08 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Bayram ziyaretini çocuklarla yapın

ÇOCUK Eğitimi ve Gelişimi Uzmanı Pınar Akarsu, bayramda büyüklerin çocuklarla ziyaret edilmesinin çocuklara bayram kültürü kazanması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Akarsu, dinî bayramların Türk toplumunda ayrı bir yeri olduğunu belirterek, yeni neslin bayram geleneklerini sürdürmesinin ebeveynlerin tutumuna bağlı olduğunu kaydetti. Bayramın en önemli özelliğinin ve olmazsa olmazının aile büyükleri ve komşuların birbirlerini ziyaret etmeleri olduğunu dile getiren Akarsu şöyle konuştu: “Bayram denince akla, büyüklerin ziyareti geliyor. Bu ziyaretlerle bayram anlam kazanıyor. Bütün ailenin bir araya gelmesi, kaynaşması sağlanıyor. Bu durum çocuklar için de oldukça yararlı. Aileler mutlaka çocuklarıyla birlikte büyüklerin ziyaretine gitmeli. Son yıllarda bunun biraz ihmal edildiği görülüyor. Bayram kültürümüzün gelecek nesillerde yaşaması için, bu kültürün en önemli ayağı olan büyükleri ziyarete çocuklarımızla birlikte gitmeliyiz. Bu, çocuklarda çok olumlu bir etki bırakacak.”

Bayramların önemini çocukların anlayacağı bir dilden anlatılmasının da yararlı olacağını vurgulayan Akarsu şu önerilerde bulundu: “Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı nedir, bu çocuklara basit cümlelerle anlayacağı şekilde anlatılması, bayramları daha iyi kavraması, özümsenmesine vesile olur. Çocuklar bayram deyince sadece yeni elbise, oyun, şeker ve eğlence akıllarına gelmemeli. Bayramın gerçek amacı anlatılmalı. Bayram ziyaretlerinde çocuklarla birlikte oturulmalı, çocukların bayram sohbetlerine katılmaları sağlanmalı.”

Çocuklara bayramda çok fazla harçlık verilmesinin de doğru olmadığının altını çizen Akarsu, para yerine hediye verilmesinin daha uygun olacağını vurguladı. Bayramlarda çocuğa çok fazla para verilmesinin çocuğun bayramı ‘çok para verilen gün’ olarak algılamasına yol açabileceğini dile getiren Akarsu, "Bu durumun bayramın gerçek anlamını kaybetmesine yol açabilir. Abartmadan harçlık da verilebilir, ancak hediye vermek daha güzel ve anlamlı olur” diye konuştu.

08.09.2010


Sağlık personeli çalışma saatlerinde değişiklik

SAĞLIK Bakanlığı, sağlık kurumlarındaki çalışma saati ve düzenine ilişkin yeni bir genelge yayımladı.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü daha önce yayımladığı ‘’Sağlık Personelinin Çalışma Saatleri Hakkında Genelge’’nin 2. maddesinde yaptığı düzenlemeyi bir genelgeyle duyurdu. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla ilgili kurum baştabipliklerine gönderilen genelgede, şu ifadeye yer verildi: ‘’Sağlık kurumlarında personelin öğle yemeği ve istirahati için saat 12.00-13.00 arası öğle tatili olarak ayrılması esastır. Ancak hizmetin kesintisiz olarak sürdürülmesi gereken birimlerde öğle tatili saatinde de yeterli sayıda personel bulundurulur. Bu süre içinde hizmet veren personele yemek ve dinlenme için kurum idaresince uygun görülen zamanda bir saatlik öğle tatili verilir.’’ Değişiklik yapılmadan önce saat 12.00 ila 14.00 arasında bir saatlik öğle tatili veriliyordu. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ‘’Yapılan değişiklik, çalışanların beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Sağlık çalışanları kesintisiz 8 saatlik bir hizmet vereceği şekilde bir düzenleme yapılmalıdır. 09.00’da mesaiye başlanıyorsa saat 16.00’da mesai sona ermelidir. Bakanlık çalışanların bu talebini dikkate almalı ve ona göre bir düzenleme yapmalıdır’’ dedi.

08.09.2010


Ramazan sonrası için dikkat!

BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Bayoğlu, Ramazandan sonra yeme alışkanlığının normale dönmesi için güne mutlaka kahvaltı yaparak başlanılması gerektiğini söyledi.

Bayoğlu, bayramda kalorisi yüksek olan tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi ve fazla tatlı verilmemesi gerektiğini bildirdi. Bayramda tüketilen tatlı ve çikolatanın fazla tüketiminin mide yanmasına ve bağırsakların bozulmasına sebep olabileceğini ifade ederek, ‘’Özellikle diyabet, yüksek tansiyon, mide ve barsak rahatsızlıkları olanlarla yaşlılar daha çok risk altında oldukları için fazla tatlı tüketiminden kaçınmalıdır. Ramazan’dan sonra yeme alışkanlığının normale dönmesi için güne mutlaka kahvaltı yaparak başlanılmalı ve az miktarda 3 öğün yemek gerekiyor’’ dedi. Oruçtan sonra normal beslenme düzenine geçerken dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Bayoğlu, kahvaltıda kızartma, sucuk, salam gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini, peynir, yumurta, domates, salatalık gibi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Bayoğlu, bayramda kahvaltı ne kadar geç yapılırsa yapılsın özellikle öğlen yemeğinin atlanmaması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: ‘’Bayram ziyaretlerinde açlık psikolojisiyle ölçüyü kaçırmamak için, ana öğünlerden 2-3 saat sonra 1 porsiyon meyve yenebilir. Mutlaka akşam yemeği yenmeli ve bu şekilde 3 ana öğün olarak beslenme sağlanmalıdır. Yatmadan 2 saat öncesine kadar yemek içmek işini bitirelim.’’

08.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.