15 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AKP İKTİDARININ KAMUOYUNA AÇIKLAMA BORCU VAR

22 Temmuz 2007 seçimiyle oluşan ve önce Cumhurbaşkanını seçen Meclisin, ikinci adım olarak AB kriterlerine uygun sivil ve demokratik bir anayasayı gündeme getirmesi ve iktidar partisinin anayasa hukukçularına hazırlattığı taslak üzerinden sonuca varılması beklenirken, bu sürecin niçin bir anda kesintiye uğradığı ve yeni anayasa çalışmalarının neden askıya alındığı konusunda, özellikle son günlerde yine kısmî anayasa değişikliklerinden söz etmeye başlayan AKP'nin ve hükümetinin kamuoyuna ikna edici ve tatminkâr bir açıklama yapması gerekiyor.

PARÇALI VE KISMî DEĞİŞİKLİKLER SORUNU

ÇÖZMEZ

Hukukçular, anayasada yapılacak parçalı ve kısmî değişikliklerin çözüm olmayacağı görüşünde. Doç. Dr. Vahap Coşkun genetik kodunda devletçi bir zihniyetin yattığı anayasanın şu veya bu maddelerinde değişiklik yapılarak toplumcu hale getirilmesinin imkânsız olduğunu söylerken, İstanbul Barosu eski Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman “Bu anayasa ile otoriter, despot, yüceliği tanımlanmış bir devlet içine tıkılmışız. O tıkıldığımız yerde hareket alanımız sınırlandırılmış. Tek tek maddeleri değiştirmekle bir sonuca ulaşamayız” şeklinde konuştu.

Sivil anayasa niye rafa kalktı?

BarIş ve Demokrasi Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bir yıl hazırlık yapıldıktan sonra hükümetin anayasa raporunu rafa kaldırdığını savundu. Kaplan, “Burada çok ciddî bir konu var. Niye bu çalışma durdu. AK Parti neden tümden bir anayasa reformunu rafa kaldırdı? Bunun cevabını kamuoyuna vermesi lâzım” diye konuştu. Adana Barış Meclisi’nce Seyhan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Demokratik Türkiye İçin Nasıl Bir Anayasa” konulu konferansta konuşan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, anayasalarla kişilerin hak ve özgürlüklerinin garanti altına alındığını ifade etti. Devletlerde anayasaların varlığının bireyleri diktatörlerin hışımından korumayabileceğine değinen Coşkun, daha da kötüsü anayasanın kendisinin bir diktatörlük haline gelebileceğini vurguladı. Anayasaların bir dizi sosyal ve kültürel desteklerle beklenen amaçlara hizmet edebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, yasanın değişen siyasî gelişmelere uyum kabiliyetinin önemine dikkat çekti. Bu perspektifte bakıldığında 1982 Anayasası’nın Alevî, Sünnî, Türk, Kürt, gayrimüslim, genç ve kadınlardan hiçbir kesimin ihtiyaçlarına karşılık vermediğini hatırlatan Coşkun, şöyle devam etti: “Bu anayasa cuntanın topluma giydirdiği deli gömleğidir. Türkiye bu deli gömleğini üzerinde sıyırmak için çeşitli dönemlerde değişiklikler yapmış. Ama halen deli gömleği özünü muhafaza etmektedir. Kısmî değişiklikler yaparak yasadaki bu sorunlardı çözmek mümkün değildir. Bu düzenlemelerden hiçbiri anayasa sinen bu zihniyeti silmeyecektir.” Egemenlik hak ve hukukun anayasanın en temel itici gücü olduğunu bildiren Coşkun, “Anayasalar halkın demokratikleşme taleplerini öne çıkarır. Siyasî iktidarın yetkilerini sınarlar. 1982 anayasasın ruhu tüm bu değerlerin karşısındadır. Çünkü genetik kodunda devletçi bir zihniyet yatmaktadır. O nedenle şu ve bu maddelerinde bir değişiklik devletçi bir anayasayı toplumcu hale getirmek imkânsızdır.” şeklinde konuştu. Anayasada yapılacak bir değişikliğin diğer bütün maddelerini de etkileyeceğini aktaran Coşkun, parçalar halindeki bir çözümün problemi gideremeyeceğini belirtti. Darbe anayasalarının hiçbir şartta meşruiyet taşıyamayacağını ifade eden Coşkun, “Hiçbir darbe iyi olmadığı gibi getirdikleri anayasa da meşru değildir. Toplumun kendi dinamiklerinden kaynaklanmamıştır. 1982 tam bir garabettir. Hem anayasa hem Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığı oylanmıştır. Vatandaşın tercih etme şansı kalmamıştır. İçeriğindeki hükümler millet iradesine dayanmıyor. Toptan bir karşı çıkışla ancak bu anayasadan kurtulabiliriz” açıklamasını yaptı.

DÜŞÜNCEYİ YASAKLIYOR

Eskİ İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman ise 1982 Anayasa’nın düşünceyi yasakladığını söyledi. Millî Güvenlik Kurulu’nun (MGK) işleyişi bakımından devlet politikasını belirlediğine işaret eden Sayman, “Siyasi iktidarın, bakanlar kurulunun politikası olur. Bunu bir parti yapar. Ama MGK bir devlet politikası oluşturmuş ve orda 5 komutan var. Evet, seçimler yapılacak. Fakat bu iktidar asla devlet politikasının dışına çıkmayacak. Siyasî parti ve MGK üyeleri farklı düşüncelerde olduğu zaman çatışma meydana geliyor”dedi. Anayasa ve Yargıtay’ın işlevinin “hukuk sisteminin bekçileri” belirlendiğini anlatan Sayman, çoğu yargıcın kendisini sistemi korumak ve kollamak misyonuyla hükümlü gördüğünü belirtti. Sayman, Anayasa’nın bunu öngördüğünü kaydetti. Sayman, şunları söyledi: “Otoriter, despot, yüceliği tanımlanmış bir devlet içine tıkılmışız. O tıkıldığımız yerde hareket alanımız sınırlandırılmış. Tek tek maddeleri değiştirmekle bir sonuca ulaşamayız.” Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise bir yıl hazırlık yapıldıktan sonra hükümetin anayasa raporunu rafa kaldırdığını savundu. Kaplan, “Burada çok ciddî bir konu var. Niye bu çalışma durdu. AK Parti neden tümden bir anayasa reformunu rafa kaldırdı? Bunun cevabını kamuoyuna vermesi lâzım. Neden şimdi kısmî bir reformla, üstelik açılımın içine sığdırarak yapmak istiyor” diye konuştu. Paneli yöneten Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şube Başkanı Faruk Ulaş da Türkiye’de anayasaların hep olağanüstü şartlarda yapıldığını hatırlattı. 12 Eylül darbesini yapanlardan hesap sorulmasını isteyen Ulaş, başbakanın AB ülkeleri için söylediği “Gözünüz kör müydü?” sözüne değinip, “Sayın başbakan 7 yıldır iktidardasınız. Gözünüz kör müydü de 15. maddeyi kaldırmadınız” değerlendirmesini yaptı. Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Dr. Metin Bakkalcı’nın da sunum yaptığı programa dinleyici olarak sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

15.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Meclis arşivi 2 yıl sonra dijital ortamda

  AKP İKTİDARININ KAMUOYUNA AÇIKLAMA BORCU VAR

  Kayıp çocuklar Meclis gündeminde

  Yürüyüşümüz durmayacak

  KCK operasyonunda 15 tutuklama

  Gül: Türkiye Afrika’ya el uzattı

  Millî Eğitim bakanları sözlerini tutmadı

  İşsizlikte, 20 ilde tehlike çanları çalıyor

  YAĞIŞLAR TUNA VE MERİÇ’İ BİRLEŞTİRDİ

  İnternet şifreniz kâbusunuz olmasın

  Ankara ve Urfa'da kaza

  TV dizileri, Türkçe’yi anlaşılmaz hâle getirdi

  Sultan II. Abdulhamid anıldı

  Görülmeye değer sergi

  Cep telefonuna bağımlı mıyız?

  Suriye tanıtım günleri Bayrampaşa’da

  “Gezelim Görelim” Erzin’deydi

  Akyaka, ‘Sakin Kent’ olmaya hazırlanıyor

  Uzaya Kur’ân götürdüm

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl