Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

BU SAVAŞIN GALİBİ YOK

İslâm Konferansı Örgütünün (İKÖ) Malezya’da yaptığı toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Hiçbir gerekçe bu yapılanı masum gösteremez. Tanık olduğumuz bu savaş hiçbir şekilde meşru olarak kabul edilemez. Müdafaa edilemez. Bu adil olmayan bir savaştır. Bu savaşın galibi olmayacaktır. Nefret tohumları eken, radikalizme götüren bir savaştır. Korkunç küresel yeni bir yangının, büyük bir felâketin bizleri beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır’’ dedi.

Erdoğan, başşehir Kuala Lumpur’da İKÖ’nün düzenlediği, 18 ülkenin hükümet ve devlet başkanları düzeyinde katıldığı olağanüstü Yürütme Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada İsrail’in Lübnan’da yaptıklarının orantısız güç kullanımı olduğunu, kadınlarla çocukların göz göre göre öldürüldüğünü belirtti. Erdoğan, ‘’Hiçbir gerekçe bu yapılanı masum gösteremez. Tanık olduğumuz bu savaş hiçbir şekilde meşru olarak kabul edilemez. Müdafaa edilemez. Bu adil olmayan bir savaştır. Bu savaşın galibi olmayacaktır. Nefret tohumları eken, radikalizme götüren bir savaştır. Korkunç küresel yeni bir yangının, büyük bir felaketin bizleri beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır’’ dedi.

ATEŞ SİZE DE DOKUNUR

Erdoğan, Orta Doğu’da başlayan yangının medeniyetler çatışması potansiyeli taşıdığını, BM’nin temsil ettiği barış ideallerine yönelik büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘’Şayet bugün sesimizi yükseltmezsek, bugün bu gidişe dur diyemezsek, bugün BM çatısı altında barışa yönelik bir iddia ortaya koyamazsak, yarın çok geç olabilir... Bunun için özellikle İKÖ ve AB’ye çok önemli görevler düşmektedir. BM Genel Sekreterinin bütün gayretlerine rağmen Güvenlik Konseyi, üyeleri arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle zayıf düşürülmüştür. Geri dönülemez biçimde bozma istidadı gösteren bu tehdit karşısında BM barış üzerinde duracak güçlü bir iradeyi maalesef pek ortaya koyamamıştır. Bugün dokunulmayanlar, yarın bana dokunulmayacak rehaveti içine girmesinler. Aynı tarafsızlık, aynı durum onlara da olabilir. Onun için bugünden tezi yok tavrımızı koyarak, adımlarımızı atmamız gerekmektedir.’’

ŞİDDETLE BARIŞA ULAŞILMAZ

Başbakan Erdoğan, bunun için uzun soluklu bölgesel ve küresel çabalara ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Türkiye terörün her türlüsünü kınamaktadır. Tedhiş eylemlerinin hiçbir şekilde masum görülemeyeceğine inanmaktadır. Bölgenin yaşadığı bunca acı tecrübeden sonra herkes şunu daha iyi anlamalıdır: Kötülüğü bertaraf etmek, ancak bizzat kötülüğün kendisini yok etmekle, kötülüğü ortaya çıkaran bataklığı kurutmakla mümkündür. Şiddetle barışa ulaşılamaz. İhtilâflarını kan davasına dönüştürenlerin dünyayı nasıl bir kaosa sürüklediği bilinmektedir’’ dedi.

LÜBNAN FİLİSTİN’İ UNUTTURDU

Lübnan’daki savaşı, noktasal bir sorun olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını ve Filistin meselesinin tayin edici rolünün gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ‘’Dikkat edilirse Lübnan’da yaşanan olaylar, neredeyse Filistin’i unutulur hale getirdi’’ diye konuştu.

İKÖ, TARİHİ SORUMLULUK ÜSTLENMELİ

Erdoğan, özellikle İKÖ olarak tarihi bir sorumlulukla karşı karşı oluunduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Gerek temsilcisi olduğumuz halklarımız, gerekse Filistin ve Lübnan halklarının yaşamakta olduğu acıları bir an önce sona erdirecek somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Bölgede kapsamlı bir barışın koşullarını konuşmaya başlamadan önce atılması gereken çok acil, çok önemli adımlar var.’’

İSTİKRAR GÜCÜ BM ÇATISINDA OLMALI

Başbakan Erdoğan, özellikle BM zemininde son günlerde gündeme gelen İsrail-Lübnan arasında bir istikrar gücü konuşlandırılmasıyla ilgili olarak söz konusu gücün zamanlaması, yetki alanı ve kompozisyonunun İKÖ açısından ehemmiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Bu güç mutlaka BM çatısı altında olmalı, tarafların rızasına dayanmalı, güven ve istikrarı sağlamaya yetecek bir çeşitliliği de içinde barındırmalıdır” diye konuştu.

SİNYORA TELEFONLA BAĞLANDI

Bu arada Erdoğan konuşmasını yaparken, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora Lübnan'dan telekonferansla toplantının yapıldığı salona bağlandı. Erdoğan bağlantı sırasında konuşmasına ara verdi. Sinyora, ''Keşke sizin aranızda olabilseydim. Lübnanlıların günlerdir nasıl bir kâbus yaşadığını sizlere anlatmak isterdim. Bugüne kadar Lübnan 7 kez yıkıldı ve yeniden yapıldı. İsrail, ülkenin hem alt yapısı, hem üst yapısı, hem insanların hayatlarına zarar veriyor. Şu anda bine yakın kişi öldü. Uluslararası toplum neden İsrail devleti bize saldırırken seyirci kalıyor? Roma toplantısında sunduğum yedili paket teklifi, Lübnan parlamentosunda kabul edildi. Tüm ülke onayladı. Bu yedi maddelik planın İKÖ tarafından da kabul edilmesini istiyorum'' dedi.

Bu çağrıya Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi de ''Biz sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız. Yedi maddelik planı kabul etmeye hazırız'' cevabını verdi.

/ KUALA LUMPUR

04.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İKÖ’den acil ateşkes çağrısı

  BU SAVAŞIN GALİBİ YOK

  ABD’ye güven sarsılıyor

  OKS’de son gün

  STK’lardan Lübnan konsolosluğuna ‘destek’ ziyareti

  Şemdinli dâvâsında üye hakim çekildi

  Bir milyon insan evsiz

  Özer: TBMM, çıkardığı yasaya uymadı

  Mumcu: ‘İstikrar’ masal gibi

  YÖK’ten iptal dâvâsı

  Zammın, EGO’nun borcuyla ilgisi yok

  Gülle iyileşiyor

  Rumlardan şaşırtan adım

  Zalim zulmünde boğulacak

  Dünya, ‘sağırlar diyaloğu’nu oynuyor

  Cumartesi Sıhhiye’deyiz

  İsrail'i ABD de kurtaramayacak

  Türkiye’ye teşekkür

  İstifa sayısı 70’e yükseldi

  Tanrıverdi: İnsanlık tarihi böyle vahşet görmedi

  Şûrada asker ve YÖK ağırlığı

  İslâmiyetle şereflendiler

  Üniversite hastahaneleri iflâsın eşiğinde

  Tıp Fakülteleri hemşire bulamıyor

  Başarılı öğrencilere mektup

  Meslek sahibi olarak çıkacaklar

  Kızılay yardımı yola çıktı

  Gurbetçilerden bilgisayar desteği

  Köy meydanında kavga: 8 yaralı

  Mezarlıkta otopsi merkezi

  Suçlar istihdamla önlenecek

  Kocaeli’nde su sıkıntısı

  Bilgisayar kullanırken sağlığınızdan olmayın

  Garmastan, emzirmeyi kolaylaştırıyor

  Bebeğinizin kişisel web sitesi olsun mu?

  Siyah noktalara son

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004