Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Ne ‘Doğu’suz, ne ‘Batı’sız

‘Doğu’ ile ‘Batı’ birbirini karşılıyor. ‘Karşılama’ konserinde hem müzisyenler dinleyicileri, hem de ‘Doğu’ ile ‘Batı’ birbirini karşılıyor. Konser, yarın saat 21.00’de Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu’nda.

Konserde piyanoda Anjelika Akbar, perdesiz gitar ve kopuzda Erkan Oğur, neyde Ercan Irmak ve perküsyonda Mısırlı Ahmet geniş bir repertuar ile dinleyicilerin karşısına gelecek.

Sanatçılar bu konserin bir füzyon ya da bir sentez olmadığını belirtiyor ve “aslında ne ‘Doğu’ ‘Batı’, ne de ‘Batı’ ‘Doğu’ olabilir, biri diğeri olamaz ama biraraya gelip duygu ve fikir alış verişinde bulunabilir” diyorlar.

Düzenlemelerini çoğunlukla Anjelika Akbar’ın yaptığı eserler arasında Bach’tan Chopin’e, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden farklı ezgilere uzanan programda san’atçıların kendi besteleri de yer alacak.

Üç san’atçı 26 Nisan’da İstanbul Emek Sineması’nda saat 20.30’da bir kez daha dinleyici karşısına çıkacak.

23.08.2006


 

Hezarfen uçacak

Bu yılki “Uluslararası Kâtibim Kültür ve Sanat Şenlikleri”nde, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata’dan Üsküdar Doğancılar Meydanı’na gökyüzünden süzülüşü de canlandırılacak.

Üsküdar Belediyesince 18’incisi düzenlenen ‘’Uluslararası Kâtibim Kültür ve Sanat Şenlikleri’’, 26-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Üsküdar Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 26 Ağustos Cumartesi günü geleneksel ‘’Katibim Yürüyüşü’’ ile başlayacak faaliyette, sanatçılar Kıraç, Ahmet Özhan, Funda Arar, Zara ve Fatih Kısaparmak konser verecek.

Üsküdarlılar, 5 gün sürecek faaliyette, uluslar arası halk oyunları ekiplerinin gösterileri, spor aktiviteleri, çocuk eğlenceleri, boğaz gezileri, şiir geceleri ve sıra gecesinin de aralarında bulunduğu birçok alternatif kültür-san’at faaliyetini izleyebilecek.

HEZARFEN’İN UÇUŞU CANLANDIRILACAK

Şenlikte, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata’dan Üsküdar Doğancılar Meydanı’na gökyüzünden süzülüşü de canlandırılacak.

Türk Hava Kurumunun katkılarıyla gerçekleştirilecek canlandırmada, dönemin kostümlerini giyen temsili Hezarfen Ahmet Çelebi, Sarayburnu’ndan motorlu kanatlarla havalanacak. Bu kişi, havada motoru kapattıktan sonra süzülerek Üsküdar Şemsipaşa Meydanı’na inecek.

Geleneksel Türk tiyatrosunun büyük ustası Üsküdarlı İsmail Dümbüllü adına düzenlenecek tiyatro ödüllerinin de sahiplerini bulacağı şenlikte, faaliyetler Üsküdar Şemsipaşa Meydanı’nın yanı sıra Ünalan, Bulgurlu ve Kirazlıtepe mahallelerinde gerçekleştirilecek.

23.08.2006


 

UNESCO uzmanları Lübnan’da teftişte

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, 4 kişilik bir uzman heyetinin, Lübnan’da incelemelerde bulunduğunu duyurdu.

Merkezi Paris’te bulunan UNESCO’dan yapılan açıklamada, heyetin, İsrail ile Hizbullah arasında 34 gün süren savaşta meydana gelen hasar konusunda Lübnan’a yardım amacıyla bu ülkede bulunduğu ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ve Lübnanlı bakanlarla biraraya gelecek olan heyetin, örgütün Lübnan’a nasıl yardımda bulunabileceğini ele alacağı kaydedildi.

Açıklamada, heyetin Lübnan’da 5 gün kalacağı ve aralarında İsrail tarafından elektrik santralinin vurulmasının ardından, petrol sızıntısı yüzünden zarar gören antik Byblos ve Cbeil’in de bulunduğu dünya mirası tarihî yerleri ziyaret edeceği belirtildi.

Heyetin, Lübnan Eğitim Bakanı Halid Kabbani ile de görüşeceği belirtilen açıklamada, ülkenin eğitim sisteminin yeniden tesis edilmesine ve travma geçiren öğretmen ve öğrencilere de destek sağlanacağı ifade edildi.

23.08.2006


 

Şanlıurfa Kalesi restore edilecek

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Kalesi’nin rölöve, restitüsyon ve restorasyon yapımı işlerini ihaleye çıkardı. Merkezde bulunan kalenin rölöve, restitüsyon, restorasyon ve inşaat proje yapımı işi ihalesi, 8 Eylül 2006 tarihinde saat 11.00’de Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek

Yer tesliminden itibaren toplam 180 günlük süreyi kapsayacak olan işin ihalesine katılmak isteyenler teknik şartnameyi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden görebilecekleri gibi aynı yerden bedeli mukabili temin edebilecekler. Sadece yerli firmaların katılabileceği ihalenin teknik şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları ise ihale günü ihale saatine kadar götürü bedel üzerinden komisyona verilecek. İhale sonucu üzerine ihale yapılan istekli ile toplam bedel üzerinden götürü bedel sözleşmesi imzalanacak. Söz konusu ihalede katılımcılar teklif ettikleri bedelin yüzde 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat verecekler.

23.08.2006


 

Kırk yıl sonra Kırklar Tekkesi

KKTC’nin Ercan Devlet Havaalanı yakınlarındaki Kırklar Tekkesi, 40 yıl sonra restore ediliyor. Geçen yüzyıllara rağmen mezarların kaybolmadığı Kırklar Tekkesi’nde 40 kadar İslâm şehidinin yattığı düşünülüyor.

Bölgeye de adını veren tekke, 1963 yılında başlayan Rum saldırılarında yıkılmasına rağmen, 1974’ten itibaren askerî savunma bölgesi içinde kaldığından bugüne kadar onarılamadı. Ancak hala zamana meydan okuyan ve kısmen ayakta kalan tekke, yakın bir zamanda restore edilecek ve halkın ziyaretine açılacak. Kıbrıs’a yapılan İslâm ordu akınları sırasında şehit olanların gömülü olduğu tekke, 1572’de adanın Lala Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından fethedilmesinden sonra koruma altına alındı. 1816 yılında tekkenin yanına bir de mescit ilâve edildi. Ayrı ayrı 25 dervişe ait mezarın bulunduğu tekke bölgesi içinde, 17 şehit de toplu bir mezarda yatıyor. Halk arasında yaygın olan bir inanışa göre, bir zamanlar tekkenin duvarına saplı duran kılıç ve mızrağın sapını inançla tutup Allah’ın adını ananlar tuttukları dileklere kavuşurdu. KKTC Vakıflar İdaresi ile Eski Eserler Dairesi’nin işbirliği ve Türkiye Vakıflar İdaresi’nin desteğiyle türbe mezar ve diğer bölümlerin restorasyonunun kısa bir süre sonra başlaması bekleniyor. 500 bin YTL’ye mal olacak proje, bir yılda tamamlanacak ve bu önemli tarihi miras yıllar sonra tekrar ziyarete açılacak.

23.08.2006


 

Antakya’da ‘Ortadoğu ile dayanışma’ sergisi

Ressam Behçet Aksoy, Antakya’da ‘’Filistin, Irak, Lübnan ve Suriye Halkları ile Dayanışma Sergisi’’ açtı.

Antakya Belediyesinin eski hizmet binasında düzenlenen serginin açılışına, Hatay Valisi Ahmet Kayhan, CHP Hatay milletvekilleri Fuat Çay, Gökhan Durgun, Suriye’nin Gaziantep Konsolos Yardımcısı Murteza Cemal, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve dâvetliler katıldı.

Behçet Aksoy, açılışta yaptığı konuşmada, ABD ve İsrail’i sanatçı duyarlılığıyla protesto etmek amacıyla sergiyi Suriye’nin Lazkiye şehrinde açmak istediğini belirterek, ‘’Savaş engel oldu. Bu nedenle sergiyi Antakya’da açmak zorunda kaldığım. Etraf kan gölüne dönmüşken elma-armut resmi yapamazdım’’ dedi.

Murteza Cemal de insanların önce resimlerle anlaştıklarını ifade ederek, ‘’İnsanın duygularını anlatmasının en iyi yolu resimdir. Bu sergiyi İsrail’in katliamlarını anlatması nedeniyle çok anlamlı buluyorum. Bu tür etkinlikler ülkeler arasında var olan dostluğu artırıyor, yakınlaştırıyor ve sanat köprüsü kuruyor’’ diye konuştu.

23.08.2006


 

Hediyelerini Bakan Koç’tan aldılar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen 4. Kültürel Hediyelik Eşya Tasarımı Yarışması’nın ödül töreni yapıldı.

Resim ve Heykel Müzesi’ndeki törenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, kültür varlıklarından olan geleneksel el sanatları ürünlerinin kaybolmadan yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve çağdaş yorumlarla çeşitliliğin arttırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Koç, ‘’Birçok hususta bunu maalesef beceremiyoruz. Ya çok mazide kalıyoruz ya da dünü ve bugünü yaşamadan yarınlara atlamaya çalışıyoruz. Atlarken de suda boğulma tehlikesi her zaman yaşıyoruz’’ dedi.Törende daha sonra Bakan Koç, birinciye 20 bin, ikinciye 15 bin, üçüncüye 10 bin ve mansiyonlara da 5 bin YTL’lik para ödüllerini verdi.

Tören sonunda açılan sergiyi gezen Bakan Koç’a Tokat’ın Zile yöresine ait aynalıçarık ve kol düğmesi hediye edildi.

Tasarımların yer aldığı sergi, yarına kadar açık kalacak.

23.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004