17 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Tarayıcınızın sağlamlığını kontrol edin!

ScanIt ScanIt, internet tarayıcınızı 19 güvenlik testinden geçiren bir uygulamadır.

Firefox, IE ve Opera ile uyumlu bu uygulamanın detaylı bir sıkça sorulan sorular bölümü bulunmaktadır.

Bağlantı: http://bcheck.scanit.be/bcheck/index.php

Qualys Browser Check

Qualys test için Firefox, Chrome ve Internet Explorer üzerinde bir eklenti kullanıyor.

İnternet tarayıcınızdaki eski tarihli ve güvenlik açığı oluşturan parçaları işaretliyor ve size sadece tek bir tık ile güncelleme, sorunu giderme imkânı sunuyor.

Bağlantı: https://browsercheck.qualys.com/

BrowserScope

BrowserScope açık kaynak kodlu online bir araç olarak diğerlerinden farklı bir çalışma prensibine sahip. Tarayıcıyı topluluktaki diğer tarayıcıların durumuyla kıyaslayarak güvenlik, gecikme, standart desteği gibi farklı açılardan denetliyor.

Bağlantı: http://www.browserscope.org/

Panopticlick

Panopticlick internet tarayıcı ayarlarının ne kadar özel olduğunu kontrol ediyor.

Anonim bilgi toplayıp bunu 5 milyon veri ile kıyaslayarak ne kadar takip edilebilirsiniz, ne kadar edilemezsiniz size bu bilgiyi sunuyor.

Bağlantı: http://panopticlick.eff.org/

ShieldsUP

ShieldsUP bir firewall kontrol ve port tarama uygulaması olarak oldukça detaylı çalışıyor.

Dosya paylaşımı, ortak portlar, bütün hizmet portları, Messenger spam’i, tarayıcı başlıkları taramaları yapıyor.

Bağlantı: https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2

PCFlank

PCFlank sitesi gizlilik, bağlantı hızı, açık değerlendirme, tarayıcı gizliliği, hızlı test gibi farklı araçlar sunuyor.

Bağlantı: http://www.pcflank.com/

Firefox Official Plugin Check

Mozilla Firefox internet tarayıcınızdda güvenlik riski oluşturan eklentiler varsa sizi haberdar ediyor.

Bağlantı: http://www.mozilla.com/en-US/plugincheck/ Chiponline

17.08.2010


TEKNOLOJİ HABER... TEKNOLOJİ HABER...

İnternet Explorer 9’un üçüncü önizleme versiyonunu http://ie.microsoft.com/testdrive adresinden test edebilirsiniz.

Programların yeni sürümlerini http://www.apphit.com/ adresinden indirebilirsiniz. Popüler sıkıştırma programı Winrar 3.92 sürümünü http://www.rarlab.com/ adresinde bulabilirsiniz.

17.08.2010


Sahte Firefox sürümüne dikkat edin!

İNTERNET üzerinden yayılan bir Firefox 4 beta sürümünün oldukça tehlikeli olduğu ortaya çıktı.

Dolandırıcıların Twitter hesapları üzerinden reklamını yaptığı sahte Firefox 4 beta sürümü ve sahte crackler, kullanıcıların sistemlerini tehlikeye atıyor.

Ücretsiz ve halka açık bir uygulama olan Firefox 4 için zaten herhangi bir şifre ya da crack gerekmiyor. Buna karşın dolandırıcılar bilgisiz kullanıcıları hedef alarak trojan yüklü bu yazılımları yaymayı başarıyorlar.

Okuyucularımızdan ricamız “Resmi Mozilla sitesi” dışındaki bir adresten mozilla indirmemesi.

17.08.2010


ADSL hızları artacak!

TÜRK Telekom BTK’ya yeni internet paketleri ve toptan satış fiyatlarını sundu.

İnternette hızlar ve kotalar artıyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) onaylarsa, toptan olarak tüm pazara sunulacak yeni paketler ile 50 – 100 Mbps’e kadar hızlar sunulacak ve internette hızlar ve kotalar artacak.

Kullanıcılar, limitlerini aştığında ekstra ücret ödemeden 1 Mbps hızla internet kullanmaya devam edecek. İhtiyaçlar ve kullanım alışkanlıklarına göre 1 Mbps’den, 100 Mbps’e varan hızlarda, değişik adil kullanım limiti paketler sunulacak. Buna ek olarak, 8 Mbps kadar hızda sunulan 15 GB’lık paketin limiti de 25 GB’a çıkarılacak.

Ayrıca, kotalı paketler için fatura üst limiti belirlenmesi planlanıyor. Fatura üst limitine ulaşıncaya kadar aşılan her 1 MB veri başına yaklaşık 0,005 TL ücret alınırken, fatura üst limitine ulaşıldığında hız 1 Mbps’e düşürülecek ve kullanıcılar limitsiz internet kullanmaya devam edecek. 512 Kbps, 1 Mbps, 2 Mbps, 4 Mbps, 8 Mbps hızında limitsiz paketler için yeni abone alınmayacak, 16 Mbps limitsiz paket iptal edilecek. VDSL2 için hazırlanan 16 Mbps ve 32 Mbps limitsiz paketler de yeni müşteri alımına kapatılacak.

Bütün dünyada operatörler tarafından kullanılan ve istismarı önleyici bir uygulama olan bu sistem, sayısı 3.5 milyonu bulan 8 mbps’ye kadar tarifelerde zaten kullanılıyor. Limit aşıldığında herhangi bir ücret talep edilmiyor sadece belli bir oranda hız düşüşü yapılıyor.

17.08.2010


Elektrik-Elektronik Mühendisliği -1-

-Ne okuyorsun?

-Elektrik-Elektronik mühendisliği…

-Elektrik mühendisi mi? Oğlum şu televizyonuma bi baksan…

***

Günümüzün en popüler mühendislik dalıdır. Bunun altında yatan sebep ise mezun olunduğunda altında birçok mesleği barındırmasıdır. Tabii bu meslekler de kişinin son yılda aldığı seçmeli derslerle belirlenir. Kısaca ‘iş garantisi’ verebilen nadir bölümlerdendir.

Fakat ülkemizde son yıllarda üniversite sayısının artmasıyla birlikte açılan mühendislik fakülte sayısı da artıyor. İş sahasının ise bununla birlikte artmamasına rağmen, yılda binlerce mühendis mezun oluyor. Bu mezunlar ise yakın bir gelecekte ‘işsiz mühendisler’ sınıfını da doğurabilir.

Özellikle Türkiye’deki ‘elektrik-elektronik mühendisliği’ bölümlerinin çoğu aslında elektronik mühendisliğidir. Çünkü verilen dersler elektronik ağırlıklıdır. Elektrik mühendisleri odası (EMO) ise bu bölümden mezun birçok kişiye ‘elektrik mühendisi’ yetkisini vermiyor. Bunun çözümü olarak ise, bazı üniversiteler seçmeli ek dersler açarak mezunlarının bu yetkiyi almalarını sağlıyorlar.

Bu yazımda elektrik mühendisliğiyle ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Elektrik, Türkiye şartlarında önü açık gözüken bir meslek dalı. Zira son zamanlarda ‘yenilenebilir enerjinin’ kullanımının artması elektrik mühendislerine büyük bir iş alanı sunuyor. Yapılan hidroelektrik santralleri (HES), rüzgâr enerjisine yapılan yatırımların artması ve ırmaklara, dere gibi yerlere bile mini türbünler koyularak enerji elde edilmeye başlanması elektrikçileri sevindiren haberlerdir. Türkiye’de bu piyasayı, altında barındırdığı birçok şirketle birlikte TEMSAN yürütüyor.

Elektrik mühendisliğinin işleri sadece bununla da sınırlı değildir. Özellikle Türkiye’de yeni çıkan ve çıktığı günden bu yana büyük bir rağbet gören ‘enerji verimliliği’ konusudur. Devletin yakın zamanda bu konuyla ilgili büyük bir yaptırımının olacağı aşikâr. İllere, ilçelere, mahallelere ve hatta her binaya zorunlu tutulacağı anlaşılan ‘Enerji verimliliği yöneticileri’ elektrik mühendislerinin önünü açacak gibi duruyor. Bir elektrik mühendisi ‘enerji verimliliği yöneticisi’ olmak için EMO’nun onayladığı bir yerde sertifikasını alabilecek. Fakat başvurunun çokluğu sebebiyle bu sertifikayı almak isteyen binlerce mühendisi şu an uzun bir sıra bekliyor.

Ayrıca elektrik mühendisleri şantiyelerde çalışabildikleri gibi kendisine ait bir şirket kurarak bu tip firmalara proje çizimi noktasında yardımcı oluyorlar. Türkiye şartlarında şantiyelerde çalışan bir mühendis yurtdışında (özellikle arap ülkelerinde) çalışan bir mühendise göre oldukça düşük maaş alıyor.

Sonuç olarak elektrik mühendisleri, elektriğin girdiği her kurum, kuruluş, sanayi, şantiye ve fabrikada görev alabiliyorlar. Fakat ne yazık ki üniversitelerin verdiği eğitim bunun için yeterli değil. Öğrencilere teoriği yükleyerek, pratiksiz ve yetersiz laboratuvar şartlarında eğitim günümüz şartlarında yetersiz kalıyor. Aslında haksız da sayılmazlar. Hangi birini öğretecekler. Yazımı hocalarımızın bize söylediği kısa ve öz bir ifadeyle bitireyim; “Size burada mantığını veriyoruz. İşi burada değil, çalıştığınız yerde öğreneceksiniz”.

FURKAN DEMİR

[email protected] /

www.furkandemir.com

17.08.2010


LİNK TURU

‘Güneş tsunamisi’ adı verilen güneş patlamasını tefekkür etmek istiyorsanız http://getir.net/gg4 adresinden izleyebilirsiniz.

Ramazan sofralarınıza çeşitlilik katmak için http://www.mutfakforum.com/ adlı siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Güncel ramazan portalı www.hosgeldinramazan.net sitesinden istifade edebilirsiniz.

17.08.2010


Vecize

“Fenn-i elektrikten sorulsa, “Bu âlem nedir?” Elbette diyecek: 

Bu muhteşem saray-ı kâinatın damı, gayet intizamlı, mizanlı, hadsiz elektrik lâmbalarıyla tezyin edilmiştir.”   / Asa-yı Musa

17.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.