Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Talat'tan, Annan'a mektup

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’a gönderdiği mektupta, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un, Kıbrıs’taki çözüm parametrelerini ozmosis yoluyla değiştirmeyi amaçladığını bildirdi.

Mehmet Ali Talat, Kofi Annan’a 10 Ekim’de gönderdiği ve BM belgesi olarak da yayımlanan mektubunda, Papadopulos’un Kıbrıs sorununa yönelik tutumunu eleştirerek, Kıbrıs Türk tarafının BM çerçevesinde, Annan Planı zemininde kapsamlı çözüm için müzakerelerin en erken zamanda yeniden başlaması yönündeki kararlılığını tekrarladı. Papadopulos’un, 19 Eylül’de BM Genel Kurulu’nun 61. dönem toplantısında yaptığı konuşmasına atıfta bulunan Talat, ‘’büyük endişe ve umutsuzluk yaratan bu konuşmasıyla Rum yönetimi liderinin, federal çözüm yerine üniter devlete işaret ederek çözüm parametrelerini ozmosis politikası doğrultusunda değiştirmeyi amaçladığına’’ işaret etti.

Etnik, kültürel ve dinsel farklılıklar ile devletin işlevselliğinin birbiriyle çelişen değil, birbirlerini tamamlayan unsurlar olduğuna dikkati çeken Talat, Kıbrıs’ta yeni bir ortaklık ve vatandaşların temel haklarının her iki tarafın siyasal eşitliği ilkesine saygı ve bağlılıkla güvence altına alınabileceğini vurguladı. Talat, Rum yönetimi liderine, Kıbrıs Türk’ünün, Ada’nın birleşmesi yönünde irade ortaya koymasına karşın halen izolasyonlar altında yaşadığının hatırlatılmasını istedi.

/ LEFKOŞA

23.10.2006


 

Papadopulos: AB, Türkiye ile görüşmeleri kesmez

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Avrupa Birliği’ne (AB) üye çoğu ülkenin, Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda çekinser olduğunu, ancak genel olarak hiçbir ülkenin Türkiye ile görüşmelerin durdurulmasını istemediğini savundu.

Avrupa Konseyi’nin, Finlandiya’nın başşehri Helsinki’deki toplantısına katılan Tasos Papadapulos, Kıbrıs’a dönüşünde yaptığı açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Türkiye’nin katılım süreciyle ilgili olarak varılan noktaya değinen Papadapulos, AB ve üye ülkelerin tutumunun açık olduğunu, Türkiye’nin AB’ye karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

‘’Türkiye, sorumluluklarını yerine getirmiyor’’ diye Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde kriz meydana getirdiklerinin bilindiğini kaydeden Papadapulos, yıl sonuna dek herkesin isteğinin bu konuda bir çözüm bulunabilmesi olduğunu bildirdi. Papadapulos, Türkiye konusundaki krizin nasıl aşılacağını ise hiç kimsenin somut olarak bilmediğini sözlerine ekledi.

/ LEFKOŞA

23.10.2006


 

Kosova’da bayram dayanışması

Kosova’da Ramazan Bayramı arifesinde yaşanan heyecan, hemen hemen her adımda seziliyor. Başşehir Priştine’de bayram arefesinde ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar, özellikle de çocuklara verilen bayramlık hediyeler, hem yaşlıların hem de çocukların yüzünü güldürüyor.

Hanımeli Priştine Türk Kadınlar Derneği, Ramazan Bayramı arefesinde ihtiyaç sahibi kadınlara gıda yardımı dağıttı. Yardımlardan 30 kadar kadın yararlandı. Kendilerine yapılan yardımdan dolayı memnuniyetlerini dile getiren kadınlar, “Bizleri unutmadınız, bu bize en büyük hediyedir” şeklinde konuştu. Hanımeli Derneği, bu yıl da bayramlık hediye paketleri vererek, çocukların yüzünü güldürdü. 50 kadar çocuk, hediyelerden dolayı duyduğu sevinci herkesin bayramını kutlayarak ifade etti.

/ PRİŞTİNE

23.10.2006


 

Irak’ta daha çok kan akar

İngiltere’nin Ortadoğu politikalarından sorumlu Devlet Bakanı Kim Howels, “istikrarlı bir demokrasi” oluşuna dek “Irak’ta çok kan akacağını” savundu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi ise, ülkesinin Irak’ta “aptalca ve kibirlice davrandığı durumlar olduğunu” belirterek, “El Kaide dışında herkesle görüşmeye hazır olduklarını” söyledi.

İngiltere’nin Ortadoğu politikalarından sorumlu Devlet Bakanı Kim Howels, ‘’Iraklı yerel polis ve ordu güçlerinin, bu ülkedeki kontrolü, ABD öncülüğündeki güçlerden 1 yıl içinde devralmaya hazır duruma gelmeleri gerektiğini’’ söyledi. Kim Howels, BBC’ye verdiği demeçte, bu konuda umutlu olduğunu da vurgulayarak, Irak ordu ve polis güçlerinin buna hazır olacaklarını düşündüğünü bildirdi. Howels, ‘’Iraklı güçlerin, bugün koalisyon güçlerinin yaptıklarının çoğunu yapabilecek kapasiteye ulaşmamaları, benim için büyük sürpriz olur’’ diye konuştu.

Howels, buna karşın, Irak’ın ‘’istikrarlı bir demokrasi’’ oluşuna dek ‘’bu ülkede çok kan akacağını’’ da savundu. İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Doug Henderson ise, GMTV Televizyonu’na yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin çekilmesi durumunda Irak’ın Sünni, Şii ve Kürt bölgelerine bölüneceğini ileri sürdü. Handerson, ‘’Irak’ın ileride tek bir ulus biçiminde kalacağından kuşkuluyum. Öyle olmasını umut etmek isterdim, ancak bu zor’’ dedi.

IRAK YİNE KAN GÖLÜ

Irak’ın Mahmudiye şehrinde düzenlenen havan topu saldırısında ölenlerin sayısı, 30’a yükseldi. Irak Devlet Televizyonu, şehirdeki bir pazaryerinde düzenlenen saldırıda, 30 kişinin öldüğünü, 50 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Pazaryerine 12 havan topu isabet ettiği bildirilmişti. Yaralanan yaklaşık 50 kişinin, Bağdat’ın batısındaki bir hastaneye kaldırıldıkları bildirildi.

/ LONDRA / BAĞDAT

23.10.2006


 

ABD’den yeni Irak itirafı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi, ülkesinin Irak’ta ‘aptalca ve kibirlice davrandığı durumlar olduğunu’ belirterek, El Kaide dışında herkesle görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu İşleri Bürosu Kamusal Diplomasi Yetkilisi Alberto Fernandez, El Cezire Televizyonu’na yaptığı açıklamada, ABD’nin, hatalarına karşın bu ülkede başarısız olmaması gerektiğini vurguladı ve ‘’eğer başarısız olursak, bu, bölge için bir felâket olur’’ dedi.

ABD’nin Irak’taki başarısızlıklarını kabul eden Fernandez, ‘’başarısızlıklara tanık oluyoruz ancak bu yalnızca ABD’nin başarısızlıkları değil, bölge için de bir felâkettir. Irak’ta başarısızlık ABD için bir başarısızlık, ancak bölge için felâket olacaktır’’ diye konuştu.

/ BAĞDAT

23.10.2006


 

Keskin nişancı korkusu

El Arabiya televizyonu, Irak’taki keskin nişancıları, ABD askerlerini vururken gösteren görüntüleri yayınladı.

Irak İslam Ordusu adına hazırlanan ve El Arabiya’ya gönderilen video kasette, başşehir Bağdat’taki çeşitli olaylarda, keskin nişancılarca hedef alınan 3 Amerikan askerinin vurularak düştüğü görülüyor. Kasette, keskin nişancıların komutanı olarak konuşan bir kişinin, eğitimlerinde, Amerikan ordusundan emekli binbaşı John Plaster’in kaleme aldığı ve keskin nişancılık tekniklerinin anlatıldığı ‘’The Ultimate Sniper’’ adlı kitaptan da yararlandıklarını anlattığı dikkat çekti. Kasetteki iddialara göre isyancı keskin nişancılardan olan ve ‘’Bağdat Snaypırı’’ olarak adlandırılan bir kişi, en az 600 Amerikan askerini öldürdü.

/ KAHİRE

23.10.2006


 

İngiltere İçişleri Bakanı: El-Kaide ile fikir savaşını kaybediyoruz

İngiltere İçişleri Bakanı John Reid’in, “ülkesinde El Kaide terör örgütüyle yapılan fikir savaşının kaybedilmekte olduğu” uyarısında bulunduğu bildirildi.

İngiliz medyasının haberlerine göre, güvenlikten sorumlu kabine üyeleri ile istihbarat ve polis şeflerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Reid, bu durumun ispatı olarak, “İngiltere’de her zamankinden daha çok teröristin yetişmesini” gösterdi. El Kaide’nin ortaya koyduğu politikaların İngiltere’deki Müslüman gençlerine “çok çekici” geldiğini savunan Reid, hükümet olarak propaganda savaşına ağırlık vermek zorunda olduklarını söyledi.

Hükümetin finanse ettiği, “çağdaş İslâm’ı destekleyen” internet sitesi içeriğinin zenginleştirilmesi, bugüne kadar aynı amaçla dağıtılan 100 bini CD’nin çoğaltılması gibi teklifler üzerinde durulan toplantıda, hükümet üyelerinin İslam ile ilgili yorum ve eleştirilerinde dikkatli olmalarının istendiği öne sürüldü. İçişleri Bakanlığı sözcüsü, söz konusu toplantıda ele alınan konular hakkında yorum yapmak istemedi.

/ LONDRA

23.10.2006


 

Rusya’dan İran’a destek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’daki rejim değişikliğine yönelik her türlü çabaya karşı çıkacağını söyledi.

İran’ı cezalandırmak için BM Güvenlik Konseyi’ni kullanmaya yönelik hiçbir çabayı desteklemeyeceklerini ifade eden Lavrov, Rusya’nın, nükleer silâhların yayılmasını çok ciddi bir tehdit olarak gördüğünü kaydetti. Lavrov, İran’ın, Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) yapıcı önerilerine karşılık vermesini istedi. Lavrov, ABD'yi Kuzey Kore’ye, farklılıklarını gidermek için esnek davranmaları çağrısında bulundu. Sergey Lavrov, Kuveyt Haber Ajansı KUNA’ya yaptığı açıklamada, “İki tarafın da esneklik göstermesi gerekiyor. ABD-Kuzey Kore ilişkilerinde mali sorunların çözümünün müzakerelerin yeniden başlaması için gereken şartların oluşturulmasında son derece önemli olduğuna inanıyorum’’ dedi.

/ MOSKOVA

23.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004