09 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

KKTC’ye İsrail sansürü

İsrail’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine tur düzenleyen bir şirkete reklam yasağı getirildi. Green Solution adlı şirket, yasak nedeniyle İsrail Dışişleri Bakanlığı’nı suçladı. İsrail basını, reklam yasağını Ankara ile Tel Aviv arasında gerilen ilişkilere bağladı.

KKTC’ye İsrail sansürü

İsraİl’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tur düzenleyen bir şirkete reklam yasağı getirildi. Green Solution adlı şirket, yasak sebebiyle İsrail Dışişleri Bakanlığı’nı suçladı. İsrail basını, reklam yasağının Ankara ile Tel Aviv arasında gerilen ilişkilere bağladı. Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Tel Aviv fuar merkezinde bir stant kiralayan Green Solution adlı şirkete KKTC’ye tur düzenlediklerini ilan edemeyecekleri bildirildi. Şirket, Hayfa’dan Gazimağusa’ya haftada üç gün turlar düzenliyor. Ayrıca Gazimağusa ve Girit’teki oteller için rezervasyonlar yapıyor. Fuarı düzenleyen Artara adlı organizasyon şirketi, Green Solution’a, “Kıbrıs meselesindeki hassasiyet nedeniyle ve Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığımız özel talimatlar uyarınca, hizmetlerinizin ‘Kuzey Kıbrıs’a yönelik olduğunu ve otel adlarını belirtmenize izin verilmeyecek” bilgisini verdi. Yetkililer ayrıca, broşür ve diğer reklam araçlarını iki gün önceden görmek istediklerini bildirdi. Kısıtlamanın haksız olduğunu vurgulayan şirket, İsrail vatandaşlarının Kıbrıs’ın Türk kontrolündeki bölgesine gitmesini yasaklayan bir kanun bulunmadığını hatırlattı. Mahkemeye başvuran şirket, reklamlarda sadece ‘Kıbrıs’a feribot seferleri’ ifadesinin yer almasının müşteriler için hiçbir anlam ifade etmediğine dikkat çekti.

09.02.2010


 

İran nükleer yakıt üretimine başlıyor

İran’ın yüzde 20 zenginleştirilmiş nükleer yakıt üretimine bugün başlayacağı bildirildi.

İran Atom Enerjisi Kurumunun başkanı Ali Ekber Salihi, Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem’e yaptığı açıklamada, Salı günü yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt yapmaya başlayacakları bilgisini içeren mektubu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) teslim edeceklerini söyledi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin Atom Enerjisi Kurumuna, Tahran’daki nükleer araştırma reaktörü için zenginleştirilmiş uranyum üretilmesi çalışmalarına başlanması talimatı verdiğini söylemişti. Ahmedinejad, Atom Enerjisi Kurumu başkanı Salihi’den, santrifüj kullanılarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesini istediğini belirtmişti.

09.02.2010


 

Etiyopya uçağının karakutusu Paris’te

Lübnan’da düşen Etiyopya uçağının bulunan kara kutusu, incelenmek üzere Paris’e götürüldü.

Lübnan Ordusuna bağlı arama ekipleri, bu sabah yaptıkları çalışmalar sonucunda, kazada hayatını kaybeden 5 kişinin daha cesedini çıkardı. Cesetleri bulunanların kimliklerini belirlemek için DNA örnekleri alındığı ve gereken çalışmaların yapılacağı açıklandı. 25 Ocak’ta Beyrut’ta Uluslararası Refik Hariri Havalimanı’ndan havalandıktan kısa süre sonra düşen uçağın iki kara kutusundan biri bulunarak denizden çıkarılmıştı. İkinci kara kutunun da uçağın düştüğü, Beyrut havalimanına çok yakın olan Naame sahilinden 12 kilometre açıkta ve 45 metre derinlikte olduğu tespit edilmiş ve çıkarma çalışmaları başlamıştı.

09.02.2010


 

Almanya’da İslâm kürsüleri sevinci

Alman Bilim Kurulu’nun, Alman üniversitelerinde İslâm ilâhiyat ve dini bilimler kürsülerinin oluşturularak, din dersi öğretmenleri ve imamlar yetiştirilmesi çağrısı İslâmi kuruluşları memnun etti.

DİTİB bu alandaki büyük ihtiyacın aşikâr olduğunu, Bilim Kurulu’nun isteğinin ise yeni bir açılıma işaret ettiğini vurguladı. DİTİB yönetimi, “Alman üniversite sisteminde yer alan Hıristiyan, Yahudi teolojileri yanında İslâm teolojisine ilişkin değerlendirmeler yeni bir açılım ve yaklaşıma işaret etmektedir” açıklamasını yaptı. DİTİB, yeni açılım ve yaklaşımın özünün İslâm ilâhiyatını Alman üniversite sistemine yerleştirmek olduğunu vurgulayarak, şu uyarıyı yaptı: “Basında yer alan farklı açıklama ve yorumlama eğilimlerinde, konunun doğrudan imamların eğitimi ile ilişkilendirildiği görülmektedir. Birbiri ile ilintili olsa da her bir konu ve sürecin özgünlüğünün farkında olmak, yorum ve katkıları, konunun öz ve bütünlüğünü dağıtmadan apmak yerinde olacaktır.”

09.02.2010


 

ABD’de elektrik santralı faciası

ABD’nin Connecticut eyaletinde bir elektrik santralinde meydana gelen şiddetli patlamada ölenlerin sayısının 50’yi bulabileceği bildirildi.

Yerel bir hastanenin sözcüsü, AFP muhabirine, “Değişik bilançolardan söz ediliyor, bazılarına göre, ölü sayısı 50’yi bulabilir” dedi. Middlesex hastanesi sözcüsü, hastanelerine birçok yaralının getirildiğini, felâket bölgesine çok sayıda ambülans ve yardım ekibi gönderildiğini belirtti. Bir yerel gazete, patlamanın çok şiddetli olduğunu ve 15 km uzaktan hissedildiğini, insanların, deprem olduğunu sandığını yazdı. Bir polis yetkilisi de, AFP muhabirine, “bazı testler” yapılırken patlama meydana geldiğini söyledi.

09.02.2010


 

Haitililer, afişlerle yardım istiyor

Haİtİ’de deprem sonrası işsiz kalan binlerce insan yardım beklerken, devletin yardımları koordine edememesi sonucu halk kendi yardımını yine kendisi arıyor. Port-au-Prince sokaklarında veya boş alanlarda çadırlar kuran halk, sokak başlarına astığı levha ve afişlerle yardım istiyor.

Haiti’yi sarsan 7,0 şiddetindeki deprem, arkasında yüz binlerce ölü ve evsizin yanı sıra binlerce de işsiz bıraktı. Depremde evleri yıkılıp sağ kurtulmayı başaran Haiti halkı, yer varsa evlerinin avlularına veya önlerine veya mahallelerdeki boş alanlara kurdukları çadırlarda yaşamaya devam ediyor. İşyerleri ve dükkânları yıkılanlar da kurtarabildikleri malzemelerle tezgâhlarını sokaklara veya kaldırımlara açmış. Kimi ayakkabı satıyor kimi de 34 yaşındaki Pablo gibi kitap. Depremden önce bir kitapevi işlettiğini söyleyen Pablo, deprem sırasında yıkılan dükkânının içerisinde olmamasının büyük bir şans olduğunu söylüyor. Enkaz içerisinden çıkardığı sağlam kalmış kitaplarını tozlarını silerek bir kaldırımda tezgâh açan Pablo, en azından şimdilik yemek parasını çıkarmayı ümit ediyor.

Haiti’de depremin ardından sokaklarda yaşamaya başlayan halk, kendi yardımını yine kendisi arıyor. Haiti devletinin yardım götürmeden önce gelen yardımları bile koordine etmekte yetersiz kalıyor. Birleşmiş Milletler kendi yaptığı yardımların yanı sıra diğer yardım kuruluşlarını yönlendirmeye çalışıyor. Ancak şehir yönetimlerinin yetersizliğinden dolayı bazen bir yere defalarca yardım giderken, başka yerlere ise hiç yardım ulaşmıyor. Bu yüzden Haiti halkı kendi yardımını yine kendisi bulma yoluna gitmiş.

Port-au-Prince sokaklarında veya boş alanlarda çadırlar kuran halk, sokak başlarına astığı levha ve afişlerle yardım istiyor. Birçok sokağın başında ya duvarlara asılmış ya tabelalara yapıştırılmış ya da sokağın başına dikilmiş varillerle yardım istiyor. Bu tabelalarda ise genellikle “yardıma ihtiyacımız var”, “yemek, su ve ilaca ihtiyacımız var” ve “S.O.S” gibi ifadeler yer alıyor.

09.02.2010


 

Yunanistan’da çiftçi gösterileri

Yunanİstan’da çifçilerin, “hükümetin sektörlerinde uyguladığı ücret politikasını” protesto etmek amacıyla düzenledikleri gösteriler çerçevesinde Bulgaristan sınır kapısında TIR ve kamyon geçişlerini engelledikleri bildirildi.

Yunan basını, araç trafiğinde de ufak çaplı sorunlar çıktığını duyurduğu haberlerinde, çiftçilerin taleplerini iletmek üzere yarın Yunanistan Tarım Bakanı Katerina Batseli ile görüşeceklerini kaydetti. Bağımsız çiftçi derneklerine bağlı çiftçilerin, görüşmeye kadar Promahona sınır kapısında gösterilerini sürdürme kararı aldıkları belirtildi. Öte yandan Kuzey Yunanistan ile Tesalya’da çiftçilerin 12 blok oluşturdukları, Atina-Selanik, Larissa, Magnisia ve Larissa-Kozani kara yollarının gösteriler nedeniyle yer yer kapalı olduğu bildirildi.

09.02.2010


 

Musul’da kadın vekil adayı öldürüldü

Irak’ta yapılacak parlamento seçimlerine katılan bir kadın milletvekili adayı, Musul’un batısında, 2 silâhlı kişi tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti.

Esvat El Irak haber ajansının bir güvenlik kaynağına dayanarak verdiği haberde, El Irakiye Koalisyonu’nun milletvekili listesinde adı bulunan Dr. Suha Abdullah Carallah’ın, düzenlenen suikast sonucu öldüğü belirtildi. Haber ajansına açıklamada bulunan kaynak, Carallah’ın, Musul’un batısında, Ras El Cada bölgesinde, kimliği belirlenemeyen 2 kişinin susturucu silâhlarla düzenlediği suikast sonucu öldüğünü, olayda kadın milletvekili adayının bir akrabasının da yaralandığını söyledi.

09.02.2010


 

Fransa, Rusya’ya savaş gemisi satacak

Fransa, Rusya’ya ileri teknolojiyle üretilmiş savaş gemisi satacak. Fransız Savunma Sanayisi Geliştirme Ajansı (DGA) Başkanı Jacques de Lajugie, hükümetin, Rusya’ya ileri teknolojiyle üretilmiş “Mistral” tipi bir savaş gemisi satmayı kabul ettiğini, Moskova’nın bu gemiden üç adet daha satın alma talebini ise gözden geçirdiğini söyledi.

Jacques de Lajugie, sipariş edilen ilk geminin ne zaman teslim edileceği ve nerede inşa edileceği konusuna açıklık getirmedi. Fransa’nın Rusya’ya ileri teknolojide üretilmiş savaş gemisi satmasının, eski Doğu Blokuna üye bazı ülkeleri endişelendirdiği bildiriliyor.

09.02.2010


 

Fransa’da çirkin tahrik

Fransa’nIn iç bölgelerindeki Saint-Etienne şehrinde bulunan camiye önceki gece saldırıda bulunuldu.

Saldırganların caminin duvarlarını, ırkçı ve İslâm karşıtı sloganlar yazarak ve gamalı haç çizerek tahrip ettikleri bildirildi. Fransa İslam Konseyi, yayımladığı açıklamada, saldırıyı şiddetli kınarken, sorumlularının en kısa zamanda yakalanarak cezalandırılmasını istedi. Konsey, ülkede giderek artan İslâm karşıtlığını araştırmak üzere parlamentoda bir komisyonu kurulmasını talebini dile getirdi.

09.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl