Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerji koridoru oluyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin geleceğinin enerjiyle şekillendiğini belirterek, “Türkiye, enerji koridoru olma noktasındadır’’ dedi. Güler, ‘’Bizimki boş heyecan değil. AB ile enerji diplomasisi sürdürüyoruz. Bazı ülkeler, enerjiyi silâh olarak kullanıyor, her ay parola değişiyor. Ülkemizdeki barajlar ve hidroelektrik santralları tamamlanırsa daha dik yürüyeceğiz. Tarihin tekerrürü, bizim elimizde’’ diye konuştu.

Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2007 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplandırdı.

Kömürlerin yıkanması için 9 adet lavvar kurduklarını belirten Güler, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından 17 milyon 250 bin ton kömürün yıkandığını bildirdi. Güler, kömürlerin yıkanarak taş ve topraktan arındırıldığını, böylece hem taşımadan kar edildiğini hem de kömürden yüksek kalori elde ettiklerini anlattı.

800 milyon ton yeni kömür bulduklarını bildiren Güler, ‘’Masrafları çıktıktan sonra ton başına 20 dolar kalsa 16 milyar dolar eder. Petrol bulmuş gibi sevindik. Zaten petrol aramalarımız da devam ediyor’’ dedi. Su yatırımlarına ilişkin 44 projenin sürdürüldüğünü belirten Güler, bu projelerin herbirinin Atatürk Barajı ve Karakaya Barajı büyüklüğünde olduğuna dikkati çekti.

ELEKTRİĞİ UCUZA KULLANIYORUZ

Önceki dönemlerde 6 ilde doğalgaz kullanıldığını hatıratan Güler, kendi dönemlerinde 40 ile daha doğalgaz verilmeye başlandığını kaydetti. Bir ile doğalgaz götürülmesi için ekiplerin gece-gündüz çalıştıklarını vurgulayan Güler, sadece Rize’de 700 TIR’ın çelik boru taşıdığını anlattı.

Güler, önceki dönemde 3 bin 700 kilometre uzunluğunda doğalgaz boru hattının döşeli bulunduğunu belirterek, kendi dönemlerinde doğalgaz boru hattının 10 bin kilometreye ulaştığını kaydetti.

Türkiye’de doğalgaz ve elektriğin ucuza kullanıldığını anlatan Güler, ‘’Dünyada en ucuz doğalgaz kullanan ülkelerden biriyiz. AB ülkelerinden 25’inden daha ucuza elektrik kullanıyoruz. Bunu yerli kaynakları kullanarak sağladık. Elektriğe zam olmaması nedeniyle günde herkesin 5 ekmek kârı var’’ diye konuştu.

TARİHİN TEKERRÜRÜ, BİZİM ELİMİZDE’’

Türkiye’nin geleceğinin enerjiyle şekillendiğini ifade eden Hilmi Güler, ‘’Enerjiyi millî takım gibi görüyorum. Burada Türkiye’nin geleceğini şekillendiriyoruz; hepimize görevler düşüyor. Türkiye, enerji koridoru olma noktasındadır’’ dedi.

Enerjinin yüzde 70’inin Türkiye’nin doğusundaki ülkelerde üretildiğini, Türkiye’nin batısındaki ülkelerde ise bu enerjinin tüketildiğine dikkati çeken Güler, ‘’Bizimki boş heyecan değil. AB ile enerji diplomasisi sürdürüyoruz. Bazı ülkeler, enerjiyi silâh olarak kullanıyor, her ay parola değişiyor. Ülkemizdeki barajlar ve hidroelektrik santralları tamamlanırsa daha dik yürüyeceğiz. Tarihin tekerrürü, bizim elimizde’’ diye konuştu.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, TAEK, MTA Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve DSİ’nin bütçesi kabul edildi.

/ ANKARA

12.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerji koridoru oluyoruz

  TIR sistemi çökmedi

  Sanayiciye ucuz girdi imkânı

  Karaman, meyve suyunda iddialı

  BDT ülkeleri yüzde 8 büyüyecek

  Atlas jet paylaşım toplantısını gerçekleştirdi

  Global Bilgi’ye ödül

  Server Holding: İddialar hayalî


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004