12 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

PAKİSTANLI SELZEDELER TEMİZ SUYA KAVUŞTU

VEFAKÂR Pakistan halkı temiz içme suyuna kavuştu. Yaşadığı sel felaketinden sonra suyun içinde susuz kalan kardeş ülke Pakistan’a yapılan yardımların ardı arkası kesilmiyor.

Ülkenin kuzeyindeki muson yağmurlarının taşırdığı nehirlerden yaklaşık 15 milyon kişinin etkilendiği, 2 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin kayıp olduğu Pakistan’da temiz su sıkıntısı yaşanıyor ve salgın hastalıklar baş gösteriyor. Türkiye’den Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, yüzyılın sel felâketiyle boğuşan kardeş ülke Pakistan’a “dostluk eli” uzatarak gönderdiği 2 adet İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni selzedelere ulaştırdı. Kocaeli’den Pakistan’a giden İSU yöneticilerinden oluşan ekip, tesisi 80 bin nüfuslu Belucistan Eyaleti Başkenti Quetta’nın Dera Allah Yar bölgesine montajını yaparak, selzedelerin içme suyu ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirdi. Pakistan’a ulaşan tesisler için, İSU Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Kahraman, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bahattin Yanık, Arıtma Tesisleri Şube Müdürü Hakan Pir ile 2 uzman personelden oluşan ekip Pakistan’a gitti.

Türk Kızılay’ı tarafından Pakistan Kızılay ekiplerine devredilen tesisleri için İSU yöneticileri, afet bölgesindeki sel afetinden etkilenen 3 yerleşim yerinde inceleme yaptı. Tesislerin yeri için Belucistan Eyaleti’nin başkenti Quetta’nın 80 bin nüfuslu Dera Allah Yar bölgesi belirlendi. Şehrin içmesuyu sistemine yerleştirilerek montajı tamamlanan içmesuyu arıtma tesisleri ile birlikte temel gıda maddelerinin yanı sıra temiz su sıkıntısı da çeken Pakistanlılar temiz içme suyuna kavuştu. Bölgede incelemelerde bulunan ve tesisleri ihtiyaç olan bölgeye yerleştiren İSU ekibi, yaptığı çalışmaların ardından Kocaeli’ye döndü.

18 gönüllü doktor, Çad’a gidiyor

KOCAELİ Sağlık Mensupları Derneği (KOSADER) ve Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ile Kocaeli’de bulunan 18 gönüllü doktor Çad’a gidiyor. Aralarında Kocaeli İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık’ın da bulunduğu doktorlar, 10 gün boyunca bölgede sağlık taraması, medikal ve cerrahi tedaviler yapacak ve çocukları sünnet edecek. Kocaeli’de çalışan 18 doktor, bir araya gelerek bölgede 19-30 Ekim tarihileri arasında sağlık taraması yapacak ve çeşitli konularda eğitim verecek. Konu ile ilgili bir açıklama yapan KOSADER Başkanı ve proje koordinatörü Uzm. Dr. İsmail Pehlivan, Çad’ın 11 milyon nüfusu sahip olduğunu belirterek, sağlık alanında sadece 345 doktor, 15 diş hekimi, 117 ebe, 2 bin 387 hemşiresi ve 37 eczacısı olduğunu söyledi. Proje çerçevesinde ücretsiz ilâç yardımı yapacağını ve bin çocuğun sünnet edileceğini belirten Pehlivan, “Çocuk ölümlerini azaltmak için eğitim ve yardım çalışması yapacağız. Sağlık sistemi ve hastane yöntemleri hakkında bilgi alışverişinde bulunacağız. Sağlık taraması yaparak ülkede sık görülen hastalıkların tanımı, sebebleri ve çözüm yolları için fizibilite çalışması yapağız. Ayrıca N’Djamena-Kocaeli kardeş şehir projesine zemin hazırlayacağız. Bunun yanında orada kalıcı bir sağlık tesisi yapmak için araştırma yapacağız” dedi.

12.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  PAKİSTANLI SELZEDELER TEMİZ SUYA KAVUŞTU

  Kuzey Irak’ta terör tehdidi

  Bağdat’ta şiddet: 7 ölü

  Şiaobo, Nobel’i Tiananmen’e adadı

  İngiltere’de 7 Temmuz soruşturması başladı

  Uzay gemisi deneme uçuşu yaptı

  Madenciler, ‘kimin en son çıkacağını’ tartışıyor

  Afgan halkının ruh sağlığı bozuk

  Taliban ile gizli görüşme yapılıyor

  Şimdi de okullara bombalı saldırı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.