23 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kanunlara sığınarak hukuk çiğnenmesin

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Yasama, yargı ve yürütme gücünü kim kullanırsa kullansın, yasal güvencelerin arkasına saklanarak hukuk dışı yöntem ve yollarla ülkeyi, demokrasiyi ve cumhuriyeti kurtarma düşüncesinden vazgeçmelidir” dedi.

Kanunlara sığınarak hukuk çiğnenmesin

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ‘’Yasama, yargı ve yürütme gücünü kim kullanırsa kullansın yasal güvencelerin arkasına saklanarak hukuk dışı yöntem ve yollarla ülkeyi, demokrasiyi ve cumhuriyeti kurtarma düşüncesinden vazgeçmelidir’’ dedi. Anayasa Mahkemesinin 48. kuruluş yıl dönümü mahkemede düzenlenen törenle kutlandı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, bazı yüksek yargı üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı. Başkan Kılıç, konukları, Anayasa Mahkemesine yeni seçilen üyeler Alparslan Altan, Engin Yıldırım ve Burhan Üstün ile birlikte karşıladı. Törende ilk olarak yeni üyeler and içti. Başkan Kılıç, yedek üyeler Altan ve Üstün ile asil üye Yıldırım’a and içmelerinin ardından kisvelerini giydirdi. Yeni üyeler, kisvelerini giydikten sonra protokol sırasında oturan davetlilerle tokalaştı. Kılıç, törende yaptığı konuşmada, Yüksek Mahkemenin kuruluşunun 48’inci yılında ülkenin halen en önemli sorunu olarak ön plana çıkan yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve sorumluluğu konusunu yeniden konuşmak durumunda kaldıkları için üzgün olduğunu ifade etti.‘’Üzgünüm zira Cumhuriyetimiz 87, Anayasa Mahkememiz 48 yaşında olmasına rağmen halen bu konuyu tartışıyoruz’’ diyen Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının aradan geçen bunca zamanda elde ettiği birikimlerinin çok önemli boyutlara ulaşmış olmasına rağmen insan kalitesine bağlı sorunlarını çözme başarısını gösteremediğinin görüldüğünü kaydetti. Yargıda bağımsızlık ve tarafsızlık adına yaşanan tüm olumsuzlukların kaynağında insanın ve ona bağlı niteliklerin bulunduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu: ‘’Yargının kendi içinden kaynaklanan sorunlarını ortaya koymaya çalışırken tek bir yargı mensubunu dahi hedef almadan sistemin öz eleştiri kapsamında bir değerlendirmesini yapmak arzusunda olduğumu peşinen ifade etmek isterim. Kastım yargı mensuplarının canını acıtmak değil yargının canını acıttığı insanların bilmesi gereken sorunları ortaya koyabilmektir. Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, adil yargılanma ve sorunlarla dolu işleyişine ilişkin konularda toplumun çok ciddi kaygısı, endişesi ve şikayeti vardır. Bu çığlıklara sebep olan sorunları konuşmadan üstünü örtmek, ötelemek ancak hastalıklı bir hukuk devletinin böyle devam etmesinden çıkar sağlayanların bilinçli bir yöntemi olabilir. Oysa insan onuru ve hukukun üstünlüğü temeline oturan tarafsız ve güçlü bir yargı sistemi toplumun hayat sigortasıdır. "

KAYGILAR GİDERİLMEDİKÇE BAĞIMSIZLIKTAN SÖZ EDİLEMEZ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ‘’Gerek bakanlığın gerekse yüksek yargı organlarının kürsü hakim ve savcıları üzerinde oluşturduğu korku ve kaygılar giderilmedikçe bağımsızlıktan söz edilemez’’ dedi. Anayasa Mahkemesinin 48. kuruluş yıl dönümü, mahkemede düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan Haşim Kılıç, Türk halkının bugünkü yargı düzeninden şikâyetçi olduğunu belirterek, hangi yüksek yargı kuruluşunun kaç kişiden oluştuğu, nasıl seçildiği gibi tartışmaların halkı doğrudan ilgilendirmediğini söyledi. Kılıç, toplumun, haksızlıklara karşı tek sığınak olarak gördüğü yargısının, aldığı kararın zamanı, sür'ati, etkisi ve kararı veren hakimin tarafsızlığı konularında kendini doğrudan ilgili gördüğünü, şikâyet ve mutsuzluklarını da bunlar üzerinde yoğunlaştırdığını anlattı. Kılıç, etkin, sür'atli, tarafsız ve bağımsız bir yargı konusunda yaşanan olumsuzlukların AİHM şikâyet yolunu cazip ve zorunlu kıldığını ifade etti.

23.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kanunlara sığınarak hukuk çiğnenmesin

  DEMOKRATİKLEŞME İLE ÇELİŞİYOR

  Kayıtların silinmesine suç duyurusu

  Gül ve Erdoğan’dan kutlama

  UYAP uluslar arası ilgi odağı oldu

  TÜSİAD: AB süreci hızlandırılsın

  SORUNLARIN ÇÖZÜM ADRESİ, MECLİSİMİZ

  Tapu memuruna cep telefonu yasağı

  Çalışanlar ‘eşit işe, eşit ücret’ istiyor

  Sağlıkçılar online sınav yapılmasını istiyor

  Hafızlar birincilik kürsüsüne çıktı

  Gençliğin nabzı Ankara’da atacak

  Oğluna 23 Nisan hediyesi olarak böbreğini verdi

  Helâl kazanç için çalışmak ibadettir

  Yeni ‘100 ABD doları’

  Modern hayat kanser sebebi

  Kitap fuarında korsan kitap

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım