Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ABD’ye güven sarsılıyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan’da devam eden trajedinin, ABD’nin özgürlük ve adalet konularındaki liderlik mirasına ilişkin dünyada sorular uyandırdığını ve Ortadoğu’nun demokratik dönüşümüne yönelik umutların da paramparça olmasına yol açtığını belirtti.

Gül, ABD’nin en önemli gazetelerinden The Washington Post’ta yayımlanan makalesinde, ‘’Lübnan’da gözümüzün önünde gelişen ağır trajedi ve üç haftadır süren acılardan sonra uluslararası toplumun bunu hala sona erdirememesi, maalesef ABD’nin özgürlük ve adalet konularındaki gururlu mirasına ilişkin sorular uyandırıyor. Benim neslim, demokrasinin yüksek değerlerinin yanında duran bir ABD imajıyla büyüdü. Bu nazik, kibar ulus görüntüsü, Lübnan’daki olaylar gelişirken dünyanın her yerinde milyonlarca insanın bunu korkuyla izlediği bir ortamda donuklaşıyor’’ dedi.

BOMBALAR VİCDANLARI DA VURDU

Bugün Lübnan’daki yıkımın canlı görüntülerinin dünyada evlerin içinden izlendiğini ve Beyrut sokaklarını vuran her bombanın aslında her yerde insanların vicdanlarını da vurduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:

‘’Dünyanın her yerinde aynı soru soruluyor: Tek başına bu trajediyi durdurma imkan ve kabiliyetine sahip olan dünyanın tek süper gücü, insanların bu kadar acı çekmesine neden göz yumuyor ve merhamet çağrılarını neden karşılıksız bırakıyor?’’

Gül, ‘’Bizim, ABD ve diğer müttefiklerle binbir çabayla geliştirilmesine uğraştığımız Orta Doğu’nun demokratik dönüşümüne yönelik umutlar da bölge insanlarının yaşamları gibi paramparça oluyor’’ ifadesini kullandı.

RADİKALİZM ARTAR

Ortaya çıkan derin öfke duygusunun, sorumlu hükümetleri, halklarının haklı yere ortaya çıkan kızgınlıklarıyla başa çıkma gibi zorlu bir sınavla karşı karşıya bıraktığını ve bu ortamda radikallerin ve fanatiklerin, eylemlerini haklı göstermeye ve etkilerini genişletmeye çalıştığını belirten Gül, ‘’Kimsenin buna izin vermeye hakkı var mı?’’ diye sordu. Bu durumun, uygarlıklar arasında gereken diyalog ve anlayışa yardımcı olmadığını kaydeden Bakan Gül, bu enformasyon devrinde yüksek ahlaki değerleri korumanın her zamankinden daha gerekli olduğuna dikkat çekerek, ‘’Kolektif vicdanımızın günlerdir bize yapmamızı söylediği şey için hepimizin harekete geçmesi gerekiyor’’ dedi.

ULUSLAR ARASI TOPLUM EYLEME GEÇMELİ

Gül, ‘’Asimetrik tehditlerle karşılaşıldığında güvenliğe ilişkin klasik kavramlarımızın sınırlı kaldığını Lübnan’da bir defa daha gördük. Gerçek şu ki orantısız ve ayırımsız güç kullanılması, zor durumları daha da zorlaştırırken, hiç kimsenin güvenliğini de artırmıyor’’ ifadesini kullandı.

Mevcut kriz için tek çözüm yolunun, Orta Doğu’da çıbanlaşan sorunların temeline ve bu çatışmanın kökenine inecek şekilde uluslararası toplumun kararlı şekilde eyleme geçmesi olduğunu belirten Gül, ‘’Etkili olabilmesi için başkalarından uymaları istenen değerlerekendisi de uyan gerçek bir liderlik gerekiyor’’ dedi.

/ WASHINGTON

04.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İKÖ’den acil ateşkes çağrısı

  BU SAVAŞIN GALİBİ YOK

  ABD’ye güven sarsılıyor

  OKS’de son gün

  STK’lardan Lübnan konsolosluğuna ‘destek’ ziyareti

  Şemdinli dâvâsında üye hakim çekildi

  Bir milyon insan evsiz

  Özer: TBMM, çıkardığı yasaya uymadı

  Mumcu: ‘İstikrar’ masal gibi

  YÖK’ten iptal dâvâsı

  Zammın, EGO’nun borcuyla ilgisi yok

  Gülle iyileşiyor

  Rumlardan şaşırtan adım

  Zalim zulmünde boğulacak

  Dünya, ‘sağırlar diyaloğu’nu oynuyor

  Cumartesi Sıhhiye’deyiz

  İsrail'i ABD de kurtaramayacak

  Türkiye’ye teşekkür

  İstifa sayısı 70’e yükseldi

  Tanrıverdi: İnsanlık tarihi böyle vahşet görmedi

  Şûrada asker ve YÖK ağırlığı

  İslâmiyetle şereflendiler

  Üniversite hastahaneleri iflâsın eşiğinde

  Tıp Fakülteleri hemşire bulamıyor

  Başarılı öğrencilere mektup

  Meslek sahibi olarak çıkacaklar

  Kızılay yardımı yola çıktı

  Gurbetçilerden bilgisayar desteği

  Köy meydanında kavga: 8 yaralı

  Mezarlıkta otopsi merkezi

  Suçlar istihdamla önlenecek

  Kocaeli’nde su sıkıntısı

  Bilgisayar kullanırken sağlığınızdan olmayın

  Garmastan, emzirmeyi kolaylaştırıyor

  Bebeğinizin kişisel web sitesi olsun mu?

  Siyah noktalara son

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004