Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gül: Lübnan'la çatışmaya girmeyiz

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderme konusunda karar vermesi durumunda, bunun kesinlikle herhangi bir çatışma içine girecek, yerli unsurlarla karşı karşıya gelecek veya onların silâhsızlandırılması gibi bir misyonu üstlenmeyeceğini söyledi.

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Şam’daki temasları çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştü. Temaslarda bulunmak üzere günübirlik ziyaret için dün sabah Şam’a gelen Gül, Esad’la Rawda Sarayı’nda yaklaşık 1,5 saat görüştü. Yaklaşık 45 dakika olarak planlanan, ancak 1,5 saat süren görüşmede basına açıklama yapılmadı. Edinilen bilgiye göre, görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Lübnan’daki çatışmaların sona ermesinin ardından yaşanan gelişmeler, bu çerçevede Lübnan’a gönderilecek uluslar arası güç ve bu güce Türkiye’nin katılımı gibi konular ele alındı. Bakan Gül, Esad’ın ardından Devlet Başkan Yardımcısı Faruk El Şara ile bir araya geldi.

İspanya: Suriye’nin tecridi kırılmalı

Bu arada, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, ‘’çok fazla tecrit edilen Suriye’nin uluslar arası oyunda yerini yeniden alması gerektiğini’’ söyledi. Moratinos, Fransız bölgesel gazete Sud Ouest’e verdiği demeçte, Lübnan ve İsrail gibi dost ülkelerin kapısını çaldığında Avrupa’nın elleri kolları bağlı oturamayacağını ifade ederek, ‘’Filistinliler gibi, çok fazla tecrit edilmiş olan Suriye’nin de yeniden uluslar arası oyunda yerini alması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi. Orta Doğu’da planlanabilir bir askeri çözüm olmadığını belirten Moratinos, İran’a yapılan teklife cevap için tanınan sürenin sonuna gelindiği şu dönemde burada da çözümün askeri olmadığını söyledi.

/ ANKARA

23.08.2006


 

İtalya İsrail'den ateşkes garantisi istedi

Lübnan’a konuşlandırılması öngörülen uluslararası güce komuta etmesi beklenen Fransa’nın sadece 200 askerle katılacağını bildirmesinden sonra, İsrail’in komutayı üstlenmesi talebinde bulunduğu İtalya’dan da “İsrail ateş açmayı sürdürdüğü takdirde askerlerimizi Lübnan’a göndermeyiz” açıklaması geldi. İtalya Dışişleri Bakanı D’Alema, Lübnan’a asker göndermek için aradıkları şartlardan birini, “İsrail’in ateşkese uyacağına dair garanti vermesi” olarak dile getirdi.

İtalya’nın, Lübnan’ın güneyine gönderilecek yeni barış gücü için acil AB toplantısının yapılmasını istediği bildirildi. Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, İtalya’nın bu amaçla şimdiki AB dönem başkanı Finlandiya’dan, Avrupa’nın bu barış gücüne katkısının ele alınacağı acil dışişleri bakanları toplantısı düzenlemesini istediğini söyledi.

Sözcü, Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema’nın bu toplantının en erken cuma günü Brüksel’de yapılmasını istediğini de belirtti.

D’Alema, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte ise İsrail’in ateş açmayı sürdürmesi halinde Lübnan’a asker göndermeyeceklerini kaydetti. Daha önce 2 bin ila 3 bin kadar asker göndermeye hazır olduklarını açıklayan D’Alema, “İsrail’den yenilenmiş bir taahhüt bekliyoruz ve bu kez gerçekten ateşkese uymayı taahhüt etmeli. Hizbullah’tan silâh bırakmasını istemek doğru, ama İsrail ordusu ateş açmaya devam ederse askerlerimizi Lübnan’a göndermeyiz” ifadesini kullandı. İtalya’nın Lübnan’a birlik gönderen tek ülke olmayacağını düşündüğünü de belirten D’Alema, İspanyolların, Kuzey ekseni ülkelerinin, Belçika, Hollanda, ve Almanya’nın da katkıda bulunacağına inandığını söyledi ve “Sonuç olarak Fransızlar bile daha yoğun biçimde katılacaklar. Fransızlar olmasa bile biz gideceğiz” dedi. İtalya’nın Lübnan’a gitmek için öne sürdüğü ön şartlarını da hatırlatan D’Alema, bu şartları, “açık ve ortak angajman kuralları, güce katılan ülkelerin ayrıntılı katılım planı, İsrail’in ateşkese uyacağına dair garanti vermesi” olarak sıraladı.

Bu arada, İtalya’nın, Avrupa’nın Lübnan’daki BM barış gücü UNIFIL’e yapacağı asker katkısının üçte bir kadarını karşılayacağı bildirildi. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, Avrupa’nın UNIFIL’e 6 bin ila 8 bin asker göndereceğini söyledi.

D’Alema, İspanya, Hollanda, Belçika ve diğer ülkelerin UNIFIL’e sağlayacağı asker katkısının yanı sıra İtalya’nın 2 ila 3 bin asker yollayacağını belirtti.İtalya Başbakanı Romano Prodi, yaptığı açıklamada, Lübnan’daki BM barış gücüne komuta etmeye hazır olduklarını bildirmişti.

/ ROMA

23.08.2006


 

Irak, Amerikan askerlerine soruşturma açtı

Irak’ta 14 yaşındaki bir kıza tecavüz ederek onu ailesiyle birlikte öldürdükleri iddiasıyla ABD’de tutuklanan askerler hakkında, Irak’ta bağımsız bir soruşturma başlatıldı.

Başsavcı Adnan Mahmud, geçen hafta başlayan soruşturmanın bir hafta içinde sonlanmasını beklediklerini, raporun sonraki sürece karar verecek olan Irak kabinesine sunulacağını kaydetti. Mahmud, bu askerlerin Irak’ta mahkemeye çıkarılması için ellerinden geleni yapacaklarını, eğer mümkün olmazsa askerlerin gıyaplarında yargılanacağını belirtti. Amerikalı 5 asker, Mart ayında Mahmudiye’de 14 yaşındaki bir kıza tecavüz edilmesi ve onun 5 yaşındaki kız kardeşi ve anne babasıyla birlikte öldürülmesiyle ilgili olarak ABD’de tutuklanmıştı. Askerlerin görev yaptığı tümenin eski üyesi Steven D. Green, bu olayla ilgili olarak ABD’de tutuklanan ilk Amerikan askeri olmuştu.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bu dâvâyla ilgili bağımsız soruşturma istemişti.

/ MAHMUDİYE

23.08.2006


 

Bush, başkan olarak kaldıkça çekilme yok

ABD Başkanı Bush, erken bir çekilmenin felâket olacağını ve başkan olarak kaldığı müddetçe Amerikan ordusunun Irak’tan çekilmeyeceğini söyledi.

Irak’ın batısındaki El Anbar eyaletinde 3 Amerikan askeri öldürüldü. Amerikan Ordusu’ndan bugün yapılan açıklamada 2 deniz piyadesi ve 1 denizcinin ‘düşmanların düzenlediği saldırı sonucu’ öldüğü kaydedildi. Irak’ta savaşın başladığı 2003 yılının Mart ayından bu yana öldüren ABD askerlerinin sayısı 2 bin 609’a yükseldi.

Bu arada, Bush erken bir çekilmenin felâket olacağını ve başkan olarak kaldığı müddetçe Amerikan ordusunun Irak’tan çekilmeyeceğini söyledi.

/ BAĞDAT

23.08.2006


 

İsrail: İran saldırısına hazır olalım

İsrailli kabine üyesi Rafi Eitan, İran’ın füze saldırısı düzenleme ihtimaline karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Eitan, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İran yönetiminin, muhtemel bir saldırı karşısında ilk hedef olarak İsrail’i seçeceklerini açıkça beyan ettiğini belirtti. "Bu nedenle, ihtimalleri düşünerek, füze saldırısına karşı ülke genelinde tedbirli olmalıyız" diye konuşan Eitan, Tahran yönetiminin nükleer çalışmalarından doğan sorunun büyümesi halinde saldırıya uğrayacak ilk ülkenin İsrail olabileceğini kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in dünya haritasından silinmesi gerektiğini söylemişti.

/ KUDÜS

23.08.2006


 

Lübnan’da serçe, Gazze’de şahin

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus yakınlarında 3 Filistinli eylemciyi öldürdüğü bildirildi.

Öldürülen Filistinlilerin kimlikleri henüz açıklanmazken, İsrail tank ve zırhlı araçlarının, Nahal Oz ile Karni arasındaki geçiş noktasının bulunduğu bölgede 600 metre kadar Filistin topraklarına girdiği bildirildi. Güvenlik yetkilileri, operasyon sırasında 3’ü Hamas militanı 5 Filistinlinin yaralandığını, 3 Filistinlinin de tutuklandığını belirtmişti. İsrail ordusu da Karni sınır kapısı yakınında operasyon düzenlendiğini doğrulamış, ancak operasyonun amacını açıklamamıştı.

/ GAZZE

23.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004