Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Saddam ölüme gitmeye hazır

Duceyl davasıyla ilgili kararın açıklanmasından önce, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, avukatlarına ölüm cezasından korkmadığını söyledi. Karar öncesi avukatlarıyla 3 saat süren bir görüşme yapan Saddam Hüseyin’in moralinin yüksek olduğu, avukatlarıyla Irak ve Amerikan kayıpları hakkında sohbet ettiği belirtildi.

Saddam’ın savunma ekibinin başındaki avukat Halil el Duleymi, Saddam’ın karar konusunda endişe etmediğini söyledi. Avukatları, devrik liderin “korkusuzca, onurumla, ülkem ve Arap milletiyle gurur duyarak öleceğim, ancak Amerikalı işgalciler bozgun ve yenilgiyle çekilecekler” dediğini söylediler. Avukatlar, Saddam’ın “gelecek yıllarda kan gölleri göreceğiz. Bu, Vietnam’ı geride bırakacak” dediğini anlattılar.Avukat Fevzi Şams Eddin, Saddam’ın “tarihsel deneyimlerinden, Irak halkının işgale asla teslim olmayacağını bildiğini” söyledi. Ürdünlü avukat İssam Havvazi de Saddam’ın gülerek, “Amerikalılar, piknik gibi olacağını düşündükleri işgalin bedelini ağır ödüyorlar” dediğini aktardı.

Karardan sonra Saddam tekbir getirdi

Bu arada, Saddam, mahkemenin hakkında ölüm cezası kararını vermesinden sonra duruşma salonunda tekbir getirdi ve “vatan sağolsun” diye bağırdı. Saddam’ın, mahkeme kararı okunduktan sonra sarsıldığının gözlendiği kaydedildi.

Saddam’ın yargılandığı dâvâlar

Öte yandan, Saddam Hüseyin ve 7 yardımcısının, 1982’de devlet başkanlığı konvoyuna yönelik bir saldırıya misilleme olarak Duceyl köyünde 148 Şiinin öldürülmesiyle yargılandığı davada dün kararlar açıklandı. Duceyl davasında asılmak suretiyle ölüm cezasına mahkûm edilen Saddam Hüseyin hakkındaki diğer suçlamalar şöyle:

1- Saddam Hüseyin, Irak ordusu Kuveyt’ten ABD önderliğindeki çok uluslu güç tarafından atıldıktan sonra, 1991’de Irak’ın güneyindeki Şii ayaklanmasını kanlı bir biçimde bastırmakla suçlanıyor. Saddam Hüseyin, binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

2- Saddam Hüseyin’in ordusu, Irak ile İran arasındaki savaş sırasında (1980-1988) ülkenin kuzeydoğusundaki Halepçe’ye kimyasal bomba atmak ve çoğu kadın ve çocuk 5 bin kadar kişiyi öldürmekle suçlanıyor.

3- Enfal olayı: 1987-1988’de Saddam Hüseyin rejimi tarafından “savaş zamanında bir ayaklanmanın bastırılması” olarak sunulan Enfal operasyonu yüzünden Saddam Hüseyin ve aralarında bakanların da bulunduğu Iraklı eski yetkililer, ‘’soykırım’’ uygulamaktan sorumlu tutuluyor.Saddam Hüseyin’in kuzeni ‘’Kimyasal Ali’’ lâkaplı Ali Hasan El Mecid’in adı Enfal olayının merkezinde geçiyor. Kimyasal Ali, Irak’ın kuzeyindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla temerküz kampları kurmak, insanları kitleler halinde idam etmek ve zehirli gaz kullanmakla suçlanıyor.

Irak’taki Kürtlerin çoğunun kitleler halinde göçüne de sebep olan operasyon kapsamında 3 binden fazla köyde iki yüz bine yakın insanın öldüğü sanılıyor.

4- İran, Saddam Hüseyin’i savaş sırasında yasaklı silâhlar kullanmak, uluslar arası kuralları ihlal etmek ve insanlığa karşı suç işlemekle suçluyor.

5- 1990’da Saddam Hüseyin birlikleri tarafından 7 ay işgal edilen Kuveyt, ülkede işlediği suçlardan dolayı Saddam Hüseyin’in idam edilmesini istiyor.

6- Saddam Hüseyin, 1993’te Mesut Barzani’nin bağlı bulunduğu Barzani aşiretine mensup 8 bin kişinin öldürülmesinden de sorumlu tutuluyor.

7 - Saddam Hüseyin ayrıca 1980 ile 1999 arasında Şiî din adamlarını öldürtmekle suçlanıyor.

/ AMMAN

06.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Karar: İdam

  Saddam ölüme gitmeye hazır

  İran, ABD ile doğrudan temas arıyor

  Gazze'de 47 ölü

  Chavez: Bush’a bir damla petrol yok


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004