Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Binalarda yalıtım kazanç ve tasarruf sebebi

Yapılarda standart yalıtımla, iklimlendirme giderlerinde yüzde 50 oranında tasarruf sağlamanın mümkün olabileceği, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda Türkiye’nin yılda yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf sağlayabileceği bildirildi.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, yaptığı açıklamada, ekstra masraf ve sorunlardan uzak bir kış geçirmek isteyenlerin evlerinin soğuğa, yağmura ve neme hazır olup olmadığını acilen kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi.

Bu kontrol listesinin başında da ısı yalıtımı uygulamasının yer aldığını belirten Şen, ısı yalıtımı ile yakıt faturalarında ortalama yüzde 50 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Bu tasarrufun sadece kış ayları için geçerli olmadığını kaydeden Şen, ‘’Önümüzdeki yaz serinlemek için ödenecek elektrik faturalarının da yarı yarıya azalması anlamına geliyor’’dedi.

Şen, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanan ısı yalıtımı uygulaması için bugünlerin en uygun dönem olduğunu ifade ederek, dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığını kaydetti.

Yalıtımın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığını belirten Şen, yakıt tasarrufu sayesinde yalıtıma harcanacak paranın 2 ila 5 yıl içinde sağladığı tasarrufla geri döneceğini vurguladı.

Şen, yalıtımın yakıt giderlerinde sağladığı tasarrufu rakamlarla ortaya koymak amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmaya göre, İstanbul’da 5 katlı yalıtımlı bir binada oturanların yıllık yakıt harcamaları için 8 bin 525 YTL daha az ödeyeceklerini, bu tasarrufun Ankara’da 11 bin 376 YTL, Erzurum’da ise 18 bin 254 YTL’ye ulaştığını belirtti.

Tüm konutların, standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda Türkiye’nin yılda yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini belirten Şen, şunları kaydetti: “Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri, diğer önemli faydalar arasındadır. Bu tasarrufun eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlara aktarılacağı göz önüne alındığında toplumsal refahımız için de önemli katkı sağlayacaktır.’’

Isı yalıtımının sadece elektrik ve yakıt faturalarını yarı yarıya düşürmekle kalmadığını ifade eden Şen, aynı zamanda konutları daha rahat ve sağlıklı hayat alanlarına dönüştürdüğünü, bunun yanında çevreye daha az zehirli gaz salınmasına katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

/ ADANA

02.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Karadeniz’de kepenkler iniyor

  Binalarda yalıtım kazanç ve tasarruf sebebi

  Doğuya doğalgaz

  Mısır ve buğday stokları azaldı

  Tüketiciler, komisyon ücretlerinden şikâyetçi

  İhracatın yüzde 75’i 5 ilden

  ETSO Başkanı Mıhlayanlar: Hükümet teşvikte yeni çalışma içinde

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004