21 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Çalışma hayatında yeni şeyler öğrenmek çok zor

Bilişim Söyleşileri köşemizde bu hafta web tasarım alanında çalışmalarda bulunan ve Bilişim sayfamızdaki yazılarından da tanıdığınız AbdülCelil Topçu’ya sorularımızı yönelttik. Keyifli bir sohbet oldu, buyurun…

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1979 yılında Tokat’ta doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi yine Tokat Reşadiye’de tamamladım. Üniversite eğitimini Isparta’da aldım. Halen bir kamu kuruluşunda bilgi işlem elemanı olarak çalışıyorum. Ayrıca kendime ait web tasarım ofisinde, web tasarımı işi ile meşgulüm.

Bilgisayar dünyasında kendinize “web tasarım” yolunu belirlemenizin sebebi nedir?

Neden web tasarım? Bu biraz ilgi meselesi. Tasarım ve kodlamaya merakım vardı. Biraz da çekici bir meslek olduğunu düşündüğüm için, tercih ettim. İnsanlar yapmaktan hoşlandığı işi yapınca, mutlu oluyorlar.

Üniversite eğitimini “bilgisayar- bilişim-teknoloji“ alanlarında almak isteyen öğrencilere ne tavsiye edersiniz?

En önemli tavsiyem, üniversite yıllarını heba etmesinler. Çok sayıda bilgisayar mühendisi görüyoruz, inanın teknisyen seviyesinde bile değiller. Üniversiteyi sadece eğitim amaçlı değil, uygulama bazlı da düşünsünler. Meselâ Java eğitimi alıyorlarsa bunu bir ders olarak değil, kendileri için hafta sonları ve akşamları Javada kodlar yazarak tam olarak kullanabiliyor hale gelsinler. Çalışma hayatına atıldıklarında bir şeyler öğrenmek zorunda kalmasınlar. Zira, çalışma hayatı içinde yeni şeyler öğrenmek oldukça güç oluyor.

Bir günde kaç saat bilgisayarla meşgul

oluyorsunuz? Bunun yan etkileri nelerdir?

Yaklaşık 10 saat bilgisayarla meşgul oluyorum. Buna tabiî ki hafta sonları dahil değil. Hafta sonları uzak durmaya çalışıyorum. Fiziksel yan etkilerini doktorlarımız çok daha iyi bilir. Ancak duruş bozuklukları, göz tembelliği gibi sorunlara sebep olabiliyor. Ayrıca sosyo–psikolojik yöndeki zararlarını Yeni Asya gazetemizde bir yazı dizisi olarak etraflıca anlatmıştım.

Bilişim çağında Risâle-i Nur sitelerini nasıl

değerlendiriyorsunuz? Nur siteleri olması gereken yerde mi? 

Kısaca Nur sitelerinin maşallahı var, diyebilirim. Gördüğüm tek eksiklik reklâm... Tanıtımla ilgili sorunlar var. Onun haricinde “sorularlaislâmiyet”, “nurpenceresi” , “kadinaile” gibi siteler teknoloji açısından ve kullanıcı sayısı bakımndan oldukça iyi yerlerde. İnşallah Nurlardan haberdar olmayan insanlara da çok daha hızlı bir şekilde ulaşmanın ve tanıtımın yeni yollarını bulabilir, bu nur sitelerini yapan kardeşlerimiz.

Web tasarım hizmeti verirken karşılaştığınız

zorluklar nelerdir? 

Hiç düşünmeden diyebilirim ki, beğendirme zorunluluğu. Ve işin kötü tarafı müşterinizin kişisel zevklerini global standartlarda değişmesi. Meselâ bir site tasarlıyorsunuz 'a bu da tasarım mı' diye bir cevap alıyorsunuz. Müşterinin isteği gibi bir siteyi tasarladığınızda da aslında size göre komik bir tasarım ortaya çıkıyor. Ama müşterinin istediği bu olduğu için, mecburen sesinizi çıkartmıyorsunuz. Her işte, iş ehline bırakılmalı diye düşünüyorum.

Yazılarınızla destek verdiğiniz ve sorularımıza

cevapladığınız için teşekkür ederiz.

Allah razı olsun. Ben de Yeni Asya gazetemizde yer almak gibi bir imkânı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Röportaj: Mehmet Ali Ergenekon




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

******************************************************************************

21.04.2010


tesbitler.com

İLMî-İmanî-İslâmî Araştırmaların yapıldığı/ kapsamlı olan ve uzun yılların emeğini makalelere dökerek, uzun soluklu bir araştırma sonucunda ortaya çıkmış özet bir kütüphane mahiyetinde olan bir siteyi tanıtacağız.

Site; snanç konularından İslâm tarihine, Fıkıhtan Kelâm ilmine, asrın büyük tefsiri olan Risâle-i Nur Külliyatı ve Bediüzzaman hakkında gerek makale gerekse de Risâle-i Nur Külliyatını sesli indirebileceğiniz çalışmalar ihtiva etmektedir. Site sahibinin kendi tercümesi olan Arapça gramer kitabı ‘Kâfiye ve Avâmil’, Osmanlıcadan eklerle çevrilen ‘Muhtasar Şemail-i Şerif, bütün Risâle-i Nur Külliyatından süzülerek kitap olarak da basılmış olan; ’Risâle-i Nur Külliyatından konularına göre ‘Veciz Sözler’ adlı genişletilmiş bir eser istifadeye sunulmuş. Bir nefeste okuyacağınız yazılar kırk yıllık birikimin ve asırlarca yazılan eserlerin hülâsasını cemetmektedir. Risâle-i Nurları tanıyan kimselerle yapılan röportajlar yayınlanırken, sizlerinde gönderebileceğiniz nur hatıraları ile her türlü birikiminize kaynaklık edebilecek bir site.

21.04.2010


İnternet üzerinden ücretsiz SMS gönderin!

CEP telefonlarımız için servis sağlayıcı şirketler, internet üzerinden ücretsiz SM göndermemize izin vermektedirler. İnternet imkânına sahip olanlar, bunu kullanarak ücretsiz SMS göndermenin keyfini yaşayabilirler. (SMS’in açılımı Short Message Service olduğuna göre; doğru cümle SM yani short message-kısa mesaj gönderimi şeklindedir ama…)

nTurkceLL kullanıcıları www.turkcell.com.tr adresinde yer alan “Web Mesaj” bölümünü kullanarak 1 SMS bedeline ücretsiz 15 SMS’i her yöne gönderme şansına sahipler. (Her gün 15 SMS) Web Mesaj bölümünü kullanabilmeniz için sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Şifresi olmayanlar “Sifre” yazıp 2222’ye ücretsiz mesaj göndererek şifre alabilirler. Ayrıca Web SMS sistemi üzerinde rehber tutarak, kaydedilen numaralara kolayca mesaj gönderebilirler.

nVODAFONE kullanıcıları Vodafone WebSMS servisi ile Internet üzerinden Vodafone abonelerine her gün 10 mesaj ücretsiz gönderebilme imkânına sahipler. Bu hizmeti kullanabilmek için sisteme numaranız ve my vodafone şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor. “SIFRE” ya da “S” yazıp 7048'e SMS göndererek de My Vodafone’a üye olabiliniyor.( 1 SMS bedeli ücret olarak alınır) kullanmak için: https://www.vodafone.com.tr/MyVodafone/mesajservisleri.websms.php

nAVEA kullanıcıları da aynı şekilde WebSms sistemi ile ilk mesaj için 0.4 TL öderler. Bundan sonra Avea içerisinde gönderecekleri 20 SMS ücretsizdir. WebSMS üzerinden SMS gönderebilmeniz için hattınızda min 2,4 TL bulunmalıdır. Sisteme giriş için gerekli olan şifreyi SIFRE yazıp 9520’ye SMS göndererek öğrenilebilir. Bu mesaj ücretsizdir. Ayrıca telefonunuzdan *952# tuşlayıp arama tuşuna basıldığında da şifreye ulaşılabilir. http://www.avea.com.tr/ adresindeki WebSMS linkinden bu hizmete ulaşılabiliriz.

21.04.2010


Toshiba’dan dokunmatik yeni bir dizüstü bilgisayar: Satellite U500 13.3

Toshiba Bilgisayar Sistemleri Bölümü dokunmatik ekran özelliği ve Windows 7 işletim sistemli ultra-taşınabilir yeni Satellite U500 13,3 inç dizüstü bilgisayarı geliştirdi.

Lüks Kahverengi ve Lüks Kırmızı dokuma yüzeye sahip, klâvye yanında harici olarak ekrana dokunarak işlemlerin yapılabilmesi, kullanıcıların klâvye ve fare kısıtlaması olmadan  dosya ve programlara daha hızlı, daha kolay erişim sağlamasına olanak sağlıyor. Windows7 işletim sistemli ve bütün programların sadece dokunarak çalışabilmesi, kullanıcıları belge veya web sayfasına, ekrana çift tıklayarak daha kolay açmasını sağlıyor. Dosyalarınızı sürüklemek ya da bir resmi döndürmek artık parmaklarınızın ucunda.

21.04.2010


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dakikada kaç kelime yazabiliyorsunuz?

BİLGİSAYAR hayatımızın içine girdikçe “klavyeyi hızlı kullanabilmemiz de” ayrı bir önem arz etmeye başladı. Adalet Bakanlığı, adliye için alacağı memurlarda “3 dakikada 90 kelime yazabilme” şartı arıyordu. Peki dakikada kaç kelime yazabildiğimizi, kaç tuşa dokunabildiğimizi nasıl ölçeriz?

http://turkish-speedtest.10-fast-fingers.com/ adresinden dakikada kaç kelime yazdığınızı ölçebilirsiniz. Sitede belli kelimeler bulunuyor ve bunların 1 dakika içerisinde yazılması isteniyor. Yapılan yanlışlara ve yazma hızına göre puan veriliyor. Sitede şu not yer almakta: “Hız testiyle yazma hızınızı sınayabilirsiniz. Şüphesiz ki % 100 doğru bir sonuç almayacaksınız, fakat en azından yazma hızınız hakkında bir fikir edinmiş olacaksınız. Tekrar tekrar deneyin. Zaman içinde daha hızlı yazar hale geleceksiniz, çünkü yazmanız gereken kelimeler Türkçe dilinin en sık kullanılan kelimeleri oluyor. Bu kelimeleri ne kadar hızlı yazabilirseniz, sıradan metinleri de o kadar hızlı yazacaksınız. Deneme sonrasında ulaştığınız sonuçları web günlüğünüze veya istediğiniz başka bir yere not edebilirsiniz. Böylece arkadaşlarınız ne kadar hızlı yazdığınızı görebilir.”

1 dakika süre bittiğinde kaç defa tuşlara vurduğunuzu, kaç doğru ve kaç yanlış kelime ve toplamda kaç kelime yazdığınızı görebiliyorsunuz. Ayrıca sitede yazma hızınıza göre kaçıncı sırada yer aldığınızı da öğrenebiliyorsunuz.

21.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım