05 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Dünya, Çin’in Uygur zulmüne sessiz kaldı

ÇİN'İN kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi’de geçen yıl 5 Temmuzda meydana gelen olayların yıl dönümü yaklaşırken, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, dünyanın Çin’e karşı yeterince kararlı olmadığını söyledi.

Rabia Kadir, Washington’daki bürosunda AFP’ye yaptığı açıklamada, kaynaklarına göre, Çinli yetkililerin, aşırı dinci “terörist” bir grubun etkisiz hale getirildiği şeklindeki açıklamalarla Uygurları tutuklamaya devam ettiğini söyledi. Kadir, bölgede hüküm süren korku ortamı ve internete uygulanan sansür yüzünden, hapsedilen Uygur sayısını tam olarak bilmenin imkansız olduğunu kaydetti. “Böyle bir durumun Filistin’de veya Irak’ta olması halinde dünyanın buna tepki göstereceğini” belirten Kadir, “Doğu Türkistan’da binlerce kişi ölüyor veya kayboluyor, bundan bahseden var mı?” dedi.

Çin’in, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir katkı sayesinde, 2011’den itibaren Sincan’daki halkın hayat şartlarını iyileştirme sözü verdiği belirtiliyor.Rabia Kadir, “Gerçekten politikalarını değiştirmek istiyorlarsa, masumları ve yaralı Uygurları serbest bırakmaları ve yaptıklarından dolayı, sadece Uygurlardan değil, bütün Doğu Türkistan halkından özür dilemeliler” şeklinde konuştu. Çin hükümetinin açıklamasına göre, Urumçi’de geçen yıl 5 Temmuzda meydana gelen olaylarda 197 kişi öldü, 1700’den fazla kişi yaralandı.

05.07.2010


 

Çin’de toprak kayması

ÇİN'İN güney batısında şiddetli yağmurların yol açtığı toprak kayması sonucu 26 kişinin öldüğü, 73 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Çin’de etkili olan şiddetli yağmurlar Guizhou eyaletinin Dazhai köyünde heyelana yol açtı. Hafta başında yaşanan felaket sonucu yapılan kurtarma çalışmalarında 26 kişinin cesedine ulaşıldığı belirtildi. Çin resmi haber ajansı Xinhua, 73 kişinin halen kayıp olduğu bilgisine yer verdi. Hafta başından itibaren arama çalışmalarına devam eden kurtarma ekipleri şefi Pu Jianjiang, kayıp kişilerin sağ bulunmasının zayıf bir ihtimal olmasına rağmen, arama çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

05.07.2010


 

Kongo’da ölü sayısı artıyor

DEMOKRATİK Kongo Cumhuriyeti’nde (DKC) meydana gelen yakıt tankeri kazasında ölenlerin sayısı artıyor.

DKC’deki BM misyonu yetkilileri ölü sayısının en az 220 olduğunu belirtirken, kazanın meydana geldiği Sange’de görev yapan bir polis yetkilisi, olayda 232 kişinin öldüğünü söyledi. Tankerin devrilmesinden bir saat sonra infilak ettiğini kaydeden görgü tanıkları, patlamanın, bir yağmacının havanın kararmasıyla elindeki gaz lambasını yakması sonucu meydana gelmiş olabileceğini belirtti. Kızılhaç, kazada ölenlerden en az 61’inin çocuk, 36’sının kadın olduğunu bildirdi.

05.07.2010


 

Sarkozy, emokrasiyi berbat etti

Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi sert sözlerle eleştirdi. Sosyalist Parti Genel Sekreteri Martine Aubry, parti toplantısında yaptığı konuşmada ‘’Son üç yılda Sarkozy yüzünden cumhuriyet ve demokrasimiz berbat oldu’’ dedi.

Aubry, ‘’Sarkozy yüzünden ülkenin kriz içinde yüzdüğünü’’ ifade etti. Fransa’da düzenlenen son kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin popülaritesinin seçildiğinden bu yana en düşük seviyeye indiğini ortaya koyuyor. Sofres kamuoyu araştırma merkezini anketine göre, Sarkozy’nin arkasındaki halk desteği yüzde 26’ya düştü.

05.07.2010


 

KKTC'de Kur’ân kursu krizine hükümet el attı

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Millî Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, basında çıkan ‘KKTC’de Kur’ân kursu baskını’ haberlerinin abartıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, yaşanan sıkıntılara karşı hükümetin gerekli tedbirleri alacağını belirtti. Yaz Kur’ân kurslarının başladığı bir Temmuz’da Kur’ân eğitiminin verildiği iki okulda eylem yapan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Adnan Eraslan ve sendika temsilcileri yaz kuran kurslarına asla izin vermeyeceklerini belirtmişti. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Şener Elçil de, “Ne cami’de ne de okulda yaz aylarında Kur’ân Kursu eğitiminin verilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek net tavırlarını ortaya koymuştu. Sendikaların net tavrı karşısında KKTC Millî Eğitim Baknlığı’ndan herhangi bir ses çıkmaması Türkiye basınında da eleştirilmişti. Suskunluğunu bozan KKTC Millî Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, sendikaların belli bir sınırı olduğunu bu sınırları aşmaları durumunda hükümetin gerekeni yapacağını belirtti. Çavuşoğlu, “Sendikalar açıklama yapabilir, hükümeti eleştirebilir ama faaliyetleri engelleyemez” dedi. Sendikaların geçen sene olduğu gibi kurs basması durumunda hükümetin gerekli kararlılığı göstereceğini belirten Çavuşoğlu, “Usûlüne uygun bir şekilde çözüm üreteceğiz. Hükümet gerekeni yapmaya muktedirdir” değerlendirmesinde bulundu.

05.07.2010


 

"İsveçliler, Ermeni oylamasında yanlış yaptıklarının farkında"

TÜRKİYE'NİN Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, İsveç Meclisinde 11 Martta Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddiaların kabulü sebebiyle “İsveçlilerin yanlış adım attıklarının farkında olduklarını” söyledi.

Büyükelçi Korutürk, İsveç Meclisinin kararından sonra Ankara’ya çağrıldığını ve üç hafta sonra görevinin başına döndüğünü hatırlatarak, ‘’İsveç hükümetinin her düzeyinde bu kararla ilgili rahatsızlık vardı. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, kararın yürürlüğe girmeyeceği konusunda teminat verdi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, bu konudaki rahatsızlığını paylaştı. Ayrıca göreve dönmemden dolayı Başbakan Reinfeldt, memnuniyetini bizzat benimle paylaştı. Görüşmelerim sırasında bana, ‘Türkiye-İsveç ilişkileri 11 Marttan önce ne düzeydeyse, bundan sonra da ilişkilere 11 Marttan önceki seviyeden devam edileceği bildirildi’’ dedi. İddiaların Meclise taşınmasına ve Meclisten geçmesine büyük destek veren muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Mona Sahlin ile de İsveç’e döndükten sonra iki kez bir araya geldiğini belirten Korutürk, ‘’İktidara geldiklerinde Mecliste alınan kararı daha fazla ileri götürmeyeceklerini, Türkiye-İsveç ilişkilerinin zedelenmesine izin vermeyeceklerini ifade ettiler. İsveç kamuoyunda da bu konunun yerinin İsveç Meclisi olmadığına, milletvekillerinin kendilerini tarihçilerin yerine koymamaları gerektiğine yönelik tepkiler var. Yani İsveçliler sözde soykırım kararıyla yanlış bir adım attıklarının farkındalar’’ diye konuştu.

05.07.2010


 

Lübnanlı din âlimi Fadlallah vefat etti

ŞİİLİĞİN en yüksek otoritelerinden biri olarak kabul edilen Lübnanlı Büyük Ayetullah Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlallah vefat etti.

Beyrut’taki Benham Hastanesinden bir yetkili, tedavi görmekte olan Fadlallah’ın 75 yaşında vefat ettiğini açıkladı. Lübnanlı Şiilerin dışında Orta Asya ve Körfez ülkelerinde de geniş bir yandaş kitlesine sahip olan Fadlallah, İran devriminin savunucularından. ABD karşıtlığıyla bilinen Fadlallah, Cuma vaazlarında sık sık ABD’nin Orta Doğu politikalarını eleştiriyordu. Fadlallah, Şiî çevrelerde başta kadınlar konusunda olmak üzere ılımlı toplumsal görüşleriyle tanınıyor. Son iki haftadır hastanede yatan Fadlallah’ın durumu, karaciğerinden kaynaklanan komplikasyonların iç kanamaya yol açmasıyla Cuma günü kötüleşmişti.

05.07.2010


 

‘İsrail’i aklama’ komisyonuna yeni yetkiler

İSRAİL hükümeti, deniz kuvvetleri tarafından Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyı soruşturmak üzere kurulan komisyonun yetkilerini genişletti. Kabine toplantısında yapılan oylamada Turkel Komisyonu’nun yetkilerinin genişletilmesi kararlaştırıldı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre alınan yeni kararlar, komisyon Başkanı Jacob Turkel’e görgü şahitlerini mahkemeye çağırma ve yeminli ifade alma yetkisi tanıyor. Ancak açıklamada bu yetkilerin, İsrail Savunma Kuvvetleri’ni kapsamadığına dikkat çekiliyor. Bu düzenlemenin, halen süren ayrı bir askeri soruşturmanın bağımsızlığını engellememesi için bu şekilde yapıldığı belirtiliyor. 31 Mayıs’ta uluslar arası sularda gerçekleşen saldırıda 9 Türk vefat etmişti. Ardından kurulan soruşturma komisyonunun başındaki Turkel, saldırının uluslararası hukuka uygun olup olmadığını araştıracak.

05.07.2010


 

Patreaus, Afgan görevine başladı

GENERAL David Patreaus, Afganistan’da 130 bin askerden oluşan uluslar arası gücün komutanlığını resmen üstlendi.

Başşehir Kabil’de müttefik güçlerin karargahı önündeki çimenlik alanda düzenlenen, yüzlerce NATO ve Afgan yetkilisinin katıldığı törende, Patreaus’a ABD ve NATO bayrakları teslim edildi. Patreuas, geçen ay Rollings Stone dergisine verdiği röportajda ABD Başkanı Barack Obama yönetimi hakkındaki sözlerinden dolayı görevinden alınan General Stanley MChrystal’ın yerine atanmıştı. General Patreaus, törende yaptığı konuşmada, kazanmak için burada bulunduklarını, kritik bir zamanda bölgeye geldiklerini söyledi. Selefi McChriestal’in büyük katkılarını takdir ettiğini belirten Patreaus, bölgede kaydedilen gelişmenin McChristal’in “vizyonunu, enerjisini ve liderliğini” gösterdiğini ifade etti.

05.07.2010


 

Kazakistan, Astana’nın başşehir oluşunu kutladı

KAZAKİSTAN'DA Astana’nın başşehir oluşunun 12’nci yıl dönümü münasebetiyle ülke genelinde kutlama törenleri düzenleniyor.

‘Astana Günleri’ adıyla gerçekleştirilen kutlamalar çerçevesinde Kazakistan’ın en yüksek bayrağının göndere çekilme merasimi yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de katıldı. Kazakistan millî marşı eşliğinde ‘Kazakistan’ın Baş Tuğu’ olan bayrak göndere çekilirken, daha sonra Kazakistan askerî güçlerine bağlı okullarda eğitim alan subayların madalya töreni gerçekleştirildi. Askerî öğrencilere rütbe verilmesi törenine Cumhurbaşkanı Nazarbayev de katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, bağımsızlık alındığı günlerde Kazakistan’ın askeri gücünün olmadığı söyledi. Uygulanan düzgün politikalar sayesinde Kazakistan’ın bölgesinde istikrar sembolü olduğunu ve 20 kat büyüdüğünü vurgulayan Nazarbayev, gençlerden, Kazakistan’ın birlik ve beraberliğine sahip çıkmalarını istedi.

05.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.