13 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

20 saat oruç tutuyorlar

Yaz aylarında “gece gündüz batmayan güneşiyle” bilinen İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, 20 saate yakın oruç tutuyor.

İskandinavya’da 20 saat oruç İSVEÇ’İN kuzeyindeki Kiruna şehrinde, Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer alan imsakiyeye göre Ramazanın ilk günü, imsak TSİ 03.48’de, iftar TSİ 22.18’de oldu ve teravih namazı TSİ 23.33’te kılındı. İsveç, Norveç ve Finlandiya’da yaşayan Türkler arasında emekli olanlar ya da tatillerini bu aylara denk getiren Türklerin çoğunluğu, Ramazan ayını Türkiye’de geçirmeyi tercih ediyor. Bu kişiler, okulların başlamasıyla birlikte bu ülkelere dönmeye başlayacak. Günlerin uzun ancak serin olmasından dolayı bu ülkelerde kalıp oruç tutan Türkler ve diğer Müslümanlar ise Ramazan alış verişlerini Türk mallarının satıldığı dükkânlardan yapmayı tercih ediyor. Hurma, zeytin en çok satılan ürünler olurken, bazı İsveç marketleri, Ramazan ayında dükkânlarında hurma bulundurmaya ve reklâmlar yapmaya, ayrıca gazetelere verdikleri ilânlarla Müslümanların Ramazanını kutlamaya özen gösteriyor. Gazetelerde Ramazanla ilgili haberler ve Müslümanlarla yapılan röportajlar yayımlanıyor.

FİNLİLER DE İFTARA DÂVETLİ

Finlandiya’nın kuzey bölgesinde bulunan Tampere’deki Anadolu Kültür Derneğinin Başkanı Hasan Polat, bu şehirde ve Pihtipudas adlı yerleşim yerinde bin civarında Türk ve Müslüman yaşadığını ve dinî vecibelerini yerine getirmeye çalıştığını kaydetti. Günde 20 saate yakın oruç tuttuklarını belirten Polat, bölgede Türklerin yanı sıra Afganistan, Irak ve Arap ülkelerinden gelen Müslümanların ve Tatarların yaşadığını, Müslümanların elbirliğiyle mescide dönüştürdükleri binada iftar yemekleri verdiklerini ve bazen bu yemeklere Finlandiyalıların da katıldığını söyledi. Gurbette, yakınlarından uzakta olmak dışında, bu topraklarda yaşama ve ibadetlerini yerine getirme konularında sıkıntı çekmediklerini ifade eden Polat, “Finlandiyalılar cana yakın insanlar. Biraz bize benziyorlar. Yakınlık kurabiliyoruz. Evlerimizde veya mescitte yaptığımız iftarlardan sonra Türk vatandaşlarıyla ya da diğer Müslümanlarla mescitte bir araya gelip konuşma fırsatımız oluyor. Sorunlarımızı birlikte tartışıyoruz’’ diye konuştu. Bölgede yaşayan Türklerin genellikle gıda sektöründe çalıştığı Tampere şehrinde öğrenim gören Türkler de bulunuyor.

13.08.2010


 

KÖRFEZ’DE RAMAZAN SEVİNCİ

ARAP ülkelerinde her yıl olduğu gibi memurların yanı sıra özel sektör çalışanlarının mesai saatleri azaltıldı.

Sabah geç açılan işyerleri öğleden sonra kapanıyor, iftardan sonra ise gece yarısına kadar açık kalıyor. Ramazan’ın gelmesi sebebiyle Dubai Prensi Raşid El Maktum, hapis süresinin bir kısmını tamamlamış 557 mahkûmun serbest bıraktı. Dubai polisi, Ramazan geleneklerine saygı gösterilmesi, açık yerlerde yiyip içilmemesi ve sigara kullanılmaması uyarısı yaptı.

13.08.2010


 

TÜRKİYE VE MEKKE SAATLERİYLE ORUÇ

NORVEÇ’İN kuzeyinde bulunan Trondheim şehrindeki Mevlânâ Kültür Derneği Başkanı Alparslan Boğa, Ramazanla birlikte Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanlığından Ahmet Akkuş’u din görevlisi olarak gönderdiğini ve Akkuş’un kendilerine yardımcı olduğunu kaydetti.

Kendilerinin Diyanet İşleri Başkanlığının imsakiyesine göre oruç tuttuğunu belirten Boğa, “Tanıdığımız bazı Müslümanlar, Mekke’ye göre iftar ve sahur saatlerini ayarlıyor. Ayrıca arada fazla zaman olmadığı için teravih namazını 8 rekât kılan Müslümanlar da var” diye konuştu. Boğa, bölgede yaşayan Türkler ve Müslümanların kiraladıkları bir binayı mescide çevirdiğini ve ibadetlerini burada yerine getirdiğini kaydetti. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Bülent Baloğlu da, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde yaz aylarında oruç tutulan sürenin uzun olmasına rağmen, Müslümanların ibadetlerini yerine getirdiklerini kaydetti. Baloğlu, “Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımızın hazırladığı ve vakitleri gösteren takvimler var. Ayrıca yine internet sitelerimizde de bu konularla ilgili bilgiler ve düzenlemeler mevcut. Şu anda teravih namazlarını 20 rekat üzerinden kılmaya başladık. Ancak cemaat uygun görürse 8 rekat üzerinden de kılınabilir” dedi.

13.08.2010


 

Pakistan’da ikinci sel baskını tehlikesi

Son 80 yılın en büyük sel felâketini yaşayan Pakistan’ı ikinci bir sel baskını tehlikesinin beklediği uyarısı yapıldı. Pakistan Meteoroloji Dairesi Başkanlığı, ülkedeki nehirlerden ikinci bir sel dalgasının geçeceğini ve merkez eyalet Penjab’da daha fazla alanı etkileyeceğini açıkladı. Geçtiğimiz ay muson yağmurları nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen sellerde 14 milyon insan etkilenirken, 1600 kişi de hayatını kaybetmişti.

Pakistan’da yeni sel baskını mı? SON 80 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan’ı ikinci bir sel baskını tehlikesinin beklediği uyarısı yapıldı. Pakistan Meteoroloji Dairesi Başkanlığı, ülkedeki nehirlerden ikinci bir sel dalgasının geçeceğini ve merkez eyalet Punjab’da daha fazla alanı etkileyeceğini açıkladı. Meteoroloji Dairesi Başkanı Qamar-u-Zaman Chaudhry, “En kötüsü henüz bitmedi. İkinci sel dalgası Punjab’dan geçtiği için önümüzdeki 10 gün çok hayatî öneme sahip. Bu dalga Punjab’ın güney kesimlerini de etkileyebilir” dedi. Chaudhry, ikinci sel dalgasının Chenab nehrini arttıracağını ve 4,5 milyondan fazla kişinin yaşadığı Multan’ı vurabileceğini ekledi. Zaman Chaudhry, “Her ne kadar yetkililer bariyerler kursa da su yine de şehri vurabilir” diye konuştu.

Saniyede 22 bin 656 metreküpten fazla suyun aktığı Punjab’ın Chashma bölgesinde İndus Nehri civarında da durumun tedirgin edici olduğu bildirildi. Geçtiğimiz ayda muson yağmurları sebebiyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen sellerde 14 milyon insan etkilenirken, bin 600 insan da vefat etmişti.

TARIM FELÇ OLDU

Sel felâketinin tarım ülkesi Pakistan’ın ekonomisine verdiği zararın boyutları ortaya çıkmaya başladı. Pakistan Ziraat Kurumu, 500 bin ton buğday ve şekerin, 2 milyon balya pamuğun seller sebebiyle yok olduğunu açıkladı. Ovaların büyük oranda sular altında kaldığı belirtilirken, ekili alanlarda ne kadar mahsulün sular altında kaldığının tesbit edilemediği kaydedildi.

YERYÜZÜ DOKTORLARI

YARDIM ELİ UZATTI

Pakistan’daki sel felaketinin ardından sağlık hizmetinden yoksun milyonlarca kişiye gönüllü doktorlar el uzatmaya çalışıyor. Yeryüzü Doktorları da Nowshera bölgesinde bir sağlık merkezini sel mağdurlarının hizmetine açtı. Merkezde İngiltere’den bölgeye ulaşan Yeryüzü Doktorları gönüllüsü doktorlar birinci basamak sağlık hizmeti sunuyor, gerekli ilaçları tedarik etmeye çalışıyor. Türkiye’den yola çıkan bir gönüllü ekibi de burada hizmete başlayacak. Türkiye’den gidecek ekipte 2 doktor ve 2 arama-kurtarma personeli yer alıyor.

13.08.2010


 

İngiliz Bakan; Müslümanların toplumumuza katkısı büyük

İNGİLTERE Dışişleri Bakanı William Hague, bütün Müslümanların Ramazan ayını kutladı.

Konuşmasına ‘Esselamun Aleykum’ diyerek başlayan Hague, Ramazan ayının dayanışma ve kaynaşma ayı olduğunu söyledi. William Hague, takvimde çok önemli bir ay olarak zikredilen Ramazan ayının oruç, dua, otokontrol ve dayanışma ayı olduğunu belirtti. Müslümanların İngiliz toplumuna yaptıkları katkıdan dolayı bir dışişleri bakanı olarak gurur duyduğunu söyleyen Hague, bu katkının gelecekte de sürmesini temenni ettiklerini dile getirdi. Hague ayrıca Ramazan ayının fakirlere yardımda bulunmak için bir fırsat ayı olduğunu hatırlatarak, “Herkesin Ramazan ayı mübarek olsun” dedi.

13.08.2010


 

Clinton: Barış ve paylaşım ayı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla Müslümanlara hitaben bir mesaj yayımladı.

Clinton, yazılı mesajında, ‘’ABD Dışişleri Bakanlığı adına, dünya genelindeki bütün Müslümanlara mutlu ve mübarek bir Ramazan ayı dilerim’’ ifadesini kullandı. ‘’Ramazan’ın, kendi kendini sorgulama ve paylaşım zamanı olduğunu” kaydeden Clinton, “Müslümanlar ve Müslüman olmayanların katılımıyla, ortak değerler, inanç ve geçen yılın armağanları üzerine derinden düşünecekleri bir iftar yemeğine Washington’da ev sahipliği yapacağını’’ belirtti. Clinton, şöyle devam etti: ‘’İftar yemeğimizde ayrıca, enerji ve ruhlarıyla ülkemizin geleceğini şekillendirmeye yardım eden çok sayıda genç Amerikalı Müslümanı da anacağız. Bu genç sosyal ve iş dünyası girişimcileri, akademisyenler, ruhanî liderler ve dünya genelindeki diğer genç Müslümanlar, dünyamızın tüm vatandaşları arasında yeni bir karşılıklı saygı ve işbirliği çağına açılan yolun öncülüğünü yapıyorlar. Bu barış ve yenilenme ayı süresince, dünyadaki 1,5 milyar Müslüman’a mübarek Ramazanlar dilerim’’.

13.08.2010


 

Ramazan’ınız mübarek olsun

ABD Başkanı Barack Obama, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla Müslümanlara hitaben bir mesaj yayınladı. Obama, mesajında, “Ramadan Kareem (Ramazan'ınız mübarek olsun)’’ ifadesini kullandı. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, “ABD Dışişleri Bakanlığı adına, dünya genelindeki tüm Müslümanlara mutlu ve mübarek bir Ramazan ayı dilerim’’ ifadesini kullandı.

Barack Obama: Ramadan Kerîm ABD Başkanı Barack Obama, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla Müslümanlara hitaben bir mesaj yayımladı. Obama, yazılı mesajında, ‘’Amerikan halkı adına, eşim Michelle Obama ve ben, Amerika ve dünya genelindeki Müslümanlara en iyi dileklerimizi sunmak istiyoruz’’ dedi. Mesajında, ‘’Ramadan Kareem (Ramazanınız mübarek olsun)’’ ifadesini kullanan Obama, ‘’Ramazan’ın, dünyadaki Müslümanların, inançla birlikte gelen bilgelik ve rehberlik ve insanların birbirlerine ve tanrıya karşı sahip olduğu sorumluluk üzerine derinden düşündüğü, ailelerin birlikte toplandığı, dostların iftar yemeklerine ev sahipliği yaptığı ve yemeklerin paylaşıldığı bir zaman olduğunu’’ belirtti. ‘’Ramazan’ın ayrıca, yoğun sadakat ve düşüncenin zamanı, Müslümanların gün içinde oruç tuttuğu ve gece dua ettiği, fırsatlar ve zenginliklerin her yerdeki insanlar için geliştirilmesi amacıyla diğerlerine destek sağladığı bir zaman olduğunu’’ kaydeden Obama, ‘’Hepimiz şunu hatırlamalıyız k; inşa etmek istediğimiz dünya ve yapmayı istediğimiz değişiklikler, kendi kalplerimizde ve toplumlarımızda başlamalı’’ dedi.

Obama, şöyle devam etti: ‘’Bu ritüeller bize, ortak sahip olduğumuz ilkeleri ve adalet, ilerleme, hoşgörü ve bütün insanların itibarının geliştirilmesinde İslâm’ın rolünü hatırlatıyor. Ramazan, büyük çeşitlilik ve ırk eşitliğiyle bilinen bir inancın kutlaması. Ve burada ABD’de Ramazan, İslâm’ın Amerika’nın her zaman parçası olduğu ve Amerikalı Müslümanların ülkemize olağanüstü katkılar yaptığının bir hatırlatıcısı. Ve bugün, Ramazan ayı başlarken dünya genelindeki 1,5 milyar Müslüman’a, ailelerinize ve dostlarınıza en iyi dileklerimi sunmak istiyorum.’’ ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’da hafta içinde bir iftar yemeğine ev sahipliği yapacağını da bildirdi.

13.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.