09 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Çarklar dönmeye başladı

TÜRKİYE'DE sanayi üretimi 2009 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,2, bir önceki aya göre yüzde 8,7 arttı. Yıllık ortalamaya bakıldığında ise sanayi üretimi 2009 yılında yüzde 9,6 daraldı. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Aralık ayında moral verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Aralık’ta yüzde 25.2 oranında arttı. Üretimdeki yükselişte, çalışma günü sayısının önceki yıla göre daha fazla olması ve önceki yılın üretim seviyesinin zayıflığı etkili oldu. Üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 15.4, imalat sanayi sektöründe yüzde 28, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 10.9 arttı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 33.2 ile ara malı imalatında görüldü. Diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 30.1, sermaye malı imalatı yüzde 28.5, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 22.5, enerji yüzde 10.1 oranında arttı. Takvim Etkisinden Arındırılmış Endeks 2009 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artış gösterirken, Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Endeks bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış gösterdi.

EN YÜKSEK ARTIŞ OTOMOTİVDE

İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının Aralık ayında, 2008 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış oranı yüzde 85,3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında görüldü. Bunu yüzde 45,7 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 44,7 ile plastik ve kauçuk ürünleri imalatı izledi.

Sanayideki iyileşme istikrarlı şekilde sürecek

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 Aralık ayı sanayi üretim endeksini değerlendirirken, ‘’Sanayi üretimindeki iyileşme, 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde sürecektir’’ dedi. Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, Üretimdeki bu artışın ‘’sürpriz’’ olmadığını ifade eden Ergün, küresel konjonktürde gerçekleşen olumlu seyir kadar yeni pazarlara olan yönelimle artış sürecine giren ihracatın, üretimin de artacağına işaret ettiğini vurguladı. ‘’Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimindeki bu olumlu gelişme, 2010 yılında hedeflerimizin daha da ilerisine ulaşacağımızın sağlam bir göstergesi niteliğindedir. Sanayi üretimindeki iyileşme, 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde sürecektir’’ diyen Ergün, bu noktada Türkiye’nin üzerine düşenin ekonomiye, sanayiye, üretime, yatırıma ve ihracata odaklanmak olduğunu kaydetti.

09.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Çarklar dönmeye başladı

  6 ayda 22,5 milyarlık teşvik belgesi verildi

  ASKON: Rakamlar ümidimizi pekiştirdi

  Konfederasyonlar Erdoğan’dan yine randevu istedi

  Obama: Amerika ekonomisi köşeyi döndü

  Uçuş gecikmesi ekonomiyi olumsuz etkiliyor

  Ocak’ta işsizlik ödeneğine 55 bin kişi başvurdu

  Promosyonların tamamı çalışanlara ödensin

  Soğuk hava sebze fiyatlarını arttırdı

  Devletten vatandaşa İş taahhütnamesİ

  Açlık sınırı 26, yoksulluk sınırı 38 lira arttı

  Biber cebi yaktı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl