24 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kırgızistan’da halk huzur istiyor

Verİmlİ toprakları, yüksek tepeleri ile su kaynaklarıyla bilinen Fergana vadisinde Haziran ayında etnik çatışmaların yaşandığı Oş şehrinde, Kırgızlar ve Özbekler barış ve huzur bekliyor.

Olağanüstü hal ile gece sokağa çıkma yasağının kalkmasına rağmen Kırgızlar ile Özbekler hayatlarını karşı karşıya gelmeden sürdürüyor. Kırgızlar ile Özbekler çatışma sırasında yanan pazarların yerine açılan yeni mekânlarda alış verişlerini yapıyorlar. Merkezi hükümeti ile uluslar arası kurumlar, benzer dil ve kültürü paylaşan iki Müslüman toplumu barıştırma çabalarını sürdürürken, şimdilik bölgede bunun izlerine rastlanmıyor. Çatışma öncesinde Oş şehrinde taksi şöforleri, pazarcılar, kuaförler, küçük işletme sahipleri, kafe ve restoranlarda çalışanların ve çalıştıranların büyük çoğunluğunun Özbek asıllı olduğu dikkat çekerken, olaylardan sonra Özbekler bu alanlarda ve şehir merkezinde görülmüyor. Ailesinin ve çocukların can güvenliğinden endişe duyan Özbekler harabeye dönmüş mahallelerinde çadırlarda hayat mücadelesi verirken, yetkililer binden fazla Özbek iş adamının şehri terk ettiğini ifade ediyor.

Oş şehrinin giriş ve çıkışında sıkı araç ve kimlik kontrolü polis tarafından sürerken, şehir merkezinde ve pazarlarda Kalaşnikof silâhlarla askerler devriye geziyor.

24.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  40 milyon insan sokaklarda ve aç

  Kırgızistan’da halk huzur istiyor

  Yürüyerek hacca gidiyor

  Petraeus: ABD askerleri hemen çekilmemeli

  Otobüs sele kapıldı: 20 ölü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.