27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Özgür ansiklopedi: VİKİPEDİ

Vikipedi Türkiye, Vikipedi projesinin, 2003’te hayata geçen Türkçe koludur.

Kurulduğu günden itibaren, internetin en geniş kaynak sitesi olma yönünde ilerlemektedir. Vikipedi, içeriği dünyanın her köşesinden gönüllü insanlar tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedidir. Türkçe Vikipedi, diğer tüm dillerdeki Vikipedi’lerle birlikte, kâr amacı gütmeyen Wikimedia Vakfı’nın tescilli markasıdır ve ayrıca ‘’Vikipedi ‘’ sözlük değildir. Eğer Türkçe sözlük üzerine çalışmak istiyorsanız kardeş proje olan Vikisözlüğü kullanmamız lazım.

Vikipedi genel bir ansiklopedidir; herhangi bir bağlantıya tıklayın. Daha fazlasını öğrenebilmek için, bağlantıları makaleden makaleye takip etme özelliğine sahiptir. Vikipedi’ye dahil olmanın başlangıcı doğrulanabilirliktir, gerçeklik değil. “Doğrulanabilir” bu bağlamda herhangi bir okuyucunun Vikipedi’ye eklenen maddenin güvenilir bir kaynak tarafından yayımlandığını kontrol edebilmesi anlamına gelir. Yazarlar itiraz edilmiş ya da edilebilecek materyalleri güvenilir bir kaynak ile desteklemelidirler, yoksa madde silinebilir. Şayet;

nyazarların tanındığı konuyla ilgiliyse

nçekişmeli (contentious) değilse

nhaksız yere bir çıkar barındırmıyorsa

nüçüncü şahıslar hakkında veya konu ile doğrudan ilgili olmayan olaylar hakkında iddialar barındırmıyorsa

nkimin yazdığı konusunda makul bir şüphe yoksa

Materyalin yazar(lar)ı hakkındaki maddelerde kaynak olarak kullanılabilir.

Vikipedi Türkiye, Türkçe olduğu için, okuyucularımıza kolaylık sağlama amacıyla Türkçe kaynaklar mümkün olan her yerde gösterilmelidir ve (kalite ve güvenilirliğin aynı olduğu varsayılarak) yabancı dillerdeki kaynaklara tercih edilmelidir. Örneğin, yabancı bir gazeteden Türkçe gazetede denk makalesi olmadığı sürece alıntı yapılmamalıdır. Ancak, yabancı dildeki kaynaklar Türkçe kaynaklarla aynı kriterlere tabi tutularak doğrulanabilirlikleri açısından kabul edilirler.

tr.wikipedia.org sayfasıyla Türkçe Wikipedia ya ulaşmanız mümkün.

Hazırlayan: Muhammed Zorlu

27.04.2010


Bilişim suçları gün geçtikçe artacak

Sevgili Okurlarımız; Bundan böyle “bilişim söyleşileri” adlı yeni çalışmamızla bilişim sayfamızda sizlerle olacağız.

Bu röportajları, bilgisayar ve teknolojiyi az kullanan insanlardan uzmanlık seviyesinde kullanan insanlara kadar geniş bir kesim ile yapacağız. Özellikle bilgisayar-teknoloji alanında çalışanlarla yaptığımız röportajların öğrenciler için yol gösterici olacağı düşüncesindeyiz. Bilgisayarı ve teknolojiyi hayatında orta seviyede kullanan veya az kullanan okurlarımızla yapacağımız sohbetlerle bu bölümün herkese hitap eden keyifli bir bölüm olmasını temenni ediyoruz. Bu haftaki röportajımızda Ana Hatları ile Bilişim Suçlarını Av. Faruk DOĞAN ile enine boyuna inceledik.

ANA HATLARI İLE BİLİŞİM SUÇLARI

Bilişim suçları; günümüzde halk tarafından bilgisayar ya da internet aracılığıyla işlenen suçlar olarak bilinmektedir. Bu suçlar sadece bilgisayar ya da internet aracılığıyla değil, pos makinesi, telefon, bankamatiklerle vb. şekilde işlenen suçların tamamını kapsamaktadır.

Eğitimden ticarete, devlet sektöründen özel sektöre, eğlenceden alışverişe kadar bir çok alanda klasikleşmiş anlayışları değiştirmiş ve insanlara yeni bir hayat tarzı kazandırmıştır. Günümüzde bilgisayar ve iletişim teknolojisi kavramı sadece hayatımızı kolaylaştıran bir devrim olmaktan çıkmış suç kavramı ile birlikte anılan bir araç haline gelmiştir.

nBilişim Suçları’nı nasıl tanımlarsınız?

Bilişim suçları konusunda herkesin üzerinde hem fikir olduğu bir tanım bulunmamaktadır. Ancak geniş kabul gören bir tanımı Avrupa Ekonomik Topluluğu Uzmanlar Komisyonu’nu Mayıs 1983 tarihinde Paris toplantısında yaptığı tanımlamadır. Bu tanımlamaya göre, bilişim suçları: ‘Bilgileri otomatik işleme tabi tutan veya verilerin nakline yarayan bir sistemde gayri kanuni, gayri ahlâkî veya yetki dışı gerçekleştirilen her türlü davranıştır.’

nBu saldırılarda en çok kim risk altındadır?

Bu tür suçlar özellikle dijital ortamdaki değerlere yapılan saldırılardır ve genellikle bankalardaki finans kayıtları, hastane kayıtları, askerî bilgiler vb. bu saldırılara maruz kalma potansiyeli taşımaktadır ve bildiğimiz gibi klasik suç tiplerinin; hırsızlık, soygun, terörizm, sabotaj, kaçakçılık ve birçoğunun dijital ortamda yerini alacağı anlamına gelmektedir.

nSanal suçlar son yıllarda oldukça arttı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak gün geçtikçe bu suçların işleniş oranında da her geçen gün artış görülecek ve gelecekteki suç istatistikleri arasında önemli bir yeri kapsayacaktır. Çünkü bu suçların türleri Türk Ceza Kanunu’nda suç teşkil edecek tüm suçları kapsayabilmekte veya bu suçlara zemin hazırlamaktadır.

nBilişim Suçları kavramı Türk Ceza Kanunu’na ne zaman girdi?

İlk defa 1991 yılında 3756 Sayılı Kanunla girmiş olup ‘Bilişim Alanında Suçlar’ başlığı altında Türk Ceza Kanunu’nun 525’inci maddesinin (a,b,c,d) bentlerindeki düzenlemeleri yapan yasa koruyucumuzun bilişim alanı ihlallerini bilişim suçu olarak isimlendirmeyi tercih etmiştir.

Son olarak Ülkemizde en çok karşılaştığınız Bilişim Suçları nelerdir?

lBaşkalarının adına e-mail göndererek özellikle ticarî ve özel ilişkileri zedeleyenler

lBaşkalarının adına web sayfası hazırlamak ve bu sayfadan başkalarına mesaj göndererek belirli amaçlar elde edenler

lKişilerin web sitelerini hack ederek onurunu zedeleyecek içerik eklemek, gerekirse para talep etmek şeklinde karşılaştıklarımız oluyor.

lBizi aydınlattığınız için teşekkür ediyorum

Ben de teşekkür ediyorum.

Röportaj: Muhammed Zorlu

27.04.2010


Bİr başarI öyküsü

Hacettepe Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği 3.sınıftan Microsoft’tan aldığı teklifle ayrılmıştı.

Yurt dışında yaptığı çalışmalar sonunda ülkesine dönmüş ve bir arkadaşıyla yazılım şirketi kurmuştu. Genelde akaryakıt istasyonları için tasarladığı “ Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları (CRM)” ile ön plana çıkmıştı. Yüksek fiyatlara sattığı yazılımlar ile piyasada daha da tutunmuş ve kendi işinin patronu olmuştu.

Yukarıdaki hikâye, Bilişimde Müşteri İlişkileri dersimiz için “CRM yazılımları” konusunda seminer vermek için okulumuza gelen yazılım firmasının sahibine aitti. Başarmış oldukları, yapmış oldukları her öğrencinin dikkatini çekmişti. Salon pürdikkat anlatılanlara odaklanmıştı. Yazılım dünyasında yer almaya aday öğrenciler, başarılı bir yazılım firmasının sahibinin anlattığı “başarı öyküsünü” heyecanla dinliyorlar, çünkü seminerde anlatılan kişinin yerine kendisini koyuyorlar. Çalışma ile “bir adım geriden hayata başlamamanın” telâfi edilebileceğini, bu aşamada okulun ve diplomanın değil azmin ön plana çıktığını vurguluyor. Üretken olmak, ümitli olmak ve azimle ilerlemek…

CRM yazılımları ile ilgili püf noktalarından sonra, iş dünyası ile ilgili sorular dikkat çekiyor. Her başarı öyküsünde olduğu gibi, bu başarı öyküsünde de hayallerinden vazgeçmeme unsuru ile birlikte “azimle çalışma” unsuru ön plana çıkıyor. Seminer veren kişi günden 20 saat çalıştığını ve 4 saat uyku ile idare ettiğini söyleyince birçok öğrenci şaşırıyor elbette. Aylar süren yazılım tasarlama ve geliştirme aşamalarından sonra insanda hâkim olan mutluluk ön plana çıkıyor.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü öğrencilerinin “öğretmen” olacaklarını düşündüğünü öğrenince üzüldüğünü ifade etti seminer sahibi. Ne yazık ki kendimizi “devlete atma” düşüncesi “yeni fikirlerin ölmesine” ve “yeni iş adamlarının doğmamasına” sebep oluyor.

Seminer sonunda, CRM yazılımlarının püf noktalarını öğrenmenin yanında, bizlerin arasından sıyrılmış başarılı bir yazılımcının “başarı öyküsünü” dinlemenin heyecanı vardı yüzümüzde.

HAKİ HAMİTOĞLU

27.04.2010


Laptoplarda pil ömrünü uzatın!

LaptoplarIn en büyük sorunu hâlâ pil süreleridir. Fazladan bir pil ve şarj aletini yanımızda taşımak en iyisi ama bunlar olmadan pil ömrünü uzatmak için yapabileceğimiz şeylerde var.

nGüç tasarruflu bir güç planı seçtiğinizden emin olun. Güç planı, mobil bilgisayarınızın gücü nasıl yönettiğini denetleyen donanım ve sistem ayarları topluluğudur.

nEkran parlaklığını azaltın. Ekran, diğer bilgisayar donanımlarından, hatta sabit diskinizden ve CPU’nuzdan bile daha fazla güç kullanabilir.

nSistemin ekranı kapatma süresini kısaltın.

nKullanmadığınız aygıtları kapatın veya kaldırın. Birçok evrensel seri veri yolu (USB) aygıtı yalnızca bağlıyken bile güç kullanır. USB fare kullanıyorsanız, farenin bağlantısını keserek

nKullanmadığınız “kablosuz ağın” bile şarjınızı azalttığını unutmayın. İhtiyacınız yoksa kapatın.

27.04.2010


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Gmail sisteminin özellikleri nelerdir?

Google’İn mail hizmeti Gmail’in yeni bir arama tabanlı web posta hizmeti olduğunu söyleyebiliriz. Gmail size aşağıdaki özellikleri sunar:

n2.700 megabayt (iki gigabayt) ücretsiz depolama alanı

nİstediğiniz iletiyi anında bulan yerleşik Google arama özelliği

nİletilerin ve ilgili yanıtların otomatik olarak “ileti dizisi” biçiminde düzenlenmesi

n Yenilikçi Google teknolojisini kullanan güçlü spam(istenmeyen mail) koruması

n Büyük, sinir bozucu reklamlar olmadan, iletilerinizin içeriğine yönelik sunulan küçük metin reklamları ve ilgili sayfalar.

Ayrıca şimdi Gmailde dosya eklemek için sürükle-bırak yöntemini geliştirildi, dosya eklemek için istediğiniz dosyayı sürükleyip mailinize ekleyebiliyorsunuz.Gmail hakkında ayrıntılı bilgi almak için http://mail.google.com/mail/help/intl/tr/benefits.html adresini ziyaret edebilirsiniz. Slogan ile bitirelim: “E-postaya Google tarzı bir yaklaşım.”

27.04.2010


http://urfa.nurtalebeleri.com

ÜSTADIMIZ buyuruyor ki: “Ben çok zaman evvel bekliyordum ki Urfa tarafından nurlara karşı kuvvetli eller sahip çıksın.

Çünkü orası hem Anadolu’nun hem Arabistan’ın hem Şarkın bir nevî merkezi hükmündedir.’’

Bu hafta sizi Şanlıurfa Nur Talebelerine götürüyoruz. Urfa hakkında bol bol resimleri, sohbetleri bulacağınız bir siteyi tanıtacağız. Kurân-ı Kerîm, Cevşen-ül Kebir, Risâle-i Nur bölümleri sıklıkla ziyaret edildiği bölümler arasında yer alıyor.

nKurân-ı Kerîm bölümünde; okuma, dinleme, video hatim bölümleri.

nCevşen bölümünde; okuma, dinleme, video Cevşen, hizb hizb hem okuma, hem dinleme imkânı bulunuyor.

nRisâle-i Nur bölümünde; okuma, dinleme, video dersler, lügat bölümleri yer almakta.

Urfa.Nurtalebeleri.com sitesi geniş kesime hitap etmiyor fakat bölümlerinden istifade edilebileceğini düşünerek hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım