05 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Balkan Ekspresi Bulgaristan’da

DOSTLUK ve kardeşlik treni ‘’Balkan Ekspresi’’ Bulgaristan’ın Filibe şehrine ulaştı. Proje kapsamında şehirde çekimlere başlandı.

Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Cüneyt Yavuzcan, Bulgaristan’da, Türkiye’nin tarihten gelen önemli bağları olduğunu belirterek, bir çok Türk vatandaşının bu ülkede yaşadığını söyledi. Projenin Türkiye’nin Balkanlarla olan ilişkilerini daha da geliştireceğini ifade eden Yacuzcan, şöyle devam etti: ‘’Bu proje Balkanlar ve Türkiye arasında dostluk köprüsü kurulmasına yardımcı olacaktır. Bu bölgede Türkiye’nin tarihten gelen çok önemli bağları var. Bizler dış politikalarımızda da balkan ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye özel olarak önem veriyoruz. Bu proje bizim burada yaptığımız çalışmaları ve çabalarımızı da olumlu yönde destekleyecektir. Bu bölgedeki kültürel ilişkilerimizi ve tarihsel bağlarımızı güçlendirecektir.’’ Filibe’de yaklaşık 90 bin Türk vatandaşının bulunduğunu anlatan Yavuzcan, ayrıca Türkiye’den gelen pek çok öğrencinin Filibe’de öğrenim gördüğünü kaydetti.

ÇEKİMLER BALKANLARDAKİ

TÜRK İZLERİNİ TAKİP EDİYOR

Proje Yönetmeni Yıldırım Eskici ise projenin amacının Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının gelişmesine katkı sağlamak olduğunu belirtti. Balkan Ekspresi Projesinin bir televizyon programı olduğunu anlatan Eskici, ‘’Dostluk ve kardeşlik trenimizle Edirne’de yaptığımız yayını bitirdikten sonra Balkanlar’ın ilk durağı olan Bulgaristan’a geçtik. Çekim yaptığımız güzergâhlarda Türk izlerini takip ediyoruz. Çekimlerimizde geçmişten kalan tarihî ve kültürel değerleri ön plana çıkartıyoruz. Çünkü insanların içerisinde çekim yapılan mekânlar mutlaka bir duygu uyandırmalı’’ dedi.

Eskici, proje kapsamında çekimler için 25 kişilik bir ekiple Balkan turuna çıktıklarını, yaptıkları canlı yayınların yanı sıra aktüel çekimlerin kurgusunu da trende oluşturulan kurgu odasında yaparak yayına hazırladıklarını sözlerine ekledi.

05.07.2010


 

Adıyaman’da nurlu şölen

ADIYAMAN Yeni Asya Hanımlar Komisyonu Gençlik Kolu’nun Adıyaman Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlediği “Gençlik Şöleni” bayram havasında geçti.

Tuba Nur Sayar Bilgiç’in sunumunu gerçekleştirdiği program, Zeynep Nur Doğan ve Sena Nur Kurt‘un Kur’ân tilâveti ile başladı. Senaryosunu ve yönetmenliğini Beyza İnceyol’un üstlendiği, gözyaşlarına boğucu tiyatrosu ve güldürürken düşündüren skeçleriyle izleyicileri hem güldürüp hem de ağlattılar.

Ruh okşayıcı şiirleri, gönül titreten ilâhileri ile Adıyamanlı kardeşlerinin kalplerini fetheden genç Nur Talebeleri, sundukları enfes vecize dinletisi ile Bediüzzaman’a olan minnet borcunu birkez daha hatırlattılar.

Hoş kubbede güzel bir hatıra bırakmış olmanın sevinciyle “Gençlik Şöleni”ni değerlendiren Adıyamanlı genç Nur Talebeleri “Şölenimize eşlik edenlere teşekkür ederiz. Kaçıranlar üzülmesinler seneye onları da bekleriz” diyorlar.

NURCAN KARABİBER

05.07.2010


 

Yivli Minare Camii restorasyonu tamam

ANTALYA’DA yaklaşık 3,5 yıldır süren restorasyon çalışmaları yüzünden ibadete kapalı olan 800 yıllık Yivli Minare Camii’nde (Alaeddin Camii) çalışmalar tamamlanırken, ibadete açılan camide çalışmalar sırasında gün ışığına çıkarılan antik su kanalları da üzeri camla örtülerek sergilenmeye başlandı.

Camide restorasyon işini üstlenen Kaan Restorasyon Firması Müdürü Doğan Ünsal, caminin yaklaşık 3,5 yıl kapalı kaldığını, Kasım 2009’da aldıkları ihaleyle camideki onarım çalışmalarına başladıklarını anlattı.

Caminin zemininin daha önceki arkeolojik çalışmalar dolayısıyla kazılı halde olduğunu belirten Ünsal, caminin içinde, tabanda bulunan antik su kanallarıyla ilgili de hazırladıkları restorasyon projesini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na verdiklerini kaydetti. Aldıkları onayın ardından 800 yıllık olduğu tahmin edilen su kanallarının üzerini camla kapattıklarını ve bu şekilde caminin içinde sergiye açtıklarını ifade eden Doğan Ünsal, kalabalık günlerde bu alanın üzerinin namaz kılmak için kullanılabileceğine işaret etti. Ünsal, çalışmalar sırasında yapının her ögesinde aslına uygun çalışma yaptıklarını, caminin şu anda ibadete açık olduğunu bildirdi. Caminin ardından Antalya’nın da simgesi olan Yivli Minare’de restorasyona başlayacaklarını anlatan Ünsal, iki hafta içinde minare çevresinde iskelelerin kurulacağını, yaklaşık 4 ay içinde de çalışmaların tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

05.07.2010


 

Muhteşem Süleyman’ın muhteşem sikkeleri bu kitapta

NİLÜFER Damalı Eğitim Vakfı’nın bütün Osmanlı sikkelerini bir araya getireceği projesi Osmanlı Sikkeleri Tarihi’nin 2. Cildi’nde, Osmanlı padişahları arasında en fazla para bastıran Kanuni Sultan Süleyman’ın sikkelerine yer veriliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok para basan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın sikkeleri ile para sistemindeki bütün değişiklikler ve yenilikler 2. Cilt’le gözler önüne seriliyor. 1. Cilt’te, Osmanlı Devleti’nin sırasıyla ilk dokuz padişahının sikkelerine yer verilirken; 2. Cilt, Kanuni Sultan Süleyman döneminde genişleyen imparatorluk sınırlarının içinde basılan sikkelere ayrılıyor. 2. Cilt’te, Osmanlı nümismatiğine giren yeni tip sikkeler yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman döneminde imparatorluk sınırlarının genişlemesi, iktisadi hayatta sikkelerin çeşitlenmesine sebep oldu. Bu dönem içinde 32’si altın sikkeler olmak üzere, toplam 63 farklı şehirde 700’e yakın değişik para basıldı. Kanuni dönemine kadar yalnızca gümüş akçe darbedilen Osmanlı Devleti’nde, artık akçenin 5 ya da 6 misli, büyük boy, dirhem adı verilen sikkelerin de darbına başlanıldı. Tüm Osmanlı sikkelerini 8 cilt altında toplayacak projeyle, Osmanlı sikkelerinin bir envanterinin çıkartılarak sınıflandırılması amaçlanıyor. Atom Damalı’nın yoğun araştırmalarıyla şekillenen çalışmanın, 2011’in sonunda tamamlanması planlanıyor.

05.07.2010


 

6 asırlık çınar ve 7 asırlık cami tescillendi

ADIYAMAN’IN Tut ilçesinde 600 yıllık çınar ağacı ve 700 yıllık olduğu belirlenen caminin tescillendiği bildirildi.

Tut Belediye Başkanı Mehmet Akat, belediye tarafından Fikret Otyam Meydanı’nda yapılacak çalışmalar öncesinde meydanda bulunan çınar ağacının tescillenmesi için başvurduklarını, Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan’ın incelemelerde bulunduğu söyledi. Adıyaman Müze Müdürlüğünce, incelemenin ardından 600 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacının tescillenmesi için Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna bir dosya sunulduğunu belirten Akat, kurulun, çınar ağacını korunması gereken tabiat varlığı olarak tescillenmesini kararlaştırdığını bildirdi. İlçelerindeki bu ağacın kurul tarafından tescillenen ikinci çınar ağacı olduğunu dile getiren Akat, daha önce Adıyaman-Çelikhan yolu üzerinde Doğanlı Köyündeki 700 yıllık çınar ağacının da tescillendiğini ifade etti.

05.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.