratejik vizyon geliştirmeyi amaçlayan II. Türkiye-Avrupa Forumu sona erdi.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’nin müzakereci olarak yer aldığı forumda açıklamalarda bulundu. Bürge forumda şunları söyledi: “Balkanlar Mardin’e benzer... Balkanlarda cami vardır, kilise vardır, havra vardır, han vardır, çeşme vardır... Balkanlarda da Mardin gibi koyun koyuna kucak kucağa yatılır. Ne dil problemi vardır, ne de din problemi. Ama Balkanları karıştırırsanız ikiye bölersiniz. Balını konuşmaktansa kanını konuşmaya başlarsınız. Yıllardır karıştırıldığından dolayı bütün Balkanlarda kan kokusu vardır. Balkan coğrafyası bitmiş durumdadır. Bayrampaşa Belediyesi Başkanlığı olarak tam beş yıldır Bereket Konvoyu ‘’Kardeşlik Sınır Tanımaz’’ sloganıyla bütün Balkan coğrafyasını dolaştık, dolaşmaya da devam ediyoruz. Din ve dil farkı gözetmeksizin insan ayırt etmeksizin sevgi sofraları açıyoruz. Kapımızda, soframızda herkese açık. İftar sofralarını kültür sofralarıyla birleştirdik. Bir konuşmacımız Osmanlıyı hoşgörüyle Avrupa’yı sömürgecilikle anıyoruz, dedi. Biz Avrupa’yı yaptığı sömürgecilikle bırakalım.. Kendimize bakalım. Bugün Balkanlarda dil ve din hürriyeti varsa, herkes bir arada yaşıyorsa, bunun tek nedeni Osmanlının izlediği siyaset ve hoşgörüdür’’ dedi.

17.12.2009


 

Valilikten öğrencilere kitap

KARAMAN Valiliği, Çocuk Dostu Şehir Projesi kapsamında ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine kitap dağıtıyor.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan Vali Yardımcısı Yılmaz Şahin, Çocuk Dostu Şehir Projesi kapsamında Karaman’ın Çocuk Dostu Şehir ünvanı kazanmasını amaçladıklarını söyledi. Çocuk Dostu Şehir ünvanı kazanmanın ciddî bir saygınlık kazandıracağını ifade eden Yılmaz, ‘’Bundan hareketle 2006 yılından bu yana birçok çalışma gerçekleştirdik. Bunları anket çalışmaları, geziler, geniş kapsamlı 23 Nisan şenlikleri, ücretsiz sinema ve tiyatro gösterileri, spor faaliyetleri, çocuk haklarını anlatan kitap ve broşür basımı ve dağıtımı, uçurtma şenlikleri olarak sıralayabiliriz. Bugün ise kurduğu çocuk vakfı ve yayınlamış olduğu çocukları ve aileleri eğitici kitaplarla adından söz ettiren Mustafa Ruhi Şirin Hocamızın yazmış olduğu Çocuk Hep Çocuk ile Televizyon, Çocuk ve Aile adlı kitapları ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine dağıtmaya başlayacağız. Bu kitapları bin 800 öğrenciye ulaştıracağız’’ dedi.

17.12.2009


 

Yozgat’ta 6 tarihî köprüye restorasyon

BOZOK Üniversitesi kampüs alanında bulunan tarihî köprü ile Yozgat genelindeki 26 köprüden 5’inin restore edilmesiyle ilgili çalışma başlatıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihî Köprüler Şube Müdürü Halide Sert, üniversite rektörlüğünün dâvetlisi olarak geldiği Yozgat’ta projesi Bozok Üniversitesince hazırlanan tarihî köprüde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklama yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, kampüs alanında yer alan köprünün 1876-1906 yıllarında yapıldığının tahmin edildiğini, kitabesinin kayıp olması dolayısıyla tarihi konusunda kesin bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Prof. Dr. Varinli, tarihî köprünün restore edilerek kampüs alanına farklı bir görüntü kazandırılmasına yönelik hazırladıkları projenin uygulanması için Karayolları Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulundan izin alınması gerektiğini bildirdi. Yozgat’ta 26 köprü dışında kayıtlara girmeyen tarihî özelliğe sahip köprüler de bulunabileceğini kaydeden Sert, varlığı bilinen ama kayıt altına alınmayan köprülerle ilgili olarak kendilerine gerekli bilginin verilmesini isteyerek, bu köprülerin koruma altına alınmasını sağladıklarını ifade etti.Sert, ‘’Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye genelinde tarihî özelliğe sahip bin 376 köprü vardı, bugün itibariyle bu sayı kayıtlarımızda bin 418 olarak görülüyor. Vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler, vatandaşlar bize tarihî köprülerle ilgili bilgi aktarıyor, bunları kayıt altına alıyoruz’’ diye konuştu.

17.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl