Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayi üretimi yüzde 9 arttı

Sanayi üretimi Mayıs ayında beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 9 artış gösterdi. Beş aylık üretim artışı da yüzde 5.4 oldu. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki artış Mayıs ayında beklentileri aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs’ta toplam sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artış kaydetti. Sanayi üretimi Nisan ayında yüzde 7.1, geçen yılın Mayıs ayında ise yüzde 2.4 artış göstermişti.

TÜİK’e göre, madencilik sektöründe yüzde 8.3, imalat sanayi sektöründe yüzde 9.1, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 7.7’lik artış yaşandı. Mayıs ayında en yüksek üretim artışı yüzde 258.4 ile büro, muhasebe, bilgi işlem makineleri imalatında oldu. Onu yüzde 63.6 ile mobilya imalatı ve b.y.s. diğer imalat, yüzde 46.6 ile diğer ulaşım araçları imalatı ve yüzde 44.1 ile b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalat sanayi izledi.

Toplam sanayi sektöründe üretim bu yıl Ocak ayı hariç Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bir önceki yılın aynı aylarına göre artış gösterdi. Beş aylık dönemde ise ortalama üretim artışı yüzde 5.4 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

11.07.2006


 

Sıkıntı devam edecek

Faizlerdeki yükselişin önüne geçilmesinin gerekliliğini vurgulayan IMF analistleri, dünya ekonomisindeki dalgalanmanın Türkiye’ye etkilerinin birkaç ay daha süreceği görüşünde. Analistlere göre, kamu borçlanması ve toplam dış borç stokundaki yüksek oranlar olumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. Enflasyondaki hızlı inişin hizmet sektörü fiyatları ve petrol fiyatlarının seyri nedeniyle sıkıntıya gireceği belirtilirken, cari açığın yüksek seviyesinin, çok büyük bir dış şok halinde finansman güçlüğü riskini canlı tuttuğu vurgulanıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), hem kamu hem de özel sektör kuruluşlarını bilançolar konusunda uyardı. Şirket bilânçolarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan IMF, dövizle borçlanmanın terk edilmesini istedi. NTV’de yer alan haberde, IMF analistlerinin tespitlerine göre, kamu borçlanması ve toplam dış borç stokundaki yüksek oranlar olumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. Enflasyondaki hızlı inişin hizmet sektörü fiyatları ve petrol fiyatlarının seyri sebebiyle sıkıntıya gireceği belirtilirken, carî açığın yüksek seviyesi, çok büyük bir dış şok halinde finansman güçlüğü riskini canlı tutuyor.

IMF analizleri, dünya ekonomisindeki dalgalanmanın Türkiye’ye etkilerinin birkaç ay daha süreceğini ortaya koyuyor. Dalgalanmanın etkisini azaltmak için Merkez Bankası’nın çok dikkatli hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Sıkı maliye politikasıyla birlikte enflasyonla mücadele programının kararlılıkla süreceği mesajının piyasalara verilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

‘REFORMLARIN DEĞİŞMEYECEĞİ

GARANTİSİ VERİLMELİ’

Siyasî istikrarın devamının şart olduğu da vurgulanırken, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler sürecinde ekonomik reformların değiştirilmeyeceği ve kesintiye uğramayacağı garantisinin piyasalara verilmesinin önemine dikkat çekiliyor. IMF, faizlerdeki yükselişin önüne geçilmesinin gerekliliğini de vurgularken, kamu ve özel sektörde bilânçoların güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve “Dövizle borçlanma yerine finansmanın Lira ile sağlanması tercih edilmeli” uyarısı yapılıyor.

IMF, harcama taahhütlerine aynen uyulması halinde yıl sonunda faiz dışı fazlanın yüzde 6.7’ye çıkacağını da belirtiyor.

/ ANKARA

11.07.2006


 

Maliye mükellefi gözetleyecek

Vergide kayıp ve kaçağının önüne geçebilmek için getirilen otomasyon sistemiyle özel okullardan, minibüs hatlarına, doktor reçetelerinden otellerin konaklama bilgilerine kadar her türlü bilgi veri ambarıya yüklenerek mükellefler sıkı takibe alınacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nin 2. ayağına yönelik çalışmaları paralelinde, Vergi İstihbarat Merkezi Veri Ambarı da yeniden düzenleniyor. Halen, mükellef sicil bilgileri, mükellef alış-satış fatura bilgileri, vergi beyannameleri, gayrımenkul alım-satımı yapanlar, kurum ortakları, kredi kartı ile satış yapan işyerlerinin POS makinası bilgileri, taşıt alım-satımı yapanlar, bankalar ve diğer finans kesimi bilgilerinin işlendiği Veri Ambarı, önümüzdeki dönemde çok daha geniş bir bir kesimi kavrayacak.

Halen, bankalar, emniyet, tapu, Telekom ve nüfus idarelerinden CD, disket, ICR standardında okunabilen formlar ve kağıt ortamı ile bilgi aktarımı, otomasyon projelerinin tamamlanmasının ardından, on-line gerçekleştirilecek. SSK, Emekli Sandığı, Saymanlıklar ve Noterler de, sisteme entegre olacak. Yeni dönemde ayrıca, avukatlardan, doktorlara, taksi ve dolmuşlardan akaryakıt satışlarına kadar çok değişik bilgiler de Vergi İstihbarat Merkezi’ne işlenmeye başlanacak. Bu bilgiler, mükelleflerin beyanları ile çapraz kontrole tabi tutulacak ve vergi kaçıranlar çok daha kolay şekilde ortaya çıkarılacak.

/ ANKARA

11.07.2006


 

İhracatçının kârı artınca, yüzü güldü

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, döviz kurunun seviyesinden memnun olduklarını belirterek, ‘’Kurun bu seviyeye gelmesiyle kârlılık meydana geldi. Onun için ihracatçılar mutlu’’ dedi

Çıkmaz, bölgeden yapılan ihracatın yüzde 30 civarında artarak altıncı ayın sonunda 1.1 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, kurun artışının ihracatta canlanma meydana getirdiğini söyledi.

Bölgede ihracat artışının yüzde 50’leri bulabileceğini kaydeden Çıkmaz, şöyle devam etti: “Kur artışının ihracata yansımasını çok iyi görüyoruz. Bölge için ihracat hedefimiz 3 milyar dolar, bunun yüzde 80-85’ini Gaziantep yapıyor. Bu yıl 3 milyar doları çok rahatlıkla aşarız.”

/ GAZİANTEP

11.07.2006


 

Hazine, 345 milyon dolar dış borç ödeyecek

Hazine, bu hafta 345,4 milyon dolar tutarında konsolide bütçe ve Hazine garantili dış borç ödemesi yapacak.

Hazine, haftanın en büyük dış borç ödemesini 186,7 milyon dolar ile 13 Temmuz Perşembe günü yerine getirecek. Dün 0,9 milyon dolar ödeme yapan Hazine, bugün 60,1 milyon dolar, 12 Temmuz’da 82,5 milyon dolar, 14 Temmuz’da 15,1 milyon dolar dış borç ödemesi bulunuyor.

/ ANKARA

11.07.2006


 

Üretimde Türkiye-Çin işbirliği

Türkiye ile Çin arasında 27 Haziran 2005 tarihinde Ankara’da imzalanan, sanayi ürünlerinde kalite ve güvenliğe ilişkin danışma ve işbirliği mekanizması tesis edilmesine dair protokol onaylandı.

Protokol, Türk ve Çinli tüketicilerinin güvenliğini ve sağlığını korumayı; teknik düzenlemeler, standardizasyon, metroloji ve belgelendirme alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi; ikili ticaretin akışını geliştirmeyi; ticarette teknik engelleri ortadan kaldırmaya ve karşılıklı ekonomik ve ticari menfaatlerini gözetmeyi amaçlıyor.

/ ANKARA

11.07.2006


 

Bütçe, 2,4 milyar YTL fazla verdi

Merkezi Yönetim Bütçesi, bu yılın ilk yarısında 2 milyar 423 milyon YTL fazla verdi.

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe uygulama sonuçlarına göre, 6 aylık dönem itibariyle 1984 yılından bu yana ilk defa bütçe fazlası elde edildi. Bu dönem içinde faiz dışı fazla 25 milyar 298 milyon YTL oldu. Bütçe giderleri 81 milyar 598 milyon YTL, bütçe gelirleri de 84 milyar21 milyon YTL olarak gerçekleşti. 6 aylık dönemde, 65 milyar 975 milyon YTL vergi toplandı.

/ ANKARA

11.07.2006


 

ÖTV tahsilatı 17.7 milyar YTL’ye ulaştı

Yılın ilk 6 aylık döneminde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahsilatı 17 milyar 689 milyon YTL oldu.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde ÖTV içinde en büyük pay sahibi olan petrol ve doğal gaz ürünlerinden 9 milyar 556,4 milyon YTL ÖTV tahsil edilirken, motorlu taşıt araçlarından alınan ÖTV 2 milyar 81,4 milyon YTL, tütün mamüllerine ilişkin ÖTV 4 milyar 430,6 milyon YTL, kolalı gazozlara ilişkin ÖTV 285,1 milyon YTL, dayanıklı tüketim ve diğer mallara ilişkin ÖTV 415,1 milyon YTL oldu. Haziran ayında ise ÖTV tahsilatı 3 milyar 185,5 milyon YTL olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

11.07.2006


 

Hazine arazilerini almak için son gün 19 Temmuz

Maliye Bakanlığı, Hazine’ye ait tarım arazilerini almak isteyen kişilerin 19 Temmuz 2006 tarihine kadar Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüklerine veya Mal müdürlüklerine başvurması gerektiğini bildirdi.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hazineye ait tarım arazilerini, 31 Aralık 2002 tarihinden önce beş yıl süreyle tarımsal amaçla kullananlara, topraksız ve yeterli toprağı olmaması sebebiyle tarım arazisi kiraya verilen ve bu gün itibariyle kiracı olanlarla, Hazineye ait tarım arazilerine hissedar olan kişilere doğrudan, doğrudan satış hakkından faydalanamayanlara ise öncelikli alım hakkı verilerek ihaleyle satıldığı kaydedildi. Ayrıca, üzerine şerh konulmuş ilgililerince talep ve dava edilmemiş olan Hazine’ye ait taşınmazlarda, tapuda adına şerh bulunanlara veya bunların yasal mirasçılarına doğrudan satılabildiği belirtildi.

/ ANKARA

11.07.2006


 

Mazot zamlandı, sulama azaldı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, mazot zamları yüzünden çiftçinin sulama bile yapamadığını, bazı çiftçilerin hayvanlarını satıp mazot parasını karşıladığını belirterek, bunun yüzde 30–40 rekolte kaybına yol açacağını söyledi.

Karaca, Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezleri arasında bulunan Karacabey ovasında, şu anda yaygın olarak domates, mısır ve biber üretiminin yapıldığını, ancak son aylardaki akaryakıt zamlarının üreticinin belini büktüğünü ifade etti.

Mart-Haziran döneminde mazota gelen zammın yüzde 20.6’yı bulduğuna dikkati çeken Karaca, “Mazot zamları yüzünden çiftçi sulama bile yapamıyor. Bazı çiftçilerimiz hayvanlarını satıp mazot parasını karşılıyor. Örneğin 6 defa sulama yapılacaksa, bu sayı çoğu yerde 3-4’e indi. Bu, yüzde 30-40 rekolte kaybına yol açar’’ diye konuştu. (aa)

/ BURSA

11.07.2006


 

Dünya Un Zirvesi Gaziantep’te yapılacak

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Gaziantep Üniversitesi’nin (GAZÜ) ortaklaşa düzenlediği Dünya Un zirvesi 6-7-8 Eylül tarihlerinde Gaziantep’te yapılacak.

10 ülkeden 50’ye yakın yabancı bilim adamı ve sanayicinin katılacağı toplantıya Türkiye’den de yaklaşık 400 kadar siyasetçi, bürokrat ve bilim adamı katılacak.

/ GAZİANTEP

11.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004