28 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

GÖKMEDRESE’DEKİ RESTORASYON BİTMİYOR

VAKIFLAR Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında restorasyona alınan ve aradan geçen 4 yıla rağmen bir türlü çalışmaların tamamlanamadığı tarihî Gökmedrese’de restorasyon kördüğümü yaşanıyor.

Yüklenici firmanın yaşadığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle işçilerin düzenli maaş alamadığı sorunlara, çevre düzenleme projesi tadilatı ihtiyacı ve eserden çıkan kûfî yazı tercümesinin yapılamaması da eklendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Bölümü, çevre düzenleme projesinde tadilat yaparak istinat duvarlarının yüksekliğinin 30 santimetre aşağıya indirilmesine karar verdi. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, proje tadilatıyla duvarların 30 santim aşağıya çekilmesi kararının yeterli olmadığına karar verdi. Yaşanan bu durum sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin çevre düzenleme projesinde yeniden tadilata gitmesi bekleniyor. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, yapılacak olan proje tadilatını onaylamadan Gökmedrese’de çevre düzenleme çalışmalarına yeniden başlanamayacak. Tarihî Gökmedrese’nin büyük eyvanında yer alacak olan kemer taşlarında bulunan kufi yazıların tercüme edilmesi için Türkiye’deki birçok üniversiteye gönderildiği ancak tercüme edilemediği iddia edildi. Bu sebeple taşlardaki yazıların fotoğraflarının tercüme için Mısır’a gönderildiği ve tercüme edilmesinin beklendiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Gökmedrese’de Sivas ve Yozgat müzelerinde koruma altına alınan 331 halı, 289 kilim, 103 madeni eser, 32 ahşap parça, 57 yazma eser olmak üzere toplam 812 parçadan oluşan Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait taşınır vakıf kültür varlığının sergileneceği öğrenildi.

28.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  GÖKMEDRESE’DEKİ RESTORASYON BİTMİYOR

  Çanakkale 1915 Seddülbahir gezici müzesi Kozan’da

  İlköğretim öğrencileri yazdı, iletişimciler filme dönüştürdü

  Havza’nın Akıllı Park Projesi, ikincilik ödülü aldı

  Tarihî Kemeraltı’nda bir gecede iki yangın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl