17 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bediüzzaman ve mazlûmların avukatı Bekir Berk anıldı

ORDU’NUN ve Türkiye’nin ünlü fikir, kültür ve hukuk adamlarından Avukat Bekir Berk memleketi olan Ordu’da anıldı.

Ensar Vakfı Ordu Şubesi’nde hayatta iken kendisini de gören ve bazı dâvâlarını da takip eden eğitimci-yazar Ahmet Çakır, Bekir Berk’i zaman zaman tutmakta zorlandığı gözyaşları arasında anlattı. Bekir Berk üzerinde annesinin büyük bir tesiri olduğunu ifade eden Çakır, hayatı boyunca bu eğitimin etkisinin görülebileceğini ifade etti. Bekir Berk’in Türkiye genelinde o zaman sayısı 67 olan illerin 66’sında dâvâlara girdiğini aktaran Çakır, bazı büyük ilçeler de dâvâları takip ettiğini söyledi.

Dâvâsını üstlendiği isimler arasında ismini bilinmeyen pek çok kişi yanında Bediüzzaman, Necip Fazıl, Abdürrahim Karakoç, Peyami Safa gibi önemli isimlerin de bulunduğunu dile getiren Çakır, “O her zaman mazlûmların ve mağdurların avukatı oluyor. Hatta laiklik hakkındaki değerlendirmeleri yurt dışındaki bazı üniversitelerde okutuluyor. O Yassıada duruşmalarında da ihtilâl ile görevinden indirilen bazı isimlerin avukatlığını yapıyor. Darbeyi yapan kadrodan bir generalin avukat kızı o duruşmalar ile ilgili hatıralarını aktarırken en güçlü savunmanın ve iz bırakan Bekir Berk’ten geldiğini ifade ediyor. Hayatı boyunca baktığı 2 bin kadar dâvânın büyük bir kısmını kazanıyor. O en çok Akif’in ‘zulmü alkışlayamam zalimi asla sevemem’ şiirini seviyor. Bir anlamda hayatı bu mücadele ile geçiyor” dedi.

OKUMA BİLMEYEN ANNESİNİ YAZI İŞLERİ

MÜDÜRÜ YAPTI

BEKİR Berk’in hukuk adamlığının yanı sıra yayıncı yönü olduğunu da ifade eden Çakır, “Pek çok dergi çıkarıyor, hatta imkânsızlıktan annesini o dergilerin yazı işleri müdürü yapıyor. Ancak şöyle de sıra dışı bir durum var, annesinin okuma yazması yok. Okuma yazması olmayan annesine çıkış hazırlığı yapan dergilerdeki yazıları okuduğunda annesi bazı yerlere olmamış diye itiraz ediyor. O da biraz daha dikkatlice baktığında annesinin haklı olduğunu görüyor. Bekir Berk’in annesi sahip olduğu Anadolu irfanı ile bu durumu fark edebiliyor. Bunun dışında Kararlar, İthamları Red Ediyorum, Halkın Zaferi İçin gibi pek çok eseri var. Ayrıca Cidde Radyosu’nun Türkçe bölümünde Konu ve Çözüm, Yeni Buluşlar, Tarihten Sayfalar gibi programlar hazırlıyor” diye konuştu.

Çakır, son olarak kendisine ait olan Bekir Berk tarafından bir radyo programında okunan ‘O Gün’ adlı şiirini okuyarak sözlerini tamamladı. Anma programının sonunda ise Delikkaya Köyü doğumlu olan Bekir Berk’in hukukçu yönünün Ordu Barosu, yayıncı yönünün ise Ordu Gazeteciler Cemiyeti tarafından ele alınarak işlenebileceği görüşü dile getirildi. Öte yandan hayatı roman olarak da yazılan Bekir Berk, hakkındaki kitap yazan yazarların yanı sıra yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde yapılan çalışmalar ile geniş bir toplantıda doğum yeri olan Ordu’da anılabileceği ifade edildi.

17.06.2010


 

Ahmed Yüksel Özemre için toplantı

İLİM, kültür ve fikir adamı Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre vefatının ikinci yılı münasebetiyle yâd ediliyor.

İki yıl önce vefat eden Ahmed Yüksel Özemre 26 Haziran 2008 tarihinde ebediyete yürümüştü. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) “Bâbıâli Sohbetleri” çerçevesinde bu hafta Ahmed Yüksel Özemre anılacak. Toplantı bugün saat 18.00’de Cağaloğlu’ndaki Kitap Kahve’de gerçekleşecek. Toplantıya aralarında Memduh Cumhur ve Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Dursun Gürlek, Olcay Yazıcı, Kemal Çiftçi, Hüseyin Sarıkoç ve Rabia Özemre’nin de aralarında bulunduğu isimler katılarak, Özemre hakkındaki duygu ve düşüncelerini dile getirecek, hâtıralarını anlatacaklar. Yazarın eserlerini okuyanlar da fikirlerini paylaşacaklar. Alayköşkü Caddesi, No. 5 Cağaloğlu adresindeki toplantıya katılım serbest. Programla alâkalı olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 511 23 23 numaralı telefonu aramaları gerekiyor.

17.06.2010


 

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi yâd edilecek

9. SOMUNCU Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri, 18-19 Haziran’da tarihlerinde Malatya’nın Darende ilçesinde gerçekleştirilecek.

Hulusi Efendi Vakfı ve Darende Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu, yarın saat 09.00’da Özel Birgül Lisesi Konferans Salonu’nda başlayacak. Sempozyumda, 14. yüzyılın manevî büyüklerinden Somuncu Baba’nın (Şeyh Hamid-i Veli) tesirleri ile torunlarından Es Seyyid Osman Hulûsi Ateş’in tasavvufî ve edebî yönü ele alınacak. Sempozyuma çeşitli üniversitelerden 30’a yakın akdemisyen ile yazar katılacak. Cumartesi günü saat 10.00’da Somuncu Baba ve Osman Hulusi Efendi’nin kabirlerini ziyaretin ardından Somuncu Baba Camii’nde Hafız Suat Gözütok tarafından Kur’ân-ı Kerim okunacak, hatim duası yapılacak ve Divan-ı Hulusi-i Darendevi’den ilâhiler seslendirilecek. Saat 17.00’de ise Sami Savni Özer tarafından tasavvuf musikîsi konseri verilecek, sema gösterisi sunulacak. Programa Serdar Tuncer şiirleri ile renk katacak. Faaliyet kapsamında Kudret Havuzu, Tohma Kanyonu, Hasan Gazi Şehitliği ve Günpınar Şelâlesi gibi tarihî ve turistik mekânlar gezilecek.

17.06.2010


 

Eti Çocuk Tiyatrosu’nun son gösterisi

ETİ Çocuk Tiyatrosu “Pinokyo” oyunu ile sezonun son gösterimiyle 19 Haziran’da Kozzy AVM Gazanfer Özcan Sahnesi’ne konuk oluyor.

Önümüzdeki Cumartesi günü Gazanfer Özcan Sahnesi’nde 2 gösterimle minik izleyicileri ile buluşacak olan “Pinokyo” oyunu eğitici olduğu kadar eğlenceli konusuyla da 6-12 yaş aralığındaki küçüklere keyifli bir gün geçirtecek. Ücretsiz olarak sahnelenen oyun Cumartesi günü 11:00 ve 14:00 saatlerinde 2 gösterim olarak oynanacak. Gösteri ile ilgili rezervasyonlar Kozzy AVM danışmasının rezervasyon numarası olan (0216) 658 00 00 aranarak yer ayırtılabilir.

17.06.2010


 

Dünyanın en büyük altın parası Viyana’da açık arttırmada

1 MİLYON Kanada dolarlık madeni para, Avusturya’nın başkenti Viyana’da açık arttırmayla satılacak. Üzerinde Kraliçe II. Elizabeth figürü bulunan para, Avusturya’nın en ünlü galerisi Dorotheum’da 25 Haziran’da satışa çıkarılacak.

Dünyanın en büyük madeni altın parası olarak Guinness kitabına da giren akçenin ‘yazı’ tarafında ise Kanada’nın millî sembolü olan üç yaprak bulunuyor. 100 kilo ve 53 cm çapında olan para, saf altından üretilmiş. Dorotheum, açık arttırmayı günün altın değerinden başlatacak. 100 kilogramlık saf altın 1 milyon dolardan çok daha fazla değere sahip.

17.06.2010


 

Kimsenin yaşamadığı köy evleri turizme açılacak

ANTALYA ve Fethiye’de faaliyet gösteren Lara Bick Oteli tarafından satın alınan köy evleri turizme kazandırılacak.

Orijinalliğine zarar verilmeden restore edilen 10 köy evi dubleks villaya çevrilecek. Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı ve yaklaşık 800 yıllık tarihi olduğu belirtilen Beğiş Köyünden 10 evi satın alan otel yöneticileri, aynı zamanda bir alış veriş merkezi ve havuz yaptıracak. Misafir turistler evin bahçesinde bulunan sebze ve meyvesinden kendisi toplayarak pişirip yiyebilecek. İspanya’nın Mollarca adasında örneği bulunan evlerin bir benzerini yapacaklarını belirten Lara Bick Oteli Genel Müdürü Mehmet Biçer, ayrıca kira ücreti almadan köylü vatandaşların ürünlerini satabilmesi için bir mekân oluşturacağını söyledi. Yörük kültürünü burada yaşatacaklarını ifade eden Biçer, çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Yayla bölgesi olan Korkuteli civarının yerli turistin yanında yabancı turisti de çekeceğine inandığını ifade eden köy sakinlerinden Celalettin Bozan, evlerin alınıp restore edilerek turizme kazandırılmasının Korkuteli’nin çevresini de değiştireceğini vurguladı.

17.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.