Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Doğu, hayvancılıkla kalkınacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu’nun kalkınması ve bölgenin bir ‘’hayvancılık havzası’’ haline gelebilmesi için ‘’Sözleşmeli Besi Sığırcılığı Projesi’’ni 15 Eylül 2006 tarihi itibariyle başlatmaya hazırlanıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Et ve Balık Kurumu ile Ziraat Bankası’nca 10 yıl boyunca uygulanacak proje ile 880 bin baş hayvanın besiye alınması, 1 milyar 500 milyon YTL’lik iş hacmine ulaşılması, yılda 30 bin kişiye geçim kaynağı sağlanması ve 340 milyon YTL yatırım tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 28 ilde (Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tunceli, Van, Malatya, Kilis, K.Maraş, Şırnak, Gaziantep ve Hakkari), 270 tarım kredi kooperatifinin ve 212 bin 500 ortağından ‘’Sözleşmeli Besi Sığırcılığı’’ modelini uygulayabilecek altyapıya sahip ortakları ile tarımsal kredi faiz oranı üzerinden kredi kullandırılmak suretiyle sözleşmeli besicilik modeli çerçevesinde besi sığırı yetiştirilecek. Yetiştirilen besi sığırları Et ve Balık kombinalarınca kesimi yapılarak tüketicilere sunulacak.

Projenin uygulanması ve sürdürülebilirliği için proje kapsamında kesimi yapılacak besi sığırları için üreticiye, karkas ağırlık üzerinden, Tarım ve

Köyişleri Bakanlığı tarafından et teşvik primi verilecek. Bu primler proje ortaklarına tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile dağıtılacak.

PROJENİN HEDEFLERİ

10 yıl boyunca uygulanacak projede hedefler şöyle belirlendi:

‘’Bölge çiftçisinin yetiştirdikleri besi hayvanlarını aracısız olarak satışını gerçekleştirmek,

Hayvan ıslâhına katkıda bulunmak,

Üreticilerin hayvan barınağı, hayvan beslenmesi, hayvan sağlığı konusunda eğitilerek, modern ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturarak yöre insanının bulundukları yerde istihdamını sağlamak,

Bölgede kaliteli ve kayıt altındaki besi sığırı üretimini artırmak,

Yöredeki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranları ve hayvancılığa bağlı yan sanayinin gelişimini artırmak,

Ülkenin hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığı azaltmak.’’

10 yılın sonunda ise, ‘’880 bin baş hayvanın besiye alınması, 1 milyar 500 milyon YTL’lik bir iş hacmine ulaşılması, yılda 30 bin kişiye geçim kaynağı olması, 340 milyon YTL yatırım tasarrufu sağlanması, modern anlamda besicilik altyapısının oluşturulması’’ hedefleniyor.

EBK, tekelleşmenin önüne geçecek

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün (EBK) teşkilât yapısı, amaç ve faaliyet konularına ilişkin “ana statü’’ Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayınlandı. Buna göre, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü olan EBK’nın sermayesi 400 milyon YTL. EBK’nın ana amacı ise, sektörde tekelleşmenin önüne geçmek, kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararı gözetilerek faaliyetlerini sürdürmek ve sermaye birikimine yardımcı olmak.

/ ANKARA

23.08.2006


 

Tüketicinin güveni dibe vurdu

Merkez Bankası ve TÜİK’in ortaklaşa hesapladıkları tüketici güven endeksi, Temmuz’da yüzde 3.87 oranında azalarak 88.60’la şimdiye kadarki en düşük noktaya indi. Endeks, bu yılın Haziran ayında 92,17 düzeyindeydi.

Güven endeksindeki düşüş, tüketicilerin, mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve iş bulma imkânlarıyla, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin ‘’kötüleşmesinden’’ kaynaklandı.

Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum, 100 olması ise tüketici güveninde ne iyimser ne de kötümser durum olduğunu gösteriyor.

/ ANKARA

23.08.2006


 

Katar, 5 milyar dolarlık yatırım yapacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, Katar’ın Türkiye’de 5 milyar dolarlık bir yatırım düşüncesi olduğunu söyledi.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) davetlisi olarak İzmir’e gelen, Katar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Omar H. Al-Mana, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) düzenlenen toplantıda, sektörel iş birliklerinin arttırılmasının önemine dikkat çekti.

Katar’a, Ege Bölgesi’nden daha fazla yatırımcıyı beklediklerini de ifade eden Al-Mana, “Katar, yatırımcı bir ülke konumunda. Bu sinerjiden yararlanılması gerekiyor” dedi.

Tamer Taşkın ise, iki ülke işadamları arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla, Ocak ayında Egeli işadamlarından oluşan bir heyetle Katar’a, iş gezisi düzenleyeceklerini söyledi. Taşkın, bu süreç içerisinde Egeli işadamlarının yatırım projeleri hazırlaması gerektiğinin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Katar’ın, Türkiye’de 5 milyar dolarlık bir yatırım düşüncesi var. Ancak bu yatırımı, turizme değil, sanayi yatırımına dönüştürmemiz gerekiyor. Türk işadamları, projelerini ellerine alarak Katar’a gitmek zorunda. Katar’da, halen 250 gökdelen projesi var. Bu ülkeye bizim ne kadar demir, çimento ve inşaat malzememiz gidiyor? Artık oturup bunu düşünmemiz lâzım. Son olarak Katar, dünyanın çeşitli ülkelerine 100 tane tanker siparişi verdi. Ege Bölgesi’nde tersane yapma projemiz var. Katarlı yatırımcılarla birlikte, ortak bir tersane kurup, tanker üretimi yapabiliriz. Dünya pazarlarına satabiliriz. Katarlı yatırımcılarla birlikte şehir geliştirme, kalkınma projeleri başta olmak üzere inşaat, jeotermal, turizm, seracılık ve tersane alanları gibi farklı sektörlere yönelik yeni projelere imza atabiliriz.”

/ İZMİR

23.08.2006


 

Borç stoğu 346,6 milyar YTL

Merkezî Yönetim toplam borç stoku, 31 Temmuz 2006 tarihi itibariyle 346,6 milyar YTL oldu.

Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplam borç stokunun 213,3 milyar YTL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsinden, 131,5 milyar YTL tutarındaki kısmı döviz cinsinden ve geriye kalan 1,8 milyar YTL tutarındaki kısmı ise dövize endeksli borçlardan oluşuyor.

2006 Temmuz sonu itibariyle toplam borç stokunun yüzde 50,3’ü iç piyasaya, yüzde 21,7’si ise kamu kesimine olan iç borçlardan oluşurken, dış borçların ağırlığı yüzde 28 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

23.08.2006


 

Para Politikası Kurulu toplanıyor

Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos Perşembe günü 8. olağan toplantısını gerçekleştirecek.

Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ile kurul üyeleri Güven Sak ve İbrahim Turhan’ın katılması bekleniyor. Kuruldan faiz artırım kararı beklenmiyor.

/ ANKARA

23.08.2006


 

Turkmall, 7 ilde alışveriş merkezi kuracak

Hollanda merkezli Multi Development ve Turkmall şirketi ortaklığıyla kurulan Multi Turkmall şirketinin Türkiye’de 2010 yılına kadar 4-5 milyar Avroluk yatırım yapmayı planladığı bildirildi.

Ülke çapında 8 alış veriş merkezi projesi sürdürdüklerini ifade eden Multi Turkmall üst yöneticisi (CEO) Levent Eyüboğlu, şöyle konuştu: “Şu an inşaatı süren ve temelini atacağımız 7 projenin tamamlanmasıyla Türkiye’de toplamda 2,5 milyar Avroluk yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Önümüzdeki dönemde, yani 2010 yılına kadar toplamda 4-5 milyar Avroluk yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte ülke çapında 20 merkeze ulaşmayı planlıyoruz.”

/ İZMİR

23.08.2006


 

Biytaş’a ‘gizli müşteri’ denetiminden tam not

Isıtma-soğutma ve havalandırma sektöründe Bursa’nın lider kuruluşu Biytaş Alüminyum, Feniş Holding’in ürettiği Alurad radyatörleri için ülke genelinde yaptırılan “Gizli Müşteri” araştırmasında yüzde 98’lik başarı elde ederek birinci oldu.

Fen İş Holding’den yapılan açıklamada, Alurad radyatörlerinin “Gizli Müşteri” araştırmasında Türkiye’deki 52 bayilerine habersiz olarak 3 defa gizli müşteriler gönderildiği belirtilerek, bayilerin müşterilere yaklaşım ve davranışları, hizmet alanlarının genel düzenlemesinin standartlara uygunluğunun değerlendirildiği bildirildi. Bu değerlendirmede Biytaş bünyesindeki ilgili bölümün 3 habersiz denetimden de yüzde 98’lik verim elde ederek Türkiye genelinde 1’inci olduğu kaydedildi.

Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen, aldıkları sonucun kendileri için süpriz olmadığını kaydederek, “Biytaş olarak müşterilerimizin şartsız memnuniyetini hedefliyoruz. Bu nedenle müşterilerimizden gelen her türlü talepler, şikâyetler titizlikle incelenerek dikkate alınır ve problemler süratle çözülerek müşteri bilgilendirilir” dedi. Biytaş çalışanları elde ettikleri başarılarını pasta ile kutlarken, Suat Gülçimen’de Biytaş çalışanlarını ödüllendirdi.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

23.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004