16 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Türkiye, tabiî taşıyla da zengin

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeyyat Kafkas, dünya doğaltaş rezvervinin yüzde 33’ünün Türkiye’de bulunduğunu ancak işletme maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ülkemizde madenciliğin yavaş ilerlediğini söyledi.

2000 yılında 140 milyon dolar olan doğal taş ihracatının 2009 yılında 1 milyar 500 milyon dolarlara yükselmesinin madencilerin önünün açılması gerektiğinin bir işareti olduğunu kaydeden Kafkas “Türkiye’de yıllardan beri sektörde hep hükümet politikaları uygulandı. Halbuki özellikle madencilik sektöründe bir devlet politikası olmalı ve hükümetler bu politikayı geliştirerek devamını sağlamalı. Sektörde ithalat çok çok az. Diğer sektörlere oranla doğaltaş önemli ölçüde ihracata dönük bir sektör” dedi.

Sahibi olduğu Kafkas Mermer ile Trabzon’dan ihraç ettikleri oniks taşıyla dünyada isimlerini duyurduklarını belirten Kafkas, mermer sektörüne 1984 yılında Bayburt’ta açtıkları oniks ocağı ile ilk adımını attıklarını, 2009 yılı başında Giresun’da yeni bir traverten sahasını bünyesine katarken, ocaklarından çıkardıkları beyaz oniks ve class traverteni 10 ayrı ülkeye blok olarak ihraç ettiklerini söyledi.

Oniks taşının soğuk su ile oluşan kasit kristalinden ve aragonik kristalinden oluştuğunu kaydeden Kafkas “Işığı geçirme özelliği olan bu taş dünyada sadece belli ülkelerde bulunuyor. Bunlar; Pakistan, Meksika, İran ve çok az da Türkiye” diye konuştu.

Zeyyat Kafkas, başta Avrupa ülkeleri, Asya ülkeleri, Porto-Riko, Sri-Lanka gibi dünyanın pek çok bölgesine ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek “İlginç de bir şey var. Herkes Çin’e hammadde satar ve bu böyle bilinir. Biz bu yıl Çin’e işlenmiş mal da satarak ülkemize katma değer kazandırıyoruz. Taşımızın özelliğinden dolayı Tayvan’da da iki yıllık bir hükümet projesine girdik ve işlenmiş mal satıyoruz. Yaptığımız tespite göre önümüzdeki 5 yıl da Türkiye doğal taşının en fazla talep göreceği yer Katar olacak. Bu yıl doğaltaş sektöründeki meslektaşlarımızın bir yüzlerini Katar’a çevirmelerini öneriyorum” şeklinde konuştu.

16.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğu ve Güneydoğu’da 15 Şubat gerilimi

  TSK SİYASETİN DIŞINA ÇIKARILMALI

  TÜSİAD’dan itidal çağrısı

  Kral Hamad: Türkiye’nin rolü önemli

  Ecevit’in raporları devletin elinde

  MHP, seçim için tarih verdi

  Mersin’de 16 gözaltı

  ŞİKÂYET ETMEYİN, SORUNU ÇÖZÜN !

  Özcan: Öğrenciler sınav için çalışmalarına devam etsin

  ABD ile İran'a da köprü olabiliriz

  İhtiyaca göre sözleşmeli istihdamı dâvâlık oldu

  2 ayrı kazada 8 kişi öldü

  "Hakim ayarlandı" iddiasına soruşturma

  Orgeneral Saldıray Berk 2. kez ifadeye çağrılacak

  3 inşaat işçisi serbest

  Yeni Asya okumak demokrasiye katkı yapmaktır

  YGS’ye başvurular bugün sona eriyor

  Resimli uyarıda geri sayım

  Hızlı tren Kayseri’ye de gidecek

  Edremit EMITT standı ile göz doldurdu

  Yaban koyunları için yem desteği

  Yazın kirazdan, kışın zincirden

  Türkiye, tabiî taşıyla da zengin

  Japonya yeni pandasına kavuşuyor

  Kerkük’te Kur’ân bülbülleri yarıştı

  Alo meteoroloji, halımı yıkayayım mı?

  35 nüfuslu mahalle elektriksiz yaşıyor

  Fotoğraf meraklıları Gümeli'yi görmeli

  UUİ’den dünyaya kuşbakışı

  Mekke’de şiddetli yağış

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl