20 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

‘Camilere alışmamız lâzım’

Almanya’da Merkez Bankası’nın eski Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in “Müslüman göçmenlerin Avrupa değerlerini sarstığını, Almanya’yı aptallaştırdığını” öne sürmesi ile başlayan ırkçılık tartışmaları sürüyor.

Irkçılık ve göçmenlerin entegrasyonu konularının gündeme daha sık gelmesi ile hakkında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Frankfurter Allgemeine gazetesine konuştu. Deutsche Welle Türkçe servisine göre Merkel bu röportajda, “göçmenlerin topluma uyum sağlamasını talep ederken, halkın da göçmenleri kabul etmesi, uyum için çaba göstermesi gerektiğini” söyledi ve ‘Artık Almanya’da camilere alışmamız lâzım’ dedi. Almanya Başbakanı Merkel, Sarrazin’in tezlerini bir kez daha geri çevirirken, göçmenlerin uyumunun herkesin görevi olduğunu vurguladı. Merkel, ülkede birbirinden kopuk “paralel toplumlar” istemediklerini, göçmenlerin topluma uyum sağlamasını talep ettiklerini, ancak bunu yaparken, Alman toplumunun da yaklaşımını değiştirmesi gerektiğini kaydetti.

20.09.2010


 

İsrail, inşaat yasağını uzatmayacak

İSRAİL Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail’in, 26 Eylül’de süresi dolacak Batı Şeria Yahudi yerleşimlerindeki inşaat yasağını uzatması ihtimalinin olmadığını söyledi.

Lieberman, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı telefon konuşmasında, yerleşimlerdeki inşaatlardaki durdurma konusunun, Filistinliler taarfından barış görüşmelerini zayıflatmak için bir mazeret olarak kullanıldığı öne sürdü ve “yasağın süresi uzatılsa bile, mazeret arayanlar yeni bir mazeret bulurlar” dedi. Filistin tarafının, İsrail inşaat yasağını uzatmaz ise görüşmelerden çekilecekleri yolundaki sözlerine atıfta bulunan Lieberman, “İsrail hükümetinin geçen bir yıl içinde Filistin tarafına yoğun iyi niyet jestlerinde bulunduğu ifade etti ve şimdi sıranın Filistinlilerde olduğunu kaydetti. Lieberman, hükümetinin, 2 Eylül’de başlayan doğrudan barış görüşmelerine hiçbir ön şart ileri sürülmeksizin devam etmekten memnun olacağını da belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümet, Filistinliler ile barış görüşmelerinin başlatılmasına imkân vermek üzere Batı Şeria Yahudi yerleşimlerinde 10 ay süreyle inşaatların durdurulması kararı almıştı. Yasağın süresi bir hafta sonra doluyor.

20.09.2010


 

Bağdat’ta kanlı gün

IRAK'IN başşehri Bağdat’taki çifte bombalı saldırıda 21 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Başşehrin batı kesiminden sorumlu Tuğgeneral Ali Fethal, Mansur semtinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 12 kişinin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını söyledi. Bundan dakikalar sonra Kazımiye semtindeki Aden meydanında yine bomba yüklü araçla yapılan saldırıda da 9 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıda ölenlerden ikisinin polis olduğu belirtildi.

20.09.2010


 

Roketle oynayan 8 çocuk öldü

Afganıstan’da, köyde buldukları roketle oynayan 8 çocuk, roketin patlaması sonucu öldü.

Kunduz vilayetinin Ali Abad bölgesindeki olayda, 7 çocuk olay yerinde ölürken, diğeri kaldırıldığı hastanede vefat etti. Yetkililer, roketin, öceki gün seçimi engellemek isteyen Taliban tarafından fırlatılmış ancak patlamamış olabileceğini veya planlanan bir saldırı için saklanmış olabileceğini söylediler. Afganistan’da, Sovyetler Birliği’nin işgaliyle başlayan ve ABD işgaliyle devam eden 30 yıllık iç savaştan kalan patlamamı ş bomba ve mayınlar yüzünden binlerce kişi öldü.

20.09.2010


 

Belçika’da silâhlı kavga: 2 Türk öldü

BELÇİKA'DA 2 Türk vatandaşı, uğradıkları saldırıda vefat etti.

Edinilen bilgiye göre, önceki gün evlerinin önünde kendi enişteleri tarafından silâhla vurulan Süleyman (32) ve Uğur Aygün (33) kardeşler olay yerinde öldü. Olay, Belçika’nın Batı Flaman Bölgesindeki Kortrijk şehri yakınlarındaki Meulebeke kasabasında meydana geldi. Görgü şahitleri, saldırgan M. U. (34) ile Aygün kardeşlerin sokak ortasında tartışmaya başladıklarını, kısa süre sonra M. A.’nın silâhını çekerek 8 el ateş ettiğini kaydetti. Silâhı ile birlikte güvenlik güçlerine teslim olan enişte M. U.’nun yanında olduğu ifade edilen bir kişinin kayıplara karıştığı öğrenildi. Kortrijk Savcılığı, yaşananları bir aile dramı olarak niteledi ve cenazelerin otopsi yapılmak üzere morga kaldırıldığını bildirdi. Soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü aktaran Belçikalı yetkililer, zanlının sorgusuyla birlikte kaçan kişinin de aranmasına devam edildiğini belirtti.

20.09.2010


 

Ehud Barak, ABD’ye gidiyor

İSRAİL Savunma Bakanı Ehud Barak’ın 5 günlük ziyaret için ABD’ye gideceği bildirildi.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ziyaretinde Barak’ın, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesinin planlandığı ifade edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, Filistinlilerle sınırların çizilmesi konusunda bir anlaşmaya varana kadar Yahudi yerleşim birimi inşaatının durdurulması için ikna etmede başarılı olamayan Barak’ın, dün veya bugün yola çıkmasının beklendiği belirtiliyor.

20.09.2010


 

Clinton’dan İran halkına: Askerî büyümeyi reddedin

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran halkından ‘’ordularının rolü ve gücünün büyümesini reddetmelerini’’ istedi. Amerikan ABC televizyonuyla mülâkat yapan Clinton, Washington yönetiminin İran’ın askerî gücünün büyümesinden duyduğu kaygının arttığını vurguladı.

İran’ın içinde de ordunun gücünün artmasından kaygılı olanların bulunduğunu ileri süren Clinton, İranlıların bunu engellemek için bir yol bulmalarını ümit ettiğini kaydetti. İran’ın bir cumhuriyet olarak kurulduğunu hatırlatan Clinton, sorumluluk duygusu içindeki İranlıların devletin aygıtlarını ele geçirecek bir yol bulacaklarını umduğunu ifade etti.

20.09.2010


 

Ahmedinejad: 8 İranlı mahkûmu serbest bırakın

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’de yasadışı olarak tutulan 8 İranlı mahkûmun serbest bırakılmasını istedi.

Ahmedinejad, BM Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği New York’ta Amerikan ABC televizyon kanalına yaptığı açıklamada,’’Amerikan hükümetinin bir insanî jest yaparak, ABD’de yasadışı olarak tutulan İranlıları serbest bırakmasını istemek hiç de yersiz değildir’’ ifadesini kullandı. İran Cumhurbaşkanının bu talebinin, İran’a yasadışı yollara giren ve casus olmakla suçlanan 3 Amerikalıdan biri olan 32 yaşındaki Amerikalı Sarah Shourd’un serbest bırakılmasının ardından geldiği dikkati çekti. İran’da tutuklu bulunan 2 Amerikalının annelerinin çağrısına, İran’ın olumlu cevap verip vermeyeceğinin sorulması üzerine de Ahmedinejad, ‘’Olay yargıdadır, kanunu çiğnediler. Kanunu çiğneyenlerin serbest bırakılmasını mı istiyorsunuz. Benden istediğiniz şey bu mu?’’ cevabını verdi. Ahmedinejad, ABD’de tutulduğunu kaydettiği İranlıların isimlerini belirtmezken, İran medyasına göre, söz konusu 10 kadar İranlı arasında, Türkiye’de Şubat 2007’de kaybolan eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Asgari ya da Gürcistan’da 2 yıl önce kaybolan iş adamı Emir Hüseyin Ardebili de bulunuyor.

20.09.2010


 

İsrail, Rusya’nın Suriye’ye füze satışını kınadı

İsrailli yetkili, Rusya’nın Suriye’ye Yakhont P-800 tipi füze satışını kınadı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, bu silâhların hassas bir bölgede stratejik dengeleri bozabilme riski taşıdığını ve dolayısıyla yeni başlayan barış görüşmelerini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Aynı yetkili, ‘’Bu karar, nüfuz sahibi olmak isteyen ve sözde bölge istikrarı yararına hareket ettiğini söyleyen bir ülkenin sorumluluk anlayışının bozuk olduğunun bir delilidir’’ diye konuştu. Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov, Suriye ile savaş gemilerine karşı kullanılan füze sistemleri "Yakhont’’ satışıyla ilgili 2007’de yapılan sözleşmenin gereğini yerine getireceğini söylemiş, ‘’Suriye’ye benzer bir sistem daha önce verildi ve Yakhontlar ise daha önce verilen sistemin daha moderni. Önceki sistem teröristlerin eline geçmediyse bu vereceğimiz yeni sistem niye geçsin ?” demişti.

20.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.