16 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gazze ablukasını Amerika kırsın

Amerikalı milletvekili Cumhuriyetçi Brian Baird, ABD’nin, İsrail’in Gazze’deki ablukasını kırması ve deniz yoluyla Gazze’ye acil yardım göndermesi gerektiğini söyledi.

Gazze’de bulunan Baird, ABD Başkanı Barack Obama’nın Orta Doğu özel temsilcisinin de, İsrail’in geçen yılki saldırısından sonra oluşan yıkımı görmek için Gazze’yi ziyaret etmesi gerektiğini ifade etti. Bir grup Gazzeli öğrenciye hitap eden Baird, Amerikan gemilerinin Gazze açıklarına demirleyerek ihtiyaç maddelerini buraya aktarmaları çağrısında bulundu.

16.02.2010


 

FÜZELERİN BEDELİ 800 MİLYON DOLAR

Resmİ olmayan bilgilere göre Rusya’nın İran’a satışını gerçekleştirdiği S-300 füze savunma sistemlerinin bedeli yaklaşık 800 milyon dolar.

İsrail ve batılı ülkeler S-300 füze savunma sistemlerine sahip olacak Tahran’ın nükleer tesislerinin vurulmasının imkansız hale geleceğini savunuyor.

16.02.2010


 

Rusya’dan İsrail’e kötü haber geldi

Rusya Güvenlik Konseyi İran’a satışı gerçekleştirilen S-300 füze savunma sistemlerinin sevkıyatının gerçekleştirilmesi konusunda herhangi bir engelin bulunmadığını açıkladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’nun üç günlük Moskova ziyareti öncesi gelen açıklama İsrail’de şok etkisi yaptı. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Vladimir Nazarov İnterfax’a yaptığı değerlendirmede, “Burada İran’la imzalanan bir anlaşma var. Biz bunun gereklerini yerine getirmek zorundayız. Ancak henüz sevkıyatla ilgili bir çalışma başlatılmış değil.” dedi. Tahran’la imzalanan S-300 anlaşmasının herhangi bir uluslararası anlaşmayı ihlal etmediğini kaydeden Nazarov, “Burada savunmaya yönelik silâhların verilmesi söz konusu. Elbette bizim tüm adımlarımız küresel ve bölgesel istikrara katkı sağlamalı. Silâhsızlanma anlaşmaları ve uluslararası anlaşmalar her zaman dikkate alınıyor” tespitinde bulundu.

16.02.2010


 

NAZARBAYEV’E AGİT DESTEĞİ

Kazakİstan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya’nın Tver bölgesine kısa süreli bir ziyaret gerçekeleştirdi.

Burada Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev tarafından karşılanan Nazarbayev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderler zirvesinin 2010’da Kazakistan’da yapılması için Rusya liderinden tam destek aldı. Onbir yıldır yapılamayan zirve için Kazakistan kolları sıvamış durumda. Türkiye daha önce AGİT zirvesinin Kazakistan’da yapılmasına tam destek verdiğini açıklamıştı.

16.02.2010


 

Brüksel’de tren faciası

Belçİka’nIn başşehri Brüksel yakınlarındaki Halle kentinin Buizingen semtinde dün sabah saatlerinde iki yolcu treni kafa kafaya çarpıştı.

Makinist hatası sebebiyle meydana gelen kazada 20 kişinin öldüğü bu sayının 25’e çıkabileceği bildirildi. Halle’in bağlı olduğu Flemish Brabant bölgesinin valisi Lodewijk De Witte, Leuven’dan Brüksel istikametine gelen trenin dur sinyalini fark etmemesi üzerine, karşı yönden gelerek Liege istikametine giden trenle çarpıştığını açıkladı. Belçika’nın Belga haber ajansı Leuven - Braine-Le-Comte seferini yapan trenin, kırmızı ışıkta geçtiği iddiasında bulundu. Üçüncü bir trenin kazaya karıştığı söylentisi ise yetkililer tarafından yalanlandı. Yapılan açıklamada paralel yolda seyreden bir trenin fren yaparak son anda kurtulduğu bildirildi. İki vagonun raydan çıktığı kazada trenlerin birinin yavaş olmasının daha büyük bir faciayı önlediği bildirildi.

Kazanın ardından trenlere ulaşan kurtarma ekipleri, ilk müdahalenin ardından yaralıları hastanelere ulaştırırken, diğer yolcular yakınlardaki bir spor salonuna nakledildi. Kazada biri çocuk 11 yolcu ağır, 100’den fazla yolcu hafif yaralandı. Üç günlük Balkanlar ziyaretinin ilk ayağı olan Kosova’da bulunan Belçika Başbakanı Yves Leterme, kaza haberi üzerine derhal ülkeye dönme kararı aldı. Belçika’da en son 2008 yılında Huy şehrinde bir yolcu treniyle bir yük treni çarpışmış, meydana gelen kazada 2’si ağır olmak üzere 40’ın üzerinde yolcu yaralanmıştı.

16.02.2010


 

Kimse Yok Mu, Haiti’de okul yapacak

Kİmse Yok Mu Derneği, depremin vurduğu Haiti’de okul yapacak. Haiti’de devlet yetkilileri ile görüşen Kimse Yok Mu gönüllüleri, binaların, hastanelerin, okulların yerle bir olduğu afet bölgesinde iki okul yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Depremden önce de ciddi açlık ve sağlık problemi yaşanan Haiti’de depremle birlikte, bu sorunlar daha da arttı. 200 yıldan bu yana en şiddetli depremin meydana geldiği Haiti’de başkent Port-Au-Prince büyük oranda yıkıldı. Can kaybının resmi bilgilere göre 200 bin kişinin üzerinde olduğu ifade ediliyor.

16.02.2010


 

Afganistan’daki operasyonun ne zaman biteceği belli değil

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Afganistan’da NATO önderliğinde düzenlenen geniş çaplı operasyonun iyi başladığını, ancak ne zaman biteceğini tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.

Temaslarda bulunduğu Mısır’dan İsrail’e geçen Mullen, bir soru üzerine, operasyonun ne zaman sona ereceğini tahminin gerçekten zor olduğunu, başlangıçta birkaç haftada tamamlamayı planladıklarını, ancak bunu bilemeyeceğini kaydetti. NATO güçleriyle Afgan birlikleri, güneydeki Helmand vilayetinin Marcah bölgesinde geniş çaplı operasyon başlatmıştı.

16.02.2010


 

Yanukoviç resmen cumhurbaşkanı

Ukrayna’da 7 Şubat’ta gerçekleşen ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rusya yanlısı Bölgeler Partisi lideri Viktor Yanukoviç’in önde tamamladığı resmen açıklandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun beklenenden iki gün önce yaptığı açıklamada, Yanukoviç’in yüzde 48,95 oy aldığı ve rakibi ‘Turuncu Devrim’ liderlerinden Başbakan Yulia Timoşenko’nun da yüzde 45,47 oy aldığı belirtildi. İki lidere de karşı yönde oy kullananların sayısı ise yüzde 4,36’yı buldu. Yanukoviç’in ay sonunda parlamentoda düzenlenecek yemin töreninin ardından görevine başlaması bekleniyor. Timoşenko temsilcileri de tüm Yüksek Seçim Kurulu üyeleri ile birlikte seçim sonuç protokolünü imzaladı. Ukrayna yasalarına göre Timoşenko beş gün içinde sonuçları mahkemeye götürebilecek.

16.02.2010


 

İngiltere’de aşırı sağcı partiden azınlık açılımı

İngİltere’de aşırı sağcı İngiliz Ulusal Partisi’nin (BNP) kapılarını siyahi ve Asya kökenli üyelere açacak olması, partinin genel seçimden önce “ırkçı politikasını” değiştirdiği yönünde yorumlara sebep oldu.

Daha önce sadece beyaz ve İngiliz üyelerin yer alabildiği partideki bu değişikliği açıklayan BNP lideri Nick Griffin, “Bu ülkenin tamamen İngiliz kalması gerektiğini düşünen herkesi üye olarak kabul etmekten mutluluk duyacağız” dedi ve “partisinin hiçbir zaman çok ırkçı bir parti olmayacağını” sözlerine ekledi. Griffin, bu sözleriyle, etnik azınlıklara kapılarını açtıklarını söylemiş, ancak kendi görüşlerini paylaşma şartı koymuş oldu.

16.02.2010


 

İran: Uranyum için pazarlığa açığız

İran, zenginleştirilmiş uranyum taleplerine ilişkin önerilerinin kabul edilmesi halinde müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, “Uranyumun takas edilmesi ya da satın alınması önerilerimizin kabul edildiğine dair yazılı ve resmi başvuru alırsak müzakere masasına oturmaya hazırız” dedi. Uranyumu yerli imkânlarla yüzde 20 zenginleştirmenin yanı sıra Tahran’daki araştırma reaktörü için yakıt temin etmek istediklerini kaydeden Mihmanperest, müzakereci ülkelerden resmi olarak yeni öneri almadıklarını söyledi. “Yerli yakıt üretimi, ülke yöneticilerinin programında yer alıyor” diyen Mihmanperest, “Nükleer enerji faaliyetlerimizde tamamen şeffaf olduk. Uranyumu yüzde 20 zenginleştirme çalışmalarımız da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) tam bilgisi dahilinde yürütülüyor” diye konuştu.

16.02.2010


 

Libya, AB’ye vizeyi durdurdu

Lİbya’nIn İngiltere dışındaki AB ülkelerinin vatandaşlarına vize vermeyi durdurma kararı aldığı bildirildi.

Reuters’ın haberine göre, Trablus’taki bir havaalanı yetkilisi, kararı doğruladı. Libya’nın Oya Cemahiriye gazetesi ve Londra’dan yayım yapan El Kudüs El Arabi gazetesinde yer alan haberlerde, İsviçre’nin Libyalı hükümet yetkilileri ve diplomatlara ülkesine girişi yasaklaması üzerine bu kararın alındığı belirtildi. Libyalı bir yetkili, İsviçre’nin yumuşamaya gitmemesi halinde Libya’nın misliyle karşılık vereceğini kaydetti.

16.02.2010


 

“Gazze saldırısı olmasaydı, Suriye ile görüşecektik”

İsraİl’İn eski Başbakanı Ehud Olmert, Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim’le görüşmesine birkaç saat kala Gazze’ye saldırı kararı verildiğini söyledi. Tel Aviv Üniversitesi’nde konuşan Ehud Olmert, Suriye ile doğrudan görüşmelerin Gazze’ye yönelik ‘Dökme Kurşun’ operasyonuna karar verilmesi sebebiyle iptal edildiğini söyledi.

Türkiye’nin aracılığıyla dolaylı görüşmelerle ilgili bilgi veren Olmert, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘adil ve sorumlu’ bir tutum takındığını kaydetti. Ehud Olmert’in üniversitede dün yaptığı konuşmaya yer veren İsrail basını, eski Başbakanın halefi Binyamin Netanyahu’yu ‘Filistinlilerle görüşmeleri tıkamak, Türkiye ile ilişkileri gerginleştirmek ve Suriye ile teması kesmek’le suçladığını yazdı. İsrail hükümetinin, Ankara’nın arabuluculuğunu reddetmesine değinen Olmert, “Suriyelilerle anlaşarak Ortadoğu’daki konjonktürü değiştirebiliriz. Erdoğan’a öfkelenmek çok kolay ama onunla uzlaşmak akıllıca olacaktır. Adil bir arabulucu. Türklerin aracılığıyla müzakerelere ihtiyacımız var” diye konuştu.

16.02.2010


 

Filistin’de barışın olmaması üzücü

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen ABD-İslam Dünyası Forumu’nda yaptığı konuşmada, ‘’ABD’nin Afganistan’ı işgal etme niyeti yok.

Afganistan’ı bırakma niyetinde de değiliz’’ dedi. ABD Dışişleri Bakanı, uluslararası güçler Afganistan’dan çekildiğinde, Afganistan, ABD ve diğer ülkelerle uzun vadeli bir ortaklık için sivil mevcudiyetin devam edeceğini bildirdi. Clinton, Irak’ta Martta yapılması planlanan seçimle ilgili olarak da Irak’ta demokrasiye giden yolun kolay olmadığını, ancak son zamanlardaki şiddet eylemlerinin ülkeyi bölemediğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı, İsrail-Filistin barış sürecinde ilerleme kaydedilememesinin, ‘’hayal kırıklığı’’ oluşturduğunu söyledi. Clinton, ‘’ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell ve kendisinin bu konuda ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını’’ ifade etti. ‘’Ancak ne ABD, ne de başka bir ülkenin bir çözüm dayatabileceğini’’ belirten Clinton, tarafların anlaşmazlıkları müzakere ile çözmesi gerektiğini vurguladı.

16.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl