15 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

AZATLIĞIN SESİ: Bahtiyar Vahapzade

TÜRK dünyasının ünlü şairi, Azerbaycan’ın özgürlük simgelerinden, Türkiye-Azerbaycan dostluğu için yoğun çaba harcayan Bahtiyar Vahapzade, ölümünün birinci yıl dönümünde, Ardahan’da adına düzenlenen uluslar arası sempozyumla anıldı.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi ve Nahcivan Devlet Üniversitesinin ortaklaşa düzenledikleri ve dün sona eren ‘’Azatlığın Sesi: Bahtiyar Vahapzade’’ uluslar arası sempozyumu, Ardahan Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın millî şairi olan Vahapzade’yi ölümünün 1. yıl dönümünde düzenledikleri sempozyumla andıkları söyledi.

Bazı şairlerin toplumların rüyasını gören insanlar olduğuna dikkati çeken Korkmaz, şunları kaydetti:

‘’Vahapzade gibi toplumun rüyasını gören şairler, o toplumun sigortası gibidirler. Vahapzade, yaşantısı ve düşünceleri insanlığın özgürlüğünü anlatan büyük bir şair olarak karşımıza çıkar. Böyle büyük şairleri anlatmakla kendi içimize oturmayı başarabiliriz. Kendi içine oturmayı başaran insanlar geleceğini gören ve biçimlendiren insanlardır.’’ Nahcivan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli de Vahapzade’nin Türk dünyası için çok önemli bir şair olduğunu ifade etti. Vahapzade’nin, Türk dünyasının güçlenmesinin ve sorunlarının ortak çözümünün, Azerbaycan ve Türkiye birliğinden geçeceğine işaret ettiğini dile getiren Habibeyli, Vahapzade’nin Azerbaycan ve Türkiye için kullandığı ‘’Ayrı devlet, iki millet/bir ananın iki oğlu, bir ağacın iki dalı’’ sözünü hatırlattı.

’’HALKI ONU BAĞRINA BASMIŞTIR’’

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Horata ise Vahapzade’nin özgürlük, vatan ve din üzerinde yazdığı şiirlerle bir dönemin dili olduğunun altını çizdi. Vahazade’nin dilinin, duygu ve aklıyla bütünleştiğini vurgulayan Horata, ‘’Halkı da onu bağrına basmıştır’’ dedi.

Konuşmaların ardından, Nahcivan Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İsa Habibbeyli, Vahapzade’nin portresinin yer aldığı bir tabloyu Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Korkmaz’a hediye etti.

Sempozyuma, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Ardahan Belediye Başkan Vekili Yusuf Demirci ve CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile vatandaşlar katıldı. Sempozyumun birinci oturumunun ardından, ismi ‘’Bahtiyar Vahapzade Caddesi’’ olarak değiştirilen Halilefendi Mahallesi’ndeki Üniversite Yolu’na yeni isim tabelâsı asıldı.

15.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  AZATLIĞIN SESİ: Bahtiyar Vahapzade

  Eskileri 600 yıldır sağlam, yenileri iki ay dayanmadı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl