16 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Balkanlarda Osmanlı hasreti

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov himayesinde düzenlenen 4. Uluslararası “Balkanlar’da İslâm Medeniyeti Kongresi” çalışmalarına başladı.

İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslâm Araştırma Merkezi ve Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisinin (MANU) ortak girişimiyle Üsküp’te düzenlenen kongrede yaptığı konuşmada, “İslâmda zorlama yoktur” dedi.

Balkanlar’da İslâmiyetin tarihini anlatan İhsanoğlu, şunları söyledi: “Balkan milletlerinin iletişimi, Arap ve Müslüman dünyasıyla daha 8. Yüzyılda başlamıştır. Bu kaynaşma ve iletişim günümüze kadar devam etmektedir. İslâmda zorlama olmadığı, 1400 yıl boyunca burada yaşanan olaylarla açıkça ortaya konmuştur. Yapılan araştırmalar, Balkanlar’da ağır ve zor şartlarda hayatlarını sürdüren farklı dini toplulukların, Osmanlı’nın bu topraklara gelmesinden önce de olağanüstü değerlerini keşfettiği İslâm dinini seçtiğini göstermektedir.”

Konuşmasının son bölümünde İslâmın Avrupa’daki durumuna değinen İhsanoğlu, gelecekte Avrupa’nın İslâmın kendisinin ayrılmaz bir parçası olacağını anlayacağını ve İslâma gereken saygıyı göstereceğini söyledi.

İhsanoğlu, “Avrupa’nın İslâm kimliğini taşıyanların evi olacağı umudundayız” diye konuştu. Kongrenin açılışını yapan Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov da konuşmasında, Osmanlı döneminde Balkanlar’da uygulanan politikaları anlattı.

Osmanlı tarihini ve hukuk konusunu araştırdığını belirten İvanov, “Balkanlarda Osmanlı hakimiyeti döneminde İslâm kurallarına dayanarak, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler üzerinde din baskısı yapılmıyordu. Osmanlı döneminde farklı dini gruplar arasında yasal eşitliğin sağlandığı görülmektedir” dedi.

Uluslararası Balkanlar’da İslâm Medeniyeti Kongresine, Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisi Başkanı Georgi Stardelov ile akademinin yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Türkiye, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Bulgaristan’dan çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katılıyor.

Pazar günü sana erecek kongrede, “İslâm medeniyetinin gelişim süreci” başlığı altında İslâm kültürünün gelişimi, İslâmda toplumsal yapı, kültür ve eğitim kurumları, İslâm mimarisi, san'at ve edebiyat konularında bildiriler sunulacak.

16.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıbrıs’da çözümsüzlük bir seçenek değil

  Balkanlarda Osmanlı hasreti

  Sudan'da referandum hazırlığı sürüyor

  Teklif var baskı yok

  Yeni Zelanda'da alkol, sudan ucuz

  Radovan Karaciç'in duruşması ertelendi

  İran'ın ziyareti, Lübnan'ın güvenliği için tehlikeli

  AB’den, İran’a görüşme teklifi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.