18 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Minareye “Noel” desteği

Avusturya’da bir gençlik grubu, İsviçre’deki minare yasağını protesto etmek için Noel süslerinde minare resimleri kullanılması kampanyası başlattı. Kampanya, minarelerin Noel kartlarından, Noel ağacı süslerine kadar çeşitli yerlerde kullanılmasını öngörüyor.

MİNAREYE ‘Noel’ desteği

El Arabiye’nin haberine göre, kampanyanın organizatörleri, merkezi Londra’da bulunan Eşşark El Avsat gazetesine yaptıkları açıklamada, önce küçük bir grup tarafından başlatılan kampanyanın, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yer aldıktan sonra büyük destek aldığını belirtti. Minare yasağına karşı olan İsviçreli gençlerin de destek verdiği kampanya, minarelerin Noel kartlarından, Noel ağacı süslerine kadar çeşitli yerlerde, minare şekillerinin ayrıca çikolatalarda, pastalarda ve çöreklerde kullanılmasını amaçlıyor. Organizatörler, “her dinî grubun, diğer gruplarla bir arada olduğu ve bunlara da saygı duyduğu sürece kendi ibadetini özgürce yapma hakkı bulunduğunu” kaydetti. Kampanyayı başlatan grup, minarelerin Hristiyan bayramlarına dahil edilmesinin, “farklı dinlerin barışçı bir şekilde bir arada olmasının kabul edilmesi zor bir durum olmadığı”na dair açık bir mesaj olduğunu vurguladı.

Öte yandan İsviçre’de düzenlenen minare yasağıyla ilgili referandum sonucuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikâyet başvurularının gelmeye başladığı bildirildi. AİHM kaynaklarından alınan bilgiye göre, son bir haftada Cenevre camisinin eski sözcüsü Hafid Ouardiri’nin başvurusunun da aralarında bulunduğu birçok başvuru Strasbourg’daki mahkemeye ulaştı. Ouardiri’nin, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ibadet özgürlüğüyle ilgili 9., etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddenin ihlâl edildiği” gerekçesiyle başvuru yaptığı bildirildi. AİHM kaynakları, bu şikâyetin dışında yine aynı konuyla ilgili beş ayrı başvurunun daha geldiğini belirtti. Başvuruların kayda geçirilip geçirilmemesi konusunda değerlendirmenin devam ettiği kaydedildi. AİHM kurallarına göre, şikâyet sahipleri, önce ilgili ülkedeki iç hukuk yollarını tüketmek zorunda.

18.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çarşaf, Fransa hükümetini böldü

  Minareye “Noel” desteği

  Müslümanlar düşman değil

  İran’ın füze denemesine tepki

  Kopenhag’da önemli gün

  Eski Başbakan Olmert toprak takası teklif etmiş

  Vatikan’dan Hıristiyanlara Noel’de israf uyarısı

  Berlusconi taburcu edildi

  Malavi de Kosova’yı tanıdı

  START -1 bu yıl imzalanamayacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl