21 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Otoyol ve köprüler özelleştiriliyor

Köprü ve otoyolların özelleştirme programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı bugünkü Resmî Gazete’de yayımlandı.

Köprü ve otoyollar, 2012 yılı sonuna kadar özelleştirilecek. Karar ile daha önce özelleştirme kapsamına alınan Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri özelleştirme programına alındı. Bu otoyollar ve köprülerin bağlantı yolları, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları, Ankara, İzmir ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çevre otoyolları ve bunların bağlantı yolları da özelleştirme kapsam ve programına dahil edildi.

25 YIL SÜREYLE İŞLETME HAKKI

ÖYK Kararına göre otoyollar, köprüler ve bağlantı yolları üzerindeki hizmet tesisleri bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretme birimleriyle varlıkların tamamı da özelleştirme kapsam ve programında bulunacak. Bütün bu varlıklar tek paket halinde birlikte, fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıl süreyle ‘’işletme haklarının verilmesi’’ yöntemiyle özelleştirilecek. Özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar her türlü bakım, onarım, işletim ve benzeri işler Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yürütülecek. Bu tesisleri özelleştirme yoluyla devralacak işleticilerin bakım, onarım, işletim ve diğer işlere yönelik yükümlülükleri KGM ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek ve buna ilişkin denetim ve kontroller KGM tarafından yerine getirilecek. Özelleştirme işlemleri, 31 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlanacak.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ DAĞITIM

ÖZELLEŞTİRMELERİNE DÂVÂ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) elektrik dağıtım ve doğalgaz dağıtım özelleştirmelerini yargıya taşıdığı bildirildi. TMMOB MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, yazılı açıklamasında, MMO’nun Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ı kapsayan bölgede faaliyet gösteren Trakya Elektrik Dağıtım A. Ş, İzmir ve Manisa’yı kapsayan bölgede faaliyet gösteren Gediz Elektrik Dağıtım A. Ş, İstanbul’un Avrupa yakasını kapsayan bölgede faaliyet gösteren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A. Ş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ı kapsayan bölgede faaliyet gösteren Dicle Elektrik Dağıtım A. Ş’deki yüzde 100 oranlarındaki kamu hisseleri ile Başkent Doğalgaz Dağıtım A. Ş’deki yüzde 80 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesinin iptali için Danıştay’da beş ayrı dâvâ açtığını kaydetti. Çakar, Trakya, Gediz, Boğaziçi, Dicle Elektrik Dağıtım A. Ş. özelleştirme işlemlerinde Anayasa, yasalar ve hukuka aykırılıklar dolayısıyla ayrı ayrı iptal dâvâları açıldığını belirtti.

21.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Otoyol ve köprüler özelleştiriliyor

  Madende istihdama ‘grizu korkusu’ engeli

  Çiftçilerin 2 milyar lira elektrik borcu var

  Önümüzdekı yil ıstıhdam artacak

  Sigortalı sayısı 1 milyon arttı

  Arabağlantı ücreti düşünce refah artıyor

  Domateste fiyat arttı, salçada rota Çin’e döndü

  Türkiye - ABD ticarî ilişkilerinde yeni dönem

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.