Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Risklere tedbir alın

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), carî açığın kritik sınırda olması sebebiyle gelecekteki siyasî, ekonomik ve sosyal risklere karşı, başta hükümet ve muhalefet partileri olmak üzere herkesin, riski artırıcı girişimlerden kaçınması gerektiğini bildirdi.

BUSİAD’ın Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üç aylık değerlendirme raporunda, Mayıs ve Haziran aylarında finansal piyasalarda yaşanan ve Türkiye dahil bütün gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyen dalgalanmaların ardından, beklentilerde tekrar bir iyileşme görüldüğü belirtildi. Buna rağmen, ithalatın ihracattan daha hızlı artması yüzünden dış ticaret açığının giderek büyümesinin, carî açığın yüksek seyretmesine yol açtığına dikkat çekilen raporda, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60 civarında olduğu belirtildi.

Bu oranın çok kritik bir noktayı oluşturduğu vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi: ‘’Bu nedenle hükümetin söz konusu oranı yükseltecek orta ve uzun vadeli tedbirleri alıp, yürürlüğe koyması gerekmektedir. Kısa vadede ithalatın frenlenmesi ve ihracatın artırılması mümkün değildir. Çünkü, ithalat rakamları, ithal mallarının önemli bir kısmının ara malı ve sermaye malı olduğunu göstermektedir. Öte yandan, ihraç ürün çeşitlendirmesi yapmadan ihracatı da attırmak mümkün görünmemektedir. Carî açığın kritik sınırda olması nedeniyle gelecekteki siyasî, ekonomik ve sosyal risklere karşı, başta hükümet ve muhalefet partileri olmak üzere herkesin riski artırıcı girişimlerden kaçınması gerekmektedir.’’

Hükümetin AB süreciyle ilgili yasal düzenlemeleri zaman geçirmeden yapması da istenen raporda, AB süreci, Kıbrıs sorunu, Ortadoğu’daki gerilim ve petrol fiyatlarının artması gibi dış kaynaklı risklerin yanı sıra cari açık, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin iç riskleri oluşturduğu kaydedildi.

/ BURSA

30.09.2006


 

Memura enflasyon zammı

Hükümet, bu yılın ilk yarısında enflasyonun (TÜFE) yüzde 4.88’e kadar yükselmesi sebebiyle toplu görüşmelerde memurlara vaadettiği yüzde 2.32 oranındaki enflasyon farkına ilişkin zammı yaptı.

Bakanlar Kurulu’nun memur maşlarının 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 2.32 oranında artırılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan enflasyon farkı zammıyla birlikte en düşük devlet memurunun maaşı 681 YTL’ye yükseldi. Zam 1 Temmuz’dan geçerli olduğu için kamu çalışanlarının üç aylık da zam farkı almalarına imkan doğdu.

Sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin mevcut ücret tavanı da 2 bin 275 YTL’den 2 bin 328 YTL’ye yükseltildi. Bu yıl sonunda yıllık enflasyon yüzde 7.5’i aşarsa memurlara yeni bir enflason farkı daha verilecek.

EMEKLİ DE ZAMLI MAAŞ ALACAK

Bu arada memur maşlarına yapılan enflasyon zammı Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alanların aylıklarına da aynı oranda yansıyacak. Enflasyon farkı 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olduğu için kamu görevlileri zamlı maaşlarıyla birlikte üç aylık da zam farkı almaya hak kazandılar. Söz konusu üç aylık fark en düşük devlet memurunda toplam 46 YTL’ye yaklaşıyor.

/ ANKARA

30.09.2006


 

Mobilyacılar kan ağlıyor

Türkiye’de mobilyanın başşehri olarak nitelenen Ankara Siteler adeta ‘’dert küpüne’’ dönerken, farklı sorunlarına yetkililerden çözüm bekliyor.

Ağaçişleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, Siteler’in, pazarlamadan, vadeli satışlara, ramazanın sektörde oluşturduğu durgunluktan, ekonomideki iyileşmenin buraya yansımamasına kadar bir çok sorunu olduğunu söyledi. Özellikle geçtiğimiz yıl kullandırılan özendirici ev ve araba kredilerinin vatandaşın harcanabilir gelirini azalttığını kaydeden Ercan, ‘’Bu insanları yordu. İnsanların parası yok ki alış veriş yapsın’’ diye konuştu.

Siteler’de, çeklerin ve senetlerin geri döndüğünü, ekonomik olarak büyük sıkıntı içinde olduklarını anlatan Ercan, ‘’İhracatın kolaylaştırılması için önemli adımların atılması lâzım. Kurun düşük tutulması, ithalat patlamasına sebep oluyor, bu da ucuz ve kalitesiz malların piyasayı ele geçirmesi sonucunu doğruyor’’ dedi. Sitelerde bir dönem 30 binler seviyesinde bulunan mükellef sayısının 20 binlerin altına gerilediğini de ifade eden Ercan, ‘’Demek ki kapanıyor iş yerleri, bir kısmı da başka sektöre kayabilir, kayıt dışına da gidebilir’’ şeklinde konuştu.

/ ANKARA

30.09.2006


 

THY, Ramazan’da 69 YTL’ye uçuracak

Türk Hava Yolları (THY) Ramazan ayı boyunca devam edecek özel promosyon fırsatları uygulamaya başladı.

Türk Hava Yolları yolcuları, gün ve saatleri önceden ilan edilmiş tüm yurt içi hatlarda akaryakıt harcı hariç 69 YTL’ye uçabilecek. Kampanya 19 Ekim 2006 tarihine kadar devam edecek. Ramazan fırsatından yararlanmak için indirimli seferlerin hat, tarih ve saatlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler Türk Hava Yolları’nın satış ofislerinden, 444 0 849 no’lu telefondan ve www.thy.com.tr adresinden alınabilir.

YENİ ASYA / İSTANBUL

30.09.2006


 

Vergi numarası yerine kimlik numarası

Kars Defterdarı Osman Koçaş, ‘’1 Ocak 2007 tarihinden itibaren tüm işlemlerimizde vergi kimlik numarası yerine, TC kimlik numarası kullanılacak’’ dedi.

Koçaş, banka ve diğer malî işlemlerde kullanılan vergi kimlik numarası bildirimi uygulamasının 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren kalkacağını belirterek, artık tüm malî işlemlerde TC kimlik numarasının kullanılacağını söyledi.

Söz konusu uygulamanın 5490 sayılı yasayla getirilen hüküm gereği yapıldığını anlatan Koçaş, şunları kaydetti: ‘’1 Ocak 2007 tarihinden itibaren tüm işlemlerimizde vergi kimlik numarası yerine, TC kimlik numarası kullanılacak. Ancak geçiş dönemi olması nedeniyle 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren TC kimlik numarası, vergi kimlik numarasıyla birlikte kullanılacak. 1 Ocak 2007’den itibaren ise kesinlikle vergi kimlik numarası kullanılmayacak.’’

/ KARS

30.09.2006


 

Türkiye, en çok sermaye çeken 7. ülke

Merkezi Londra’da olan The Economist Dergisi, Türkiye’nin bu yıl, yükselen piyasalar arasında en çok doğrudan yabancı sermaye çeken ‘’yedinci ülke’’ durumunda bulunduğunu bildirdi.

Bu arada 2010 yılına kadarki süreçte ise Türkiye’nin, dünyada en çok doğrudan yabancı sermaye çeken ülkeler arasında ‘’başlarda’’ yer alması bekleniyor.

The Economist Dergisi’nin araştırmasına göre, özelleştirme süreci ve şirket evlilikleri ile satın almalar, Türkiye’ye gelecek olan yabancı sermayenin miktarını belirleyecek. Türkiye’nin, 10 milyar doları aşkın doğrudan yabancı sermaye miktarıyla ‘’yedinci’’ sırada bulunduğu sıralamada birinci sırayı Çin alırken, Hong Kong ikinci sırada, Rusya üçüncü sırada, Singapur dördüncü sırada, Brezilya Beşinci sırada, Meksika ise altıncı sırada bulunuyor.

AB üyesi olan Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan da daha fazla yabancı sermaye çeken Türkiye’nin, özellikle Çin ile birlikte, dünyanın yeni yükselen güçleri olarak da gösterilen Hindistan’dan daha çok doğrudan yabancı sermaye çekmesi ise çalışmada dikkat çeken bir başka nokta olarak gösteriliyor.

/ LONDRA/ANKARA

30.09.2006


 

Kayıtdışı ile mücadele edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kayıt dışı ekonominin mümkün olan en düşük seviyeye indirilmesi ve kayıt dışı istihdamın yol açtığı olumsuzlukların giderilmesi hedefiyle, ‘’Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele’’ (KADİM) adlı bir proje başlatıyor.

Sendikaların il temsilciliklerinin kayıt dışı çalışma konusunda edindiği bilgileri sosyal güvenlik kuruluşlarına bildirmelerinin sağlanacağı proje çerçevesinde sosyal güvenlik bilincinin yerleştirilmesi amacıyla ilk ve orta öğretimde çeşitli yarışmalar düzenlenmesi de planlanıyor.

Bakanlığın sosyal tarafların ve ilgili kamu kurumlarının görüşünü alarak hazırladığı projeyle Türkiye’de kayıt dışı istihdama ve yabancı kaçak işçi istihdamına sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılarak kayıtlı istihdama geçişe katkıda bulunulması hedefleniyor.

Projenin hedef kitlesinde işçiler, yabancı kaçak işçiler, işverenler, kamu yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları bulunuyor. Ancak proje kapsamındaki öncelikli mücadele alanları yabancı kaçak işçiler ve çalışan çocuklar olarak belirlendi.

/ ANKARA

30.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004