19 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Bir volkan daha mı?

Avrupa’da havayolu ulaşımını etkileyen İzlanda’daki Eyjafjallajökull yanardağının, ikinci bir yanardağ patlamasını tetikleyebileceği belirtiliyor. Bilim adamları, Eyjafjallajökull’ın tetiklemesiyle Katla Dağında ikinci bir volkanın patlayabileceği uyarısında bulunuyor.

İkinci volkan mı?

Eyjafjallajökull yanardağı etrafındaki ufak çaplı depremleri izleyen bilim adamları, Eyjafjallajökull’ın tetiklemesiyle Katla Dağı’nda ikinci bir volkanın patlayabileceği ve bu patlamanın ilkine göre daha şiddetli olacağı uyarısında bulunuyor. İzlanda ise ayrıca Katla Dağı’nda ikinci bir patlama meydana gelmesi halinde ise buzulların erimesinden kaynaklanacak sel tehdidi altında bulunuyor. Uzmanlar, Katla Dağı’ndaki yanardağın kendisinden 20 kilometre uzaklıkta bulunan Eyjafjallajökull’un tetiklemesiyle daha önce 3 kez patladığını hatırlatıyor. Durham Üniversitesi’nden Jeoloji Uzmanı Dr. Dougal Jerram, yine de Katla Dağı’ndaki volkanın, ilkinden daha şiddetli olabileceğinin kesin olmadığını belirtti. Daha öncekilere göre daha pasif bir patlama ihtimalinin de olduğunu belirten Jerram, ancak bunu şimdiden kestirmenin zor olduğunu kaydetti. Eyjafjallajökull yanardağındaki patlamaların ise hâlâ devam ettiği biliniyor.

AVRUPADA SON DURUM NE?

İzlanda’daki yanardağ patlamasının sonucunda oluşan kül bulutu, Avrupa’daki hava ulaşımını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 11 Eylül saldırılarından bu yana hava ulaşımındaki en büyük aksaklıklara sebep olduğu bildirilen toz bulutu dolayısıyla çok sayıda Avrupa ülkesi dün de hava sahasını kapalı tutmak durumunda kaldı. Hava ulaşımının aksadığı 4. günde bazı Avrupa ülkelerindeki son durum şöyle:

Almanya: Hava sahası dün 20.00’ye (TSİ 21.00) kadar kapalı kaldı.

Avusturya: Hava sahasının en erken Pazartesi 02.00’ye (TSİ 03.00) kadar kapalı kalması bekleniyor.

Belçika: Hava sahası dün saat 14.00’e (TSİ 15.00) kadar kapalı tutuldu. Brüksel Havayolları Pazartesi gününe kadar tüm uçuşlarını iptal etti.

Çek Cumhuriyeti: Hava sahası bugün 12.00’ye (TSİ 13.00) kadar kapalı tutulacak.

Danimarka: Hava sahası gece 02.00’ye kadar (TSİ 03.00) kapalı kaldı.

Estonya: Hava sahası Pazartesi gününe kadar kapalı.

Finlandiya: Hava sahası bugün 17.00’ye kadar kapalı tutulacak.

Fransa: Ülkenin güneyinde halen açık olan son havaalanları da dün saat 14.00’den (TSİ 15.00) itibaren kapatıldı. Öğleden sonra itibariyle tüm Fransız havaalanları bugün saat 08.00’e kadar kapalı kaldı.

Macaristan: Hava sahası bugün saat 12.00’ye (TSİ 13.00) kadar kapalı tutulacak. Ancak hava trafiği kontrol yetkililerinin onayıyla bazı uçuşların yapılabileceği bildirildi.

İngiltere: Hava sahası gece 01.00’e (TSİ 03.00) kadar kapalı kaldı.

İrlanda: Hava sahasını dün yerel saatle 13.00’e (TSİ 15.00) kadar kapalı tuttu. Ülkedeki Avrupa’nın en ucuz havayolu şirketi Ryanair, kuzey Avrupa uçuşlarını çift taraflı olarak bugün saat 13.00’e kadar iptal etti.

İtalya: Ülkenin kuzeyindeki hava sahası bugün 08.00’e (TSİ 09.00) kadar kapalı.

Litvanya: Vilnius havaalanına göre ülkedeki hava sahası bir sonraki duyuruya kadar kapalı tutulacak.

Norveç: Ülkedeki hava sahası Kristiansand’in kuzeyindeki bazı bölgelerde kısmen açıldı. Güneydeki Oslo Havaalanı, Stavanger ve Bergen gibi önemli havaalanları ise halen kapalı.

Polonya: Cuma gününden bu yana kapalı tutulan hava sahasının kısmen açılmasının muhtemel olduğu bildirildi.

Rusya: Bütün havaalanları açık.

Slovakya: Hava sahası Cuma gününden bu yana kapalı tutuluyor.

İspanya: Madrid havaalanı açık tutuluyor, ancak Iberia Havayolları Portekiz, İtalya’nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye dışındaki tüm Avrupa uçuşlarını iptal etti.

İsveç: Hava sahası dün bütün gün ve bugünün ilk saatlerinde kapalı tutulacak.

İsviçre: Hava sahası şimdilik dün 14.00’e (TSİ 15.00) kadar kapalı kaldı.

Ukrayna: Kiev’deki Borispol havaalanı açıldı. Ankara / aa




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

19.04.2010


 

İran ordusu şov yaptı

İran’da ‘’Ordu Günü’’ ülke genelinde düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da hazır bulunduğu Tahran’daki kutlamalar, millî marş ve Kur’ân-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Ahmedinejad’ın konuşmasının ardından kara, hava, deniz kuvvetleri ile özel kuvvetlere ait birlikler resmigeçit törenine katıldı. Kara, hava ve deniz güçlerine ait çeşitli türlerdeki hafif ve ağır savunma araç gereçlerinin sergilendiği törende, orta ve uzun menzilli balistik füzeler ağır tonajlı araçlarla taşındı. Törende ayrıca savaş uçakları gösteri uçuşu yaparken, Hava Kuvvetlerine ait özel birlikler paraşüt atlayışı düzenledi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, törende yaptığı konuşmada, Orta Doğu bölgesindeki istikrarsızlık ve emniyetsizlik konularına değindi. Bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin yine bölge ülke ve milletlerinin işbirliğiyle sağlanabileceğini kaydeden Ahmedinejad, ‘’İran halkı barış, güvenlik ve kalkınmayı herkes için istiyor. İran, bağımsız ve bölgedeki tüm millet ve devletlerin dost ve kardeşidir’’ dedi. Ahmedinejad, sözlerini ‘’Yabancı güçlerin bölgedeki varlıkları, emniyetsizlik, savaş, katliam ve nefretten başka bir sonuç doğurmamıştır’’ diye sürdürdü. ‘’Yabancılar mutlaka bölgemizi terk etmeli, bu bir rica değil aksine bölge halklarının irade ve emridir’’ diyen Ahmedinejad, ‘’Bölgenin kontrol ve iradesini yine bölge ülkeleri ele almalı’’ ifadesini kullandı.

19.04.2010


 

Polonya lideri ve eşi defnedildi

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşinin naaşları dün sabah saatlerinde defin merasimi için başkent Varşova’dan toprağa verilecekleri Krakow şehrine getirildi.

Kaczynski çiftinin cenazeleri geleneksel tören ile Polonya krallarının yattığı mezarlıkta defnedildi. Cenaze törenine birçok ülkenin liderinin gelirken, Avrupa’da etkili olan kül bulutları sebebi ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel gibi bir çok lider son dakikada defin merasimine gelemeyeceklerini açıkladı. Balkanlar’dan ve Baltık’tan birkaç lider ise kara ulaşımı ile Polonya’ya geldi.

Varşov’dan askeri uçakla Krakow’a getirilen naaşlar, yerel saatle 14:00’da (TSİ 15:00) ayin için Meryem Ana Kilisesi’ne getirildi. Cenazenin kiliseye getirilişi yolunda binlerce kişinin toplandı. Polonya lider Lech Kaczynski ve eşi 10 Nisan’da Rusya’nın Smolensk bölgesinde uçak kazası sonucu vefat etmişti. Kazada Kaczynski çifti ile birlikte üst düzey devlet erkânının da aralarında bulunduğu toplam 97 kişi ölmüştü.

19.04.2010


 

George Washington kütüphaneye borçlu

ABD'NİN kurucusu ve ilk başkanı George Washington’un New York şehrindeki bir kütüphaneden aldığı iki kitabı iade etmediği ve borcunun biriktiği ortaya çıktı.

Daily News gazetesinin haberine göre Washington, New York’un en eski kütüphanelerinden New York Halk Kütüphanesinden 220 yıl önce ödünç aldığı iki kitabı iade etmeyi unuttu. Washington’un aldığı ‘’Law of Nations’’ (Devletler Hukuku) ile Britanya Avam Kamarasındaki tartışmaların yer aldığı kitapların 2 Kasım 1789’da iade edilmesi gerekiyordu. Kütüphane yetkilisi Mark Bartlett, kurumun ceza ödenmesini beklemediğini, ancak kitapları geri almaktan mutlu olacaklarını söyledi.

19.04.2010


 

Çin’de Budist ölüler toplu olarak yakılıyor

ÇİN'İN kuzeybatısında bulunan Çinghay eyaletinde meydana gelen 7,1 şiddetindeki depremin ardından Budistler ölülerini toplu olarak yakıyor.

BBC Çince servisinin haberine göre, eyaletin güneyindeki Yüşu Tibet Özerk İline bağlı 100 bin nüfuslu Ciegu kasabası yakınlarında yapılan törenlerde Budist rahipler, ilahilerle kutsadıkları ölülerini yakarak son yolculuklarına uğurluyor. Haberde, depremde ölenlerden 700’ünün odun yığınlarının arasına yerleştirilerek yakıldığı belirtildi.

19.04.2010


 

Papua Yeni Gine de depremle sarsıldı

PASİFİK'TEKİ ada ülkesi Papua Yeni Gine’de 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Adanın doğu kıyısındaki depremde can kaybı olmadığı açıklandı.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi depremin merkez üssünün Lae şehrinin 29 kilometre doğusu olduğu bildirdi. Depremin ardından tsunami alarmı verilmedi.

19.04.2010


 

Suriye’den Amerikan okuluna izin çıktı

SURİYE'NİN başşehri Şam’da iki yıl önce kapatılan Amerikan okulunun yeniden açılmasına izin verdiği bildirildi.

Şam’daki ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Suriyeli yetkililerin bu yöndeki kararını bir süre önce elçiliğe ilettiği belirtildi. Elçiliğin halkla ilişkiler yetkilisi Sara Cobb, kararı memnuniyetle karşıladıklarını, okulun bu yıl içinde açılabilmesinin mümkün olup olmadığını araştırdıklarını söyledi. Suriye, ABD’nin, Irak sınırı yakınındaki bir köye sınır ötesi saldırı düzenlemesinden sonra, Kasım 2008’de okulu kapatmıştı.

19.04.2010


 

En yüksek ikinci kule Mekke’de yükseliyor

MEKKE'DE inşaatı devam eden bir otel kompleksinde dünyanın en yüksek ikinci kulesinin yer alacağı ve kulenin tepesinde Londra’daki Big Ben saatinin 6 katı büyüklüğünde bir de saat bulunacağı bildirildi.

Dubai’de düzenlenen basın toplantısında konuşan proje müdürü Muhammed El Erkubi, Mekke Kraliyet Saat Kulesi’nin 662 metrelik beton yapıdan oluşacağını ve tepesinde 155 metrelik hilâl olacağını söyledi. Mekke’deki kulenin iki parçası üst üste eklendiğinde halen 828 metre ile dünyanın en yüksek kulesi olan Dubai Burç Halife’den 11 metre kısa olacak. Fakat Mekke Kraliyet Saat Kulesi’nin betonarme yapısı, Tayvan’daki 508 metrelik Taipei 101 kulesinden daha uzun olacak. El Erkubi, otelin birinci kısmının Haziran sonunda hizmete gireceğini ve saatin de Ramazan başlamadan önce Temmuz ayında çalışmaya başlayacağını ifade etti. Yetkililere göre Alman yapımı saat, 45 metre genişliği ve 43 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en büyük saati olacak. Kulenin dört tarafında da saatin birer yüzü bulunacak. Saat, geceleri 17 kilometre, gündüzleri de yaklaşık 12 kilometre uzaktan görülebilecek. El Erkubi, yedi otelli kompleksin 3 milyar dolara mal olacağını açıkladı.

19.04.2010


 

Kırgızistan’da güvenlik güçleri siyasete alet edilmeyecek

KIRGIZİSTAN'DA geçici hükümetin İçişleri Bakanı Bolotbek Şerniyazov, güvenlik güçlerinin siyasete alet edilmeyeceğini bildirdi.

Şerniyazov, yayımladığı polise yönelik genelgede, ülkede bundan sonra güvenlik güçlerinin siyasete alet edilmeyeceğini ve polisin, vatandaşların anayasal haklarını, güvenliğini sağlamanın yanı sıra suç örgütleriyle mücadele edeceğini belirtti. Güvenlik güçlerinde akrabalık, hemşehrilik ve şovenizm gibi anlayışlara izin verilmeyeceğini ifade eden Şerniyazov, polisten, toplumsal düzeni sağlamasını ve suç örgütleriyle daha iyi mücadele etmesini istedi. Kırgızistan’da 6-7 Nisanda muhalif göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan ve onlarca kişinin öldüğü çatışmalarda 80’den fazla polis yaralanmıştı. Olaylar iktidarın el değiştirmesiyle sonuçlanmıştı.

19.04.2010


 

Pakistan’da operasyon: 13 Taliban öldürüldü

PAKİSTAN ordusu, Kuzey Veziristan’da devam eden operasyonlarda 13 Taliban militanını öldürdü.

Ordu, Kuzey Veziristan’ın Sangra ve Orakzai bölgelerinde çıkan çatışmalarda 13 teröristin öldürüldüğünü, sınır kolordusunda görevli 1 askerin vefat ettiğini bildirdi. Açıklamada Orakzai, Kohat, Hangu ve çevrelerinde devam eden operasyonlar sebebiyle, sivillerin bu bölgelerden kaçışının da sürdüğü belirtildi. Orakzai’den geçen yıl sonundan beri yaklaşık 210 bin kişinin kaçtığı daha önce açıklanmıştı. Pakistan ordusu, Ekim ayı ortalarından beri Güney Veziristan’da, Aralık ayından beri de Kuzey Veziristan’da operasyonlarını sürdürüyor.

19.04.2010


 

Papa: Günahlarımız kiliseyi yaraladı

SON zamanlarda açığa çıkan çocuklara yönelik taciz skandallarıyla sarsılan Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, günahlarından dolayı kilisenin yara aldığını söyledi.

Avrupa’yı saran kül bulutuna rağmen daha önce açıklanan bir ziyaret kapsamında Malta’ya giden Papa 16. Benediktus, Roma’dan Valletta’ya yaptığı uçak yolculuğu sırasında kendisine eşlik eden gazetecilere İtalyanca yaptığı açıklamada, yüzde 95’i Katolik olan Maltalıların, “günahlarımızdan dolayı yara almış olsa da”, kiliseyi sevdiklerini söyledi. Papanın bu ifadeyi Avrupa ve ABD’de son aylarda ortaya çıkan skandallardan açıkça söz etmede kullanmamasına karşın, Vatikan basın sözcüsü Federico Lombardi, Papanın bu sözleriyle söz konusu skandallara atıfta bulunduğunu belirtti.

19.04.2010


 

Gazze’deki mülteci kampında patlama

GAZZE Şeridi’nin orta kesimindeki bir mülteci kampında meydana gelen patlamada 2 Filistinli öldü.

Filistinli hastane kaynakları, nedeni henüz bilinmeyen patlamanın El Bureyc kampındaki bir evde duyulduğunu, ölenlerin 20’li yaşlarda olduğunu söylediler. Bu arada, İsrail ordusu, bölgede herhangi bir operasyonunun olmadığını açıkladı.

19.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım