20 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İnce tasarım, göz alıcı ve sportif

GÜNEY Kore’nin otomobil üreticisi olan Kia, 1944 yılında kurulur ve 1977’de otomobil üretmeye başlar. 1997 yılına kadar kendi çapında çalışan Kia, 1998 yılında Asya krizinin de etkisiyle Hyundai’ye satılır.

Satıştan sonrası biraz kendine gelen Kia, Avrupa pazarında atağa kalkmak ister. Zira Amerika pazarında satışlar iyidir, ancak Avrupa’yı unutmamak gerekiyordur: 2005 yılında Avrupa’da başarının ilk adımı olan tasarımı ön plana koyan Kia önemli bir adım atmış olur. 2009 Chicago Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Cerato, ülkemizde sadece 1.6 litrelik benzinli motor seçeneği ile satılıyor. Yeni Cerato, sadece 1.6 litrelik benzinli motorla ithal ediliyor. 4 kademeli otomatik şanzımana sahip olan test aracımızın maksimum gücü 126 HP, maksimum torku ise 156 Nm. Kia’yi kompakt sedan segmentinde temsil eden Cerato, her nedense Sadece 1.6 benzinli motor seçeneğiyle satışa sunuldu. 5 ileri manuel ve 4 kademeli otomatik şanzımanlara ve “Core”, ’Comfort“ ve ”Concept“ olmak üzere üç farklı donanıma sahip olan otomobil, güçlenmiş motoru, ince tasarımı ve göz alıcı sportifliğiyle dikkat çekiyor.

FERAH VE RAHAT BİR İÇ MEKÂN

Artan boyutlar sayesinde 5 kişi için yeterli diz, baş ve omuz mesafeleri sunan Cerato, sade tasarlanmış kokpitinde, gerekli hayat alanını ve donanımı sunuyor. Eşya gözü ve bardaklık sayısı yeterli. Ergonomi konusunda da, zor ulaşılan yol bilgisayarı butonu haricinde bir sorun bulunmuyor. Kırmızı aydınlatmalı gösterge grubu derine yerleştirilerek sportiflik imajı pekiştirilmiş. Kırmızı dikişli deri direksiyon ve koltuklar iç mekânı sıradan sedan araç havasından çıkarıyor. Ayrıca ön konsolun en alt kısmında yer alan USB ve Aux girişleri iletişim çağının gereklerini yerine getiriyor. Cerato’nun bagaj hacminin 345 litreden, 495 litreye ulaşması ise Cerato kullanıcıların bir hayli sevindirecek. Bagaj aracın iç kısmındaki kol çekilerek veya kumanda ile açılıyor. Bu durumda sizi biraz zor durumda bırakabilir.

YENİLENEN TASARIM

Cerato kesinlikle çok çekici bir otomobil. Kızgın bakışlı farları ve artık Kia ile özdeşleşmeye başlayan çevresi kromaj kaplı ön ızgara ve yuvarlak hatlar ile köşeli çizgilerin birarada kullanıdığı otomobil oldukça sportif görünüyor. Aracın dinamikliği yandan ve arkadan bakıldığında da devam ediyor. Aynalara konumlandırılmış yan sinyaller ve krom kaplı kapı kolları göze çarpan diğer detaylar. 17 inçlik jantlar bu aracın sportif kimliğinin en önemli ögeleri. 4530 mm uzunluğa, 1775 mm genişliğe, 1460 mm yüksekliğe sahip Cerato önceki modeline göre daha büyük bir otomobil.

TEKNİK DONANIM

Motor Gücü : 126 HP

Silindir Hacmi : 1591 CC

Silindir Adeti : 4

Şanzıman Tipi : 4 kademeli otomatik

0-100 Km : 12 sn

Maksimum Hız : 182 km/s

Yakıt Türü : Benzin

YAKIT TÜKETİMİ

Şehiriçi : 9.2 lt

Şehirdışı : 5.8 lt

Ort. Yakıt Tüketimi : 7.1 lt.

Boyutlar (u/g/y) : 4530/1775 /1460 mm

Ağırlık : 1326 kg

Depo hacmi : 52 litre

Bagaj hacmi : 495 litre

Kia Cerato 1.6 (EX GSL Sedan Concept A/T) YENİLENEN MOTOR VE MOTOR PERFORMANSI Kia Cerato ülkemize sadece 1.6 litrelik DOHC CVVT benzinli motor ile ithal ediliyor. 6300 d/dk’da 124hp güç, 4200 d/dk’da 156 Nm tork üreten motor satışta olan 1.6 litrelik atmosferik motorlu modeller arasında en güçlü seçeneklerden biri. 4 ileri klasik otomatik şanzımanla kombine edilmiş ünite, 1300 kg civarındaki otomobili 0’dan 100 km/s hıza ulaştırmak için 12 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Gücü törpüleyen otomatik şanzımanın yakıt tüketimine etkisi de büyük. Testimiz süresince optimum hız ve şartlarda kullanmamıza rağmen, araç ortalama 8.6 litre yakıt tüketti. Diğer bir deyişle, Cerato’nun yakıt tüketimini düşürmek hiç kolay değil. Yakıt konusunda bonkör davranan motor Cerato’yu etrafımızda çok fazla göremememizin asıl sebebi bu olsa gerek. Dizel motor seçeneği olmayan araç çok iyi bir pazar payından mahrum kalıyor desek yanlış olmaz. Bence böyle bir tasarıma, sportifliğe ve konfora sahip araç harcanıyor gibime geliyor.

RECEP BOZDAĞ

[email protected]

20.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  İnce tasarım, göz alıcı ve sportif

  Ford Fiesta, dünya turunda Avrupa’dan Asya’ya uğurlandı

  Mitsubishi, Paris’te 8 aracıyla boy gösterecek

  Meganeomani Roadshow başlıyor!

  Hyundai’nin yeni B-segment MPV modeli ix20 Paris fuarında

  Dünyanın ilk dizel hibrid Crossover’ı: Peugeot 3008 HYbrid4

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.