20 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Bediüzzaman Tır'ı Marmara Bölgesinde

TRAKYA’NIN en yaşlı Nurcusu 1921 doğumlu 90 yaşındaki Hasan Kanlınoğlu, 70 yıldır Risâle-i Nurları tanıdığını ve okuduğunu belirterek, ”Eskiden baskı vardı.

Gençler, Risâle-i Nur’un kıymetini iyi bilsin Biz derslerimizi kaçak yapıyorduk. Gençler Risâle-i Nurların kıymetini çok iyi bilmeli” dedi. Gazetemizin, Bediüzzaman Said Nursî’nin vefatının 50. yılı dolayısıyla hayata geçirdiği Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ı yolculuğu boyunca uğradığı her durakta duâlarla karşılanıp, duâlarla uğurlanıyor. Tır önceki gün uğradığı Kırklareli’nde karşılaştığı manzara görülmeye değerdi. 1921 doğumlu 90 yaşındaki Hasan Kanlınoğlu, 70 yıldır Risâle-i Nurları tanıdığını belirterek, “Bugünlere feleğin çemberinden geçerek geldik. 1940’lı yılların başında Risâle-i Nurları tanıdım. O zamandan bu zamana kadar da bırakmadan okuyorum. Eskiden Risâle derslerimizi kaçak olarak yapardık. Yeni Asya Gazetesi’nin de ilk günden beri okuyucusuyum Yeni Asya’nın Üstad’ı tanıtım hizmetini takdir etmemek elde değil. Duâlarımız sizlerle. Allah muvaffak etsin” dedi. Risâle-i Nurların açıktan neşrinin önemine dikkat çeken Hasan Kanlınoğlu şunları söyledi: “Risâle-i Nur okuyanların serbest olması çok mühim. Eskiden baskı vardı. Biz derslerimizi kaçak yapıyorduk. Gençler Risâle-i Nurların kıymetini çok iyi bilmeli. On bir torunum var. Hepsi de Risâle-i Nur Talebesi. Uzun yaşamanın sırrı Risâle-i Nur’a talebe olmakta gizli. Eşim 1986 yılında vefat etti. Oğullarım ve gelinlerim bana bakıyor. Sağlığım sıhhatim çok iyi. Biraz dizlerimde sızı var, ama yaşlılık o kadar olacak. Hamd olsun bugünleri gördük. Hizmetlerinizin devamını Cenâb-ı Haktan diliyorum.” Gümrük memuru ve müdür olarak 30 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunu belirten Kanlınoğlu, Bediüzzaman’ı tanıtmak için yola çıkan tanıtım tırını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kırklareli’den Tekirdağ’a geçen Hizmet Tır’ı burada da Valilik önünde gerçekleştirdiği programda Tekirdağlılara hitap etti. Tekirdağlıların ve yerel basının yoğun ilgi gösterdiği tır, buradaki programını tamamladıktan sonra Trakya turunu tamamlayarak Çanakkale yoluyla Anadolu’ya geçti. Önceki gece Çanakkele’de konaklayan hizmet tırı dünkü programını Balıkesir’de icra etti. Tırı ilgiyle karşılayan vatandaşlar dağıtılan broşürleri dikkatle incelerken Bediüzzaman Hazretlerini ve Risâle-i Nurları bilenler takdir duygularını ifade ediyor. Bediüzzaman Hazretlerini ve Risâle-i Nurları tanımayanlar da görevlilerden bilgi alıyor. Ziyaretçilere

Bediüzzaman Kimdir?, Aydınlar Konuşuyor, Bediüzzaman’ın Eğitim Modeli ve 5. Ulusal Risale-i Nur Kongresi Sonuç Deklarasyonlarını içeren broşürler dağıtılıyor. Demokratik açılım Bediüzzaman’ın yüz yıllık reçetesi YENİ Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, ‘’Hükümetin, başlatmış olduğu demokratik açılım noktasında, Bediüzzaman Said Nursî’nin 100 yıl önce ortaya koyduğu reçete çerçevesinde demokratik açılımı anlatan broşürler de dağıtıyoruz’’ dedi. Yeni Asya Gazetesinin, Said Nursî’nin vefatının 50. yılı dolayısıyla hayata geçirdiği Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ı Tekirdağ’a geldi. Taşcı, Tuğlalı Park’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılı Kur’ân-ı Kerim okuma yılı olarak ilân ettiğini bildirdi. Bu sebeple, misyonları gereği Kur’ân-ı Kerim eğitimine daha da anlam kazandırmak istediklerini anlatan Taşcı, Risâle-i Nur’u, bir Kur’ân-ı Kerim tefsiri olduğundan halka tanıtmayı ve anlatmayı amaçladıklarını söyledi. Taşcı, şöyle konuştu: ‘’Said Nursî’nin, 100 yıl önce ortaya koyduğu reçete çerçevesinde demokratik açılımı anlatan broşürler de dağıtıyoruz. Kamuoyunun birlikte ve beraber olması açısından elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz. Bu sebeple yola çıktık ve 30 gün boyunca meydanlarda olacağız. Edirne’den başladık, bütün Türkiye’yi gezeceğiz. Yaklaşık 8 bin kilometre yol alarak halkla birlikte olacağız.’’ Tuğlalı Park’ta toplanan vatandaşlara Bediüzzaman Kimdir, Aydınlar Konuşuyor, Bediüzzaman’ın Eğitim modeli ve 5. Ulusal Risale-i Nur Kongresi sonuç deklarasyonlarını içeren broşürler dağıtıldı. ‘’Bediüzzaman Türkiye yollarında’’ sloganıyla, Tekirdağ’a gelen tır, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu, Çorum, Ordu, Trabzon, Iğdır, Van, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adana, Kayseri, Aksaray, Konya, Isparta, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak, Eskişehir, Sakarya ve son olarak da İstanbul’a gidecek.

MUSTAFA GÖKMEN

ÇANAKKALE- BALIKESİR

20.09.2010


 

Demokratik açılım Bediüzzaman’ın yüz yıllık reçetesi

YENİ Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, ‘’Hükümetin, başlatmış olduğu demokratik açılım noktasında, Bediüzzaman Said Nursî’nin 100 yıl önce ortaya koyduğu reçete çerçevesinde demokratik açılımı anlatan broşürler de dağıtıyoruz’’ dedi.

Yeni Asya Gazetesinin, Said Nursî’nin vefatının 50. yılı dolayısıyla hayata geçirdiği Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ı Tekirdağ’a geldi.

Taşcı, Tuğlalı Park’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılı Kur’ân-ı Kerim okuma yılı olarak ilân ettiğini bildirdi.

Bu sebeple, misyonları gereği Kur’ân-ı Kerim eğitimine daha da anlam kazandırmak istediklerini anlatan Taşcı, Risâle-i Nur’u, bir Kur’ân-ı Kerim tefsiri olduğundan halka tanıtmayı ve anlatmayı amaçladıklarını söyledi.

Taşcı, şöyle konuştu: ‘’Said Nursî’nin, 100 yıl önce ortaya koyduğu reçete çerçevesinde demokratik açılımı anlatan broşürler de dağıtıyoruz. Kamuoyunun birlikte ve beraber olması açısından elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz. Bu sebeple yola çıktık ve 30 gün boyunca meydanlarda olacağız. Edirne’den başladık, bütün Türkiye’yi gezeceğiz. Yaklaşık 8 bin kilometre yol alarak halkla birlikte olacağız.’’

Tuğlalı Park’ta toplanan vatandaşlara Bediüzzaman Kimdir, Aydınlar Konuşuyor, Bediüzzaman’ın Eğitim modeli ve 5. Ulusal Risale-i Nur Kongresi sonuç deklarasyonlarını içeren broşürler dağıtıldı.

‘’Bediüzzaman Türkiye yollarında’’ sloganıyla, Tekirdağ’a gelen tır, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu, Çorum, Ordu, Trabzon, Iğdır, Van, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adana, Kayseri, Aksaray, Konya, Isparta, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak, Eskişehir, Sakarya ve son olarak da İstanbul’a gidecek.

20.09.2010


 

17 Haziran’a kadar ders

2010-2011 eğitim-öğretim yılı bugün başlıyor.

3 ay sonra ders zili çalıyor Yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen ders başı yapacak. Öğrenciler üç ay süren yaz tatilinin ardından bugün, 17 Haziran 2011’e kadar sürecek yeni eğitim öğretim yılı maratonuna başlayacak. Okul öncesi eğitimin geçen yıl zorunlu tutulduğu il sayısı bu eğitim-öğretim yılında 32’den 57’ye yükseldi. Okul öncesi eğitimin bazı illerde zorunlu tutulmasıyla okul öncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısı 980 binden 1 milyon 100 bine ulaştı. Türkiye genelinde 2 bin 176’sı resmi ve özel anaokulu olmak üzere toplam 26 bin 681 okul öncesi eğitim kurumu bulunuyor. İlköğretime bu yıl 1 milyon 226 bin çocuk kaydolarak, ilk kez okulla tanışacak. Okula yeni başlayan çocuklar geçen hafta okula alışabilmeleri amacıyla ‘’uyum programı’’na alındı.

Okula yeni başlayacak öğrencilerin okula alışmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan programla, okul öncesi çocukları ve ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinin okula uyumlarının sağlanması, okul kaygısının giderilmesi, sosyal ve sportif faaliyetlerle öğrenme ortamını tanıması ve sevmesi, okul kurallarını öğrenmesi ve okula iyi bir başlangıç yapması amaçlanıyor. Türkiye’de 33 bin 310 ilköğretim okulunda 10 milyon 916 bin çocuk okuyor. Bu okullarda 428 bin öğretmen görev yapıyor.

DAHA AZ DERS, DAHA FAZLA

SOSYAL FAALİYET

İlköğretim öğrencileri, yeni eğitim-öğretim yılından daha az ders işleyip, sosyal ve eğitsel faaliyetlere daha fazla zaman ayıracak. İlköğretim okullarında özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine, bu yıldan itibaren yatılı ilköğretim bölge okullarının ilk 5 sınıfı da dahil edildi.

Genel ortaöğretimde ise 4 bin 67 genel lisede 2 milyon 420 bin öğrenci öğrenim görüyor. Meslekî ve teknik ortaöğretimde de 4 bin 846 lisede 1 milyon 819 bin öğrenci okuyor. 2010-2011 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 28 Ocak 2011 Cuma günü sona erecek. İkinci yarıyıl ise 14 Şubat 2011’de başlayacak ve 17 Haziran 2011’de sona erecek.

2011-2012 eğitim-öğretim yılı ise 12 Eylül 2011’de başlayacak.

Ders kitapları sıralarda hazır

MEB yeni eğitim-öğretim yılında, ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz ders kitabı dağıtacak. Bu eğitim-öğretim yılında Ermeni okullarında okuyan öğrenciler de Ermenice hazırlanan ders kitaplarını ücretsiz alacak. Ders kitapları, okulların açılacağı yarın öğrencilerin sıralarında poşetler içinde hazır olacak. MEB Yayımlar Dairesi Başkanı Aziz Zeren, Bu sene ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz kitabı basıldığını, özel okul öğrencileri dışında bütün okullara ders kitaplarının ücretsiz verildiğini belirtti. Basılan kitaplar için yaklaşık 317 milyon lira harcama yapıldığını anlatan Zeren, öğrenci başına kitap maliyetinin 21 lira 43 kuruşa geldiğini kaydetti. Ankara / aa

Liseler de taşımalı

eğitim kapsamında

2010-2011 eğitim öğretim yılında ortaöğretimde de bazı yenilikler uygulamaya konulacak. Yeni uygulamaların başında, özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine ortaöğretim de dahil edilmesi geliyor. Bu eğitim-öğretim yılında, ilk aşamada başta kızlar olmak üzere liselerde okumak isteyen 50 bin öğrenci taşımalı eğitimden yararlanacak. Bu öğrencilerin servis ve yemek ücretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan karşılanacak. Bu yılın Aralık ayı sonuna kadar 50 bin lise öğrencisinin yemek ve taşıma bedeli olarak 30 milyon TL kaynak tahsis edildi. Ortaöğretimde yeniden yapılanma çerçevesinde Türkiye’deki bütün genel liselerin Anadolu ve mesleki teknik liselerine dönüştürülmesi uygulamasına da devam edilecek. MEB geçen eğitim-öğretim yılında konuya ilişkin yayımladığı genelgede bütün genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararı almış ve bu kapsamda yaz döneminde çalışmalar yürütülerek, fiziki altyapısı uygun 300’e yakın genel lise statü değişirmişti.

20.09.2010


 

Saldırılarda aynı silâhlar kullanılmış

İskenderun Deniz Üs Komutanlığına bağlı İkmal Birliğine yapılan ve 7 askerin şehit olduğu saldırı ile Dörtyol'da 4 polisin şehit edilmesinin ardından mermiler üzerinde yapılan kriminal inceleme tamamlandı. Her iki saldırıda da aynı silâhların kullanıldığı ortaya çıkarken, eylemi yapanların aynı terörist grup olabileceği bildirildi.

İskenderun ve Dörtyol’da aynı silâhlar kullanılmış HATAY'IN İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde meydana gelen terör saldırılarının ardından mermiler üzerinde yapılan kriminal inceleme tamamlandı. İnceleme sonucunda her iki saldırıda da aynı silâhların kullanıldığı ortaya çıktı. İskenderun Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı İkmal Birliği’ne yapılan saldırıyı ve Dörtyol ilçesinde 4 polisin şehit edilmesi eylemine karışan terörist grubun ayni kişiler olabileceği bildirildi. Yaşanan iki saldırı sonrası olay yerinde inceleme yapan ekiplerin buldukları boş kovanların balistik incelemesi yapıldı. Hazırlanan teknik raporda İskenderun Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı İkmal Birliği’ne yapılan saldırıyı ve Dörtyol ilçesinde 4 polisin şehit edilmesi eyleminde aynı silâhların kullanıldığı tesbit edildi. Bu bilgiden yola çıkan yetkililer, saldırıyı da aynı kişilerin yapmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Hatay’ın İskenderun ilçesinde 31 Mayıs günü Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı İkmal Birliği’ne teröristlerce önce roketatarlı, ardından uzun namlulu silâhlarla saldırı düzenlemiş, 7 asker şehit olmuş, 6 asker de yaralanmıştı. Dörtyol ilçesinde ise polis aracına sahte plâkalı bir otomobilden ateş açılması sonucu da 4 polis şehit olmuştu.

20.09.2010


 

Başbakanlık’ta güvenlik zirvesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, Ankara’ya geldikten sonra Başbakanlık Resmî Konutu’na geçti.

Erdoğan’ın konuta girişinin ardından, sırasıyla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu konuta gelerek, toplantıya katıldı.

20.09.2010


 

Zeynep’in hesabını kim verecek?

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hakkari’nin Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında yola döşenen mayının uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 9 sivil vatandaşın ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına neden olan terör saldırısından yaralı kurtulan 15 aylık Zeynep Kurt’un iki bacağının da fonksiyon görmeyecek durumda olduğunu söyledi. Atalay, “Zeynep nasıl yaşayacak, bunun hesabını kim verecek?” dedi.

ZEYNEP BEBEK İÇİN UMUTLU HABER

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi

Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Hakkari’deki patlamada yaralanan Zeynep bebeğin bacaklarının fonksiyonlarını yitirdiğini söylemek için henüz erken olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özgen, yaptığı açıklamada, Hakkari’deki terör saldırısından yaralı kurtulan 15 aylık Zeynep Kurt’un tedavi altında bulunduğunu ve durumunun netleşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti.

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Hakkari’nin Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında yola döşenen mayının uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 9 sivil vatandaşın ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına sebep olan terör saldırısından yaralı kurtulan 15 aylık Zeynep Kurt’un iki bacağının da fonksiyon görmeyecek durumda olduğunu söyledi.Atalay, Gaziantep Valiliğini ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevaplarken, saldırıyı gerçekleştirenlerin peşinde olduklarını belirtti. Saldırının PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin kanaatlerinin pekiştiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu: ‘’Maalesef o acı bir olay. Tabii bunları iyi değerlendirmek lâzım. Orada 9 vatandaşımız gitti ama yaralılar var. Dünkü basında vardı, Zeynep’in fotoğrafları. Hastanede yatan Zeynep. İki bacağı da artık fonksiyon görmeyecek durumda ve daha 15 aylık bebek Zeynep. Zeynep nasıl yaşayacak, bunun hesabını kim verecek, Tabiî bu tür olayları geride bıraktıklarıyla değerlendirmek lâzım. Çok büyük bir canilik. Kimler onu yaptıysa, biz onların peşindeyiz.’’

AYNI ADRESİ GÖSTERİYOR

Atalay, Hakkâri’deki saldırının hemen ardından ‘’saldırının terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirildiğine’’ ilişkin açıklamasının hatırlatılıp olaya ilişkin yeni gelişme olup olmadığının sorulması üzerine, olaya ilişkin bütün incelemelerin, bütün verilerin, bütün delillerin, önceki terör olayları ve benzer olaylarla yapılan mukayeselerin aynı adresi gösterdiğini vurguladı. Atalay, ‘’Dün yeni gelişen bir iki bilgi var. Bir iki vatandaşın güvenlik birimlerimize beyanları var. Onları da değerlendirdik, o yöndeki kanaat daha da pekişti. Şu anda söyleyeceğim bu’’ dedi.

Olaya ilişkin çalışmaların çok iyi, bütün ince detaylar dokunarak yürütülmesi gerektiğini ifade eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Basında gördünüz olay mahallini. Görüntüler var, biz o görüntüleri daha büyük çekilmiş fotoğraflarla gördük, o minibüsün ne hale geldiğini. Oradaki bütün delilleri bulmak, değerlendirmek çok ciddî iş. Çok ayrıntılı bir çalışma sürdürülüyor. Ancak olay yeri inceleme ekibimizin, başsavcımızın olay yerine intikalinden önce olay yerine müdahale de olmuş. O da olay yeri incelemesinde bazı zorluklar çıkarıyor.’’

20.09.2010


 

Bu millete hainlik para etmez

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Mayasını Ertuğrul Gazi’lerin, Sultan Fatih’lerin, Şeyh Edebali’lerin, Yunus’ların, Pir Sultan Abdal’ların, Hacı Bektaş Veli’lerin kardığı büyük millete karşı hiçbir hainlik para etmez” dedi.

Arınç, Bilecik’in Söğüt ilçesinde düzenlenen 729. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nde yaptığı konuşmasında, tarih boyunca nice devletlerin, nice şer güçlerin bu büyük milleti yok etmeye, tarih sahnesinden silmeye ve küçültmeye çalıştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İçimizden yeşeren nice hainler, bu büyük milleti türlü nifaklarla bölmeye, parçalamaya çalıştı. Türlü bahanelerle araya ayrılık tohumları ekmek istedi. Halen de aynı çaba içerisinde olanlar var. Ancak şunu herkes iyi bilmeli, özellikle milletimizi birbirine düşürmek isteyen, terörden, kandan, ölümden medet umanlar şunu iyi bilmelidir; mayasını Ertuğrul Gazi’lerin, Sultan Fatih’lerin, Şeyh Edebali’lerin, Yunus’ların, Pir Sultan Abdal’ların, Hacı Bektaş Veli’lerin kardığı büyük millete karşı hiçbir hainlik para etmez. Harç öyle sağlamdır ki kimse bu milletten zerre kopartamaz. Bu millete karşı hainlik düşünen her kim olursa olsun yine en büyük cevabı milletimizden alır.’’

20.09.2010


 

Bahçeli, protokolden ayrı oturdu

729. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri başladı. Bahçeli, protokolde kendisine ayrılan yere oturmadı.

Şenlikler, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Faruk Çelik, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Abdülhamid’in torunları Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu ve Orhan Osmanoğlu ile vatandaşların katılımıyla Hükümet Konağı Meydanı’ndaki yürüyüşle başladı. Bakanlar Bülent Arınç ve Faruk Çelik ile MHP Genel Başkanı Bahçeli ve beraberindekiler bir süre oluşturulan kortejin ön sıralarında yürüdü. Bahçeli, daha sonra Arınç ve Çelik ile BBP Genel Başkanı Topçu’nun önde yürüdüğü kortejin 500 metre arkasında yürüyüşe devam etti. Bahçeli, protokol tribününde kendisine ayrılan yere oturmak istemedi. Bahçeli’nin yanına giden Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, kendisi için ayrılan yere oturmaya davet etti. Söz konusu daveti reddeden Bahçeli, Arınç ve beraberindekilerin bulunduğu yerden uzak bir noktaya oturdu.

20.09.2010


 

Kimse çocuklar üzerinden siyaset yapmasın

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP’nin eğitimi boykot kararıyla ilgili olarak, ‘’Kimse çocuklar üzerinden siyaset yapmasın’’ dedi.

Şahin, Keçiören’de Eskipazarlılar Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği (ANASDER) merkezinin açılış törenine katıldı. Mehmet Ali Şahin, açılış sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin BDP’nin anadilde eğitimi desteklemek amacıyla eğitimi boykot kararını sorması üzerine Şahin, öncelikle bugün başlayacak eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulundu. KPSS’deki kopya iddiaları sebebiyle 30 bin öğretmenin atanamadığını hatırlatan Şahin, kopya çekenlerin bir ‘’insanlık suçu’’ işlediğini söyledi. Şahin, bugün bazı bölgelerde bir siyasî partinin çağrısı üzerine boykot uygulanacağının ifade edildiğini, bu konuyla ilgili kendisinin de 2 gün önce değerlendirmelerde bulunduğunu belirterek, ‘’Çocuklarımız üzerinden hiç kimse siyaset yapmasın. Çocuklarımızı siyasi amaçları için kullanmasın’’ dedi.

20.09.2010


 

Köylülerin su kavgası: 5 ölü

AĞRI merkeze bağlı Otlubayır Köyünde ‘’içme suyu’’ sebebiyle çıkan kavgada 5 kişi öldü. Vali Vekili Bahadır Güneş, yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Otlubayır Köyünde ‘’içme suyu’’ sebebiyle çıkan silâhlı kavgada 5 kişinin vefat ettiğini söyledi.

Güneş, güvenlik güçlerinin olaya müdahale ettiğini, bir kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

20.09.2010


 

AKP binasına ses bombası

MUŞ'UN Malazgirt ilçesinde, AKP İlçe Başkanlığı binasına ses bombası atıldı. Alınan bilgiye göre, önceki gece, 100. Yıl Caddesi üzerindeki AKP Malazgirt İlçe Başkanlığı binasına, kimlikleri henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce ses bombası atıldı.

Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıda, binada hafif maddi hasar meydana geldi. Polisin olay yerinde güvenlik tedbiri almasının ardından gelen olay yeri inceleme ekiplerince inceleme yapıldı. Saldırının ses bombasıyla gerçekleştirildiği belirlendi. Yetkililer, olayla ilgili 3 kişinin gözaltına alındığını, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

20.09.2010


 

Selimiye Camii’nde define aramışlar

EDİRNE’DEKİ tarihi Selimiye Camii’nde ‘’define arandığı’’ iddia edildi. Alınan bilgiye göre, Selimiye Camii avlusunda define arandığı iddiasına dair ihbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri, caminin avlusuna giriş için kullanılan 3 kapıdan, ana giriş kapısının 3 metre önündeki mermer blokun kaldırılarak, toprak kısımda kazı yapıldığını belirledi.

Emniyet güçleri, avlunun iç kısımlarını gösteren güvenlik kameralarının olmadığı camideki diğer güvenlik kameralarının görüntülerini inceliyor. Camiye gelerek polis ekiplerinden bilgi alan Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu konuyla ilgili yorum yapmadı. Olayın gerçekleştiği yere 50 metre uzakta, Selimiye Camii’nin dış bahçesinde 24 saat nöbet tutan polis noktası da bulunuyor. Olayla ilgili cami görevlilerinin görüşlerine başvurulurken, başlatılan soruşturma sürüyor.

20.09.2010


 

Gelin ile damat feci kazada yanarak can verdi

Malatya’nin Akçadağ ilçesi yakınlarında meydana gelen trafik kazasında, aralarında gelin ve damadın da olduğu 7 kişi yanarak öldü, 6 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Şanlıurfa’dan Samsun’a gelin götüren ve yeni olduğu için üzerinde plâka bulunmayan minibüs, Tavşantepe mevkii GAP Royal Otel yakınlarında elektrik direğine çarptıktan sonra devrildi. Yanmaya başlayan araçta, damat Hüseyin (44) ve gelin Hedibe (29) ile Hatice (70), İdris, Büşra (14), Enes Ordulu, olay yerinde yanarak öldü. Kazada yaralanan Semiha Aydoğan, Emre, Zehranur, Bahar, Zekiye, Yunus ve Sümeyye Ordulu cankurtaranlarla İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ağır yaralı olarak hastaneye götürülen Aydoğan da vefat etti. Diğer yaralıların durumlarının ağır olduğu bildirildi. Kazada yanarak ölenlerin cesetleri, otopsi için Malatya Adlî Tıp Kurumuna kaldırılırken, kazadan sonra yanan araç, Akçadağ Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

20.09.2010


 

Akdamar'da 95 yıl sonra ayin

Van Gölündeki Akdamar Kilisesinde, 95 yıl aradan sonra ilk kez ayin yapıldı. Bir günlüğüne ibadete açılan kiliseye mekân darlığından dolayı sadece 50 protokol üyesi alındı.

95 yıl aradan sonra ilk kez bir günlüğüne ibadete açılan Akdamar Kilisesi’nde ayin yapıldı. Akdamar Kilisesi’nde yapılan Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan’ın yönettiği ayin, kilise bahçesinde toplanan din adamlarının topluca kiliseye girmesiyle saat 11.00’da başladı. Kilisede yaklaşık 2 saat boyunca, koro eşliğinde ilahiler ve dualar okundu. İncil’den de bazı bölümlerin okunduğu ayinde, Ateşyan’ın konuşması sonrası dışarı çıkan din adamları, bir süre daha dua ve ilâhi okumayı sürdürdü. Ayin, Ateşyan’ın da aralarında yer aldığı din adamları tarafından yapılan seramoni sonrası tamamlandı. Ayin sırasında, kilise bahçesine çıkan din adamları, ellerindeki lokma şeklindeki ekmek parçalarını, cemaate dağıttı. Bazı cemaat üyeleri, kilise bahçesindeki haç önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı kişiler de kilisenin arka kısmında oluşturulan özel bölümde mum yakıp dua etti. Türkiye Ermeni Patrikliğinin daveti üzerine İstanbul’dan adaya gelen Maral dans grubu, ayin sonrasında gösteri sundu. Ayin sırasında, iç mekân darlığından dolayı kilise dışında bekleyen katılımcılar, ellerinde tuttukları ahşap haç sembolü ile dev ekrandan ayini izledi. Vali Münir Karaloğlu’nun da helikopterle yukarıdan ayini izlediği, güvenlik tedbirlerini incelediği bildirildi. Türkiye’deki Ermeni cemaati üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı ayini, 148 yerli, 63 yabancı basın mensubu izledi.

ATEŞYAN: MÜKEMMEL AYİN OLDU

Ayinden sonra din adamları ve dâvetlilerle birlikte adadan ayrılan Ateşyan, yurt dışından çok telefon aldığını belirterek, şunları söyledi:

‘’Çok mükemmel bir ayin oldu. İlâhiler okundu. Adada sadece Ermeniler yoktu. Yabancılar ve yerel halk da vardı. Halk da bizim mutluluğumuza ortak oldu. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizi iletiyorum. Bu imkânı sağlayan devlet yetkililerine de teşekkür ediyorum. İlgi muhteşemdi. Çok rahat ve uyum içinde, bir ayin gerçekleşti.’’

Ateşyan, ayin için İstanbul’dan getirilen haçın da en kısa zamanda kilisenin kubbesine yerleştirileceğini söyledi.

20.09.2010


 

Ordudan niye atıldım?

Yıllardır ordudan neden atıldığını araştırdığını ve hâlâ bunu bilmediğini, kimsenin de ‘Sen şundan dolayı ayrıldın’ demediğini belirten YAŞ mağdurlarından Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, anayasa değişikliğinin Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından açacağı dâvâda hakime “Ordudan neden atıldım, bunu bilmiyorum” diye soracağını söyledi.

Niye atıldıklarını öğrenecekler Anayasa değişikliğinin 12 Eylül’deki referandumda kabul edilmesi, en çok Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılanları sevindirdi. YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasıyla birlikte mağdurlar, ordudan neden atıldıklarını öğrenebilecek. YAŞ mağdurlarından Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, Anayasa değişikliğinden önce ordudan neden atıldığını öğrenmek için bilgi edinmeye başvurdu; ancak “70 milyon ver, neden atıldığını söyleyelim” cevabını aldı. Kalkan, Anayasa değişikliği sayesinde artık atılma gerekçesini para ödemeden öğrenebilecek. Kalkan, Anayasa değişikliğinin Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından açacağı dâvâda hakime “Ordudan neden atıldım, bunu bilmiyorum?” diye soracağını söyledi. Yıllardır öğrenemediği atılma gerekçesini para ödemeden öğrenme yolunun açıldığını vurgulayan Kalkan, şunları söyledi: “Yıllardır ordudan neden atıldığımı araştırıyorum. Hâlâ bunu bilmiyorum. Şu ana kadar bana kimse ‘sen şundan ayrıldın’ demedi. Sebebini öğrenmek için 1999’lı yıllarda bilgi edinmeye başvurdum. Bilgi edinmeye internetten başvurduğumda bana cevaben o zamanın parasıyla ‘75 milyon para yatır, söyleyeceğiz’ dediler. Maddî durumum yeterli olmadığı için 75 milyonu yatırmadım ve onu da tam öğrenemedim. Mahkeme yolumuz kapalı dendi. İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaktık. O zaman bizden sadece çeviri için 200 dolar istediler. Maddî durumum müsait olmadığı için veremedim. OYAK’tan halen maaşımdan kesilen parayı almış değilim. Bir savunma dahi vermedim. Herkes irtica nedeniyle atıldığını söylüyor, ama hiçbir Allah’ın kulu çıkıp da televizyonda ‘irtica şudur’ demedi. Ben sözcük anlamına baktım, irtica sadece ‘geri kalmak, geriye dönmek’ anlamında. Bu Peygamber Efendimiz (asm) zamanında puta tapanlara denen irticaymış. İrtica puta tapanlara deniyor.”

TARIMCIOĞLU: YÜKSEK ASKERÎ İDARE

MAHKEMESİ’NE BAŞVURABİLİRLER

Emeklı Askerî Hakim Faik Tarımcıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun resmî sonuçları açıklamasının ardından Resmî Gazetede yayınlandıktan sonra referandum sonuçlarının kesinleşeceğini söyledi. O güne kadar bir dâvâ açmanın söz konusu olmadığını dile getiren Tarımcıoğlu, YAŞ mağdurlarının Yüksek Askerî İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti. Tarımcıoğlu, şunları kaydetti: “Geriye dönüşü olmamak üzere ‘yarbayken binbaşıyken ordudan atıldım, şimdi general olacaktım’ diyemezler. Ancak bu atılma tasarrufunun haksız olduğunu ispat edebilirse bir tazminat kazanabilir. Geriye dönüşü sağlayan bir Anayasa değişikliği olmadığı için geriye doğru yürümez. Binbaşının albay, yarbay olması mümkün değil. Ancak o mağduriyetten dolayı devlet aleyhine tazminat açabilirler. Mevzuat değişirse Danıştay İdare Mahkemesi’ne de dâvâ açma imkânı doğabilir.” Şahısların savunma hakkı verilmeden ordudan atıldığının altını çizen Faik Tarımcıoğlu, mutlaka bu savunmanın verilmesi gerektiğini vurguladı. Savunmalarında iftira, yalan, husûmetten dolayı atıldıklarını ispatlayabileceklerini dile getiren Tarımcıoğlu, “O zaman da idare haksız tasarrufta bulunduğunu kabul eder, bunun karşılığı da tazminattır. Kendini savunma ve bilgi alma, insan hakkıdır. Aksi buna aykırıdır” diye konuştu.

20.09.2010


 

Kopya iddiasında 19 zanlı adliyeye sevk edildi

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çeşitli sınavlarda, organize şekilde kopya çekilmesi olayına karıştıkları iddiasıyla yakalanan 58 kişiden 19’u adliyeye sevk edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevlilerince, resmi belgede sahtecilik ve özel belgede sahtecilik suçları ile ilgili başlatılan çalışmalar sonucunda 58 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 19’u, emniyetteki işlemlerin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Öte yandan söz konusu kişiler arasında öğretim görevlilerinin de bulunduğu ve KPSS, ÜDS, ALES, YGS, KPDS ve LYS sınavlarında bu suçu işledikleri, adliyeye sevk edilen 19 kişiden bilgi verebilecek durumda olan 4’ünün, emniyetteki sorguları sırasında susma haklarını kullandıkları, operasyon sırasında Bilişim Suçları Büro Amirliği’nden destek alındığı ve olayla ilgili 13 kişinin ise aranmakta olduğu da öğrenildi.

20.09.2010


 

Bakan Ergin: Türkiye, düne göre daha ileride

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘’Geride olan vesayetçi anlayıştır. Yargı bağımsızlığı, yargının tarafsızlığı, evrensel hukukla buluşma noktasında Türkiye düne göre çok daha ileridedir’’ dedi.

Kanal 7’de yayınlanan Başkent Kulusi programına katılan Ergin, Gazeteci Mehmet Acet ile Metehan Demir’in gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakan Ergin, başkanlık sistemine ilişkin soru üzerine, bu konunun AKP’nin ve hükümetin gündeminde olmadığını, demokrasinin standardının yükseltilesi ve Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin hızlandırılmasına odaklandıklarını söyledi. Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek’in, referandumun ardından dile getirdiği sözlerinin hatırlatılarak, ‘’Bu endişeleri gidermeye yönelik adım atmayı düşünüyor musunuz?’’ sorusu üzerine, şunları kaydetti: ‘’Endişe gidermeye gerek yok. O endişe sahipleri endişe etmek de haklılar. Düne göre daha gerideler. Geride olan vesayetçi anlayıştır. Yargı bağımsızlığı, yargının tarafsızlığı, evrensel hukukla buluşma noktasında Türkiye düne göre çok daha ileridedir, ama o endişe sahipleri endişelerini devam ettirsinler. Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsız olsun diyenler açısından endişe edilecek bir şey yoktur.’’

20.09.2010


 

İpek: İlk işimiz uyum paketi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, önümüzdeki süreçte anayasa paketinin içerisinde yer alan konuların, vatandaşın kullanımına açılması için düzenlemeler olacağını belirterek, ‘’Meclis açılır açılmaz bu konulardaki çalışmalarımızı hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz’’ dedi.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde düzenlenen 6. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’ne katılan İpek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Haluk İpek, Çubuklu vatandaşların Anayasa’da yapılan değişiklikleri iyi anladığını belirterek, ‘’Çubuklu’lar, verdikleri destekle tarihe bir dipnot düşmüşlerdir’’ dedi. Anayasada yer alan düzenlemelerden vatandaşların faydalanması için bazı kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğini belirten İpek, ‘’Önümüzdeki süreçte anayasa paketinin içerisinde yer alanların, vatandaşın kullanımına açılması için düzenlemeler olacak. Meselâ Anayasa Mahkemesine bireysel başvurular gibi. Meclis açılır açılmaz bu konulardaki çalışmalarımızı hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz’’ diye konuştu.

20.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.