Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

UNESCO yolundaki İzmir’e bakanlık desteği

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hazırlanan ‘İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Kazandırılması’ projesine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek geldi. Bakanlık, İZTO tarafından hazırlanan projeyi incelemeye aldı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in; tarihî, kültürü, inanç yapısı, toplumsal yaşantı biçimi, sivil mimarî örnekleri ve tarihsel süreç içerisinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması ile dünya ve insanlık tarihi açısından önemli hazineler barındırdığını söyledi.

2000’li yıllarda 5 bininci yaşı kutlanan şehrin tarihinin son yapılan arkeolojik çalışmalarla 8 bin 500 yıla çıktığını kaydeden Demirtaş, bu müthiş potansiyel ve tarihî birikimin yeterince değerlendirilemediğine dikkat çekti.

Farklı kurumlar tarafından tarihsel ve kültürel dokuya yönelik çeşitli projeler yürütüldüğünü ancak şehrin tüm kurum ve kuruluşlarının birlikteliğini ve kararlığını ortaya koyarak çalışmalarını tempolu olarak sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, “Özellikle Kemeraltı ve çevresindeki tarihî şehir merkezinin kültürel canlılığını, dinî zenginliğini, Helen ve Roma dünyası izlerini ve farklı medeniyetlere ait tarihî mirasımızı tesbit etmek, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yapmak, yeniden yapılandırarak işlevsel hale getirmek ve kentimize kazandırmak zorundayız” diye konuştu.

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu amaçla, “İzmir Tarihi Kent Merkezinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Kazandırılması” konusunda bir proje hazırlayarak, bunu 10 Temmuz 2006 tarihinde yaptığımız basın toplantısı yoluyla İzmir halkı ile paylaştık. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlara, üniversitelere, basın organlarına ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir mektup ile birlikte projemizi gönderdik. Ortaya koymuş olduğumuz UNESCO projesi, 21 Eylül 2006 tarihli Kalkınma Kurulu toplantısında ‘bir sonraki toplantı gündeminde yer alması için’ kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise 13 Ekim 2006 tarihli yazısı ile projemize olan ilgisini ortaya koymuştur: Kültür Bakanı adına Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yalçın Kurt imzalı mektupta; proje için önerilen alanın öncelikle UNESCO’ya bildirilen geçici listeye aldırılması gerektiği, bu nedenle UNESCO’nun kriterlerine göre inceleneceği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uzmanlarının alanda inceleme yapacakları ve geçici listenin güncellenmesi aşamasında başvurumuzun dikkate alınacağı belirtilmektedir”

Bakanlık ilk önemli adımı attı

Bakanlığın verdiği cevabın, sevindirici olduğu kadar bundan sonra yapılacak çalışmalar için güç verdiğini kaydeden Demirtaş, bu projeye bütün İzmir’in ve hükümetin sahip çıkması gerektiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da bu yolda önemli bir adım altığını söyledi. Tarihî şehir merkezinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi nihaî hedef değil, sadece bu alanın işlevsel hale getirilmesi suretiyle şehre kazandırılması için bir araç olacağına dikkat çeken Demirtaş, “Bu projenin gerçekleşmesi durumunda tarihî kent merkezi için bir yönetim planı ortaya konulacak, evrensel tescil ve yaptırım mekanizmaları ile tarihî kent dokusu çok daha hızlı, organize ve uluslar arası standartlara uygun şekilde ortaya çıkartabilecektir” diye konuştu.

Tarihî kent merkezinin İzmir’e kazandırılmasının şehir turizmi imkanlarının artmasını sağlayacağını ifade eden Demirtaş, “Hedefimiz bir ‘Dünya Kenti’, bir ‘Marka Kent’ olmaktır. Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kazandırılması, çok önemli bir adım olacaktır. Tarihî kent merkezi, İzmir’in dünya çapında bilinen alt markalarından biri haline gelecektir. Odamız bundan sonra da projenin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için, tüm kurumlarla işbirliği yaparak gereken çalışmaları yapmayı sürdürecektir. Bu projenin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ile ilgili kişilerin dahil olmasını ve İzmir’in Tarihi Kent Merkezi’ne sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

26.10.2006


 

Nevşehir’de tasavvuf müziği ziyafeti

Nevşehir Belediyesi Türk Tasavvuf Müziği Korosu, Nevşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde ilk konserini verdi. Yaklaşık l saat süre ile devam eden konsere Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen’in yanı sıra Nevşehir’in tanınmış isimlerinden Doktor Levent Uluğlar ile belediye personeli işleriyle birlikte katıldı.

Nevşehir’de kültürel ve san'atsal alanlardaki yapılan çalışmalara ivme kazandırmak ve bu alanlarda uğraş verenlerin emeklerinin değerlendirilmesine yardımcı olunması amacıyla aktivitelerini sürdüren Nevşehir Belediyesi, bir Ramazan gecesini de kültürel bir faaliyetle geçirdi.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde Türk Tasavvuf Müziği’nden seçkin eserleri koro halinde seslendiren Nevşehir Belediyesi Türk Tasavvuf Müziği korosu izleyenlere hoş dakikalar yaşattı.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve diğer katılımcılar, konserin bitiminde koronun yerel san'atçılarını tebrik etti.

Cemil YÜZER

26.10.2006


 

Üsküdar’a büyük meydan

İstanbul’u birçok dünya şehrinde olduğu gibi halkın rahat gezebileceği büyük meydanlara kavuşturmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar için de bir meydan projesi hazırladı. Onay için Anıtlar Kuruluna sunulan projede, trafik tamamen yerin altına alınırken, oluşturulacak meydanın altına 21 bin metre karelik bir çarşı yapılacak.

Proje uyarınca, Üsküdar’da Valide Sultan Camii’nin önünden İETT otobüslerinin durduğu alanlarına kadar bugünkü meydan tamamen boşaltılacak. Buradaki tarihî eserler kalacak. Meydanda, ahşap yapılardan oluşan bir Arasta Çarşısı kurulacak. Aziz Mahmut Hüdai aksındaki 2 bin 300 metre karelik alanda kültür ve san'at faaliyetleri, el san'atları ürünleri ve turistik eşyaların satılacağı birimler yer alacak. Tahmini maliyeti 50 milyon YTL civarında olan ve 1.5 yılda bitirilmesi planlanan projenin ihalesi yakında yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan bu meydan projelerinin yanı sıra Beyazıt ve Aksaray için de meydan projesi hazırlayacak. Ayrıca, Taksim ve Eminönü’nde de trafik yerin altına alınarak bu meydanlar yayalar için daha uygun hale getirilecek.

/ İSTANBUL

26.10.2006


 

Somuncu Baba adına 111 bin ekmek dağıtıldı

Malatya’nın Darende ilçesinde Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve geçimini ekmekle temin ettiği için halk arasında ‘’Somuncu Baba’’ olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli adına Ramazan ayında 111 bin ekmek dağıtıldı.

Merkezi Darende’de bulunan Osman Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Palakoğlu, yurdun dört bir yanında vatandaşlara ücretsiz olarak 111 bin adet ‘’Somuncu Baba Sebil Ekmeği’’ dağıttıklarını söyledi. Palakoğlu, halk arasında ‘’Somuncu Baba’’ ismiyle bilinen Şeyh Hamid-i Veli’nin hatırasını yaşatmak için yıllardır Ramazan aylarında devam ettirilen geleneği sürdürdüklerini kaydetti.

/ MALATYA

26.10.2006


 

Zeugma mühürleri hediyelik oldu

Zeugma Antik Kenti’nde, yapılan kurtarma kazıları sırasında ortaya çıkartılıp, Gaziantep Müzesinde sergilenen 100 bin mühür (bulla), yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyada, bir defada ortaya çıkartılan en fazla mühür olma özelliğine sahip olan Zeugma Mühürlerine gösterilen ilgi, müze yönetimini yeni arayışlara yöneltti ve bu mühürlerin turistlere hatıra eşyası olarak satılması için 5 bin taklidi yapıldı.

26.10.2006


 

85 yıldır patlamayan mermi sergileniyor

Kurtuluş Savaşı yıllarında cepheye gönderilen silâh ve cephanenin Anadolu’ya giriş kapısı olan İnebolu’ya Yunan zırhlıları tarafından atılan ancak patlamayan top mermisi sergileniyor.

İnebolu’ya çıkarılan binlerce ton cephanenin teslimini isteyen Yunanlılar’a ait ‘’Kılkış’’ zırhlısından 9 Haziran 1921’de atıldıktan sonra Yahya Paşa Camii önüne düşen ancak patlamayan mermi, Türk Ocağı binasında sergilenmeye başlandı. 85 yıl saklandıktan sonra, sergilenmeye başlanan patlamamış 10 kilogram ağırlığındaki mermiyi görenler önce endişelerini dile getiriyor. Görevliler ise herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını ifade ediyor.

/ İNEBOLU

26.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004