09 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“Öğrencilerin başarısında, huzur çok önemli”

EĞİTİMCİ-Yazar Doç. Dr. Halit Ertuğrul, öğrencilerin başarısında, huzur ve mutluluğun önemli olduğunu söyledi.

Şahinbey Belediyesi “Öğrenci başarısında moral ve motivasyon” konulu bir konferans düzenledi. Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, öğrenciler ve aileleri katıldı. Konferansın açılışını yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, belediyelerin görevlerinin sadece; yol, kaldırım ve park yapmaktan ibaret olmadığına dikkati çekti. Sosyal belediyecilik kapsamında vatandaşa hizmet götürmenin belediyenin görevleri arasında olduğunu belirten Tahmazoğlu, gençlerin eğitimine önem verdiklerini ve bu kapsamda ellerinden gelen çaba ve gayreti gösterdiklerini söyledi. Vatandaşların, eğitim ve hayat kalitesini arttırmak için çalıştıklarını kaydeden Tahmazoğlu, Mimar Sinan Tesisleri’nde de bin 500 öğrenciye, SBS ve ÖSS eğitimi verdiklerini dile getirdi. Doç. Dr. Halit Ertuğrul da, belediyenin görevi olmamasına rağmen öğrencilerin eğitimi ve başarısı için imkânlar sağlamasını takdir ettiğini kaydetti. Öğrencilerin başarısında aile içi mutluluğun önemine işaret eden Ertuğrul, ailede huzur ve mutluluğun çok önemli olduğunu söyledi. İnsanların sahip olduklarının kıymetini bilmediklerini; bunların değerinin ancak kaybedildikten sonra anlaşıldığını belirten Ertuğrul, “Bugüne kadar 3 binin üzerinde konferans verdim. Öğrencilere ‘Bir insan niçin başarıya ihtiyaç duyar’ diye tek bir soru sordum. Aldığım cevapları iki şık haline getirdim. Öğrencilerin annesini babasını ve kendisine emeği geçen kişileri mutlu etmek, ömür boyu ayaklar altında ezilmemek ve çaresiz insan durumuna düşmemek için başarılı olmak istediklerini öğrendim. Dünyanın hiçbir yerinde bizim anne ve babalarımız kadar kendini çocuklarının geleceği için feda eden anne ve babalar yoktur” dedi. Konferans sonunda yazar Halit Ertuğrul, kitap-larını imzaladı.

09.02.2010


 

‘Dünya Öykü Günü’ İzmir’de kutlanacak

“DÜNYA Öykü Günü” için iki günlük “Öykü İşlikleri” etkinliği düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çocuk ve genç öykücüleri Türk edebiyat dünyasının ünlü isimlerini buluşturacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü “Öykü İşlikleri”leriyle kutlayacak. Öykü yazmanın tekniklerinin, kurgulama ve üretim süreçlerine ilişkin örneklerle anlatılacağı işlik çalışmaları, özellikle çocuk ve genç öykücüler yetiştirilmesine yönelik önemli bir etkinlik olacak. 13-14 Şubat 2010 tarihlerinde, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek İzmir Büyükşehir Belediyesi Öykü Günü’nün onur konuğu ünlü yazar Ayla Kutlu, “Öykü İşlikleri”nin ana teması ise “Çocuk ve Öykü” olarak belirlendi. “Öykü İşlikleri”ne Dinçer Sümer, İmren Erşen, Ahmet Önel, Gönül Çatalcalı, Zeliha Akçagüner, Gülseren Engin, Savaş Ünlü, Hülya Soyşekerci, Ferda İzbudak Akıncı, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Birsen Ferahlı, Mavisel Yener, Faruk Şuyun ve Turhan Günay gibi edebiyat dünyasının önemli isimleri de katkı koyacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Öykü Günleri’nde “Onur Konuğu” Ayla Kutlu adına düzenlenen “Ayla Kutlu Öykücülüğü” adlı bir açık oturum da düzenlenecek.

09.02.2010


 

Kur’ân bülbülleri Bursa’da kulakların pasını sildi

BURSA İlim Kültür Ahlak ve Çevre Derneği (BİKAÇED) ile Kur’ân’ın Anlamıyla Buluşmak Platformu (KAB) tarafından düzenlenen ‘Kur’ân-ı Kerim’i ve Mealini Güzel Okuma Yarışması Marmara Bölge Finali’ Bursa Mihraplı Camii’nde yapıldı.

Yarışmada birinci Kocaeli Fevziye İmam Hatibi Faruk Çoban olurken, ikinci ve üçüncü açıklanmadı. Birbirinden güzel sesli Kur’ân bülbüllerinin perfonmansı Bursalıları mestetti. Mihraplı Camiinde yapılan finale Bursa, Sakarya, Kocaeli, Kırklareli ve Karabük illerinden 5 kişi katıldı. Bursa İlim Kültür Ahlak ve Çevre Dernek Başkanı Fatih Genç, “İnancımızın temel kaynağı olan Kur’an’ın anlaşılmasına yönelik yapılacak hizmetleri önemsediğimiz için böyle bir çalışmanın içerisine girmiş bulunuyoruz. Yarışmada, gönüllerimizin pası silindi” dedi.

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz de yarışmanın büyük bir heyecan içerisinde geçtiğini kaydetti. Müftü Gündüz, “Kur’ân-ı Kerim okuma yarışmasına gösterilen ilgi bizleri memnun etmiştir. Kur’ân bülbülleri kulaklarımızın pasını sildi” diye konuştu. Yarışmada, Kocaeli Fevziye Camii İmam Hatibi Faruk Çoban birinci oldu. Diğer dereceler ise açıklanmadı. Yarışmanın birincisine bir turizm şirketi tarafından Umre seyahati ile çok sayıda hediye verildi. Diğer yarışmacılara ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar çeşitli hediyeler verdi. Yarışma sonrası vatandaşlara aşure ikram edildi.

09.02.2010


 

Londra Fuarında İstanbul ve Türkiye’ye büyük ilgi

TÜRKİYE’NİN sponsoru olduğu, bu yıl 16’ncısı düzenlenen “Destinations” adlı tatil ve seyahat fuarı Londra’da yapıldı.

Earls Court sergi alanında 4-7 Şubat 2010 tarihlerinde düzenlenen fuarda, Türkiye büyük standıyla ve Türk Hava Yolları’nın (THY) da bulunduğu çok sayıda kuruluşu ve seyahat acentasıyla hazır bulundu. Times gazetesiyle birlikte fuarın ana sponsorlarından biri olan Türkiye’nin büyük panolara asılmış afişleri ve fotoğrafları fuar alanının

girişinde yer aldı. Türkiye’nin, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından temsil edildiği fuarla ilgili bilgi veren Kültür ve Tanıtma Ataşe yardımcısı Ayşegül Gürgezoğlu, fuarın sadece turizm sektörüne değil, halka da açık olması açısından önemine dikkat çekti. “Destinations” fuarının Birleşik Krallık’ın en önemli tatil ve seyahat fuarlarından biri olduğunu belirten Gürgezoğlu, “Bu fuar, insanların tatil kararlarını vermesinde oldukça önemli ve etkili” dedi. Fuarda özellikle İstanbul’a ve Türkiye’deki kültür gezilerine ilginin yoğun olduğunu ifade eden Gürgezoğlu, 2010 kültür başkenti ilan edilmesinin İstanbul’a ilginin artmasında etkili olduğunu kaydetti.

09.02.2010


 

Dedesinin restore ettirdiği camiye torunu sahip çıktı

AYDIN’IN Didim ilçesine bağlı Balat köyündeki tarihi İlyasbey Camii, Söke’de bulunan bir şirketin sahibi Muharrem Kayhan ve ailesince restore ettiriliyor. Tarihî caminin 1905 yılında da Muharrem Kayhan’ın dedelerinden Hacı Halil Paşa tarafından restore ettirildiği öğrenildi.

Menteş Bey oğulları İlyas Bey tarafından 1404 yılında inşa ettirilen tarihi caminin restorasyonu için bir süre önce çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalarda caminin restorasyon masraflarını, Söke’de bulunan SÖKTAŞ şirketinin sahibi Muharrem Kayhan ve ailesi karşılama kararı aldı. Tarihi caminin 1905 yılında da Milet kazıları sırasında Muharrem Kayhan’ın dedelerinden Hacı Halil Paşa tarafından restore ettirildiği öğrenildi. Balat Köyü Muhtarı Veli Pir, 1955 yılında yaşanan depreme kadar Balat köyünün merkezinin tarihi İlyas Bey Camii’nin bulunduğu bölgede olduğunu anlattı. 5 yıl öncesine kadar Balat Köyü cemaatinin bayram namazlarını İlyasbey Camii’nde kıldığını kaydeden Muhtar Pir, şöyle konuştu: “Milet Müze Müdürlüğü, caminin çevresini hayvanlardan korumak için tel örgüyle çevirdi. Bundan köylüler ve ben muhtar olarak rahatsızlık duyduk. Camimizi atıl durumdan kurtarmak için tarihini araştırdık. 1905 Milet kazıları sırasında Söke’nin hayırseverlerinden Hacı Halil Paşa’nın İlyas Bey Camii’ni restore ettirdiğini öğrendik. Torunları olan Söke SÖKTAŞ şirketinin sahibi Muharrem Kayhan’a gidip, dedelerinin mirası gibi bu camiyi restore etmelerini istedik. Kabul ettiler ve hemen gerekli izinleri aldılar.’’

09.02.2010


 

1400 yıllık gelenek devam ediyor

ADIYAMAN’DA Alevi Kültür Dernekleri tarafından düzenlenen ‘Aşure’ programında 8 bin kişilik aşure hazırlandı.

Karapınar Mahallesi Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen ve asırlardır gelenek olarak devam eden ‘Aşure Lokma’ programına Alevi dedeleri ve vatandaşlar katıldı. Semah gösterilerinin de yer aldığı programda konuşan Alevi Kültür Derneği Başkanı Mustafa Alkan, “1400 yıldan beri bir ilk olan Aşurenin de ruhuna uygun olarak tüm canların, bir araya geldiği böylesine tarihi bir programın, yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Muharrem ayı denilince Alevi Bektaşiler için yassı matem ayının akla geldiğinin altını çizen Başkan Alkan, şunları söyledi: “Bu güne kadar inancından, felsefesinden itikadından, sevgisinden, Hz. Muhammed’e ve onun Ehl-i beytine canı gönülden aşkı muhabbetiyle bağlı olan Alevi Bektaşiler onların sevgisi ile sevinmişler, kederi ile kederlenmişler, acılarına ağlamışlar, gördükleri zulme de yassı matem tutmuşlar, zulüm edenleri de lanetlemişlerdir. Yassı matem bitiminde bu günde olduğu gibi herkes kendi çapında her ne kadar aşuresini yapmış ve dağıtmış ise de bu yıl herkesin ortaklaşa katılımıyla aşure kaynatılıp hep birlikte yenilir, günün anlam ve önemiyle ilgili aynı ortak değer ve hisleri birlikte paylaşıyoruz.” Konuşmaların ardından katılımcılara aşureler dağıtıldı.

09.02.2010


 

Çocuklar masal dünyasına dalıyor

KARABAĞLAR Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Masal Okuma Günleri” faaliyetiyle çocuklar güzel bir dünyanın kapısını aralıyor.

Türk tiyatrosunun öncü epik yazarlarından Vasfi Öngören’in anısına düzenlenen programa Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nden de gönüllüler katılıyor. Dernek üyeleri çocuklara dostluk, güven duygusu, barış, sevgi, özgüven gibi temel insani değerleri de aşılıyor. Karabağlar Belediyesi’ne ait Reşat Nuri Güntekin Çocuk Kitaplığı ile Limontepe, Özgür Mahallesi, Eski İzmir Semt Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Haziran ayı sonuna kadar sürecek.

09.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl