22 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

“HSYK MESLEĞE DÖNMEMİ NİYE ENGELLİYOR?”

Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, hakkındaki bu karardan dolayı Türkiye'nin AİHM'de 41 bin euro cezaya çarptırıldığını söyledi. Kayasu, “Daha ortada fol yok yumurta yokken Erzurum savcıları hakkında hemen toplanıp karar alan HSYK, benim mesleğe alınmam konusunda toplanıp neden karar almıyor?” diye sordu.

SİYASî İKTİDAR HSYK'YA DEMELİ Kİ...

Kayasu şöyle konuştu: “Siyasî iktidar HSYK'ya şunu demeli: Ben senin yüzünden bu kadar tazminat ödedim. Bu tazminatı sana ödettiriyorum. Bu adamı mesleğe alacaksın. Bu adam gibi kişileri sorgusuz, sualsiz görevden almamak için tahkikat yapacaksın. Ondan sonra, varsa suçu, o zaman görevden alacaksın. Kararları da oybirliğiyle alacaksın.”

HSYK, AİHM’i de dinlemiyor

12 Eylül derbesini gerçekleştiren Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, hakkındaki bu karardan dolayı Türkiye’nin AİHM’de 41 bin euro cezaya çarptırıldığını söyledi. Kayasu, “Daha ortada fol yok yumurta yokken Erzurum savcıları hakkında hemen toplanıp karar alan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), benim mesleğe alınmam konusunda toplanıp neden karar almıyor?” diye sordu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen “Yargı Reformu Sempozyumu”na katılan eski Savcı Sacit Kayasu, HSYK’nın Erzurum’daki savcıların yetkilerinin alınmasını “hukuksuzluk” olarak değerlendirdi. Kayasu, şunları söyledi:

“Şu anda Türkiye, iki yüzlülük, kirlenmişlik yaşıyor. Bu Ergenekon türü dâvâların görülmesi bu kirlenmişliklerin önüne geçmek içindir. Geçmişte yaşanılan kirlenmişlikleri ortaya çıkarıp tertemiz bir Türkiye’nin önünü açmak içindir. Ergenekon terör örgütü dâvâsının bunun için destekçisiyim. Herşeye rağmen bu memlekette vazifesini dört dörtlük yapmak isteyen, hiçbir şeyden korkmayan hakim ve savcılarımız var. Onlara teşekkür ediyorum. Bu kriz son değildir. İlk benimle başladı. HSYK Erzurum savcılarını niye görevden aldı? Görevini kötüye kullandı diye. Aynı HSYK yetkisini kötüye kullanarak benim görevime son verdi. Önce açığa aldı, sonra meslekten ihraç etti. Hakkımdaki soruşturma 1 Nisan’da müfettiş görevlendirmesiyle başladı. Fakat 19 Nisan’a kadar ben açığa alınmadım. 19 Nisan’da Genelkurmay Başkanı’nın şikâyeti üzerine açığa alındım. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç kimsenin başına gelmeyen birşey oldu; 3 yıl boyunca açıkta kaldım. Siz hangi yetki ile hangi sıfatla bir savcıyı görevden alırsınız? Ergenekon savcıları bugün yapılmış olan bir darbeyi değil, planlanan darbeyi soruşturuyor. Halbuki ben gerçekleşmiş darbeyi sorguladım. HSYK Erzurum savcılarının yetkisini aldı. Niye? yetkilerini aştı diye. Peki aynı HSYK benim iddianamem işleme konulmazken neredeydi? Benim iddianameme takipsizlik veren başsavcı görevi kötüye kullanmamış mıydı? Bir savcının iddianamesinin başsavcı tarafından takipsizlik kararıyla ortadan kaldırması mümkün müdür? Bu hukukun resmen çiğnenmesi, ayaklar altına alınmasıdır. Bugün tutuklama kararına karşı çıkan çevreler o zaman neredeydi? HSYK hesap vermediği için bu kriz son olmayacaktır.”

“HSYK HÂLÂ AYNI HATALARINA DEVAM EDİYOR”

HSYK kararından dolayı Türkiye’nin AİHM’de 41 bin euro cezaya çarptırıldığını kaydeden Kayasu, “HSYK hala aynı hatalarına devam ediyor. Devlet aldığım tazminatı onlardan almış olsaydı bu tür olaylar yaşanmayabilirdi. Daha ortada fol yok yumurta yokken Erzurum savcıları hakkında hemen apar topar toplanıp karar alan HSYK, benim mesleğe alınmam konusunda toplanıp neden karar almıyorlar? Bu yetkinin kötüye kullanılması değil midir? Sen sana herhangi bir tahkikat, şikâyet gelmediği halde orada savcıyı görevden alıyorsun, öbür taraftan haksız yere görevinden alındığı ispat edilen, AİHM’in kabul etmesine rağmen bu savcıyı niçin mesleğine geri almıyorsun? Asıl yüz karası, asıl yargıda deprem budur. HSYK görevini ısrarla yapmamaya devam ediyor” diye konuştu.

“SİYASÎ İKTİDAR HSYK’YA DEMELİ Kİ...”

“HSYK’nın bundan sonra bu tip kararlar almaması için yapılması gerekenler nedir?” şeklindeki soruya Kayasu, “Siyasî iktidar direnç göstermelidir. Siyasî iktidar HSYK’ya şunu demeli; ‘ben senin yüzünden AİHMe tazminat ödedim. Bu tazminatı sana ödettiriyorum. Bu adamı mesleğe alacaksın. Bu adam gibi kişileri sorgusuz, sualsiz görevden almaman için tahkikat yapacaksın. Ondan sonra varsa suçu o zaman görevden alacaksın. Kararları da oy birliğiyle alacaksın. Ben şu anda avukatlık dahi yapamıyorum. 11 yıldır hiçbir şey yapamıyorum. Beni 11 yıldır canlı canlı gömdüler. Buna kimin hakkı var? Benim tek anladığım, elimden gelen tek şey; hukuktur. Hukuk müşavirliği yapmamı engelle, avukatlık yapmamı engelle, savcılık yaptırma, ne yapayım? Cinayet mi işleyeyim? Gasp mı yapayım? Hırsızlık mı yapayım? Eğer emekli olmasaydım bunlardan birisini yapacaktım” ifadelerini kullandı.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

22.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ferhat Sarıkaya’dan sitem

  “HSYK MESLEĞE DÖNMEMİ NİYE ENGELLİYOR?”

  Demek ki oraya sızamamışız

  “Cihaner rahatsızlandı” haberine yalanlama

  Yargı reformu bir an önce gerçekleştirilmeli

  Hukuk çökerse HSYK da enkaz altında kalır

  STK ve sanayicilerden Danıştay’a tepki

  Bu anayasa, bu anayasaya göre değişecek

  Kürtçe sokak isimlerine inceleme

  Mersin Limanı’nda Türk bandıralı gemi battı

  Yıldız, asaleten atandı

  AKP’den Avni Doğan’a uyarı

  Atalay hakkındaki gensoru Meclis’in gündeminde

  Sendika başkanlarından TEKEL işçilerine ziyaret

  BİNALARA ENERJİ KİMLİĞİ

  Anayasa’daki eşitlik ilkesi ihlâl ediliyor

  Eroğlu: Fidan dikin masraflar devletten

  Dualar vesilesiyle hayata döndüm

  Yılda 20 milyar dolar duman oluyor

  Yayla yasağı kalkacak

  YENİ ASYA ÖRNEK ALINMALI

  Yenİ Asya, 41. yılını çalışanları ile kutladı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl