Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dalga tsunamiye dönüşebilir

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, enflasyonu düşürmek amacıyla yüksek faiz-düşük kur politikasının uygulanmasının Türkiye’nin cari açığının çok üst seviyelere çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Satıcı, “Açık bir şekilde bilinmelidir ki cari açık ekonomi açısından bir tehdit olarak algılandığı sürece döviz ve faizde yeni bir dalga yaşanmayacağını kimse garanti edemez” dedi.

TİM Başkanı Satıcı, Eylül ayı ihracat rakamları sonuçları dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin içine kapalı ekonomi anlayışını global ekonomiye entegrasyon sürecinin gittikçe güçlendiğini ifade etti. Satıcı, açıklamasında geçtiğimiz mayıs ayı ve son olarak geçtiğimiz hafta Türkiye piyasalarından yaşanan çalkantıya değinerek, bu çalkantıların Türkiye’yi neden bu kadar etkilediğinin iyi analiz edilmesi gerektiğine işaret etti. Satıcı, “Neden Türkiye piyasaları gelişmekte olan ülkelerde yaşanan gelişmelerden en üst derecede etkileniyor? Bunun en büyük sebebi Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek dış ticaret açığına ve cari açığa sahip ülke konumunda olmasıdır. 25 milyar doları aşan cari açık ve 45 milyar doları aşan dış ticaret açığı Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler arasında ilk sıraya taşımaktadır” diye konuştu.

“ENFLASYONDA DÜŞÜLEN

HATAYA DÜŞÜLMEMELİ”

Son yıllarda cari açık, enflasyon gibi Türkiye’nin kronik bir sorunu hale geldiğini dile getiren Satıcı, enflasyonu düşürmek amacıyla yüksek faiz-düşük kur politikasının uygulanmasının Türkiye’nin cari açığının çok üst seviyelere çıkmasına sebep olduğunu vurguladı. Satıcı, şöyle konuştu:

“Bu politika sayesinde cari açık, tüm yerli ve yabancı uzmanların açıkça belirttiği üzere Türkiye ekonomisinin en kırılgan noktası haline gelmiştir. Açık bir şekilde bilinmelidir ki cari açık ekonomi açısından bir tehdit olarak algılandığı sürece döviz ve faizde yeni bir dalga yaşanmayacağını kimse garanti edemez.Bu cari açık seviyesiyle bu dış ticaret açığıyla dış piyasalar her karıştığında Türkiye ekonomisi daha da fazla karışacaktır. Cari açıkla mücadele konusunda enflasyonda düşülen hataya düşülmemesi gerekiyor. 10 yıllardır süren enflasyon 3 senede suni yöntemlerle indirilmeye çalışılmış, bu suni yöntemlerin yan etkisini de tüm Türk sanayisi çekmiştir. Bu yüzden cari açıkla mücadelenin zamana yayılması ve sürecin iyi yönetilmesi son derece önemlidir.”

Satıcı, düşük kur-yüksek faiz politikasının Türkiye’nin çıkışı olmadığını belirterek, “Bu gerçeğin herkesin kafasına yerleşmesi için illa büyük ölçekte bir kriz mi gerekmektedir? Eğer cari açık bu hızla devam ederse şu an yaşadığımız dalga asla tutunamayacağımız bir tsunamiye dönüşebilir” dedi.

Türkiye’nin artık seçim atmosferine girdiğini anlatan TİM Başkanı Satıcı, bu dönemin riskli bir süreç olduğuna dikkat çekerek, bu süreçte iktidarı ve muhalefeti ile birlikte kırılganlıkları göz önünde bulundurarak siyaset yapılmasının Türkiye’nin menfaatine olacağını belirtti. TİM olarak 17 Ekim’de Türkiye 1. İnnovasyon Konferansı’nı düzenleyeceklerini aktaran Oğuz Satıcı, günümüzün gelişen dünyasında rekabet edebilmenin yolunun innovasyondan geçtiğinin bilincinde olduklarını ifade etti. Satıcı, “İhracatçılarımız rekabette bir adım öne çıkmanın yolunun yepyeni icatlar üretebilmekten bu icatları kârlı bir şekilde pazarlamaktan geçtiğini artık çok iyi kavrıyorlar. Bu bilinci daha da geliştirmek amacıyla TİM olarak bu konferanstaki amacımız konsept ortaklarımızla birlikte innovasyon kavramını Türkiye’nin ana gündem maddesi haline getirmektir.”

Türkiye’nin önünde pırıl pırıl bir gelecek uzanmasına rağmen maalesef kendi kendimizi çelmelediğimizi savunan Satıcı, Türk üreticisi ve ihracatçısının tüm imkânlarını seferber ederek, elinden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalıştığını buna karşlık, yüksek maliyetlerle yüksek vergilerle yüksek enerji fiyatları ile engellendiğini kaydetti.

/ İSTANBUL

02.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sezer’in laiklik anlayışı: Din devleti değil, devlet dini sınırlar

  SOYSAL'I KÖŞKTE AĞIRLADI

  Arınç’tan Meclis vurgusu

  Erdoğan: PKK’yı yok etmede Bush’la mutabıkız

  Bu yasak varken özgürlükten söz edilemez

  Ramazan manevî terapi ayı

  Dalga tsunamiye dönüşebilir

  Baydemir: Türkiye’nin, irtica ve Kürt fobisi var

  Meclis, 22. Dönem 5. Yasama Yılına başladı

  Türkiye artık devler liginde

  PKK sığınakları cephanelik gibi

  Eylül'de ihracat 7,7 milyar dolara yükseldi

  Çiçek: ‘İrtica’ diye bir suç yok

  Bereket konvoyu Lübnan’da

  Vali Güzeloğlu iftar çadırında

  Gün Işığı, iftarda buluşturdu

  Dinar depreminde ölenler için mevlit

  Müftüden, ‘sarımsak ve soğan’ uyarısı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004