31 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Orman yangınlarına karşı ‘gönüllü itfaiyeci’ teklifi

ALMANYA'NIN Hessen Eyaleti Yeşiller Partisi Milletvekili Mürvet Öztürk, Hessen’de uygulanan ‘’gönüllü itfaiyeci’’ modelinin Türkiye’de de hayata geçirilmesi teklifinde bulundu.

Mürvet Öztürk, bir program kapsamında geldiği Bursa’da, yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinde büyük bölümü insan kaynaklı olmak üzere orman yangınlarının çıktığını söyledi. Müdahaledeki gecikmeler, bölgenin arazi yapısı ve hava şartları gibi etkenlerle yangınlarda büyük çapta zararın oluşabildiğini ifade eden Öztürk, yanan bölgelerin tekrar yeşillendirilmesinin uzun yılları alabildiğine işaret etti.

Öztürk, Türkiye’de orman yangınlarına genellikle orman işletmeleri ve yakınlarında bulunan belediyelerin itfaiye ekiplerinin müdahale ettiğini vurgulayarak, ‘’Profesyonel ekip müdahale ederken, vatandaşlar kendi çaplarında destek veriyor ya da uzaktan sadece izlemekle yetiniyor. Küçük bir gecikme yaşandıysa yangın hektarlarca alanı yok ediyor’’ dedi. Hessen’de çevre konusuna çok önem verildiğini ve özellikle orman yangınlarına karşı farklı bir yapılanma olduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu: ‘’Orman yangınlarına karşı gönüllü itfaiye sistemimiz var. Her şeyi devlet yapmıyor. Siz mühendis, öğretmen, müdür, memur, işçi olabilirsiniz. Çevre sevdalısı olarak gönüllü itfaiyecilik yapıyorsunuz. Haftada bir iki kez itfaiye görevlisi oluyorsunuz. Devlet bina, teçhizat ve aracını veriyor. Gerisi size kalıyor. Genellikle ormana yakın yerleşim birimlerinde yaşayanlardan gönüllü itfaiyeci oluyor. Boş zamanlarında hobi gibi itfaiyecilik yapıyorlar.’’

Gönüllülerin tek farkının ücret almaması olduğunu belirten Öztürk, ‘’Aldıkları iyi eğitimle tamamen profesyonel itfaiyecilik yapıyorlar. Yangın olduğunda ekip beklenmiyor. Gönüllüler olaya anında müdahale ediyorlar. Olayın boyutuna göre destek gönderilebiliyor. Gönüllülük sayesinde yangınları ve oluşan zararları en aza indirdik’’ dedi. Öztürk, özellikle yeşilliğiyle ünlü Bursa başta olmak üzere Türkiye’de de benzer gönüllülük esasına dayalı itfaiyeciliğin gelişmesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Çevreyi, doğayı, kısa ve uzun vadede korumak gerekiyor. Bunun için sadece devletin çabaları yeterli olmuyor. Türkiye’de de çevre gönüllüsü, yaşadığı bölgeye yakın ormanların sevdalısı çok sayıda gönüllü kolaylıkla bulunabilir’’ diye konuştu.

31.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Tenekeci Abdullah Hakk’a yürüdü

  Moskova’da Kur’ân-ı Kerim yarışması

  Dubai’de, bir gün içinde 125 kişi Müslüman oldu

  Gazzeli Yetimler Türkiye'de bayram yapacaklar

  Tekstilci bayram edecek!

  Kur’ân kursunda bisiklet hediyesi

  Trafikte cezadan kaçılamayacak

  Orman yangınlarına karşı ‘gönüllü itfaiyeci’ teklifi

  Buldan’da şehitler için mevlit okutuldu

  Kanyonda kaybolan 12 kişi bulundu

  Polisi gören hırsız keçiyi bırakıp kaçtı

  Üç hektar meyve bahçesi yandı

  Çatışma sonrası orman yangını çıktı

  Şanlıurfa’da Bediüzzaman mevlidi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.