Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkiye: Yavaşlatma acele bir karar

AB Komisyonunun Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınmasını tavsiye eden kararını “acelecilik” olarak gören Türkiye, AB yolunda ilerleme kararlılığını bir kez daha vurguladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye’nin AB müzakere sürecine ilişkin son günlerde yaşanan gelişmeleri ve Komisyonun tavsiye kararını değerlendirdi.

Sözcü Tan, AB Komisyonunun aldığı tavsiye kararı ve diğer gelişmeler hakkında perde arkasında birçok görüşme olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “(Komisyonun kararında) Görünen ve görünmeyen çeşitli sebeple vardır.

Görünen sebepleri öne çıkararak karar almışlardır. Bunun AB’nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Bizim için önemli olan Türkiye’nin transformasyonudur. Türk halkı ve hükümetinin sorumluluğu budur. Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz.Tahmin ediyoruz ki, bundan kendi vicdanları da rahatsızdır. Görebildiğimiz kadarıyla bahsettiğim Avrupa’daki olumsuz siyasi konjonktür bazen adil davranmalarına mani olmaktadır. Ayrıca acelecilikle hareket edilmesi ve diplomasiye fırsat verilmemesi, siyasî baskılarla hareket edildiğini ortaya koymaktadır.” Sözcü Tan, bu tespitleri yaparken “AB ile herhangi bir polemiğe girmek istemediklerini” de belirtti ve “Biz yolumuza aynen devam edeceğiz” diye konuştu.

Tan, “Komisyonun kararı bir askıya alma değildir, bir yavaşlamayı öngörmektedir” dedi.

Sözcü Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzolasyonlar kaldırılmadan limanların açılması gibi bir husus söz konusu olamaz. Bu her vesileyle ve her düzeyde söylenmiştir. Bunu anlamış olmaları gerekir. Kıbrıs’ta kapsamlı çözümün adresi BM’dir. BM’de yapılacak çalışmalar esastır. Bunu da anlamış olmaları icap eder.”

Yunanlılar memnun değil

Bu arada, Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos, Avrupa Birliğinin Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya almasından tatmin olmadığını söyledi. Papadopulos, Reuters ajansına verdiği demeçte, kararla ilgili olarak “Memnun değiliz” dedi. Papadopulos, bunun, yükümlülüklerini yerine getirmesi için Türkiye’ye herhangi bir baskı oluşturmadığına inandıklarını söyledi.

AB Komisyonu, dün 35 müzakere faslından 8’inde müzakerelerin durdurulmasını istemişti.

Öte yandan, İngiliz basını, AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakerelerin 8 fasılda durdurulmasını da kapsayan önerilerini “sürpriz” olarak niteledi. “Kararın, Türkiye ve başını İngiltere’nin çektiği müttefiklerini şaşırttığını” yazan Guardian, “İngiltere’nin daha yumuşak bir karar beklediğine” dikkat çekti.

Financial Times ise “dünkü gelişmelere rağmen Ankara’nın sorunlu AB yolculuğunun hâlâ rayında olduğunu” yazdı.

The Daily Telegraph da “ atılan adımın ciddi bir darbe olduğunu” öne sürerek, “Riga’daki NATO zirvesinde bulunan AB liderlerinin gelişmeye verdikleri tepkilerin konuyla ilgili bölünmenin derinliğini ortaya koyduğunu” yazdı.

Bu arada, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs konusunun Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri sürecinin dışında tutulması gerektiğini vurguladı.

/ ANKARA

01.12.2006


 

‘Bölünme şiddeti körükler’

ABD Başkanı George Bush, Irak’ın bölünmesinin sadece şiddeti artıracağı konusunda Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile hemfikir olduğunu söyledi. Bush, El Maliki ile Amman’da görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Amerikalı yetkililerin daha önce yetersizlikle suçladığı Irak Başbakanını, “güçlü lider” sözüyle övdü.

Görüşmede, Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitiminin artırılması konusunun ağırlıklı olarak ele alındığını belirten Bush, Maliki’nin, “Irak’ın bölünmesinin, sadece şiddeti artıracağı” endişesini dile getirdiğini söyledi. Irak’ın bölünmemesi ve yarı özerk bölgelere ayrılmaması konusunda Maliki ile fikir birliğinde olduklarını ifade eden Bush, “Başbakan, ülkesinin, Irak halkının isteği dışında bazılarının istediği şekilde bölünmesinin, sadece mezhepler arasındaki şiddeti artıracağı şeklindeki düşüncesini iletti. Ben de aynı kanıdayım” dedi. Bush, Irak hükümetine desteğini vurguladı ve Bağdat yönetimi istediği ve görevlerini yerine getirinceye kadar Irak’ta kalacaklarının teminatını verdi. ABD Başkanı, Irak’taki Amerikan askerlerini geri çekme sürecinin bir an önce başlamasını istediğini, ancak Irak’taki durumu göz önüne alınca konuya gerçekçi yaklaşabildiğini ifade etti. El Maliki de açıklamasında, İran ile Suriye’nin, Irak’taki şiddetle mücadelede rol alabilmeleri için açık kapı bıraktı ve “Irak’ta ulusal birlik hükümetiyle işbirliği yapmanın gerekliliğine inanan herkesle, özellikle komşularımızla beraber çalışmaya hazırız” dedi.

Bush ile El Maliki’nin yapmaları beklenen görüşme, açıklık kazandırılmayan gerekçelerle ertelenmişti. Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın yandaşları, Maliki’nin Bush ile görüşmesini protesto amacıyla parlamentodaki üyeliklerini askıya almış, Amerikalı yetkililerin, Maliki’nin yetersiz olduğu şeklindeki fikirlerinin basına yansıması görüşmeye gölge düşürmüştü.

/ AMMAN

01.12.2006


 

Şiîlere karşı cihad çağrısı

Irak’taki bir Sünni militan grup, Bağdat’taki yandaşlarına Şii milislere karşı savaşmaları çağrısında bulundu.

Irak’taki İslami Ordu adına bir internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Sünnilere hitaben, “Bağdat sizin kentiniz, kenti sizi sürmek isteyenlere bırakmayın. Bu, şu an sizin geleceğinizin savaşı” denildi. Açıklamada, “Onlar (Şiiler) kendilerini İran’a ve Pers çıkarlarına sattı, cihadımızın düşmanlarını durdurmak için kıyamet gününe kadar savaşmak bir onurdur” ifadeleri kullanıldı. İslâmî Ordu’nun daha önceleri, Amerikan askerlerine yönelik bazı saldırıları ve bazı yabancıları kaçırma eylemlerini üstlendiği ve açıklamalarında Irak’taki işgal güçlerine karşı cihad çağrıları dışında mezhep çatışmalarına değinmediklerine işaret ediliyor.

Irak’ta son 9 ayda mezhep ayrılığına dayalı şiddet sonucu yüzlerce Iraklının öldürüldüğü kaydediliyor. Irak’taki etkili radikal Şiî din adamı Mukteda Sadr açıklamalarında, Sünnîlere yandaşlarını öldürmemeleri çağrısında bulunurken, Sünni liderler de Şiilere, Sünnileri öldürmekle suçladıkları “ölüm mangalarını” dağıtmaları çağrısında bulunuyordu.

/ DUBAİ

01.12.2006


 

Nasrallah’dan ‘hükümet gitsin’ kampanyası

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, başarısız olarak nitelendirdiği Batı destekli hükümetin istifaya zorlanması için barışçı protestolar düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Nasrallah, Hizbullah’ın El Manar televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Başbakan Fuat Sinyora hükümetini eleştirerek, herhangi bir şey başaramadıklarını ve verdikleri sözleri tutamadıklarını söyledi. Sinyora hükümetinin yetersiz olduğunu ispatladığını savunan Hizbullah lideri Nasrallah, ayrıca ulusal birlik hükümeti kurulması çağrılarını yineledi. Hizbullah liderliğindeki muhalefet, Lübnanlıları, Beyrut’un merkezinde ulusal birlik hükümeti kurulması talebiyle oturma eylemine çağırmıştı.

/ BEYRUT

01.12.2006


 

Basra’da Sünnî konvoyuna saldırı

Irak’ta silâhlı kişilerin, Sünni camileri için kurulan Sünnî Vakfının bir yöneticisinin konvoyuna saldırı düzenlediği, saldırıda yöneticiyle 3 korumasının öldüğü bildirildi.

Polis, ülkenin güneyindeki Basra kentinin kuzeyinde bulunan Halid köprüsü yakınında düzenlenen saldırıda ölen yetkilinin, vakfın Basra şubesinin başkan yardımcısı Nasır Gatami olduğunu açıkladı. Saldırıda Gatami’nin 2 korumasının da yaralandığını kaydedildi. Daha önceki birkaç olayda da vakfın çalışanları kaçırılmıştı.

/ BAĞDAT

01.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004