15 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İtalya’da İslâm Komitesi

İtalya hükümeti, Başbakan Berlusconi’nin talimatıyla nüfusu 1 milyon 300 bini aşan Müslümanları temsil edecek bir yapı kurmak için harekete geçti. İçişleri Bakanlığı, İslâmi dernek ve imamlar için resmî bir muhatap olmasını amaçlayan 19 kişilik bir komite kurdu.

İtalya’da İslâm Komitesi kuruldu

İtalya hükümeti, Başbakan Silvio Berlusconi’nin talimatıyla nüfusu 1 milyon 300 bini aşan Müslümanları temsil edecek bir yapı kurmak için harekete geçti. Ülkedeki İslâmî dernek, ibadet yeri ve imamlar için resmî bir muhatap olmasını amaçlayan İçişleri Bakanlığı, 19 kişilik bir komite kurdu. İçişleri Bakanı Roberto Maroni, oluşuma “İtalyan İslâm Komitesi” adını verdi. Sabah Gazetesinde Yasemin Taşkın imzasıyla yayınlanan habere göre, komitenin içinde imam, gazeteci, hukukçu, akademisyen ve dernek temsilcileri bulunuyor. Komite, daha çok İtalya’daki Müslümanların problemlerinin tartışıldığı bir düşünce kuruluşu gibi hareket edecek. Milano merkezli “İtalyan İslâm Dini Topluluğu”nun (Co.Re.Is), 50 bin kayıtlı üyesi, 7 bölgede 10 merkezi var. Komiteyi destekleyen Co. Re. Is’in sözcüsü Yusuf Di Stefano, İtalya’daki Müslüman topluluklarının, bir başka ülkenin temsilciliğini yapması ve sahte imamların kontrolsüzce artması tehlikesine değindi. Öte yandan, “İtalya’daki İslâm Organizasyonu ve Toplulukları Birliği” (UCOII) adlı kurum ise, bu komitenin “kontrol amaçlı” olduğunu düşünüyor. Yaklaşık 100 bin Müslümanı temsil eden UCOII, yine de oluşuma engel olmayı düşünmediklerini belirtti.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

15.02.2010


 

400 bİn Fİlİstİnlİ özgürlüğe hasret

Bİrleşmİş Milletler (BM) verilerine göre, Lübnan’daki 12 resmi ve 19 gayrıresmî mülteci kampında 400 bini aşkın Filistinli yaşam mücadelesi veriyor.

Filistinli mülteciler, ‘’İsrail işgalinin sona ereceği ve bir gün mutlaka topraklarına kavuşacakları’’ günlerin düşüyle yaşıyor. Özgürlüğe hasret olan Lübnan’daki mültecilerin tamamına yakını herhangi bir ülkenin vatandaşı değil. Lübnan devleti, günlük işlemlerde kolaylık sağlaması açısından mavi renkli birer mülteci kartıyla Filistinlileri kayıt altına almış durumda. Mülteciler, kamplara girip çıkmak ve diğer resmi işlemlerde bu mülteci kartlarını kullanıyorlar.

Lübnan’daki mülteci kamplarında hayata tutunmaya çalışan Filistinlilerden bir bölümünün ise hiçbir resmi evrakı bulunmuyor. Resmi evrakı bulunmayan mülteciler birçok zorlukla karşılaşıyor.

Mülteciler, Lübnan dışına çıkmak istediklerinde ise resmî makamlardan özel bir onay alıp, Beyrut yönetiminin pasaport olarak kabul ettiği kavuniçi renkte iki sayfalık defter çıkartıyorlar. Vize aldıktan sonra da kolaylıkla istedikleri ülkeye gidebiliyorlar.

Filistinli mülteciler, Türkiye ve birçok ülkeye eğitim amacıyla vize alabiliyor. Ancak durum, turistik gezi ve diğer amaçlar için vize talebinde bulunduklarında değişebiliyor. Mültecilerin bir kısmı, vize konusunda sorun yaşadıkları ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu öne sürüyor. Filistinliler, bu konudaki sıkıntılarını, Kurban Bayramı’nı Lübnan’da geçiren ve mülteci kamplarına Türk hayırseverlerin kurban yardımlarını ulaştıran Yardımeli Derneği Başkanı Dr. Sadık Danışman ve arkadaşlarına da ilettiler.

Dr. Danışman, ‘’Filistinli mülteci kardeşlerimizle yaptığımız görüşmelerde, ellerinde sadece Filistinli mülteci olduklarını gösteren kimlik belgeleri olduğunu ve belgelerle oluşturulan pasaportlarla Avrupa ülkelerine gidebildikleri halde Türkiye büyükelçiliklerinde bu kimlik belgelerinin kabul görmediğini ve Türkiye’yi ziyaretlerine izin ve vize verilmediğini bize söylediler. Aynı konuyu Suriye, Ürdün ve Filistin mülteci kamplarını ziyaretimiz sırasında da müşahede etmiştik’’ dedi.

15.02.2010


 

NATO operasyonu Obama’ya bildiriliyor

ABD Bakanı Barack Obama’nın Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde başlatılan geniş çaplı NATO operasyonunu hakkında sürekli bilgilendirildiği açıklandı.

Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, General Jones’un hafta başında Afganistan ve Pakistan’ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Obama’nın Afganistan’da başlatılan operasyonun gidişatından haberdar edilmesini istediğini aktardı. NATO’nun askeri yetkililerinin yaklaşık 15 bin askerin katılımıyla başlatılan operasyonun gidişatından memnun olduğu açıklanmıştı.

15.02.2010


 

ABD, Haiti’deki askerini çekiyor

Amerİkan ordusu, 12 Ocaktaki depremin ardından Haiti’ye konuşlandırdığı askerlerin sayısını 13 bine düşürdü.

General Douglas Fraser, depremin hemen ardından adaya 22 bin asker gönderildiğini, bu sayının şu anda 13 bin civarında olduğunu açıkladı. Haiti hükümetinin depremden sonra ortaya çıkan kaos ortamında kontrolünü Amerikan askerlerine devrettiği başşehirdeki havaalanında gündüzleri denetim sağlamaya başladığını belirten General Fraser, uluslar arası yardımların iyileştirildiğini ve güçlendirildiğini kaydetti. General Fraser, Amerikan askerlerinin daha ne kadar adada kalacağına ilişkin olarak, ‘’gerektiği kadar’’ ifadesini kullandı.

15.02.2010


 

Erbil’e Türk başkonsolosluğu

Türkİye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosluğu’nun hizmete girmesi için bütün resmî işlemlerin bittiği bildirildi.

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin dış ilişkiler sorumlusu Falah Mustafa, Erbil’de Türk Başkonsolosluğu’nun açılması için bütün işlemlerin bitirildiğini ve konsolosluğun yakında hizmete gireceğini söyledi. Mustafa, bölgesel yönetim ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde büyük rol oynayacağını dile getirdiği Başkonsolosluğun, Türkiye ile ticari, siyasî ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde de katkı sağlayacağını ifade etti.

15.02.2010


 

“LÜBNAN’DA BİR HUKUKLARININ OLMASINI” İSTİYORLAR

Lübnan içinde ‘’sosyal bir hareket’’ olduklarını düşünen mülteciler, ülkede ‘’bir hukuklarının olmasını, Lübnan devletinin Filistinli mültecilere haklar tanımasını’’ istiyor.

Nahr El Bared kampındaki mültecilerin öncelikleri beklentisi ise kampla ilgili yasakların, sınırlamaların kaldırılması. Bu kamptaki Filistinlilerin ileri gelenleri, gerek Arap devletleri gerekse Türkiye’nin girişimleriyle, mülteci kamplarının imarı için bütçe çıkarılmasını istiyor. Mülteciler, ‘’altyapısı oturmuş iskan bölgelerinde, müreffeh şartlarda barınabilmeyi’’ umut ediyor.

15.02.2010


 

Obama, İKT’ye Hüseyin’i atadı

ABD Başkanı Barack Obama, avukat Raşid Hüseyin’i İslâm Konferansı Teşkilâtına (İKT) temsilcisi olarak atadı.

Obama, avukat Raşid Hüseyin’i atadığını Katar’ın başşehri Doha’da düzenlenen ‘’ABD-İslâm Dünyası Forumu’’nda yayımlanan bir video kaydıyla duyurdu. Obama, bu vesileyle ayrıca İslâm dünyasıyla ortaklıklarını güçlendirmek istediğini de iletti ve Beyaz Saray ekibinde birlikte çalıştığı deneyimli bir avukat olan Raşid Hüseyin’i temsilcisi olarak atamaktan gurur duyduğunu söyledi.

15.02.2010


 

Hindistan’da bombalı saldırı: 9 ölü

Hİndİstan’In batısında bir pastaneye düzenlenen bombalı saldırıda 9 kişinin öldüğü, 57 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Pune şehrinde turistlerin yoğun olarak gittiği pastanede düzenlenen saldırıda 6 kişinin olay yerinde, diğerlerininse kaldırıldıkları hastanede öldüğü belirtildi. Yaralılardan 19’unun da ilk tedavilerinin ardından taburcu edildikleri bildirildi. Yetkililer, bir çanta içinde pastaneye bırakılan bombanın mahiyetini ve nasıl patlatıldığını tesbit etmeye çalışıyor. Bu arada, güvenlik güçleri bütün ülkedeki havalimanlarında, tren istasyonlarında ve marketlerde alarma geçirildi.

15.02.2010


 

Fransa, Cezayir’de şeffaf olmalı

Cezayİrlİ araştırmacı Amman Mansuri, Fransa’nın artık 1960 ile 1966 arasında Sahra bölgesinde yaptığı nükleer denemeler konusunda şeffaf olması gerektiğini söyledi.

Cezayir Nükleer Araştırmalar Merkezi araştırmacılarından Mansuri, El Mücahit gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Fransız hükümetinin, Sahra bölgesindeki nükleer denemelerinin yanı sıra bu denemelerin halk ve çevre üzerindeki sonuçları hakkında şeffaf bir tutum sergilemesinin zamanı gelmiştir’’ ifadesini kullandı. Fransızların ilk atom bombası 13 Şubat 1960’da büyük çöl bölgesinde bulunan Reggane yakınlarında patlamıştı.

15.02.2010


 

Timoşenko’nun itirazı dikkate alınmıyor

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, Başbakan Yulya Timoşenko’nun devlet başkanlığı seçimiyle ilgili şikâyetlerini ele almayacağını bildirdi.

Komisyon ayrıca, resmî sonuçların planlanandan 3 gün önce açıklanacağını duyurmuştu. Seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre Viktor Yanukoviç, Timoşenko’dan yüzde 3,5 oranında daha fazla oy aldı. Kararın, 7 Şubattaki seçimlere hile karıştırıldığını öne süren Timoşenko’ya büyük bir darbe olduğu belirtiliyor.

15.02.2010


 

Kosova’da nüfus sayımına hazırlık

Kosova’da gelecek yıl yapılacak nüfus sayımıyla ilgili hazırlıklar başladı.

Hükümet, İstatistik Kurumu ve Avrupa Komisyonu Koordinasyon Ofisinin düzenlediği ortak basın toplantısında, 30 yıllık bir aradan sonra 2011 yılında nüfus, aile ve konut sayımının yapılacağı bildirildi. Yetkililer, Kosova’nın nüfusunun tam olarak belirlenebilmesi için etnik toplulukların sayım sürecine katkıda bulunmasını istedi. Demografi uzmanları, Kosova’nın nüfusunu 2 milyon 700 bin olarak tahmin ederken, yaklaşık 500 binin ülke dışında olduğunu ileri sürüyor. Kosova İstatistik Kurumunun değerlendirmesine göre, nüfusun yüzde 92’sini Arnavutlar, yüzde 5,3’ünü Sırplar ve 2,7’sini diğer etnik topluluklar oluşturuyor.

15.02.2010


 

ABD Genelkurmay Başkanı Mübarek ile İran’ı görüştü

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen’in, Orta Doğu gezisinin ilk durağı olarak geldiği Kahire’de, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştüğü bildirildi.

Arap basın-yayın organlarının duyurduğuna göre Mullen, Mübarek ile görüşmesinde ağırlıklı olarak İran’ın nükleer programına yönelik kaygıları gündeme getirdi. Uluslar arası ajanslar da Mullen’in Mısır gezisini duyururken, Sünnî nüfusun ağırlıkta olduğu bölgede, özellikle nükleer programının askerî yönü olduğu kuşkuları sebebiyle, Şiî ağırlıklı İran’ın artan etkisinden rahatsızlık duyulduğu yorumuna yer verdi. Amerikalı askerî yetkililer, geçen ay, muhtemel İran tehdidine karşı Washington’un Körfez bölgesindeki Arap ülkelerinde füze savunmasını artırmakta olduğunu söylemişti.

15.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl