15 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

İftar ve sahurda İyi beslenilmeli

Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ahmet Bal, Ramazan ayı süresince oruç tutanların, süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kuru baklagiller, sebze-meyve ile ekmek ve tahılları mutlaka düzenli bir şekilde tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını aktaran Bal şöyle konuştu: “Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış vb. nedenlerden dolayı yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında oruç tutarken kış ve bahar aylarına kıyasla aşağıda belirtilen sağlıklı beslenme önerilerine dikkat edilmesi sağlık için önemli rol oynar.”

İMSAK VAKTİNE YAKIN SAHUR YAPIN

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesini isteyen Bal, “Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için 4 besin grubunda yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir. Bu dört besin grubu süt ve süt ürünleri, et- yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur. Öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. Oruç tutanların mutlaka imsak saatine yakın bir zamanda sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.”

SAHURA KALKMAMAK METABOLİZMAYI

BOZUYOR

Sahura kalkmadan tutulan oruç, uzun süre aç kalındığı için metabolizma hızının yavaşlamasına sebep oluyor. Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, oruç tutanların mutlaka sahur yapmalarının, sağlığın korunması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Birçok kişinin sahura kalkmamak için akşam yatmadan önce yemek yediğini ve uyuduklarını belirten Yemenici, bunun da ortalama 17 saat gibi uzun bir süre aç kalınmasına ve metabolizmanın hızının yavaşlamasına sebep olduğunu bildirdi. Yemenici, çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyonun düştüğünü, boş midede asit salgısının arttığını kaydetti. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hızın düştüğünü, halsizlik ve baş ağrısı görüldüğünü dile getiren Yemenici, bu yüzden bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi.

15.08.2010


Ramazan ayı insan psikolojisine de faydalı

Bezm-İ Âlem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Prof. Dr. Sefa Saygılı, ‘’Ramazan, insan psikolojisi için faydalıdır. insanı egoistlikten, megolamanlıktan uzak tutar. İnsanın kişiliğindeki bir takım aşırılıklar törpülenir’’ dedi. Prof. Dr. Saygılı, orucun insan iradesini güçlendirdiğini, ayrıca insanın aç kaldığı zaman yardıma muhtaç olanlarla empati kurmasının kolaylaştığını belirtti. Ramazanda insanların ortak ibadet etmelerinin toplum dayanışması ve yardımlaşmaları için önemli olduğunu ifade eden Saygılı, insanın yalnızlık hissine karşı özgüven artması yaşadığını kaydetti. Saygılı, Ramazan ayında beraber tutulan oruçların, iftarların ve sahura kalkmanın aile birliğini güçlendirdiğini belirterek, insanların ‘ben merkezci’ olmaktan uzaklaştığını anlattı. Oruç tutanlarda, bedenin yanı sıra ruhun da dinlenmeye çekildiğini ifade eden Saygılı, ‘’Ramazan ayı, vücudun kendini yenilemesi, toksinlerden arınması ve sigara, alkol gibi alışkanlıkların terk edilmesi için önemli bir fırsattır’’ dedi.

Ramazan ayının, insanlara psikolojik açıdan çok büyük faydası olduğunu anlatan Sefa Saygılı, bu dönemde kazaların, intiharların, yaralamaların azaldığını kaydetti. Saygılı, Ramazan ayında insanların daha sakin ve ibadetle meşgul oldukları için düşmanlık, saldırganlık gibi davranışlarda azalma olduğunu bildirdi.

İnsanın, Ramazanda fedakar, alçakgönüllü ve mütevazi olduğunu söyleyen Saygılı, ‘’Ramazan, insan psikolojisi için faydalıdır. Açlık, insana boyun eğdirir. Verilen nimetlerin daha çok farkına vardırır. Bu da insanı egoistlikten, megolamanlıktan uzak tutar. İnsanın kişiliğindeki bir takım aşırıklar törpülenir’’ diye konuştu.

15.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.