26 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail köşeye sıkışıyor

Netanyahu’nun Washington’da Obama ile görüşmesinden bir gün sonra Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, İsrail ile ABD arasındaki anlaşmazlıkların sürdüğü kaydedildi. Times gazetesi de aynı anda ABD'yi hiçe sayan, Türkiye ile arasını açan ve İngiltere'yi öfkelendiren İsrail'in yanlış zamanda yanlış bir kavga ile çıkmaza girdiğini yazdı.

İsrail köşeye sıkıştı

İNGİLİZ Independent gazetesi, İsrail’den İngiliz pasaportlarının kötüye kullanılmayacağına dair söz alınmazsa, Londra Büyükelçiliğine başka bir Mossad yetkilisinin gönderilmesine İngiltere’nin izin vermeyeceğini yazdı. İngiltere, önceki gün sahte İngiliz pasaportlarının kullanılmasıyla ilgili olarak İsrail’in Londra Büyükelçiliğindeki bir diplomatı sınır dışı etmişti. Dubai’de geçen Ocak ayında bir Hamas liderine suikastta sahte İngiliz pasaportlarının kullanıldığının ortaya çıkmasıyla, İngiltere konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmanın ardından alınan sınır dışı kararında, diplomatın kimliği açıklanmamış, ancak İngiliz gazeteleri, diplomatın İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad’ın üst düzey bir yetkilisi olduğunu yazmıştı. İngiliz gazeteleri, bugünkü sayılarında da konuya yer verdi.

Independent gazetesi, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’in, İngiliz pasaportlarının bir daha asla bu şekilde kullanılmayacağına dair İsrail’den açık bir söz talep ettiğini hatırlatarak, İsrail hükümeti bu sözü verene kadar Londra Büyükelçiliğine başka bir Mossad yetkilisi gönderilmesine izin vermeyeceğini bildirdi. Gazete, ayrıca İsrail hükümetinin böyle bir taahhütte bulunacağına dair işaret vermediğini, bunun da İsrail’in suikasttaki rolünü itiraf etmesi anlamına geldiği yorumunu yaptı.

Times gazetesi de İsrail’in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs’te inşa etmeyi planladığı Yahudi yerleşimleri dolayısıyla İsrail-ABD ilişkilerindeki gerilime değindi. Gazete, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yanlış zamanda, yanlış bir kavgaya giriştiği yorumunu yaparak şu ifadelere yer verdi: ”Girilen çıkmazın nedeni, Arap ağırlıklı Doğu Kudüs’teki yerleşimler. İsrail’in zamanlaması daha kötü olamazdı. İsrail, ocak ayında diplomatik bir hakaret dolayısıyla Türkiye’yle bir tartışmaya girdi. Bu hafta İngiltere, Mossad’ın sahte İngiliz pasaportlarını kullandığı inancıyla İsrailli bir diplomatı sınır dışı etti. Yani İsrail, dünyanın en güçlü ülkesini hiçe saydı, en yakın Müslüman müttefikiyle arasını açtı ve İngiltere’yi öfkelendirdi. Kendi kalesine birbiri ardına attığı üç golden sonra İsrail, aynı anda kaç sorunla başa çıkabilir ki?”

26.03.2010


 

Konutlara onay yeni bir şey değilmiş!

DOĞU Kudüs’teki bir Yahudi yerleşiminde 1600 yeni konuta onay vermesiyle ABD dahil birçok ülkelenin tepkisini çeken İsrail’de, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Washington’da Başkan Barack Obama ile görüşmesi öncesinde, 20 yeni konuta daha onay verildiği yönündeki haberlere hem İsrail Başbakanlığından hem Kudüs Belediyesinden tepki geldi.

Söz konusu onayın, Şeyh Cerrah mahallesinde, “Çoban Oteli” olarak bilinen otelin yıkılarak yerine konut yapılmasını öngören projeyle ilgili olduğu belirtildi. Netanyahu-Barack görüşmesi öncesinde yayımlanan haberlerle ilgili hem İsrail Başbakanlığı hem de Kudüs Belediyesi art arda açıklamalar yaparken, Netanyahu’nun sözcüsü, bu projenin yeni bir şey olmadığını vurguladı. Açıklamada, “İsrail bütün Kudüs belediyesi içinde inşaat yapmayı sürdürecektir ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Washington ziyareti sırasında gündeme getirilen plan da yeni bir şey değildir” denildi. Başbakanlık açıklamasında, “Kudüs’te mülkiyet hakkı sınırlaması yoktur. Gerçek şudur ki Yahudiler ve Araplar şehirde özel mülk veya ev alım satımı yapabilir” ifadesine yer verildi. Açıklamada, söz konusu inşaat izinleriyle ilgili kararın birkaç ay önce, 2009 yılı içinde verildiği hatırlatılarak, Netanyahu’nun Washington ziyareti sırasında konuyla ilgili yeni karar alındığına ilişkin haberlerin doğru olmadığının altı çizildi. Kudüs Belediye Meclisi üyesi Elişa Peleg de Ordu radyosuna, Şeyh Cerrah’taki Çoban Oteli’nin yerinde yapılacak inşaatla ilgili planın aylardır devam ettiğini ve son adımın sadece teknik bir adım olduğunu vurguladı. Haaretz gazetesi, Netanyahu-Barack görüşmesi öncesi, Kudüs Belediyesi’nin Şeyh Cerrah’taki projeye nihaî onayı verdiğini belirtmişti. Haberlerin ardından Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor, ABD’nin, İsrail’in Doğu Kudüs’teki inşaatlarının Orta Doğu barış süreci için zararlı olduğu inancını sürdürdüğünü belirtmişti. Ancak Vietor, Netanyahu ve Barack’ın Beyaz Saray’daki görüşmelerinde özel olarak bu projeyi ele alıp almadıkları konusunda herhangi bir bilgi vermemişti. Haberlere ilişkin açıklama yapan Kudüs belediyesi de benzer görüşleri savunarak, “haberin çarpıtıldığını” kaydetti. Kudüs Belediyesi’nin açıklamasında, arazi sahiplerinin 15 Mart itibarıyla gereken ücretleri ödedikleri ve bu ödemeden sonra onayın otomatikman geldiği de ifade edildi. Öte yandan İsrail-Filistin barışına destek veren örgütlerden “Şimdi Barış” Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer, ABD’nin Netanyahu’dan projeyle ilgili açıklama beklediğini belirtmesinin ardından, Başbakanın yerleşimlerde inşaat ve barış arasında seçim yapması gerektiğini söyledi.

26.03.2010


 

Kosova’dan müttefik ülkelere asker teşekkürü

KOSOVA Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, NATO’nun Kosova ve Sırbistan’daki Sırp hedeflerine başlattığı hava harekâtının 11. yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan mesajında, “Kosova’nın özgürlüğü için evlâtlarını gönderen bütün ülkelere minnettarız” ifadesini kullandı.

NATO’nun müdahalesinin Kosova halkına karşı işlenen insanlık suçunu ve yaşanan trajediyi durdurduğunu belirten Seydiu, aradan geçen 11 yıl içinde Kosova’nın çok yönlü bir gelişme kaydederek, bağımsızlığını ilân ettiğini ve 65 ülke tarafından tanındığını hatırlattı. Kosova’nın komşuları arasında ve bölgede iyi komşuluk ilişkilerine önem verdiğini kaydeden Seydiu, şunları belirtti: “Biz bölgede barış ve istikrarın temsilcisi durumuna geldik. Etnik ayrım yapmadan bütün yurttaşların refahı için ekonomik kalkınma yönünde ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda çaba harcı-yoruz. Kosova halkına karşı uygulanan etnik temizlik ve soykırımın durdurulması, ülkemizin özgürlüğe kavuşması için yürütülen savaşa evlâtlarını gönderen bütün ülkelere karşı minnettarız.”

26.03.2010


 

Bush’tan bir gaf daha

ABD'NİN eski Başkanı George W. Bush, depremin ardından ziyaret ettiği Haiti’de gaflarına bir yenisini ekledi.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından depremle sarsılan Haiti’nin yeniden inşası için bir fon oluşturulmasını koordine etmekle görevlendirilen Bush, ülkeye yaptığı ziyarette halkla el sıkışmaktan da kaçınmadı. Ancak yoksul halkın terli elini sıkmak Bush’a çok fazla gelmiş olacak ki, eski başkan, daha sonra elini yanında bulunan selefi Bill Clinton’ın gömleğine silerken kameralara yakalandı. Bush’un internette yayımlanan görüntüleri, görev süresini tamamlayan başkanın gaf yapmaktan vazgeçmediğini ortaya koyuyor.

26.03.2010


 

Kadınlara yüzlerini açma mecburiyeti

KANADA’NIN Quebec eyaletinde, yüzlerini bütünüyle örten kadınların, bazı durumlarda yüzlerini açmaları zorunluluğu getirildi.

Eyalet meclisinin kabul ettiği yeni yasanın yalnızca 25 kadar kadını ilgilendirdiği açıklandı. Yasaya göre sağlık, otomobil sigortası gibi hizmetleri alırken, yüzlerini açmaları zorunluluğu getirdi. Montreal Müslüman Konseyi, Quebec eyaletinde yüzünü bütünüyle örten sadece 25 civarında kadın olduğunu açıkladı.

26.03.2010


 

İsrail ile barış umudumuz yok

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail’deki Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetiyle barış girişimlerinin sonuç vermesi ümidinde olmadıklarını söyledi.

Esad, Lübnan’da yayın yapan, Şiî Hizbullah yanlısı El Manar’a yaptığı açıklamada, “Savaş, en kötü çözüm yoludur. Barışı istemeye devam etmeliyiz. Ama bu, var olan İsrail hükümetinden umudumuz olduğu anlamına gelir mi, hayır” diye konuştu. İsrail’in de barıştan başka bir seçeneğinin bulunmadığını belirten Esad, bu ülkenin askerî gücünün artık daha zayıf olduğunu, “askerî gücün, artık İsrail’in varlığını sürdürmesinin garantörü olmadığını” söyledi. Taraflar arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda yapılan dolaylı görüşmeler 2008 yılında başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

26.03.2010


 

İsrail ateşle oynuyor

ÜRDÜN Kralı Abdullah, “İsrail’in ateşle oynadığını” söyledi. Abdullah, yerel gazetelerde yayımlanan açıklamasında, barış istiyorsa İsrail’in Yahudi yerleşimlerine son verme ve Filistinlilerle müzakerelere geri dönme konusunda “somut adımlar” atması gerektiğini belirtti.

Kral Abdullah, mevcut yerleşim politikasıyla “İsrail’in ateşle oynadığı” uyarısında bulunarak, İsrail yönetiminin savaş mı, barış mı istediğine artık karar vermesini istedi. İsrail, son olarak doğu Kudüs’te yeni Yahudi yerleşim birimleri açacağını açıklamıştı. Ürdün İsrail ile 1994’te barış anlaşması imzalamıştı.

26.03.2010


 

Amerikan askerleri Haiti’den ayrılıyor

HAİTİ’DE 12 Ocakta meydana gelen şiddetli depremin ardından yardım amacıyla amacıyla adaya gelen 2 bin 200 kadar Amerikan askerinin ayrılma hazırlığında olduğu bildirildi.

Bir askerî yetkili, Haiti’deki insanî yardım çalışmalarında yer almak için adaya gelen ve görevlerini tamamlayan 2 bin 200 askerin daha ayrılmasıyla, Haiti’de kalan Amerikan askerlerinin sayısının 3 bin 300’e ineceğini kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama, 12 Ocaktaki yıkıcı deprem felâketinin vurduğu Haiti’ye yardım amacıyla, bu ülkenin ihtiyaçları ve yeniden inşa çalışmaları için kullanılmak üzere Kongre’den 2,8 milyar dolar ek bütçe talep etti. Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye gönderdiği mektupta, bütçeye ek yapılmasını istedi.

26.03.2010


 

ABD’den Pakistan’a enerji yetırımı desteği

ABD, enerji yatırımları için Pakistan’a 125 milyon dolar verecek.

ABD Dışişlerili Bakanı Hillary Clinton’la görüştükten sonra basına açıklama yapan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Pakistan’ın enerji darboğazından kurtulmak için başlattığı enerji programına ABD’nin 125 milyon dolar katkı sağlayacağını söyledi. ABD’nin yardımının termik enerji yatırımlarında kullanacaklarını belirten Kureyşi, yoksullukla mücadele etmek amacıyla kurulan Benazir Gelir Destek Fonuna ABD’li mevkidaşından destek sözü aldığını ifade etti. Kureyşi, ABD'nin, Hindistan-Pakistan diyalog sürecinin devamından yana olduğunu söyledi.

26.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl